Zdrowiej - forum medycyny naturalnej i alternatywnej
Stwierdzona schizofrenia paranoidalna, okresowo AZS, lęki - Wersja do druku

+- Zdrowiej - forum medycyny naturalnej i alternatywnej (https://zdrowiej.vegie.pl)
+-- Dział: Schorzenia i przypadłości (https://zdrowiej.vegie.pl/forumdisplay.php?fid=3)
+--- Dział: Depresja, nerwica etc (https://zdrowiej.vegie.pl/forumdisplay.php?fid=4)
+--- Wątek: Stwierdzona schizofrenia paranoidalna, okresowo AZS, lęki (/showthread.php?tid=121)

Strony: 1 2 3 4 5 6 7 8 9

RE: Stwierdzona schizofrenia paranoidalna, okresowo AZS, lęki - tomakin - 05-29-2021

czort wie, musiałbym o tym poczytać najpierw

RE: Stwierdzona schizofrenia paranoidalna, okresowo AZS, lęki - Pytacz - 05-30-2021

Jak czegoś się doczytasz, to pisz!

RE: Stwierdzona schizofrenia paranoidalna, okresowo AZS, lęki - Pytacz - 06-01-2021

Znalazłem protokół, który sam stosował Dr Hoffer, psychiatra zajmujący się skuteczną terapią dużymi dawkami niacyny osób z diagnozą schizofrenii: link.

Cytat: napisał(a):
  • witamina A – 30 000 IU/na dzień;
  • B-100 complex – 1 tabletka dziennie;
  • kwas foliowy (najlepiej dostępny jako L-metylofolian) – 5000 mcg/na dzień;
  • witamina C – 1000 mg w każdej dawce – 2x dziennie;
  • witamina D3 – 6000 IU/na dzień (jest to absolutne minimum, gdy jest się perfekcyjnie zdrowym);
  • witamina E – 400 IU w każdej dawce – 2x dziennie;
  • selen – 200 mcg w każdej dawce – 3x dziennie i jest to ważny element antywirusowy;
  • magnez i wapń – 650 mg wapnia oraz 350 mg magnezu w każdej dawce – 2x dziennie;
  • cynk – 50 mg dziennie;
  • olej z łososia (EPA/DHA) – 2000 mg/na dzień;
  • NAC (N-acertlocysteina) – 1000 mg w każdej dawce – 3x dziennie;
  • koenzym Q10 – 100 mg w każdej dawce – 3x dziennie;
  • kwas alfa-liponowy – 200 mg w każdej dawce – 3x dziennie.
  • Niacyna[b] [/b]bez flush 1000 mg 3x dziennie

+twoje:

tomakin: napisał(a):- glicyna, nawet 5 gramów dziennie przed snem
- omega 3, nawet 2000 mg EPA dziennie, rozbite na porcje
- GLA, czyli 10 ml oleju z ogórecznika ALBO 20 ml oleju z wiesiołka, też można rozbić na 2 porcje w ciągu dnia
- cynk, zgodnie z rozpiską tutaj: http://naturalneleczenie.com.pl/2018/02/...nie-cynku/
[url=http://naturalneleczenie.com.pl/2018/02/15/uzupelnianie-cynku/][/url]
Z tego co jeszcze znalazłem, to dawki niacyny u osób ze stwierdzoną przez lekarzy schizofrenią, zaczynał od 3000mg, stopniowo zwiększając (np. co tydzień o 100mg) do 18000mg.
Ważna jest przy kuracji suplementacja witaminy C, by uniknąć efektu flush.

Z diety to należy nie jeść:
  • glutenu w ogóle, 
  • a początkowo też wszelkich zbóż i nabiału.
Jeść: 
  • żółtka jaja kurzego, 
  • kwas tłuszczowy DHA, 
  • pić soki z warzyw liściastych i traw.
Pomógłbyś, tomakin, co i kiedy przyjmować? Co zwiększyć, co zmniejszyć?
Dziękuję i pozdrawiam!

RE: Stwierdzona schizofrenia paranoidalna, okresowo AZS, lęki - tomakin - 06-01-2021

O terapię wymyśloną przez kogoś innego pytaj tego kogoś, skąd mam wiedzieć, co ON miał na myśli?

Tak na oko, magnezu jest za dużo i sraczki od tego dostaniesz, selen po kilku miesiącach wywoła zatrucie, a niacyna w takich dawkach rozwali wątrobę. Przygotuj się też na bezsenność od kwasu foliowego.

