Na tym forum można dyskutować o naturalnych metodach wspomagania leczenia wszelkiego rodzaju schorzeń i przypadłości, łącznie z rakiem czy AIDS.
Rejestracja / Register  Zaloguj / Login  Galeria  Czat  Mapa Google  
Szukaj Użytkownicy 




Portal partnerski: Dołącz do Vivy, ratuj zwierzęta, promuj wegetarianizm - nie zwlekaj!



Odpowiedz do tematu
Poprzedni temat :: Następny temat
nerwica lękowa
Autor Wiadomość
dziewczynamroku

Dołączył: 05 Maj 2019
Posty: 62
Wysłany: 2019-06-01, 17:04    nerwica lękowa

Witam mam nadzieję że teraz dobrze trafiłam.Chciałam i ja prosić pana o pomoc.Otóż choruję na nerwicę,depresję lękową tak naprawdę kłopoty od dziecka.Przez 7 lat wypróbowano na mnie 19 antydepresantów z lepszym lub gorszym skutkiem z naciskiem na gorszy.To było 9 lat temu teraz od kilku lat okresowo wiosna-lato powracam na 4m-ce do lamotrixu lecz z mizernym skutkiem.Wiosną i latem lęk i somatyka osiąga apogeum humor też szwankuje bo i z czego się cieszyć żyję dla dziecka.Pobudki o 4rano lęk,ciągłe zaburzenia równowagi które zamknęły mnie w domu nawet na siedząco uczucie że spadnę z krzesła ,często niskie ciśnienie 92/67,serce się tłucze,po kilkanaście razy dziennie robi się słabo i tak wyliczania nieskończoność wszysto panu dobrze znane.Przebadana przez lata od stóp do głów wszysto wporządku.Przejedzone wysokie dawki wit.b ,wit.d3 uzupełniona poprawy żadnej tylko mięśnie po niej skakały, dodam że magnez jem od lat gdyż rozszyfrowałam po latach że pomaga mi w biegunkowej postaci jelita drażliwego którego dostałam po utracie woreczka.Lecytyna ,czasem omega 3 2g,inozytol,trochę ziół i niczym nie mogę się pozbyć lęku który zabija mnie i moją rodzinę.Tej wiosny próbowałam tryptofanu 500-2g przez 40 dni może krótko ale wróciłam do lamotrixu bo nie dawałam rady,do tryptofanu dokładałam 2g glicyny i nic.Jeśli to ważne to tak, ojciec alkoholik matka choleryczka,teraz powinnam zająć się nimi bo oboje kalecy a nie mam siły ogarnąć siebie .Każdy dzień to cholerna walka na którą nie mam już siły.Proszę o podpowiedż co próbować dalej.
 
     
tomakin
Administrator


Dołączył: 03 Lut 2007
Posty: 15390
Wysłany: 2019-06-02, 04:31    

Jeśli po witaminie D3 skakały mięśnie, to tu bym szukał rozwiązania. Zdrowej fizycznie osobie nie ma prawa pojawić się taki objaw. To nie tyle objaw braku magnezu, co braku wapnia - a magnez co najwyżej może tu grać rolę substancji, której brak sprawia, że organizm nie jest w stanie wykorzystać wapnia.

Może zrób próbę tężyczkową?
_________________
Pomogłem? Kliknij i też coś zrób dla innych!

