![]() |
|
Nerwica objawy od 1,5miesiąca - Wersja do druku +- Zdrowiej - forum medycyny naturalnej i alternatywnej (https://zdrowiej.vegie.pl) +-- Dział: Schorzenia i przypadłości (https://zdrowiej.vegie.pl/forumdisplay.php?fid=3) +--- Dział: Depresja, nerwica etc (https://zdrowiej.vegie.pl/forumdisplay.php?fid=4) +--- Wątek: Nerwica objawy od 1,5miesiąca (/showthread.php?tid=209) Strony:
1
2
|
Nerwica objawy od 1,5miesiąca - pkoz89 - 12-15-2021 Cześć, Od póltora miesiąca zmagam się z objawami nerwicy lękowej. Lęki i natrętne myśli przyszły po wekendzie podczas któego piłem alkohol i bralem leki typu ibuprom i teraflu z powodu przeziebienia. Najgorzej czuję się w nocy i nad ranem po przebudzeniu. Zauważyłem też, że chwialmi czuję się gorzej po jedzeniu. Jestem aktywny fizycznie. Biorę neomag cardio 3x + wit.b complex 3x. Do tego melisa, i wyciag z dziurawca 4x dziennie. Czuje poprawe lecz nadal miewam ataki. Dziś wykonałem szczegółowe badania. Prośba o podpowiedz co dalej i jak się suplementować ? W załaczniku badania. RE: Nerwica objawy od 1,5miesiąca - tomakin - 12-15-2021 Powtórz za jakiś czas rozmaz krwi, takie wyniki jakie w nim masz mogą być od zwykłego przeziębienia, dopiero gdy przez kilka miesięcy to się nie zmienia i cały czas jest tak rozstrzelone, warto się temu przyjrzeć bliżej. Masz bardzo niski poziom żelaza w organizmie, teraz pytanie, czy mogą być tego jakieś "zwykłe" przyczyny, np czy jesteś honorowym dawcą krwi, jesteś na jakiejś diecie typu weganizm? Albo masz naprawdę BARDZO złą dietę? U faceta taka ferrytyna nie jest normalna, zdarza się ale zawsze warto się przyjrzeć, czy nie ma problemów z wchłanianiem albo na przykład krwawień w jelitach. Badania ogólne mają za zadanie ustalić, czy nie ma jakiegoś innego problemu ze zdrowiem, a nie zdiagnozować niedobory do nerwicy. Jeśli nie wyjdą żadne problemy, to leci się zestawem ze stronki, bo nie ma za bardzo możliwości by ustalić, czy nie brakuje Ci np omega 3, na takie badanie byś musiał gdzieś do Londynu lecieć i parę tysięcy zapłacić. RE: Nerwica objawy od 1,5miesiąca - pkoz89 - 12-15-2021 Dieta raczej normalna. Też byłem zdziwiony tym żelazem. Czy to znaczy żeby je jakoś uzupełnić ?? Co do zestawu, moglbys mi wskazać co brać, jak i ile ?? Co do omega3 też je suplementowac? Myslalem też o odstawieniu dziurawca i o ashwagandzie i Gaba, co myślicie ? RE: Nerwica objawy od 1,5miesiąca - tomakin - 12-15-2021 Warto ustalić, czemu spadło. Niedobory nie biorą się znikąd, takie właśnie badanie przesiewowe potrafi wykryć problemy z wchłanianiem (np celiakię), albo jakieś krwawienia w przewodzie pokarmowym. W klasycznym obrazie B12 też powinno być dość nisko, ale nie zawsze jest. Może baaaardzo dużo kawy i herbaty pijesz? One potrafią mocno ograniczyć wchłanianie żelaza. Omega 3, podobnie jak zresztą wszystkie inne suplementy, pomaga tylko wtedy, gdy masz niedobory. Sporo osób ma i przez to mają problemy z depresją czy z nerwicą. Problem w tym, że to bardzo ciężko zbadać (ocenia się wysycenie błon komórkowych poszczególnymi kwasami tłuszczowymi, cholernie droga technologia), a jak się chce uzupełnić niedobór, na efekty trzeba czekać długie, długie miesiące. Innymi słowy, trzeba w ciemno brać wysokie dawki omega 3 tak przez pół roku. Za to efekt potem będzie się utrzymywał nawet przez następne 20 lat. Inne suple pomagają dużo szybciej, ale też ich efekty się tak długo nie utrzymają. Trzeba testować na sobie po kolei i patrzeć, co pomaga, przy czym z omega 3 nie ma tak lekko i zmiany się raczej nie zobaczy, bo przez pół roku będzie zbyt powolna, by ją dostrzec. Dopiero jakbyś wziął dwóch bliźniaków, rozdzielił, jeden by brał, drugi nie i by się spotkali po pół roku, zobaczyliby różnicę. Uzupełnienie żelaza na pewno bardzo pomoże na samopoczucie, ale NAJPIERW USTAL DLACZEGO SPADŁO. Jest nawet taka opcja, że jakiś guz w organizmie zaczął mocno rosnąć i zużył całe żelazo w tym procesie, jego uzupełnienie tylko by go nakarmiło i pogorszyło sprawę. Możesz oczywiście uzupełniać w ciemno, tylko potem nie miej do mnie pretensji jak się okaże, że zaszkodziło i "ten gość w internecie mnie namówił". Gość w internecie mówi, że lekarz powinien ocenić przyczyny spadku żelaza, a jakby lekarz olewał, to sam chociaż zrób badania na krew utajoną w kale. RE: Nerwica objawy od 1,5miesiąca - pkoz89 - 12-16-2021 Miałem robione badania na krew utajoną około 3 miesiące temu , nic nie wyszło. Były robione z powodu częstych krwawień z odbytu podejrzenie hemoroidów. Obecnie jest spokój. Kawy nie pije w ogóle, herbaty od miesiąca też. Pije jedynie melisę o rumianek + wyciąg z dziurawca na poprawę nastroju. Pytałem o ashwagande i gabe masz jakieś doświadczenia ? No i jak wygląda branie tego zestawu i co dokładnie w moim przypadku jest wskazane aby wyciszyć nerwicowe leki ? Zastanawia mnie też czy nie mam za niskiego poziomu teśtosteronu w wieku 32 lat ? RE: Nerwica objawy od 1,5miesiąca - tomakin - 12-16-2021 Czekaj, to podejrzenie czy co? Po to właśnie bada się ferrytynę, żeby wiedzieć, czy ma się krwawienia. Albo ma się hemoroidy i lekarz je po prostu widzi, albo ma się problem w jelicie i tam trzeba zrobić kolonoskopię, ewentualnie problem jest wyżej, wtedy krwi często nie widać i wychodzi w badaniu na utajoną (ale nie zawsze i badanie się powtarza) asha i gaba jednym pomagają, innym nie, to się na sobie próbuje, ale na Twoim miejscu bym ustalił przede wszystkim przyczynę niskiej ferrytyny, czy nie ma zmian w jelicie i wtedy można brać żelazo, bo jego podniesienie powinno wybitnie poprawić Ci nastrój. Testosteron też podskoczy po uzupełnieniu żelaza. Ale zanim zaczniesz je brać, ustal z lekarzem czy nie ma tam guzów, bo one mogą zacząć "zjadać" żelazo i rosnąć szybciej. Guzy jelit z reguły są banalne w leczeniu, o ile oczywiście nie poczeka się do momentu gdy zrobią przerzuty. Wszystkie suple masz opisane na stronce o nerwicy, próbuj je po kolei, nie ma tu złotego środka który pomaga każdemu. Jedną rzecz warto robić, kilka miesięcy trzymać wysokie dawki omega 3, bo tu po prostu nie zauważysz zmiany, będzie zbyt powolna. Całą resztę testuj i patrz, czy będzie poprawa, przy innych suplach jest z reguły dość szybka. RE: Nerwica objawy od 1,5miesiąca - pkoz89 - 12-16-2021 Jezeli chodzi o jelita to tak jak pisałem była badana krew utajona i morfologia po tych badaniach lekarz stwierdził że jest ok i krwawienia są od żylaków odbytu. Nasilały się przy złej diecie i nadużywaniu alkoholu, obecnie nie ma ich wcale. Co do badań, mam niedobór wit D3. Dopytuje o te suple bo chciałbym nie przesadzic obecnie tak to widzę : magnez 100mg (rano i wieczorem) B6 50mg (rano) Complex b (3x na dzień) D3 4000j. Raz dziennie Nie wiem czy brać,jak brać i w jakich ilościach : cynk,potas,wapń,selen ?? RE: Nerwica objawy od 1,5miesiąca - tomakin - 12-16-2021 Może na początek nie mieszaj wszystkiego, bo nie będziesz wiedział, co pomaga. Bierz to, co sobie wybrałeś przez miesiąc i obserwuj organizm. No i o omega 3 nie zapomnij. Przez miesiąc się nie poprawi, trać kasę na kolejne rzeczy. Chyba że chcesz wszystko od razu, też tak można, ale problem w tym, że połowa rzeczy blokuje nawzajem swoje przyswajanie i trzeba cały kalendarz układać kiedy o której godzinie co brać. RE: Nerwica objawy od 1,5miesiąca - pkoz89 - 12-17-2021 Czyli magnez,b6,b complex i D3 biorę a dorzucić do tego cynk ? Widzę że w zestawie twoim jest . Pytanie tylko jak go brać bo czytałem że nie można jednocześnie z magnezem ? RE: Nerwica objawy od 1,5miesiąca - tomakin - 12-17-2021 ano nie można z magnezem http://naturalneleczenie.com.pl/2018/02/15/uzupelnianie-cynku/ |