![]() |
|
Zmiany na forum - Wersja do druku +- Zdrowiej - forum medycyny naturalnej i alternatywnej (https://zdrowiej.vegie.pl) +-- Dział: Cała reszta (https://zdrowiej.vegie.pl/forumdisplay.php?fid=12) +--- Dział: Pogaduszki (https://zdrowiej.vegie.pl/forumdisplay.php?fid=13) +--- Wątek: Zmiany na forum (/showthread.php?tid=10) |
RE: Zmiany na forum - subzero - 07-14-2025 I wtedy nie trzeba byłoby prawników. RE: Zmiany na forum - tomakin - 07-14-2025 Zawsze byliby potrzebni, języki programowania też są proste i jednoznaczne, a jednak dalej mamy informatyków. Po prostu przy jasnym prawie nie byłoby bandyterki w sądach. RE: Zmiany na forum - yugon - 07-15-2025 Tak, coś wiem o błędach, niedociągnięciach w systemie prawnym. Mam w teorii uprawnienia technika rachunkowości, weźmy prostą definicję aktywów: Aktywa (z łac. activus ‘czynny’ od actus ‘czyn’, actum ‘rzecz zrobiona’ od ago, agere ‘prowadzić; czynić; działać’)[1] – kontrolowane przez jednostkę gospodarczą zasoby majątkowe o wiarygodnie określonej wartości, uzyskane w wyniku przeszłych zdarzeń, które spowodują w przyszłości wpływ do jednostki korzyści ekonomicznych[2]. Jeśli zasób majątkowy nie spełnia któregoś z powyższych kryteriów, nie może być ujęty w bilansie. https://pl.wikipedia.org/wiki/Aktywa Tu piszą o korzyściach ekonomicznych, a co np. z akcjami, które spadną? Gdzie je w takim razie dać w bilansie? Bo są aktywa i pasywa jedynie. Można tak dalej wymieniać nieruchomości, kruszce, kryptowaluty, waluty obce, co jak spadną w dół i nie przyniosą "korzyści ekonomicznych"? Pamiętam na zajęciach rachunkowości jak zadawałem trudne pytania gdzie umieścić np. inwentarz żywy (typu: konie pociągowe, kury), które mogą być materiałem lub środkiem trwałym. A to jest różnica. Są tam też wyroby gotowe, towary, półprodukty, produkty w toku itd. Jasne, teraz jest google i AI, które to rozkmini w kilka sekund, ale w 2017 r.? Niby było google, ale trzeba było się natrudzić, żeby znaleźć na to odpowiedź. I takich pytań zadawałem sobie i prowadzącej setki, to mi utrwalało wiedzę na wieczność Oczywiście prowadząca odpowiadała wymijająco, nigdy praktycznie nie uzyskałem satysfakcjonującej odpowiedzi, sam musiałem do wszystkiego dochodzić. Cała ustawa i prawo w Polsce jest niekonkretne, nie ma też prawa precedensu, co oznacza, że w dwóch identycznych sytuacjach wyroki mogą być różne. https://zapodaj.net/plik-xEK1GRZ33u Teraz trochę zapomniałem, ale w swoim czasie, jeszcze na metylofenidacie to bym z tych książek przegadał samą twórczynię ![]() Pewnie zapytacie po co mi było angażować się w to wszystko. Otóż po to, żeby wiedzieć jak oszukiwać fiskus. Puśćmy wodzę fantazji, że miałbym 2 kasy fiskalne: jedna prawdziwa, gdzie wbijam utargi i paragony dla urzędu skarbowego, a drugą niepodłączoną do systemu, z której wychodzą prawdziwe paragony, ale US o nich nie wie (taką dla klientów) Mógłbym wtedy maskować prawdziwe utargi, a wpisywać znacznie mniejsze, żeby nie płacić podatków, a za zaoszczędzone pieniądze kupować np. złoto gdzie chyba do 15k euro nawet dowodu nie trzeba pokazywać ^^ Tyle, że US ma widełki ile +- powinien wyciągać biznes, inaczej np. kartele by otwierali bar, wbijali 100kk usd utargu w miesiąc i wyprana forsa. Za mało też nie może być.No ale jest przecież rozkład Benforda, którym można sprawdzić czy utargi są zmyślone czy nie. Tak padł jeden z targów w Krakowie, gdzie wszyscy do książeczki wpisywali zmyślone utargi np. 70 zł, a mieli przykładowo 1k zł na +. Gdybym rozpisał w excelu system, który by to omijał to wszystko by działało jak w zegarku, hehe. Oczywiście tego nie robię, to niemoralne, byłoby to nieuczciwe względem tych, którzy płacą podatki ![]() Zeus to w czystej teorii środek trwały mojej firmy. Co do tomakina: uu to masz przesrane, porobiłem już zdjęcia, filmiki bandicamem każdej stronki, jak je usuniesz to tylko się pogrążysz. Chyba pierdel będzie, chyba że będzie wpływać 1k zł co miesiąc na pewne konto na kajmanach, dopóki będzie wpływać nic się nie stanie. Czekam na pierwszą wpłatę do końca miesiąca. A tak serio to spokojnie, nic się nie stanie. 20 lat ponad prowadzisz forum i 0 problemów, kortyzol ci skoczył i tyle, pewnie po jakimś suplemencie. To co napisałem wyżej to był żart, żeby było ponad wszelką wątpliwość jasne nie sypnę cię ani nie chce od cb kasy. RE: Zmiany na forum - tomakin - 07-15-2025 Tzn prawo nie działa wstecz tak czy tak, więc to co jest, może spokojnie wisieć dalej. Ale mieszkam w Polsce, więc tak na wszelki wypadek, dostosuję to co jest do nowych przepisów. Kwestia usunięcia jakoś z 5% treści. Kurde, zgodnie z tą ustawą, ulotka w opakowaniu leku, informująca o skutkach ubocznych, będzie łamaniem prawa
RE: Zmiany na forum - yugon - 07-15-2025 No jak nie działa? Jak dajmy na to kogoś zabijesz i potem będziesz się tłumaczył "prawo nie działa wstecz!" to i tak pójdziesz siedzieć. Odnośnie kontroli skarbowych nie jestem pewien czy tylko do 5 lat mogą sprawdzać bo miało wejść, ale nie wiem czy ostatecznie weszło coś takiego, że mają prawo sprawdzać każdego, bez specjalnego powodu - praktycznie całe jego życie... nawet pamiętam, że trollował, tzn. niby mówił poważnie, ale wiedziałem, że to nieprawda, że trzyma wszystkie możliwe zeznania podatkowe, każde rozliczenie, odprowadzenie podatku etc aż od narodzim ![]() Ale jak na moje wiedział, że zaraz jakiś polaczek go podkabluje i się tak zabezpieczył.. I chyba nie dotyczyło to tylko kwestii skarbowych, bo też pamiętam, że Ator, który skończył prawo na UW, więc coś tam o tym wie komentował, że przecież prawo nie działa wstecz i to się kłóci... Przekaz był taki, że teoretycznie możesz pójść siedzieć za mowę nienawiści wobec ukrainca wypowiedzianą w roku 1990r.
