07-11-2024, 02:54 PM
Kwercetyna, substancja spowalniająca starzenie, wzmacniająca odporność, kuzynka resweratrolu. W dużej dawce, niemożliwej do uzyskania bez suplementacji, usuwa złogi beta amyloidowe w mózgach osób chorych na Alzheimera. Ciężko uzyskać dużą jej ilość w diecie.
Szczaw ma 80 mg kwercetyny w 100 g, jest jednym z najlepszych jej źródeł, nieźle jak na pospolitego chwasta. To ponad dwa razy więcej niż ma czerwona cebula.
Badanie tutaj:
https://superfoodly.com/quercetin-foods
Do zupy szczawiowej używa się kilkaset gramów szczawiu, więc to nie jest tak że nie da się zjeść znaczącej jego ilości. Trzeba tylko w tym wszystkim uważać na kamienie nerkowe, stosować profilaktykę, jak picie dużo wody i inne myki, nie pamiętam teraz wszystkich.
Druga rzecz o ogromnej ilości kwercetyny - liście rzodkiewki. Poniżane, niedoceniane, wyrzucane do kosza. Dziś wracają do łask.
Jakie macie sposoby na zwiększenie swojego spożycia kwercetyny?
Szczaw ma 80 mg kwercetyny w 100 g, jest jednym z najlepszych jej źródeł, nieźle jak na pospolitego chwasta. To ponad dwa razy więcej niż ma czerwona cebula.
Badanie tutaj:
https://superfoodly.com/quercetin-foods
Do zupy szczawiowej używa się kilkaset gramów szczawiu, więc to nie jest tak że nie da się zjeść znaczącej jego ilości. Trzeba tylko w tym wszystkim uważać na kamienie nerkowe, stosować profilaktykę, jak picie dużo wody i inne myki, nie pamiętam teraz wszystkich.
Druga rzecz o ogromnej ilości kwercetyny - liście rzodkiewki. Poniżane, niedoceniane, wyrzucane do kosza. Dziś wracają do łask.
Jakie macie sposoby na zwiększenie swojego spożycia kwercetyny?