![]() |
|
Rumień - Wersja do druku +- Zdrowiej - forum medycyny naturalnej i alternatywnej (https://zdrowiej.vegie.pl) +-- Dział: Schorzenia i przypadłości (https://zdrowiej.vegie.pl/forumdisplay.php?fid=3) +--- Dział: Choroby zakaźne i infekcje (https://zdrowiej.vegie.pl/forumdisplay.php?fid=7) +--- Wątek: Rumień (/showthread.php?tid=113) |
RE: Rumień - Joadia2028 - 02-20-2023 Mam calperos z muszli ostryg to zacznę brać a czy jakiś witamin brakuje żelazo itd czy wszystko ok RE: Rumień - tomakin - 02-20-2023 Nic tam nie widać w badaniach, żelazo ocenia się po poziomie ferrytyny, a tego nie badałaś, na pewno nie masz ciężkiej anemii Mogą być początki cukrzycy, ale to wymaga kilku badań pod rząd, albo nawet zrobienia krzywej cukrowej. RE: Rumień - Joadia2028 - 02-21-2023 Hej Ja sobie zrobię w przyszłym miesiącu ferytyne bo wolę mieć badania ok wtedy lepiej się funkcjonuje . Powiem ci że od wczoraj wieczora biorę ten mocniejszy wapń i jest trochę lepiej zawsze zmęczona i bez sił ale też się nie dziwię ja dużo chodzę ,teraz sobie kupię ten bilet autobusowy.ale tak dziś lepiej się czuję leki mniej już dokuczają a mój syn to takie bardzo aktywny jest. .Mrowienia dziś były ale takie minimalne nie przeszkadzało mi to w funkcjonowaniu.Chciałam się ciebie zapytać można jeszcze zrobić badania wapnia i magnezu z erytrocytów wiesz coś o tym badaniu ? Czy jest wiarygodne . RE: Rumień - tomakin - 02-21-2023 Z erytrocytów bada się tylko magnez, jest wiarygodne o ile jest prawidłowo wykonane, ale tu już mnie nie pytaj, czy polskie laboratorium prawidłowo to wykona. RE: Rumień - Joadia2028 - 02-22-2023 Wiesz co to chyba nawet nie robię bo szkoda kasy ,jeśli mają źle zrobić.No i muszę ci powiedzieć ,że mrowienia zniknęły ale co dalej jak ja mam wiedzieć ,że już tego wapnia jest na tyle ok ,że nie trzeba go brać szkoda z krwi dobrze wychodzi.Mam jeszcze jedno pytanie bo ja wolę ciebie zapytać niż iść do lekarza i niczego się nie dowiedzieć .Jakich witamin brakuje jak się ma biały kolor pod płytka paznokcia i prążki podłużne pionowe na paznokciu bo w internecie za dużo pisze .Będę wdzięczna pozdrawiam ?
RE: Rumień - tomakin - 02-22-2023 Od 15 lat próbuję dowiedzieć się, czemu mam prążki na paznokciach. Dalej nie wiem
RE: Rumień - Joadia2028 - 02-22-2023 Hihi ale ja ciebie i tak podziwiam, tylu ludzia pomogłeś mi pomogłeś nie raz nie dwa dziękuję . RE: Rumień - Joadia2028 - 03-07-2023 Hej przepraszam za zaśmiecanie forum będę tylko tu pisać . Mam pytanie bo przez ostatni czas czułam niepokój ,strach że zwariuje zaczęłam brać cynk i niepokoj nie znikł do końca ale mogę prawie normalnie funkcjonować .Szczerze to ja nie wiem co mogę zrobić by było tak jak zawsze ale chciałam się ciebie doradzić czy nie kupić sobie jakieś multiwitaminy i zacząć próbować ja brać bo szczerze jakiś wielkich niedoborów witaminowych już chyba aż tak nie mam bo przez parę lat je brałam.Teraz kupiłam sobie nawet bilet autobusowy miesięczny próbuje jeździć ale jak się drzwi zamykają to strasznie słabo mi się robi i chętnie bym uciekła
RE: Rumień - tomakin - 03-07-2023 A wypisz, jakie witaminy / suplementy brałaś, jak długi i w jakich dawkach, zobaczymy jak to wyglądało, jeśli się podsumuje. Pamiętaj, że jak się chce oduczyć reakcji lękowej na jakiś bodziec, trzeba to łączyć z czymś przyjemnym i relaksującym. Medytuj przed taką wycieczką autobusem, inaczej może się okazać, że będzie coraz gorzej, zamiast coraz lepiej. RE: Rumień - Joadia2028 - 03-07-2023 Pewnie też dużo daje to z kim kto się spotyka ,dziś miałam fajne spotkanie zebranie i powiem tak bez stresu ,bez nerwów wszystko pozalatwialam a później 2 razy jechałam autobusem i czułam to ta przyjemność jak kiedyś.Ja sobie dziś uświadomiłam ,że ja przez 9 lat chodziłam bardzo dużo kilometrów byle uniknąć jazdy autobusem i ja na chwilę obecną nie mam siły chodzić już tak dużo i w sumie przez te 9 lat schudłam ponad 30 kg a teraz waga na plusie 10 i też nie mam siły i pomysłu jak ustawić sobie jakąś dietę ,żeby nawet zamiast suplementów zamienić na jedzenie zdrowe . Nie pamiętam dokładnie jakie suplementy ale b complex Jadłam ogólnie ok 1 tabletkę dziennie5 mies z jedną przerwa . Składniki Zawartość w 1 tabletce RWS* Niacyna (ekwiwalent niacyny) 16 mg 100% Kwas pantotenowy (witamina B5) 6 mg 100% Ryboflawina (witamina B2) 1,4 mg 100% Witamina B6 1,4 mg 100% Tiamina (witamina B1) 1,1 mg 100% Kwas foliowy 200 µg 100% Biotyna 50 µg 100% Witamina B12 2,5 µg 100% I do tego magnez też przez taki długi czas mleczan 1 tabletka dziennie zawierała 100mg i magnez łączyłam z potasem 333mg chlorek potasu lub banany i soki bananowe . Od sierpnia do grudnia jadłam przysmaki wędzone które zawierały chlorek wapnia .B complex łączyłam z B12 1000 aliness. Cynk jadłam rzadko ,miedź praktycznie wcale .Żelazo przez 3 miesiące puki się nie podniosło chyba powyżej 100 później zamieniłam żelazo na wątróbkę .I zwykłe mleko zamieniłam na mleko bez laktozy bo syn ma alergię .Chrom jak odstawiłam kiedyś to odrazu egzema z rąk zeszla i jest spokój. Muszę się jeszcze nauczyć medytować bo jak włączam sobie książki to mnie odprężają nawet usypiają . Jeszcze parę dni w środku miałam taką gonitwę że ciągle coś robiłam zamiast odpocząć i dopiero mnie po tym cynku ten natłok gonitwy trochę zniknął . Chciała bym równiez ,żeby całkowicie zniknęła agrofobia która czasem daje o sobie znać ,ale jeśli chodzi o wychodzenie do ludzi to robię to cały czas zakupy w kolejkach czy obojętnie gdzie je robię sprawiają mi przyjemność aż za bardzo,ale jeszcze marzę żeby jeździć wszędzie i nie mieć żadnych blokad. Jeszcze zapomniałam napisać że od kad przeszłam covida .Nie mam smaku Tzn tylko na sól to znaczy jak mocno po sole to będę czuła ale to już będzie dawno przesolone ale jak Podole tak ,że nie poczuje tej soli to jedzenie jest dobre i nie wiem dlaczego tak jest . |