Zdrowiej - forum medycyny naturalnej i alternatywnej
Szybkie pytania - Wersja do druku

+- Zdrowiej - forum medycyny naturalnej i alternatywnej (https://zdrowiej.vegie.pl)
+-- Dział: Cała reszta (https://zdrowiej.vegie.pl/forumdisplay.php?fid=12)
+--- Dział: Pogaduszki (https://zdrowiej.vegie.pl/forumdisplay.php?fid=13)
+--- Wątek: Szybkie pytania (/showthread.php?tid=3)

Strony: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30

RE: Szybkie pytania - NICE - 01-26-2022

Mam chyba grzybicę gardła albo płuc, straszny smród, antybiotyk czy bawić się w próbowanie, nie wiem, jakiegoś rumianku?

RE: Szybkie pytania - tomakin - 01-27-2022

może lekarza zapytać jednak, żeby tam zajrzał chociaż, zamiast na forum? Big Grin

RE: Szybkie pytania - NICE - 01-27-2022

5htp i DHEA podobno zmieniają życie drastycznie na lepsze, ale czy zażywanie ich jest bezpieczne?

RE: Szybkie pytania - tomakin - 01-27-2022

dhea miało ZEROWY wpływ na mnie, cholera wie, czy jest bezpieczne, część osób mówi, że przedłuża życie, inni że szkodzi. 5htp to po prostu serotonina, jeśli po tym jest lepiej, to warto się zastanowić, czemu ciało tego nie produkuje tyle, ile trzeba.

RE: Szybkie pytania - NICE - 01-30-2022

Dlaczego kobiety mają taka obsesje na punkcie kosmetyków a tylko niewiele z nich na punkcie odżywienia od wewnątrz?

RE: Szybkie pytania - tomakin - 01-30-2022

A czemu miałyby nie mieć? Kobieta wygrywa wyglądem, kosmetyk to najłatwiejsza droga do tego celu, bezpośrednia. Odżywianie wymaga wyrzeczeń i czasu, nie łączy się tak ładnie z systemem nagroda - kara. Z tego powodu niektórzy faceci machają piąstkami, zamiast zdobywać edukację i dobrze płatne stanowisko.

RE: Szybkie pytania - Nawaphon - 02-12-2022

Czy wie ktoś może (Dobra kogo oszukuję, wiadomo że pytam Tomakina) - dlaczego MSM powoduje u wielu ludzi bóle głowy? To znaczy, jaki jest tutaj mechanizm. Lubię zrobić małą "terapię" tym suplementem raz na jakiś czas bo zauważyłem duże korzyści jeśli chodzi o regeneracje urazów (A przynajmniej tak mi się wydaje), ale zawsze dostaje charakterystycznych, irytujących, jakby migrenowych bólów głowy (Nie mam z reguły skłonności do tego, dlatego wykluczam zbieg okoliczności czy jakiś inny czynnik) i z tego co czytam, dużo jest podobnych relacji w internecie.
Jedyne wyjaśnienie jakie widziałem to "detox", ale do tego podchodzę dość sceptycznie, w niektórych kręgach wszystko się tak wyjaśnia.

Byłbym wdzięczny za pomoc, ciekawi mnie to.

RE: Szybkie pytania - tomakin - 02-12-2022

Wywołuje ból głowy, bezsenność, skoki ciśnienia... i cholera wie, dlaczego. Zastanawiałem się nad tym i nigdy się nie dowiedziałem. Może po prostu chodzi o to, że mocno stymuluje cykl metylacji, poprzez dostarczenie nadmiaru grup metylowych? Pij więcej wody, to zazwyczaj pomaga na rzeczy okołomigrenowe.

Jeszcze kiedyś czytałem, że może o wapń chodzić, że niby zużywa go i on wtedy ucieka z komórek nerwowych, ale to też tylko czyjaś hipoteza.

RE: Szybkie pytania - Nawaphon - 02-12-2022

Dzięki, spróbuję pić więcej wody, na pewno nie zaszkodzi.
Niektórzy twierdzą, że przechodzi to po paru dniach suplementacji - nie pamiętam już jak to było u mnie. A, zobaczymy.

RE: Szybkie pytania - tomakin - 02-12-2022

U mnie po 3 dniach było tak źle, że w ogóle prawie nie spałem, w sensie nie że ból głowy, ale własnie nerwowość i bezsenność.