Zdrowiej - forum medycyny naturalnej i alternatywnej
Szybkie pytania - Wersja do druku

+- Zdrowiej - forum medycyny naturalnej i alternatywnej (https://zdrowiej.vegie.pl)
+-- Dział: Cała reszta (https://zdrowiej.vegie.pl/forumdisplay.php?fid=12)
+--- Dział: Pogaduszki (https://zdrowiej.vegie.pl/forumdisplay.php?fid=13)
+--- Wątek: Szybkie pytania (/showthread.php?tid=3)

Strony: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30

RE: Szybkie pytania - neko1witek - 07-02-2025

Na ile trening przed badaniem krwi może zmienić skład krwi?
Chodzi o to, że ostatnio pożerałem sporo potasu z jedzenia. Leciałem w granice 6000-7000 dziennie. Oczywiście na ile w jedzeniu jest tyle potasu co podają w niektórych apkach.
Tak, czy inaczej jakiś czas temu miałem spory problem z potasem, bo w przychodni zamiast przy niskim potasie, który powodował podwyższone ciśnienie dać mi po prostu potas, to eksperymentowali na mnie z różnymi lekami. Oczywiście nie brałem ich jak tylko widziałem, że jest ok, ale potem w końcu przepisali mi tabletki, które jeszcze bardziej obniżały mi potas i prawie mnie gnojki nie zabili. Przy potasie 3.1 moje serce odpieprzało niezłe numery.
Po treningach serce nawalało mi jeszcze przez 3-4 godziny w granicach 90-100 i powyżej.
Teraz uspokoiło się do starych wartości, czyli spada dosyć szybko do 70-80 i tak trzyma się kilka godzin a potem spada do 60.
Ostatnio miewałem dni, gdzie średnia była 60 w ciągu dnia, co moim zdaniem oznaczało, że wyciągnąłem się z potasu.
Ale... we wtorek miałem badanie. Słońce grzało około 30 stopni, a ja ubrałem obciążenie 10kg i poszedłem na 50 minutowy spacer jak zwykle. Pomyślałem, że to tylko spacer i nie zmieni wyników za bardzo.
Spacer skończyłem około 9.30 i badania miałem o 11.30. Tzn. pobieranie krwi i dzisiaj przyszły wyniki i jestem wkurwiony. Potas tylko 3.6 czyli dolna granica a spodziewałem się 4.5 - 5.0.
Sód podwyższony, tzn. przekroczył o punkt, gdzie maks jest 146 a ja mam 147. Magnez górna granica 1.0 a mam 1.03. Reszta parametrów w normach, choć nie mam pojęcia czy lepiej część mieć w górnej czy dolnej.
I teraz nie wiem na ile zwaliłem sobie badania treningiem a na ile po prostu potas mi naprawdę ucieka i czas poważnie się temu przyjrzeć.
"Najgorsze" jest to, że ja się dobrze czuję i wyniki na smartwatchu są naprawdę zadowalające, już dawno nie miałem takich dobrych... więc mam cichą nadzieję, że to trening mi zrypał wyniki.

RE: Szybkie pytania - tomakin - 07-02-2025

Jeśli się spociłeś, to bardzo mocno mogłeś zmienić wyniki elektrolitów. Dosłownie wypociłeś je z siebie. Z drugiej strony, takie coś mogło doprowadzić do zagęszczenia krwi i podwyższyć potas. No tak czy tak, wyniki do wyrzucenia, bo trening najmocniej wpływa właśnie na poziom elektrolitów. Ale w którą stronę się przesunęło, ciężko powiedzieć.

RE: Szybkie pytania - neko1witek - 07-03-2025

(07-02-2025, 07:21 PM)tomakin napisał(a): Jeśli się spociłeś, to bardzo mocno mogłeś zmienić wyniki elektrolitów. Dosłownie wypociłeś je z siebie. Z drugiej strony, takie coś mogło doprowadzić do zagęszczenia krwi i podwyższyć potas. No tak czy tak, wyniki do wyrzucenia, bo trening najmocniej wpływa właśnie na poziom elektrolitów. Ale w którą stronę się przesunęło, ciężko powiedzieć.

Właśnie chyba aż tak bardzo się nie spociłem moim zdaniem, jak np. przy bieganiu, ale faktycznie musiałem wziąć prysznic, bo ciekło ze mnie bardziej przez 30 stopni i słońce niż przez wysiłek. Pytałem się AI i stwierdziła, że przez zagęszczenie krwi mogły wystąpić duże zmiany, ale np. potem niby powinien być mniejszy, bo ucieka z potem. Ale z drugiej strony magnez też i sód też powinien uciec z potem. Tak, czy inaczej muszę ponowić badanie, bo to chyba nie miało sensu.
Jeżeli wtedy przy niskim potasie czułem się znacznie gorzej, to raczej niemożliwe, aby teraz czuł się znacznie lepiej i miał taki sam potas.