RE: Zmiany na forum - tomakin - 07-15-2025 Jeśli morderstwa byłyby całkowicie legalne w Polsce, to owszem, mógłbym kogoś zabić. I jakby POTEM wprowadzili przepis, że za morderstwo dostaje się 100 zł mandatu, to nie musiałbym go płacić. Prawo nie może działać wstecz w tym sensie, że coś może stać się karalne dopiero od chwili wprowadzenia przepisu, że to jest karalne. Jeśli popełniłeś przestępstwo w przeszłości to oczywiście odpowiesz karnie, pod warunkiem, że w chwili jego popełnienia istniały przepisy, które definiowały karalność. Nie wiem, jak to sobie wyobrażasz, wprowadzamy przepis, że pisanie długopisem jest nielegalne i skazujemy wszystkich, którzy KIEDYŚ pisali długopisami? Zanim wprowadziliśmy przepis? Bo takie coś sugerujesz, karalność artykułu napisanego w 2015, bo w 2025 wprowadziliśmy prawo że takich artykułów nie wolno pisać. Sprawa się komplikuje, gdy mamy np przestępstwo posiadania, np broni. Jeśli kupiłeś ją przed wejściem w życie przepisów zabraniających posiadania, to jest to troszkę zagmatwane. I tak czysto teoretycznie, ale naprawdę czysto teoretycznie, można próbować naciągnąć przepisy odnośnie tego, że te artykuły dalej są na serwerze. Ale to byłyby równie idiotyczne, jak próba skazania autora książki wydanej 10 lat temu, bo dalej czerpie zyski z praw autorskich. RE: Zmiany na forum - tomakin - 07-15-2025 W sumie... tak patrzę na przepisy o dezinformacji, gdzie zabrania się rozpowszechniania: "metody diagnostycznej lub leczniczej lub metody, w przypadku której jest sugerowane lub deklarowane, że posiada właściwości świadczenia zdrowotnego, niezgodnej z aktualną wiedzą medyczną, zagrażającej życiu lub zdrowiu, w szczególności przez podawanie nieprawdziwych informacji dotyczących zastosowania danej metody jako skutecznej i bezpiecznej w diagnozowaniu lub leczeniu" Pytanie brzmi, czy to dotyczy TYLKO metod niebezpiecznych? Czyli czy muszą być spełnione wszystkie warunki? Bo jeśli nie, to do kosza leci całe ziołolecznictwo, lecą wszystkie suplementy, na których jest napisane, że mogą na coś pomagać, leci joga, medytacja... no wszystko, gdzie wspomina się o jakiejkolwiek korzyści zdrowotnej, a co nie jest przepisywane przez lekarza. Jeśli tak, to nie ma w zasadzie problemu. RE: Zmiany na forum - subzero - 07-15-2025 Ty nie podajesz nieprawdziwych informacji, gdy piszesz, że coś zostało tylko wstępnie przebadane, chociaż sensacyjnym tonem sugerujesz, że skuteczne. RE: Zmiany na forum - tomakin - 07-15-2025 To jest po "w szczególności", czyli jako bonus, ale główny wątek (czyli wystarczające) to "niezgodne z obowiązującą wiedzą medyczną". Czyli dosłownie wszystko, czego nie dostajemy na receptę od lekarza. RE: Zmiany na forum - yugon - 07-15-2025 (07-15-2025, 06:10 PM)tomakin napisał(a): Nie wiem, jak to sobie wyobrażasz, wprowadzamy przepis, że pisanie długopisem jest nielegalne i skazujemy wszystkich, którzy KIEDYŚ pisali długopisami? Zanim wprowadziliśmy przepis? Bo takie coś sugerujesz, karalność artykułu napisanego w 2015, bo w 2025 wprowadziliśmy prawo że takich artykułów nie wolno pisać. To nie ja "sugerowałem" tylko kopiuje ci to, co Ator mówił... W teorii prawo nie działa wstecz w praktyce może działać. Ale my nie mamy się czego martwić, jesteśmy tylko "randomami". |