![]() |
|
Suplementy ogólnie - Wersja do druku +- Zdrowiej - forum medycyny naturalnej i alternatywnej (https://zdrowiej.vegie.pl) +-- Dział: Cała reszta (https://zdrowiej.vegie.pl/forumdisplay.php?fid=12) +--- Dział: Suplementy (https://zdrowiej.vegie.pl/forumdisplay.php?fid=16) +--- Wątek: Suplementy ogólnie (/showthread.php?tid=68) |
RE: Suplementy ogólnie - tomakin - 05-17-2021 No to próbuj z magnezem, tylko o selenie nie zapomnij RE: Suplementy ogólnie - piotrdr86@gmail.com - 05-17-2021 (05-17-2021, 06:12 PM)tomakin napisał(a): No to próbuj z magnezem, tylko o selenie nie zapomnij Tak selen już łykam tydzien? RE: Suplementy ogólnie - tomakin - 05-17-2021 No i elegancko. Po miesiącu organizm powinien być już wysycony i jeśli nie przyswajałeś magnezu przez niedobór selenu, to ten problem zniknie. Ale też dopiero wtedy naprawdę zacząłbyś przyswajać magnez. Podkreślam - JEŚLI. Ciągle wszystko robimy "w ciemno", bo nie masz diagnozy niedoboru. RE: Suplementy ogólnie - piotrdr86@gmail.com - 05-17-2021 (05-17-2021, 06:44 PM)tomakin napisał(a): No i elegancko. Po miesiącu organizm powinien być już wysycony i jeśli nie przyswajałeś magnezu przez niedobór selenu, to ten problem zniknie. Ale też dopiero wtedy naprawdę zacząłbyś przyswajać magnez. No tak działamy w ciemno. Bo za bardzo nie mam wyjścia. Zresztą do końca chyba się tego nie da zbadać i zdiagnozowac z tego co czytałem kiedyś dawno u Ciebie na forum. Chyba że przez te 5 lat się coś zmieniło Zwiedziłem już paru lekarzy i wszyscy twierdzą że jest ok. Więc szukam.
RE: Suplementy ogólnie - piotrdr86@gmail.com - 05-18-2021 Pytanie z innej beczki jak będę spożywał wapń w proporcji 300 wapnia rano i do 150 magnezu wieczorem z supli to magnez się będzie pomału uzupełniał ? Chodzi mi o uzupełnianie w tej tezyczce co wrzuciłeś wcześniej link. Żeby znaleźć odpowiednie proporcje nie powodujące zaburzenia magnezu i wapnia we krwi. I czy powinienem zliczac magnez z jedzenia? RE: Suplementy ogólnie - tomakin - 05-18-2021 jezus maria... TESTUJ NA SOBIE I DOSTOSUJ DAWKĘ DO OBJAWÓW RE: Suplementy ogólnie - tomakin - 05-18-2021 No siódmy raz na to samo pytanie odpowiadam w tym wątku, czy raczej dają tę samą odpowiedź - dawki testuje się na sobie... ehh
RE: Suplementy ogólnie - tomakin - 05-20-2021 ...tylko się nie obrażaj, nie przestrasz jak to nerwicowcy mają w zwyczaju, będziesz miał jakieś pytania to pytaj śmiało, ale na bogów Olimpu, PRZEMYŚL pytania. Ja rozumiem, że nerwicowiec czuje chęć pisania, bo w ten sposób jakoś rozładowuje napięcie, chce mówić o tym co go dotknęło, ale no... postaw się w sytuacji kogoś, kto ciągle jest o takie rzeczy pytany
RE: Suplementy ogólnie - piotrdr86@gmail.com - 05-21-2021 (05-20-2021, 08:14 PM)tomakin napisał(a): ...tylko się nie obrażaj, nie przestrasz jak to nerwicowcy mają w zwyczaju, będziesz miał jakieś pytania to pytaj śmiało, ale na bogów Olimpu, PRZEMYŚL pytania. Ja rozumiem, że nerwicowiec czuje chęć pisania, bo w ten sposób jakoś rozładowuje napięcie, chce mówić o tym co go dotknęło, ale no... postaw się w sytuacji kogoś, kto ciągle jest o takie rzeczy pytany Spoko sam pracuje z klientami na co dzień i pewnie jakbyś przyszedł i po raz 10 pytał się Mnie o podobną rzecz o której nie masz zielonego pojęcia,a dla Mnie jest oczywista też bym tak zareagował ![]() Między czasie zrobiłem Badania krwi Babeczka miała mi jeszcze zrobić B12,ale zapomniała czy te wyniki wogóle coś dają?? można coś z nich wyczytać?? czy ten poziom Witaminy D3 po zimie jest jakiś dramatycznie niski??bo, że niedobór będzie to wiedzieliśmy we wtorek mam mieć jeszcze magnez w Erytrocytach, bo oni gdzieś to wysyłają i dlatego we wtorek,żeby odrazu był wysłany I chcę Sobie zrobić tą próbę tężyczkową (chyba, że nie ma sensu??) Sód144 mmol/l 135 - 145 Potas 4,30 mmol/l 3,5 - 5,1 Wapń zjonizowany 2,33 mmol/l 2,1 - 2,38 Albumina 48,00 g/l Wapń całkowity 2,49 mmol/l Fosfor nieorganiczny1,30 mmol/l 0,74 - 1,52 Magnez0,86 mmol/l 0,66 - 1,07 Żelazo 25,6 µmol/l 10,6 - 31,3 TSH 0,895 µIU/ml 0,35 - 4,94 FT3 3,14 pg/ml 1,71 - 3,71 FT4 1,06 ng/dl 0,7 - 1,48 Parathormon (intact)27,50 pg/ml 15 - 68,3 Witamina D3 metabolit 25(OH) 26,60 ng/ml Jakbyś zerknął w wolnej chwili byłoby spoko ![]() RE: Suplementy ogólnie - tomakin - 05-21-2021 Ten wapń całkowity mi nie pasuje, bo zazwyczaj podaje się górną granicę normy 2,5, a Ty masz prawie dokładnie taką. Tylko że w Polsce często podaje się górną granicę 2,75 i teraz nie wiem, czy to specyfika polskich testów, czy może polskiego podejścia "póki pacjent nie umiera nam w gabinecie, to jest zdrowy"? D3 jest w miarę OK, ale jeśli brałeś jakieś suplementy, to mocno zaburzyłeś wynik. Odstawia się na kilka tygodni przed badaniem. Z tego samego powodu mógł zmienić się parathormon. Wysoki poziom wapnia wskazuje właśnie na niedobór magnezu. bo wtedy wapń rośnie. Nie bada się żelaza, tylko ferrytynę, samo żelazo niewiele mówi. |