http://zdrowiej.vegie.pl/viewtopic.php?t=5093
 
     
dziewczynamroku

Dołączył: 05 Maj 2019
Posty: 62
Wysłany: 2019-06-02, 07:41    

Bardzo dziękuję za odpowiedż.Próba tężyczkowa była robiona wszystko ok,parę m-cy temu wapń całkowity i zjonizowany mieściły się jeszcze w granicy górnej normy.Może dodam dlaczego dziewczyna mroku,ponieważ nocą czuję się po prostu normalnie pełna optymizmu na lepsze jutro,gdy nadchodzi świt lęk zabiera racjonalne myślenie itd.Każdego dnia jednocześnie odczuwam ogromne wycieńczenie ,brak sił z jednoczesnym pobudzeniem.Nie jest też tak że nic nie robię muszę zająć się domem, psami,ogródkiem jak to we własnym domu ale często to wszystko zawalam.Najgorzej że zamknęło mnie w domu .Kiedyś myślałam że ja żądzę i nie mam prawa mdleć aż pokazało mi że jednak mogę kiedy to wystraszyłam córkę.Kiedy przychodzi póżna jesień i zima jest dużo spokojniej to wtedy mam więcej odwagi walczyć z somatyką choćby usiedzieć na fotelu dentystycznym.Próbowałam już akupunktury nawet egzorcyzmów cudów wianków.A zrobiłam postęp zdołałam z pomocą pana z forum nietak napisać na tym forum bo z kompem jestem na bakier.Miłej niedziieli życzę.
 
     
dziewczynamroku

Dołączył: 05 Maj 2019
Posty: 62
Wysłany: 2019-06-02, 07:53    

Zapomniałam,wapń zawsze wychodził mi dobrze parę lat temu we krwi wyszedł niedobór magnezu to co było wewnątrz komórek?Nogi też moczę czasami .Może za wysoka dawka była d3 bo krótko ale jednak 6000j potem zmniejszyłam bo mięśnie skakały oko też,po rękach łamało i ogólna wewnętrzna dygota, a po wapniu miałam zaparcia.
 
     
tomakin
Administrator


Dołączył: 03 Lut 2007
Posty: 15390
Wysłany: 2019-06-03, 08:15    

Dziwne, że próba tężyczkowa wyszła dobrze, przy niedoborze magnezu, jeszcze na dodatek potwierdzonym badaniami, powinna wyjść bardzo wysoka.

Po jakiej dawce wapnia pojawiły się zatwardzenia?
_________________
Pomogłem? Kliknij i też coś zrób dla innych!

http://zdrowiej.vegie.pl/viewtopic.php?t=5093
 
     
dziewczynamroku

Dołączył: 05 Maj 2019
Posty: 62
Wysłany: 2019-06-03, 08:50    

Tężyczka była robiona ze 3 lata wcześniej a wtedy magnez we krwi był w porządku-co rok robiłam badania i było ok.Póżniej przez pół roku brałam lamotrix i zaczęłam mieć dygotę i brak sił myślałam że może przedobrzyłam z magnezem a wyszedł niedobór nie brałam wtedy d3 teraz też przestałam nw dlaczego już sama nw co brać czego nie.Tomograf rezonans oprócz podobno nic nieznaczącej niewielkiej zmiany naczyniopochodnej nic nie wykazały potwierdził neurolog i neurochirurg.Nie pamiętam nazwy tego supla i dawki ale wiem że to był wapń z d3 w saszetkach do picia.Wiem jedno im więcej słońca i upały tym większy wyzwala to we mnie lęk jak teraz nie mogę sobie dać rady śpię po 4-5 godz. wstając w nocy po 3-4 razy .Czuję się wyżęta.Zawsze jak brałam d3 i magnez wapń we krwi był dużo za połową.Zawsze mogę spróbować jeszcze raz.Kurdę nawet ciężko mi się skupić z pisaniem.
 
     
dziewczynamroku

Dołączył: 05 Maj 2019
Posty: 62
Wysłany: 2019-06-03, 11:56    

Może to coś rozjaśni,wapń zjonizowany 1,12-1,32 wynik 1,31 ,wapń całkowity 2,1-2,55 wynik 2,4 ,25(OH) wit.D3 z pułapu 19 przez 8 m-cy 43,4 ,tsh 3 0.380-5,330 wynik 1,444 ,pth 12,00-88,00 wynik 21,2 , anty tpo 0-5.61 wynik 0,36 .Przyznam że z nabiałem bardzo na bakier za to z mięsem jak najbardziej a zieleninę mam swoją.Boreliozy niet.
 
     
tomakin
Administrator


Dołączył: 03 Lut 2007
Posty: 15390
Wysłany: 2019-06-15, 23:40    

Nie no, zarówno z objawów, jak i z reakcji na suple wszystko wskazuje na zamieszanie w gospodarce wapnia i magnezu.

http://nerwica.vegie.pl/tezyczka.html

tutaj masz mniej więcej to opisane. Ogólnie jest to dość zakręcone, bo objawy biorą się z niskiego poziomu wapnia, ale niski poziom wapnia jest wywołany tym, że brakuje magnezu. Jeśli jednak chce się uzupełnić sam tylko magnez, to poziom wapnia błyskawicznie spadnie jeszcze silniej.

