Zdrowiej - forum medycyny naturalnej i alternatywnej
Nerwica - Wersja do druku

+- Zdrowiej - forum medycyny naturalnej i alternatywnej (https://zdrowiej.vegie.pl)
+-- Dział: Schorzenia i przypadłości (https://zdrowiej.vegie.pl/forumdisplay.php?fid=3)
+--- Dział: Depresja, nerwica etc (https://zdrowiej.vegie.pl/forumdisplay.php?fid=4)
+--- Wątek: Nerwica (/showthread.php?tid=207)

Nerwica - wuwua92 - 12-07-2021

Witam wszystkich, na wstępie zaznaczam że moja wiadomość może być nieco chaotyczna ale już jestem zmęczony tym wszystkim i trafiłem tutaj traktując to forum jako ostatnią deskę ratunku. Otóż w tym miesiącu mija dokładnie 5 lat jak przeżyłem swój pierwszy atak paniki i generalnie to w tamtym okresie miałem dużo stresu oraz mało sypiałem i finał tego wszystkiego miał miejsce na posiadówie u znajomych gdzie po paru piwkach zostałem namówiony do wzięcia amfetaminy, a jako że tak super świetnie się siedziało to uznałem że co mi tam, będzie fajnie. Nad ranem jak już miałem się powoli zbierać do domu nagle przestałem kontaktować i serce zaczęło mi tak walić że myślałem że zaraz mi wyskoczy i od tamtej pory aż po dziś dzień mam codziennie przez całą dobę objawy typu: duszności, skakanie mięśnie na całym ciele w tym powieki, skoki ciśnienią, zimne dłonie oraz stopy, ciągłe uczucie poddenerwowania (czasami mam takie uczucie jakbym miał jakiś silnik w klatce piersiowej i cały czas czuje że mi tam coś drży) itd itp. Od tamtego momentu zwiedziłem wiele gabinetów od kardiologa po innych lekarzy gdzie za każdym razem badania wychodziły idealnie i mówiono mi że jestem zdrów jak ryba i że to na tle nerwowym. Zaznaczę że mam fobie społeczną (niezdiagnozowaną bo nie byłem nigdy u psychiatry czy psychologa ale wszystkie objawy na to wskazują) i od małego codziennie wiele normalnych sytuacji czy to w szkole czy w rozmowie z obcą osobą gdziekolwiek sprawiały mi problem i mega się stresowałem. Dochodzi fakt że swojego czasu piłem dużo alkoholu i nigdy jakoś szczególnie nie dbałem o dietę więc myślałem że może to niedobór magnezu ale kiedyś specjalnie pojechałem aż do Wrocławia zrobić badanie wewnątrzkomórkowe to niby dalej wychodziło że magnez mam w normie, no chyba że to badanie to jedna wielka ściema (za to jak zrobiłem zwykłe badania krwi to miałem wapń przy górnej granicy, a czytałem że to jest oznaka niedoboru magnezu ale nie wiem czy dobrze pamiętam).Robiłem także próbę tężyczkową czy jak to tam się zwie i nadal nic nie wyazało. Mam wrażenie że może to być jednak niedobór jakiegoś pierwiastka bo pomimo fobii i całego tego syfu od 5 lat to nie mam żadnej traumy czy złego samopoczucia, a wręcz przeciwnie czuję się mentalnie bardzo dobrze i na chwile obecną nie mam żadnych większych zmartwień więc taka nerwica na tle psychicznym nie ma najmniejszego sensu, a właśnie nie chciałbym faszerować się jakimiś lekami więc dalej szukam innego rozwiązania.  Moje pytanie do Was albo bardziej do Tomakina bo on tutaj chyba poza Tibią ma wysoki lvl - Jakie badania powinienem teraz zrobić i co o tym myślisz/myślicie? z góry dzięki i czekam na odpowiedź

RE: Nerwica - tomakin - 12-08-2021

tu masz wszystkie badania wypisane

http://nerwica.vegie.pl/terapia.html

to taki przegląd organizmu, będzie wiadomo, jak coś jest mocno nie tak, ale to wykrywa tylko kilka chorób i jeden czy dwa niedobory. Pozostałe trzeba testować na sobie, ale to po tym, jak zrobisz badania, może coś wyjdzie,co naprowadzi na trop.

ps, moja przygoda z nerwicą też zaczęła się po amfetaminie Big Grin

RE: Nerwica - wuwua92 - 12-09-2021

Zatem widzę że obaj lubiliśmy przyimprezować Big Grin za jakieś 2 tygodnie podeślę wyniki badań bo ostatnio brałem jakieś multiwitaminy więc nie chce żeby to zaburzyło wynik robiąc je teraz. A tak swoją drogą to można wiedzieć czego niedobór miałeś?

RE: Nerwica - tomakin - 12-09-2021

Na pewno miałem D3, przez lata unikałem słońca, nic o medycynie nie wiedziałem, a w internecie wtedy też nikt nie pisał o witaminach. Cynk, z powodu fatalnej diety. Omega 3 przez wegetarianizm. Pewnie by się nazbierało, teraz myślę, że tam działo się coś jeszcze z organizmem, czego lekarze nie zdiagnozowali.