Zdrowiej - forum medycyny naturalnej i alternatywnej
Rumień - Wersja do druku

+- Zdrowiej - forum medycyny naturalnej i alternatywnej (https://zdrowiej.vegie.pl)
+-- Dział: Schorzenia i przypadłości (https://zdrowiej.vegie.pl/forumdisplay.php?fid=3)
+--- Dział: Choroby zakaźne i infekcje (https://zdrowiej.vegie.pl/forumdisplay.php?fid=7)
+--- Wątek: Rumień (/showthread.php?tid=113)

Strony: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18

RE: Rumień - Joadia2028 - 04-24-2023

Dziękuję za wytłumaczenie .
Tak to zaczęłam tak mieć jak wyjechałam do innego miasta i w tym czasie przestałam jeździć autobusami bo się dusiłam i słabo mi było ,to samo działo się jak wychodziłam z domu bałam się ,że nikt mi nie pomoże jak zemdleje .
Wróciłam do siebie i zaczęłam ze sobą pracować małymi krokami tłumy ,oddalenie od domu ,autobusy ,sklepy ,zebrania ,chodzenie po zmroku to było coś strasznego .I tak małymi krokami zaczęłam wszędzie chodzic na piechotę ,później zaczęłam brać witaminy , wchodzić do sklepów ale małych i ostatnią rzeczą jaką mi została do przełamania to był właśnie autobus i udało się naprawdę tylko zostało mi ,że zanim wyjdę to pojawia się lek ale jak już wyjdę to mija .Szczerze to nie wierzyłam nigdy ,że mogę z tego wyjść dziś wierzę ,że moje rodzice są ze mnie dumni.Teraz nawet jestem sama w stanie. Zaoferować swoją pomóc osobie która potrzebuje pomocy np w sklepie kiedyś nie zrobiła bym tego bo nie chodziłam do nich .Pewnie też jestem przywiązana do dzieci bardzobo czas mam dla siebie kiedy są w szkole a tak ciągle razem.

RE: Rumień - Joadia2028 - 04-25-2023

Ja spróbuję pójść w kierunku niedoboru witamin jak omega ,a,e bo pamiętam jak je brałam to wtedy mogłam powiedzieć wróciłam do zdrowia ,wtedy też waga wróciła do normy a teraz znów mam nadwagę ,żeby było ok to też bym musiała chociaż schudnąć 10kg

RE: Rumień - Joadia2028 - 05-13-2023

Hej
Wiesz dzięki tobie już tyle rzeczy przezwyciezylam i życie dzięki tobie stało się lepsze . Myslalam ,że nie uda mi się tego zrobić ale udało się ,Gdy pokonywałam ostatnia przeszkodę jazdy autobusem to myślałam ,że to już koniec zwyciężyłam. Niestety nie zwróciłam uwagi na jedno ,nie potrafię bronić swojego zdania a jak już obronie to bardzo źle się czuje strach ,lek .Nie wiem co z tym zrobić, może masz jakieś książki lub może sam coś zaproponujesz co zrobić ,żeby to zmienić .

RE: Rumień - tomakin - 05-13-2023

No, to już jest temat - rzeka. To, w jaki sposób mówimy, w jaki sposób komunikujemy się z kimś, jak wchodzimy w interakcję, jest efektem tego, jak zostaliśmy wychowani. Ciężko zmienić coś, co odcisnęło piętno w okresie, gdy nasz mózg się kształtuje.

Szczerze to nie wiem, jak to zrobić. Może jakiś ćwiczenia, typu obrona swojego zdania w rozmowie z drugą osobą, a potem jakiś przyjemny bodziec, żeby mózg zaczął łączyć "wygrywanie" rozmów z czymś przyjemnym? Ale nie mam pomysłu, skąd wziąć takie "wygrane rozmowy" i jak szybko połączyć je z bodźcami. To musiałyby być sesje terapeutyczne, gdzie masz równocześnie np masaż relaksujący i prowadzisz rozmowę z terapeutą tak, żeby bronić swojego zdania.

To trochę nie do mnie pytanie, bo ja jestem ten gość od suplementów, nie wiem, może w google wpisz jak być asertywnym i zobacz, czy są jakieś książki z dobrymi opiniami.

W sumie można to jakoś nie wprost rozwiązać w rozmowie, np kierować nią tak, żeby rozmówca był zmuszony uzasadniać swoją opinię, zamiast przeciwstawiać mu swoją, ale to już wyższa szkoła jazdy.

