Zdrowiej - forum medycyny naturalnej i alternatywnej
Suplementy ogólnie - Wersja do druku

+- Zdrowiej - forum medycyny naturalnej i alternatywnej (https://zdrowiej.vegie.pl)
+-- Dział: Cała reszta (https://zdrowiej.vegie.pl/forumdisplay.php?fid=12)
+--- Dział: Suplementy (https://zdrowiej.vegie.pl/forumdisplay.php?fid=16)
+--- Wątek: Suplementy ogólnie (/showthread.php?tid=68)

Strony: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14

RE: Suplementy ogólnie - tomakin - 05-10-2021

selen czy chrom są na tyle "niebezpieczne", czyli na tyle mała jest granica między suplementem a trucizną, że w życiu bym nie próbował samodzielnie. A już szczególnie biorąc pod uwagę, jak śmiesznie tanie są akurat te rzeczy.

RE: Suplementy ogólnie - piotrdr86@gmail.com - 05-10-2021

Ponawiam pytanko czy czy witamina d3 że słońca też zżera(wykorzystuje) magnez. Chodzi o to że jak po długim przebywaniu na słońcu wieczorem występuje przysłowiowy KapecSmile to brać magnez?

Kupiłem jakiś selen walmarkt(1 tabsik wg zaleceń?) i omega 3 naturel?

tak, brać magnez, chociaż przy słońcu może też być jakiś inny mechanizm

a dawki suplementów nie liczy się na "tabletki" czy "porcje", tylko na miligramy, mikrogramy i inne takie, skąd mam wiedzieć, ile ma ten selen

(05-10-2021, 02:47 PM)tomakin napisał(a): tak, brać magnez, chociaż przy słońcu może też być jakiś inny mechanizm

a dawki suplementów nie liczy się na "tabletki" czy "porcje", tylko na miligramy, mikrogramy i inne takie, skąd mam wiedzieć, ile ma ten selen

A no racja dawka selenu 100 µg

No i git, ja biorę teraz 200-300, ale takie dawki bierze się przez miesiąc,wysyca nimi organizm i potem schodzi do połowy tego albo w ogóle odstawia.

(05-10-2021, 05:28 PM)tomakin napisał(a): No i git, ja biorę teraz 200-300, ale takie dawki bierze się przez miesiąc,wysyca nimi organizm i potem schodzi do połowy tego albo w ogóle odstawia.

No i super szybko i konkretnie Smile

RE: Suplementy ogólnie - piotrdr86@gmail.com - 05-17-2021

Walczę z tematem narazie ciężko mi trafić w proporcje. W sensie są dni godziny że czuję się normalnie, a są z bólami mięśni. Czy warto generalnie skorzystać pomocy dietetyka oprócz supli? Czy to nie ma sensu?

RE: Suplementy ogólnie - tomakin - 05-17-2021

Warto z pomocy lekarza zanim w ogóle zacznie się bawić w suple, bo co jak co, ale mięśnie nie powinny boleć. Do dietetyków w Polsce mam takie średnie zaufanie, prawdę mówiąc.

Ogólnie to JEŚLI to jest niedobór magnezu, efekty będą widoczne w ciągu miesięcy, a nie godzin. Organizm obserwuje się po to, żeby nie przesadzić z którymś suplementem i nie pogorszyć stanu, a nie żeby za godzinę poczuć się jak młody buk.

RE: Suplementy ogólnie - piotrdr86@gmail.com - 05-17-2021

(05-17-2021, 04:41 PM)tomakin napisał(a): Warto z pomocy lekarza zanim w ogóle zacznie się bawić w suple, bo co jak co, ale mięśnie nie powinny boleć. Do dietetyków w Polsce mam takie średnie zaufanie, prawdę mówiąc.

Ogólnie to JEŚLI to jest niedobór magnezu, efekty będą widoczne w ciągu miesięcy, a nie godzin. Organizm obserwuje się po to, żeby nie przesadzić z którymś suplementem i nie pogorszyć stanu, a nie żeby za godzinę poczuć się jak młody buk.
Ogólnie to lekarzy zwiedzilem już paru przez ostatnie lata i zaden nic nie widzi niepokojącego. Pierwszy atak Paniki miałem z 5 lat temu po piwkach później jadłem magnez i miałem często spokój Smile Po wizycie u gastrologa jeden mi wrzucił na 3 miesiące ipp co nie bardzo polepszyło sytuację więc poszedłem do innego gastrologa który mi mówił, że on na tych zdjęciach zapalenia żołądka nie widzi porobił mi szczegółowe badania krwi i powiedział, że najprawdopodobniej to sprawa mięśniową. Dlatego tak pomyślałem o tym magnezie, że może znów się wypłukałem.tym bardziej że czasem cały dzień nic, a czasem odwrotnie.