Innymi słowy, trzeba uzupełniać obydwa na zmianę i uważnie obserwować organizm, dostosowując dawkowanie do objawów.

Druga sprawa, hiperwentylacja. Jeśli bardzo szybko oddychasz, to objawy takie mogą pojawiać się nawet przy braku niedoborów pokarmowych. Tutaj cudownie działa relaksacja Jacobsona, która pozwala wyregulować oddech.
_________________
Pomogłem? Kliknij i też coś zrób dla innych!

http://zdrowiej.vegie.pl/viewtopic.php?t=5093
 
     
dziewczynamroku

Dołączył: 05 Maj 2019
Posty: 62
Wysłany: 2019-06-20, 12:58    

Jeszcze wyniki sprzed roku wit.b12 180-914 ,wynik 343 ,kwas foliowy 3,1-20,5 wynik 5.5 .Próba tężyczkowa wykona w klinice doktor szczerze próbowała pomóc powiedziała że tężyczka wykluczona choć u znajomego wyszła.Rozumiem że wyniki wapnia niewiele dają.Ostatnio na 3 dni odstawiłam magnez 3 dnia myślałam że jelita mi poskręca.W upały mam ciśnieni 91/70 ostatnio spadło 85/63 puls 62 czułam się bardzo nieciekawie ruch i pepsi podskoczyło.W ogóle jestem książkową meteoropatką.Mam dyglicynian magnezu z olimpu 250 niby jonów na zmianę z cytrynianem ze swansona,wapń jaki najlepiej kupić i co i jak mamdawkować? Proszę o podpowiedż.Na jakie skutki uboczne mam zwracać najbardziej uwagę i co z witaminą d3 mam z k2 dr jacobsona.Przyznaję że czasem sięgam po hydrokxyzynę aby wyjść z domu, staram się jak najrzadziej 2-4 razy w miesiącu.Przypomnę że na razie biorę lamotrix.Uczucie gorąca wręcz parzenia czoła i policzków towarzyszy mi od czasów gdy byłam na antydepresantach.Często o od męża słyszę żę jestem gorąca a czasem chłodna a mnie parzy jak by się mózg gotował.Co do oddechu to sama zauważyłam że jest on dość płytki a czasem wstrzymuję najczęściej jak muszę stać i na siłę trzymać równowagę kilka głębokich wdechów i za jakiś czas łapię się na tym że robię to samo.Może ważne lub nie ale moje życie ciągle na adrenalinie-rodzice ,kłopoty zdrowotne męża i teraz córka,jeszcze nie otrzymaliśmy wyników od endokrynologa a wyszła druga sprawa że mamy jak najszybciej pokazać się onkologowi.PROSZĘ o wybaczenie jeśli nie będę na forum na bieżąco. Dziękuję za wszystko.
 
     
dziewczynamroku

Dołączył: 05 Maj 2019
Posty: 62
Wysłany: 2019-06-20, 17:23    

Coś jeszcze nie daje mi spokoju fakt ta gospodarka jest zakręcona,ale skoro wyniki wapnia od lat są w wyższych granicach to na podstawie objawów stwierdzać możliwy niedobór wapnia a nie wierzyć tym wynikom? Dodam że wapń zawsze robiony podczas suplementacji magnezem.Oszaleć idzie prędzej niż zrozumieć te wszystkie artykuły w których piszą że nadmiar wapnia jest częstszym zjawiskiem a niżeli niedobór,żeby nie suplemętować bo magnez ważniejszy itd.I chyba najważniejsze dla nas nerwicowców pytanie , jak odróżnić skutki uboczne niektórych supli skoro już dokuczają nam takie objawy a wsłuchując się w swój organizm słyszymy tylko lęk - to już wyższa matematyka.
 