RE: Stwierdzona schizofrenia paranoidalna, okresowo AZS, lęki - Pytacz - 06-01-2021

(06-01-2021, 07:51 PM)tomakin napisał(a): O terapię wymyśloną przez kogoś innego pytaj tego kogoś, skąd mam wiedzieć, co ON miał na myśli?

Tak na oko, magnezu jest za dużo i sraczki od tego dostaniesz, selen po kilku miesiącach wywoła zatrucie, a niacyna w takich dawkach rozwali wątrobę. Przygotuj się też na bezsenność od kwasu foliowego.

Nie mógłbyś tego zoptymalizować?
Ja nie mam żadnej wiedzy w tej kwestii, ale jeśli tak, to czekam na twoją propozycję.

RE: Stwierdzona schizofrenia paranoidalna, okresowo AZS, lęki - tomakin - 06-01-2021

Kurcze, to trochę jakbyś poszedł do lekarza, który nie wierzy we wróżki i spytał, ile powinno się pyłku wróżkowego sypać, żeby umieć latać, bo gdzieś wyczytałeś że jeden żołędziowy czepek, ale nie jesteś pewien i czy mógłby zoptymalizować.

To tamten gość uważa że to działa i jego pytaj, ile brać żeby zadziałało.

RE: Stwierdzona schizofrenia paranoidalna, okresowo AZS, lęki - Pytacz - 06-02-2021

Nie ma badań na temat tego, że niacyna pomaga?
Spotkałem się z wieloma opiniami osób, że w jakimś stopniu chociaż pomogła.
W małych dawkach przecież nie zaszkodzi, a może przynieść korzyści.

RE: Stwierdzona schizofrenia paranoidalna, okresowo AZS, lęki - tomakin - 06-03-2021

małe dawki to jedno, 3 gramy dziennie to drugie. To jest 200 razy powyżej dobowego zapotrzebowania.

Kup sobie zwykłą niacynę (nie bezflushową), tabletki 500 mg, taką tabletkę podziel na trzy porcje i wtedy bierz 3 razy dziennie, tak żeby w sumie 1 tabletka 500 mg dziennie wyszła. Takie coś jest całkowicie bezpieczne, tylko bezflushowa powodowała uszkodzenie wątroby.

I uważaj na efekt flush, może być dość niemiły i zaskakujący u schizofreników, oni to mają nasilone, może na początek jeszcze bardziej podziel tabletkę.

RE: Stwierdzona schizofrenia paranoidalna, okresowo AZS, lęki - Pytacz - 06-03-2021

Podałeś cynk, ale nie podałeś jaką dawkę. Ile magnezu na początek?

Czy to prawda, że jakaś forma kwasu foliowego jest toksyczna? Nie pamiętam jaka, ktoś mówił o tym.

Będąc dzieckiem byłem alergikiem, teraz też okresowo mam AZS na rękach i dłoniach: tzn. np. przez parę miesięcy, aż zaleczę i nie rozdrapię. Nie stosuje sterydów, tylko naturalnymi olejami/masłami natłuszczam.
Wyszło uczulenie na pleśni i roztocze bodajże (jeżeli ma to jakieś znaczenie).

Taka, która nie będzie non-flush, będzię zwykłą flushową?

edit: napisane, że może powodować zaczerwienienie skóry u osób wrażliwych, czyli pewnie flushowa.
Masz gdzieś wątek, bo czytałem w wielu twoich artykułach, jak zrobić samemu budżetowe suplementy z allegro, typu z cynk z siarczanu cynku? itd.

RE: Stwierdzona schizofrenia paranoidalna, okresowo AZS, lęki - TakNie - 06-03-2021

Siarczan cynku siedmiowodny miał tam coś 230 mg jonów/gram, Tomakin coś tam korygował w sprawie bezwodny, czy coś. Siarczan miedzi ma około 250mg jonów/gram
Co tej fajnej schizofreni nie możesz do czegoś wykorzystać? Kiedyś z kolegą rozmawiałem, on mówił, że ma znajomka który gada o różnych abstrakcyjnych rzeczach, np. co gdyby umieścić unoszący się  śmigłowiec w poruszającym się autobusie, zaczęliśmy się zastanawiać co by się stało Cool 
Tak silną masz fazę, że nie możesz tego jakoś wykorzystać?