RE: Rumień - Joadia2028 - 05-13-2023

Ok będę szukać i poczytam coś bo zaczyna mnie to denerwować że na wszystko się zgadzam i nie potrafię odmówić ,może było by mi trochę łatwiej gdyby potem nie paraliżował mnie strach ,lęk i później trzęsienie od środka.
A jest coś jakieś witaminy na taki typu stres mocny ?Bo szczerze chciała bym to pokonać .Dam znać czy coś znalazłamSmile

RE: Rumień - tomakin - 05-13-2023

No raczej nie ma na to za bardzo witamin, bo to nie "choroba", jak agorafobia, tylko cecha charakteru. Tzn na pewno jak ogólnie pozbędziesz się nerwicy, to będzie trochę lepiej, ale tylko trochę.

RE: Rumień - Joadia2028 - 07-04-2023

Hej .
Jako widzisz wracam jak bumerang Smile.
Jeśli chodzi o nauczenie się mówienia nie idzie mi bardzo dobrze po mimo ,że nie którym się to nie podoba zaczynam stawiać na swoim i zaczynam widzieć pozytywne skutki.
Ostatnio zaczął nawracać lek uogólniony i zawroty głowy Sad .
Zaczęłam znów brać wapń ,żelazo ,b complex,B12 950 ,magnez,potas ,selen,a i e ,D3,cynk i widzę ,że działa ale brakuje mi na te witaminy dnia Sad.Pisałeś ,że dobry jesteś w suplach to miałam bym prośbę rozpisał byś mi z czym je łączyć ? ,Zeby nie łykać każdego osobna .Chyba ,że jest jakaś multiwitamina ,która dobrze się przyswaja ale ja jestem trochę zielona w tym temacie .Jeszcze chciałam spytać co sądzisz o multiwitaminie doktora szkoczylas tak od wczoraj przeglądałam filmiki na YouTube .Będę wdzięczna za pomoc Smile

Chyba ,że odstawie na razie magnez i b complex a zacznę brać tylko wapń ,D3 ,selen ,cynk ,żelazo i dodam ,że pije dużo witaminy c bo i cytryna i witamina c 1000 a miedzi wcale ,I jaką dawkę D3 bo ten poziom chyba jest nisko bo z tego co kojarzę to chyba 28

RE: Rumień - tomakin - 07-04-2023

Jest taki wynalazek, jak olimp vitamin sport, w większości marketów to chyba teraz jest na półkach, w kauflandzie zdaje się widziałem. Ma wszystkie z grupy B, selen, jod, chrom i pewnie coś jeszcze tam się znajdzie. Magnezu, cynku i miedzi też ma sporo.

Żelazo jak już, to bierz co drugi dzień, tylko jedną porcję, za to większą, np 70 mg. Nie pij kawy ani herbaty 2 godziny przed i po żelazie. W badaniach klinicznych testowano dawkę 200 mg jednorazowo, ale to raczej u osób, które mają potwierdzony duży niedobór.

Wapń i magnez sprawdź na sobie, czego bardziej potrzebujesz, ja np w ogóle prawie magnezu nie mogę brać, bo potem mam stany lękowe i nie śpię, za to po wapniu jest mi lepiej, ale większość ludzi ma odwrotnie. Tu nie ma reguły i nie ma dobrych rad, każdy musi sam na sobie sprawdzić.

Żelazo, cynk i witamina C blokują miedź, miesiąc czy dwa to nie problem, ale jeśli dłużej bierzesz te rzeczy, to rozważ przerwę od nich i suplementację miedzi w większych dawkach, 4-6 mg dziennie, już nie z powodu nerwicy, ale dla ogólnego zdrowia, niski poziom miedzi to proszenie się o osteoporozę.

Co do mieszania ze sobą różnych rzeczy. Cynk, miedź, żelazo, wapń, magnez - to się nawzajem będzie blokować, przy czym małe dawki przyswajają się bez problemu, dopiero jak weźmiesz np 400 mg wapnia, to on zablokuje inne rzeczy.

RE: Rumień - Joadia2028 - 07-04-2023

Super Smile , dziękuję bo zawsze mogę na ciebie liczyć .
Jeśli chodzi o magnez i potas to nie wiem czy na razie nie odstawić bo po braniu nie wiem czy magnezu czy po potasie mam później lekko w głowie i taka otępiała jestem .A po wapniu to lęki powoli znikają .
To witaminę c i żelazo na razie odstawie bo je ciągle biorę jak nie codziennie to co 2 dzień
Cynk przez dłuższy czas nie brałam ,selenu i witaminy a i e .
To ja ten Olimp sobie zamówię bo wakacje piękny okres to trzeba korzystać a nie z dolegliwościami się martwić Smile.
Czasem mam jeszcze takie mocne bóle głowy ale to może od upałów.Jeszcze raz ci dziękuję Smile.

RE: Rumień - tomakin - 07-04-2023

Potas spokojnie możesz brać codziennie, statystycznie Polak spożywa połowę zalecanej dziennej dawki potasu, więc 1-2 gramy w suplach tylko na zdrowie wyjdą.