RE: Szybkie pytania - tomakin - 07-03-2025

Istotniejsze jest pytanie, czemu ten potas jest za niski, bo na pewno nie z powodu samej diety.

RE: Szybkie pytania - subzero - 07-03-2025

tomakin napisał(a):Miałem na forum kobietę, której przez kilka lat leczono „częstoskurcze”, wynikające z zaburzeń gospodarki potasem. Żaden z jej lekarzy, a miała ich kilkunastu nie pomyślał przez te wszystkie lata „hmmm… czemu ten potas jest tak wysoko?”. Wystarczyło badanie moczu za 5 zł, by rozwiązać tę zagadkę. Kilka dni później kobieta miała już robione dializy, bo na skutek olewania przez lekarzy diagnozy i braku właściwego leczenia, przez te lata jej prawdziwa choroba prawie całkowicie zniszczyła jej nerki. Lekarze prawie ją zabili, dużo nie brakowało.
https://nadcisnienie.naturalneleczenie.com.pl/badania.html

RE: Szybkie pytania - neko1witek - 07-04-2025

(07-03-2025, 07:55 PM)tomakin napisał(a): Istotniejsze jest pytanie, czemu ten potas jest za niski, bo na pewno nie z powodu samej diety.

Za jakiś czas ponowię badania, ale tym razem nie zrobię treningu przed badaniem, tylko odpocznę normalnie. Wtedy będę miał miarodajne wyniki. Poproszę też o badanie moczu.
Z pozostałych badań wynika wszystko ok. No może poza kreatyną, która jest podwyższona, ale biorę ją regularnie. 
Przepustowość nerek też jest odrobinę za niska, ale... AI powiedziała, że to wszystko mogło być poprzez mój trening "tuż" przed pobieraniem krwi.
Tak, jak pisałem, jak miałem potas niski, to serce zachowywało mi się inaczej. 
A obecnie mam znowu rekordy w niskich zakresach. 
Dzisiejszej nocy średnie 49. 
Biega mi się też znacznie lepiej, nie mam już takich skoków jak kiedyś, że średnie przy bieganiu miałem 140-150, uspokoiło się wraca w granice 130. Wydaje mi się, że to potas się podniósł.
Bardzo wyraźnie odczuwałem jego niski poziom. Serce mi po prostu męczyło się błyskawicznie i w tym stanie utrzymywało. Na treningach karate miałem czasem 180-190, nawet podczas porannej jogi, czy rozgrzewki serce mi skakało do 130, a teraz normalnie około 80-90. Itd. itp. 
Byłoby dziwne, gdybym zbadał teraz potas w normalny dzień i okazało się, że mam 3.6. Co w takim razie poprawiłoby stan serca?
Niski potas też podnosił mi ciśnienie, co prawda nie mierzę go ponieważ po ostatnim razie mam mierzeniofobię :-) ale... czuję się dobrze, a wcześniej wyczuwałem skoki.
No nic... zostawiam gdybanie i powtórzę badania.

RE: Szybkie pytania - yugon - 07-04-2025

Kup sobie chlorek potasu na allegro i żryj po 2 gramy x razy dziennie. A jak to nie pomoże to miło było Cię poznać.

RE: Szybkie pytania - tomakin - 07-04-2025

To, że suplementy potasu pomogły nie wyklucza ważnego pytania, czemu on spadł. Bo raczej nie sam z siebie. Maskujesz skutek, a trzeba znaleźć przyczynę.

RE: Szybkie pytania - neko1witek - 07-06-2025

(07-04-2025, 09:02 PM)tomakin napisał(a): To, że suplementy potasu pomogły nie wyklucza ważnego pytania, czemu on spadł. Bo raczej nie sam z siebie. Maskujesz skutek, a trzeba znaleźć przyczynę.

Tak jak pisałem, ponowię badanie, ponieważ może się okazać, że po prostu badanie było do dupy z powodu zbyt krótkiego czasu po treningu.
Jeżeli potas będzie niski, to wtedy zobaczymy, jeżeli wysoki, tzn. że badanie było do dupy.

RE: Szybkie pytania - Krwawnik - 09-14-2025

Mówi się czasem że odcień zębów zależy od genów. Ludzie sztucznie wybielają zęby, a wiadomo może czy dostarczeniem zwiększonej ilości określonych pierwiastków z dietą a zmniejszonej innych nie można długofalowo zwiększyć bieli zębów? Bo chyba biel zębów zależy od ich składu?