Zdrowiej - forum medycyny naturalnej i alternatywnej
wysoka prolaktyna i nerwica - Wersja do druku

+- Zdrowiej - forum medycyny naturalnej i alternatywnej (https://zdrowiej.vegie.pl)
+-- Dział: Schorzenia i przypadłości (https://zdrowiej.vegie.pl/forumdisplay.php?fid=3)
+--- Dział: Depresja, nerwica etc (https://zdrowiej.vegie.pl/forumdisplay.php?fid=4)
+--- Wątek: wysoka prolaktyna i nerwica (/showthread.php?tid=170)

wysoka prolaktyna i nerwica - mimi34 - 09-02-2021

Czesc Tomakin, 

Proszę pomóż radą:
mam 34 lata, nerwice od 10 lat lękową, ostatnie 2 miesiące były mega stresujące , do tego alergia i spóźniała mi się miesiączka.
W efekcie nie dostałam jej w ogóle, zrobiłam badania:
prolaktyna 100,89 norma do 25.
tsh 2,41 (0,35-4,94), 
fsh 7,12 w normie , 
morfologia, 
żelazo 51 (37-145)
ferrytyna 18,81 (norma 4,63-204), 
glukoza 80 (70-99)

generalnie czekam na powtorzenie badań, słyszałam , że stres długotrwały może podnosić jej poziom. czytałam, że dawki b6 pomagają ją obniżyć. co myslisz?
prosze o porade niemedyczna

RE: wysoka prolaktyna i nerwica - tomakin - 09-02-2021

Najpierw powinien zająć się tym lekarz, bo wysoka prolaktyna może wynikać z wielu powodów, także z ciężkich chorób, które dzięki wykonanemu badaniu udaje się uchwycić w zarodku i wyleczyć. Dopiero gdy wykluczy się takie przyczyny, można doszukiwać się niedoborów pokarmowych czy stresu i próbować sobie z tym radzić.

Owszem, witamina B6 w wysokich dawkach zbije poziom prolaktyny, ale w przypadku niedoboru B6 prolaktyna SPADA a nie rośnie.

Zawsze najpierw szuka się przyczyny, jaka by ona nie była. Może na początek badania w kierunku zespołu policystycznych jajników?

RE: wysoka prolaktyna i nerwica - mimi34 - 09-02-2021

(09-02-2021, 07:55 PM)tomakin napisał(a): Najpierw powinien zająć się tym lekarz, bo wysoka prolaktyna może wynikać z wielu powodów, także z ciężkich chorób, które dzięki wykonanemu badaniu udaje się uchwycić w zarodku i wyleczyć. Dopiero gdy wykluczy się takie przyczyny, można doszukiwać się niedoborów pokarmowych czy stresu i próbować sobie z tym radzić.

Owszem, witamina B6 w wysokich dawkach zbije poziom prolaktyny, ale w przypadku niedoboru B6 prolaktyna SPADA a nie rośnie.

Zawsze najpierw szuka się przyczyny, jaka by ona nie była. Może na początek badania w kierunku zespołu policystycznych jajników?

zrobiłam usg, mam wszystko ok z jajnikami ale bardzo cienkie endometrium - wynik problemów hormonalnych.
wszystkie badania oglądała endokrynolog, mam powtórzyć badanie prolaktyny jeszcze raz.
Miałam duży stres od początku 2021 r z  miesiąca na miesiąc było coraz gorzej aż do wakacji. I w sierpniu był bum.
Generalnie moge zrobić jeszcze rezonans przysadki z czym się wstrzymuje. 
Fatalnie jadłam przez ostatnie 2 miesiące.
Czy myslisz , że jakieś witaminy mogą coś z tym zrobić i w jakich dawkach?

RE: wysoka prolaktyna i nerwica - tomakin - 09-03-2021

Witaminy pomagają tylko wtedy, gdy to niedobór witamin jest przyczyną. Gdyby to był "tylko" stres, to wiadomo, lecimy zestawem na nerwicę, bo ona bardzo często wynika z niedoborów i to one potęgują reakcję organizmu na stres. Ale tak wysoka prolaktyna sugeruje, że to może być coś innego i wtedy ładowanie w siebie witamin może "zamaskować" problem.

Jak badania nic nie wykażą, to leć po prostu zestawem ze stronki o nerwicy, www.nerwica.vegie.pl