     
tomakin
Administrator


Dołączył: 03 Lut 2007
Posty: 15390
Wysłany: 2019-06-25, 04:37    

Poziom we krwi nie świadczy o nadmiarze czy niedoborze, ale o zaburzeniu regulacji poziomu we krwi. Dla przykładu, jeśli masz zbyt niski poziom magnezu, wtedy poziom wapnia we krwi spadnie. Druga sprawa, jeśli ciągle zbyt głęboko oddychasz, co jest częste u nerwicowców, możesz sobie zmieniać wyniki we krwi pomimo braku niedoboru. Zbyt częste i głębokie oddychanie wpłynie na wyniki badań.

W skrócie - obserwuj, czy będą zatwardzenia i częstomocz, to oznaka zbyt wysokiego poziomu wapnia. Obserwuj, czy będą rozwolnienia - to z kolei oznaka nadmiaru magnezu.

W biedronce przy kasie masz całkiem smaczny wapń vitalsss czy jakoś tak, spróbuj to brać dwa razy dziennie. Spróbuj uzupełniać też D3 pod osłoną witaminy A, jeśli jej brakuje, to w życiu nie wyregulujesz pozostałych rzeczy. Mogło być tak, że uzupełniałaś D3 ale bez wapnia i magnezu, przez co nie mogła zadziałać.
_________________
Pomogłem? Kliknij i też coś zrób dla innych!

http://zdrowiej.vegie.pl/viewtopic.php?t=5093
 
     
dziewczynamroku

Dołączył: 05 Maj 2019
Posty: 62
Wysłany: 2019-06-25, 16:40    

Dziękuję ,a więc do roboty wapń już wiem,teraz tak ile mam brać jednostek d3 ? ile witaminy a -mam beta caroten 3000 swanson , i ile magnezu? Chciałabym suplementować według wskazówek pana.
 
     
tomakin
Administrator


Dołączył: 03 Lut 2007
Posty: 15390
Wysłany: 2019-06-28, 21:35    

Ale tu naprawdę nie ma mądrych wskazówek. Każdy ma inną "dobrą" dawkę, musisz obserwować własny organizm i pod to dostosowywać.

Witaminę A zwykłą kup, nie beta karoten. To 5 zł kosztuje. Na początek możesz nawet 10 000 IU dziennie tej A brać, to powinno zabezpieczyć przed nieprzyjemnymi skutkami ubocznymi D3. Potem 2500 dziennie w zupełności wystarczy.

I popracuj nad oddechem, opanuj relaksację Jacobsona.
_________________
Pomogłem? Kliknij i też coś zrób dla innych!

http://zdrowiej.vegie.pl/viewtopic.php?t=5093
 
     
dziewczynamroku

Dołączył: 05 Maj 2019
Posty: 62
Wysłany: 2019-07-02, 11:07    

Dziękuję ,ten wapń z biedronki ma również d3 i k2 innego u nas nie ma do tego biorę w kroplach 4000 d3 i w nich też jest k2 100,myślę że nie przedobrzę z k2 , do tego 500 mg magnezu i wit. a ,nw może to mało może wystarczy,no cóż zobaczę.Myślę że około miesiąca mogę już zacząć czuć minimalną różnicę w samopoczuciu jeśli to ,to będzie problemem.Co do mojego oddechu to sporadycznie biorę kilka głębszych jak zauważam że wstrzymuję po to aby się dotlenić.Jestem również ciekawa co pan sądzi o metodzie B.S.M baaardzo czasochłonna nigdy nie próbowałam ,lecz też coś mi nie pasi bo działa wtedy gdy niedobory uzupełnione,więc kluczową rolę pełnią one.Miłego dnia.
 
     
tomakin
Administrator


Dołączył: 03 Lut 2007
Posty: 15390
Wysłany: 2019-07-02, 11:55    

bsm to jest bredzenie jakiegoś starego pierdolca, że tak to obrazowo ujmę.

po raz kolejny - rób terapię Jacobsona.
_________________
Pomogłem? Kliknij i też coś zrób dla innych!

http://zdrowiej.vegie.pl/viewtopic.php?t=5093
 
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do: