Na tym forum można dyskutować o naturalnych metodach wspomagania leczenia wszelkiego rodzaju schorzeń i przypadłości, łącznie z rakiem czy AIDS.
Rejestracja / Register  Zaloguj / Login  Galeria  Czat  Mapa Google  
Szukaj Użytkownicy 




Portal partnerski: Dołącz do Vivy, ratuj zwierzęta, promuj wegetarianizm - nie zwlekaj!



Odpowiedz do tematu
Poprzedni temat :: Następny temat
Nerwica a problem z nosem
Autor Wiadomość
kropla1

Dołączył: 27 Gru 2018
Posty: 19
Wysłany: 2018-12-27, 22:11    Nerwica a problem z nosem

Witam,
Od 10 lat mam nerwicę lękową. Oprócz nerwicy miałam refluks a później różne przerosty bakterii w organizmie czyli nawracające bakteryjne zapalenia pęcherza, układu rodnego, zatok. Około 5 lat temu zaczęły się moje problemy na poważnie. Przygarnęłam psa na którego co się okazało miałam straszną alergię co objawiało się dusznościami oraz przewlekłym alergicznym zapaleniem błony śluzowej nosa. Męczyłam się około dwa lata z tym psem , biorąc sterydy. W zatokach utworzyły się polipy itp. przeszłam operację. Po operacji było około dwa lata spokój i problem w te wakacje powrócił. Straszna nadwrażliwość nosa objawiająca się obrzękami, bez wydzieliny. Ten obrzęk pojawia się jeśli tylko położę się w pozycji poziomej, zmiana temperatury, suche powietrze, ostre jedzenie, stres, dym papierosowy. Co trzy dni biorę leki przeciwbólowe i lekarz stwierdza obrzęki małżowin. Robiłam badania krwi na początku choroby wyszła anemia, żelazo – 20 obecnie 100, niski poziom ferrytyny 8,5 (10-291), b12 346, niski poziom kwasu foliowego, hemoglobina 12,14 (norma 12-16) i hematokryt 36,4 (norma 37-47), witamina D w lipcu 20 obecnie 100, ft3 2,66 ( 2,30-4,20), ft4 1,18 (0,89-1,76), robiłam usg tarczycy wyszło ok, tomografia zatok ok, ph moczu rano 6,5, kwas foliowy w momencie rozpoczęcia choroby 6,5 (4,6-18,7), Robiłam analizę włosów. Analiza w skrócie: sód + 215, potas +130, fosfor +59, wapń , cynk i magnez ok. minus – 30, żelazo – 66, srebro – 98, molibden -75, selen -18, mangan – 81, krzem – 80, siarka -18, jod -30, bor -85, stront -94. Kortyzol 20. Leczyłam się na pasożyty.
 
     
tomakin
Administrator


Dołączył: 03 Lut 2007
Posty: 15257
Wysłany: 2018-12-30, 05:24    

Analizę włosa wyrzuć do śmietnika, gdzie jej miejsce.

Co tu dużo pisać - w badaniach krwi wyszły poważne niedobory żelaza, co oznacza, że miałaś prawdopodobnie fatalną dietę - nie ma możliwości, żeby w jedzeniu zabrakło akurat jednego składnika pokarmowego. Jeśli brakuje, to wszystkiego. Nic dziwnego, że masz tak słabą odporność i problemy nerwicowe.

Uzupełnij kluczowe niedobory, są wypisane na

http://nerwica.vegie.pl/terapia.html

Jest szansa, że wraz z ich uzupełnieniem poprawi się zdolność organizmu do regeneracji błon śluzowych i poprawi się sytuacja z nosem.
_________________
Pomogłem? Kliknij i też coś zrób dla innych!

http://zdrowiej.vegie.pl/viewtopic.php?t=5093
 
     
kropla1

Dołączył: 27 Gru 2018
Posty: 19
Wysłany: 2018-12-30, 17:49    

TOMAKIN dziękuje za odpowiedź.
Pozwól, że przybliżę krótko moją historię. Problemy zaczęły się około 16 roku życia. Dziś wiem, że była to nerwica żołądka. Natomiast lekarze leczyli mnie na helikobaktery a później refluks którego nie miałam i brałam przez 4 lata codziennie leki typu Prazol / Controlloc. Wydaje mi się, że trzeba było poprostu zakwasić żołądek. Po tym tym okresie "leczenia Prazolami" zaczęłam bardzo chorować na infekcjie bakteryjne. Miałam non stop gdzieś jakąś bakterię - pęcherz, pochwa, stawy, zatoki. Oczywiście leczenia antybiotykami. Nastąpił rozwój nerwicy lękowej z agorafobią i alergie. I tak było cały czas. Około 2 lata temu poszłam na operację zatok - przegroda, polipy itp. Rok 2018 - przez pół roku leczenie pochwy wzrost obfity E.Coli oraz Feacalis. Po wyleczeniu miałam bardzo stresujący okres z kupnem nieruchomości i odezwał się nos. Oprócz nosa mrówki na stopach i dłoniach, bardzo zimne stopy i dłonie, mroczki w oczach. Byłam u 8 laryngolgów. Robiłąm wymazy z nosa i testy na alergię obecnie negatywne wyniki. No i przy nosie wyszedł niedobór żelaza i d3. Tarczyca usg, tsh, ft3, ft4 - ok. Mocz ok. Lekarze nie wiedzą co mi jest oprócz tego, że dostaje sterydy i leki przeciwbólowe. Nos w środku puchnie co widać podczas badania endoskopowego - obrzęk małżowin. Przyczyna nieznana. Jest taka choroba która nazywa się naczynioruchowy nieżyt nosa i jest zaburzona równowaga pomiędzy układem współczulnym i przywspółczulnym. Nikt na 100% mi tego nie potwierdził bo nie ma na to badań. Wynika z przedłużającego się stresu. I teraz co dalej.

-Jakie witaminy mogę brać na śluzówki?
-Czy może być powiązanie żelaza ze stanem zapalnym w nosie? Jeśli tak to jakie?
-Martwi mnie ten żołądek - czy starać się coś z nim robić ? Odbudowywać oprócz probiotyków?
-Na zatoki pomaga mi efedryna ale ile można brać ibuprom zatoki bądź sterydy..

-Przed operacją nosa w 2016 kwietniu miałam poziom żelaza na poziomie 20 a po operacji kiedy się dobrze czułam 140 w sierpniu. Dieta taka sama. Skąd te wahnięcia...


Przeczytałam kawał forum o rzs i sm - widzę, że niedobory mają ogromne znaczenia jednak nie ma żadnych protokołów co do nosa/zatok.

PROSZE O PORADĘ.
 
     
kropla1

Dołączył: 27 Gru 2018
Posty: 19
Wysłany: 2018-12-31, 19:44    

Tomakin proszę o odpowiedź.

Jestem załamana.
 
     
kropla1

Dołączył: 27 Gru 2018
Posty: 19
Wysłany: 2019-01-01, 16:13    

Wyniki w czasie rozpoczęcia choroby z nosem z 08.2018:

LEUKOCYTY 6,04
ERYTROCYTY 4,39
HEMOGLOBINA 12,14
HEMATOKRYT 36,4 (!)
MCV 83,0
MCH 27,7
MCHC 33,4
RDW 19,6 (!)

PŁYTKI KRWI 208
PCT 0,20
PDW 17,5
MPV 9,6
NEU% 58,0
NEU 3,50
LYMPH% 3,50
LYMPH 1,87
MON% 7,1
MON 0,43
EOS% 3,6
EOS 0,22
BASO% 0,4
BASO 0,020

OB 3

ALP 60
SÓD 140 (132-146)
POTAS 4,3 (3,5-5,5)
WAPŃ CAŁKOWITY 9,0 (8,1-10,4)
MAGNEZ 2,3 (1,7-2,5)
ŻELAZO 20 (37-145)
WIT. B12 346 (211-911)

KREATYNINA 0,8 (0,6-1,1)

TSH 2,816 (0,550-4,780)

WITAMINA 25 (OH)D 23,60

IGE CAŁKOWITE 224,00

FERRYTYNA 8,5 (10-291)

FT3 2,66 (2,30-4,20)
FT4 1,18 (0,89-1,76)

KORTYZOL 20,06



MORFOLOGIA Z 15.12.2018
LEUKOCYTY 5,19
ERYTROCYTY 4,46
HEMOGLOBINA 12,70
HEMATOKRYT 39,30
MCV 88,0
MCH 28,40
MCHC 32,2 (!)
RDW 16 (!)

PŁYTKI KRWI 205
PCT 0,20
PDW 17,5
MPV 9,9
NEU% 57,5
NEU 2,99
LYMPH% 30,0
LYMPH 1,56
MON% 8,4 (!)
MON 0,44
EOS% 3,4
EOS 0,18
BASO% 0,7
BASO 0,040

ROZMAZ Z 15.12.2018:
GRAN. OBOJĘTN. O JĄDRZE PODZIELONYM 54%
GRANULOCYTY KWASOCHŁONNE 4%
LIMFOCYTY 34%
MONOCYTY 8%

IKTERIA+

ŻELAZO 15.12. -100 (PO 3 MIESIĘCZNEJ SUPLEMENTACJI)
WIT. D 15.12 - 99 (PO 3 MIESIĘCZNEJ SUPLEMENTACJI)
 
     
subzero

Dołączył: 30 Wrz 2013
Posty: 534
Wysłany: 2019-01-01, 17:59    

Niestety musisz uzbroić się w cierpliwość, bo ostatnio tomakin odpisuje raz w tygodniu.
 
     
tomakin
Administrator


Dołączył: 03 Lut 2007
Posty: 15257
Wysłany: 2019-01-02, 14:06    

Po prostu bierz to, co masz wypisane na stronce o nerwicy, ewentualnie z tego:

http://odpornosc.lekiznatury.net.pl/

Nie ma suplementu "na nos", jak masz słabą odporność, to będą z nim problemy, po prostu. Odporność może spadać z wielu powodów. Liczymy na to, że spadła z powodu niedoboru i że uzupełnienie pomoże, ale czego konkretnie - tego nie wiemy. Próbuj po kolei.
_________________
Pomogłem? Kliknij i też coś zrób dla innych!

http://zdrowiej.vegie.pl/viewtopic.php?t=5093
 
     
kropla1

Dołączył: 27 Gru 2018
Posty: 19
Wysłany: 2019-01-02, 15:57    

Tomakin

od kilku dni biorę:

-60 mg cynku
-1000 mg wit C
-wit b
skład w 2 kapsułkach:

Witamina B1- 50 mg (4 545 %),
Witamina B2- 50 mg (3 571 %),
Niacyna (mg NE) (B3)- 50 mg (312 %),
Cholina (B4)- 50 mg,
Kwas pantotenowy (B5)- 50 mg (833 %),
Witamina B6- 25 mg (1 785 %),
Biotyna (B7)- 500 μg (1 000 %),
Inozytol- 50 mg,
Folian (B9)- 500 μg (250 %),
PABA (B10)- 50 mg,
Witamina B12- 500 μg (20 000 %),
Inulina- 120 mg.

-jabłczan magnezu około 500mg
-witamiana D+k2
-vivomix probiotyk
-kwas foliowy 400
-zaczęłam pić omega 3 w dawce 2000hpa
-żelazo w formie soku z pokrzywy
-pije kurkumę z imbirem, cynamonem


Moje pytanie brzmi następująco:

-czy dołożyć też aminokwasy ?
-ile brać tej witaminy B bo dawki nie są chyba małe ? czy oddzielnie brać jeszcze b6 i b12? obecnie biore 2-3 tabletki b.
-jeżeli poziom d3 wyszedł obecnie 99 to czy dalej brać ?
-jak poprawić ferrytyne (skandalicznie niski wynik w moim przypadku) ?
-czy szukać jakiegoś powiązania żelazo - zła praca wątroby ?
-czy suplementować witaminę A na odbudowę śluzówek?
 
     
kropla1

Dołączył: 27 Gru 2018
Posty: 19
Wysłany: 2019-01-02, 16:11    

Tomakin

od kilku dni biorę:

-60 mg cynku
-1000 mg wit C
-wit b
skład w 2 kapsułkach:

Witamina B1- 50 mg (4 545 %),
Witamina B2- 50 mg (3 571 %),
Niacyna (mg NE) (B3)- 50 mg (312 %),
Cholina (B4)- 50 mg,
Kwas pantotenowy (B5)- 50 mg (833 %),
Witamina B6- 25 mg (1 785 %),
Biotyna (B7)- 500 μg (1 000 %),
Inozytol- 50 mg,
Folian (B9)- 500 μg (250 %),
PABA (B10)- 50 mg,
Witamina B12- 500 μg (20 000 %),
Inulina- 120 mg.

-jabłczan magnezu około 500mg
-witamiana D+k2
-vivomix probiotyk
-kwas foliowy 400
-zaczęłam pić omega 3 w dawce 2000hpa
-żelazo w formie soku z pokrzywy
-pije kurkumę z imbirem, cynamonem


Moje pytanie brzmi następująco:

-czy dołożyć też aminokwasy ?
-ile brać tej witaminy B bo dawki nie są chyba małe ? czy oddzielnie brać jeszcze b6 i b12? obecnie biore 2-3 tabletki b.
-jeżeli poziom d3 wyszedł obecnie 99 to czy dalej brać ?
-jak poprawić ferrytyne (skandalicznie niski wynik w moim przypadku) ?
-czy szukać jakiegoś powiązania żelazo - zła praca wątroby ?
-czy suplementować witaminę A na odbudowę śluzówek?
 
     
tomakin
Administrator


Dołączył: 03 Lut 2007
Posty: 15257
Wysłany: 2019-01-03, 09:13    

Witamina A (i od razu E) na pewno nie zaszkodzą, jak pisałem - niedobory zazwyczaj występują całymi zestawami, ciężko mieć dietę, w której brakuje TYLKO żelaza. Jak jest słaba dieta, to brakuje wszystkiego, no chyba że po prostu miałaś na przykład bardzo ciężkie miesiączki.

Sok z pokrzywy zawiera tyle żelaza, że musiałabyś go pić jakieś dwadzieścia tysięcy lat, żeby uzupełnić niedobór. Bierz normalne tabletki, ascofer albo coś takiego. Niestety, uzupełnianie trwa dość długo - przygotuj się na kilka miesięcy regularnego brania. Lepiej mniejsze dawki, ale regularnie.

D3 sobie odpuść.Podobnie zresztą witaminę C. Cynk rozbij na kilka porcji w ciągu dnia (np 3x20 mg zamiast 1x60).

Ogólnie - obserwuj organizm, patrz czy będzie poprawa. Jeśli nie - dokładaj kolejne rzeczy. Na pewno dołóż n-acetyl-cysteinę, bo to bardzo podnosi odporność.

Podniesienie poziomu ferrytyny powinno najsilniej wpłynąć na poprawę Twojego stanu zdrowia, pozostaje oczywiście pytanie, czy jej poziom spadł z powodu niedoboru pokarmowego, czy z innych powodów - ale to już lekarz powinien prowadzić badania w tyn kierunku. Mogę jedynie zasugerować we własnym zakresie badanie na krew utajoną w kale, ZANIM zaczniesz brać suplementy żelaza.
_________________
Pomogłem? Kliknij i też coś zrób dla innych!

http://zdrowiej.vegie.pl/viewtopic.php?t=5093
 
     
kropla1

Dołączył: 27 Gru 2018
Posty: 19
Wysłany: 2019-01-03, 10:08    

Tomakin - bardzo dziękuję za odpowiedź.

Z żelazem mam problem od zawsze.

