08-31-2024, 11:18 AM
Nattokinaza, nattokinase, czyli enzym pozyskiwany z fermentowanej soi, który w kontakcie ze skrzepami krwi po prostu je rozpuszcza. Składnik japońskiego natto, możliwy do kupienia również w formie suplementu, w tym w niektórych polskich aptekach lub, oczywiście, przez internet.
Recent research has demonstrated that NK has potent fibrinolytic activity, antihypertensive, anti-atherosclerotic, and lipid-lowering, antiplatelet, and neuroprotective effects.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6043915/
Usuwa amyloidowe skrzepy, czyniąc go potencjalnym lekiem hamującym lub spowalniającym chorobę Alzheimera.
W jakiej formie i dawce to najlepiej brać? Ile z tego w ogóle przechodzi do krwi z układu pokarmowego? Kiedyś kupiłem w aptece DOZ takie w kapsułkach celulozowych, które chronią przed sokiem żołądkowym. Ale czy oficjalnie zbadano jaka forma i dawka jest najlepsza?
Recent research has demonstrated that NK has potent fibrinolytic activity, antihypertensive, anti-atherosclerotic, and lipid-lowering, antiplatelet, and neuroprotective effects.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6043915/
Usuwa amyloidowe skrzepy, czyniąc go potencjalnym lekiem hamującym lub spowalniającym chorobę Alzheimera.
W jakiej formie i dawce to najlepiej brać? Ile z tego w ogóle przechodzi do krwi z układu pokarmowego? Kiedyś kupiłem w aptece DOZ takie w kapsułkach celulozowych, które chronią przed sokiem żołądkowym. Ale czy oficjalnie zbadano jaka forma i dawka jest najlepsza?