Co prawda moja dieta jest słaba i teraz ją zmieniam. Do tej pory jadłam bardzo mało owoców i warzyw. Rano i wieczorem kanapki z pomidorem, w południe obiad jednodaniowy (np. pierogi, kotlet z surówką itp.). Jako przegryzka czasem banan, słodycze. Nic poza tym. Duże ilości białej herbaty.

10 lat temu miałam robioną gastroskopię i poza Helicobacterem nic nie wyszło. Później katowali mnie przez lata Prazolami.

Próbowałam sprawdzić przez lata skąd ten niedobór żelaza ale chyba wynika to z diety chociaż mój Mąż ma dobry wynik żelaza. Zrobie krew na kał utajoną. Dostałam skierowanie na usg jamy brzusznej. Nie mam biegunek ani zatwardzeń.

W czasie silnego stresu potrafie nic nie jeść albo zaciska mi się żołądek.

Kupiłam właśnie: glutamine, l-cysteine, tryptofan i lizyne.

Nerwica to nerwica ale czy mogłaby dawać takie objawy tak puchnięcie nosa z NIESAMOWITYM BÓLEM? Przeczytałam dużo stron o chorobie naczynioworuchowy nieżyt nosa. Ludzie cierpią na to latami i z reguły mają depresje bądź nerwice. Doradzisz coś w tym zakresie ? Problem z nosem pojawił się po 2 miesiącach stresu gdy mieliśmy zmieniać nieruchomość.
Zastanawiam się czy to niedobór czy przewlekły stres daje takie skutki. Do tego mam mroczki, problem z krążeniem zimne stopy, dłonie, mrowienie stóp i dłoni, silne mroczki w oczach, stany depresyjne ze ze względu na samopoczucie.



[/b]
 
     
kropla1

Dołączył: 27 Gru 2018
Posty: 19
Wysłany: 2019-01-03, 10:30    

Zastanawia mnie jeszcze jedna rzecz -
kwiecień 2016 wynik żelaza 20 (operacja zatok)
sierpień 2016 wynik żelaza 150 (super samopoczucie po operacji)

dieta ta sama, nie było suplementacji. Czy zatoki i stan zapalny mogą mieć wpływ na żelazo ? przeczytałam kawał forum i teraz wiem, że trzeba badać ferrytynę a nie żelazo ale skąd takie wzrosty w 2016. poza tym zawsze gdy coś się działo z zatokami i badałam krew poziom żelaza wynosił 10-20.

Masz na to jakąś radę?
 
     
tomakin
Administrator


Dołączył: 03 Lut 2007
Posty: 15257
Wysłany: 2019-01-04, 03:59    

Wyniki żelaza nic nie mówią, bada się ferrytynę. Organizm "chowa" żelazo w czasie infekcji, więc może dlatego wyniki były jakie były - poziom w organizmie był taki sam, ale we krwi znikało, żeby nie "karmić" bakterii.

Jak pisałem, jeśli problem z nosem bierze się z niedoborów (co jest bardzo prawdopodobne), to suplementacja pomoże. Jeśli nerwica bierze się z tych samych niedoborów, załatwisz dwie sprawy jednocześnie. Spróbuj i obserwuj organizm.
_________________
Pomogłem? Kliknij i też coś zrób dla innych!

http://zdrowiej.vegie.pl/viewtopic.php?t=5093
 
     
kropla1

Dołączył: 27 Gru 2018
Posty: 19
Wysłany: 2019-01-04, 08:28    

Dzięki, dzięki, dzięki za Twój czas w odpisywanie.
 
     
kropla1

Dołączył: 27 Gru 2018
Posty: 19
  Wysłany: 2019-01-07, 08:51    

Tomakin w weekend w moim życiu wydarzyła się tragedia. Jej skutki pewnie będę odczuwać przez jakiś czas. Nie brałam przez ostatni 3 dni suplementów i prawie nie jadłam więc czuje się fatalnie. Czy możesz mi doradzić co mam teraz zrobić - zwiększyć suplementy żeby przetrwać te najgorsze chwile. Oczywiście na nos nie wytrzymuje jest spuchnięty jak BALON/
 
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do: