Na tym forum można dyskutować o naturalnych metodach wspomagania leczenia wszelkiego rodzaju schorzeń i przypadłości, łącznie z rakiem czy AIDS.
Rejestracja / Register  Zaloguj / Login  Galeria  Czat  Mapa Google  
Szukaj Użytkownicy 




Portal partnerski: Dołącz do Vivy, ratuj zwierzęta, promuj wegetarianizm - nie zwlekaj!



Odpowiedz do tematu
Poprzedni temat :: Następny temat
Proszę o wskazówki.
Autor Wiadomość
tomakin
Administrator


Dołączył: 03 Lut 2007
Posty: 15264
Wysłany: 2018-12-30, 05:40    

I paradoksalnie, może spaść po terapii.
_________________
Pomogłem? Kliknij i też coś zrób dla innych!

http://zdrowiej.vegie.pl/viewtopic.php?t=5093
 
     
subzero

Dołączył: 30 Wrz 2013
Posty: 534
Wysłany: 2018-12-30, 15:42    

No właśnie kiedyś pisałeś, że najważniejsze jest FT3, tymczasem znalazłem.
"Badanie wolnej trójjodotyroniny (FT3) u chorych na niedoczynność tarczycy ma małe znaczenie ze względu na wzmożoną przemianę tyroksyny do trójjodotyroniny w przypadku tej choroby. Stężenie FT3 może być nawet podwyższone u chorych na niedoczynność tarczycy wynikającą z niedoboru jodu. "
http://www.endokrynologia...%C4%87-tarczycy
 
     
tomakin
Administrator


Dołączył: 03 Lut 2007
Posty: 15264
Wysłany: 2019-01-02, 14:31    

no, pisałem o tym nawet kiedyś na forum, ale efektem takiego zwiększonego poziomu ft3 będą objawy nadczynności tarczycy
_________________
Pomogłem? Kliknij i też coś zrób dla innych!

http://zdrowiej.vegie.pl/viewtopic.php?t=5093
 
     
tomek.franek900

Dołączył: 05 Cze 2018
Posty: 45
Wysłany: 2019-01-07, 18:25    

Hej Tomakin, Ty jesteś z Jeleniej Góry? 8-)
 
     
tomakin
Administrator


Dołączył: 03 Lut 2007
Posty: 15264
Wysłany: 2019-01-10, 19:14    

Ano, z jeleniej.
_________________
Pomogłem? Kliknij i też coś zrób dla innych!

http://zdrowiej.vegie.pl/viewtopic.php?t=5093
 
     
Barti

Dołączył: 13 Sty 2019
Posty: 41
Wysłany: 2019-01-13, 21:54    

Witam. Prawdopodobnie cierpię na nerwicę lękową: bóle głowy, jądra, kręgosłupa w odcinku piersiowym oraz jelita grubego z prawej strrony jak i z lewej. Ból dotyczy tych 4 rzeczy. Badania takie jak kolonoskopia, usg, krew wszystko idealne I oczywiście moje pytanie brzmi co najlepiej z naturalnych rzeczy brać, co stosować. Czy trypofan przyniesie jakieś skutki?
 
     
tomek.franek900

Dołączył: 05 Cze 2018
Posty: 45
Wysłany: 2019-01-14, 07:27    

Barti, załóż odrębny temat i nie mieszaj w moim :mrgreen:
 
     
Sew 

Wiek: 33
Dołączył: 16 Sty 2019
Posty: 13
Wysłany: 2019-01-16, 23:25    

Czesc! Żyje z Nerwica lekowa od 12 lat z jedna 3 letnia przerwa podczas której nie dotykałem alkoholu i ataki paniki oraz leki nie występowały. Od 12 lat biorę lek effectin.
3 tygodnie temu zrobiłem badania które „tomakin” wypisał na stronie. 3 miesiące temu w porozumieniu z moim neurologiem zmniejszyłem dawkę effectinu do minimum (37 mg), lekarz przepisał mi również cynk 20 mg, neurovit i folik. Czułem się średnio 3 koszmarne przeziębienia pod rząd, brak słów w trakcie wypowiedzi, ciagle uczucie leku. Zacząłem brać magnez, niestety powodował u mnie wiry w żołądku i w rezultacie doprowadzało to do lęków. Zmieniłem producenta magnezu i to był strzał w dziesiątkę. Nie pije od świat żadnych napojów uważanych za używki. Od tygodnia czuje się świetnie, ale nie wiem jak dalej się suplementowac. Od 4 dni za każdym razem kiedy wezmę magnez (50 mg) po godzinie czuje przypływ energi i uczucie w klatce piersiowej jak po wypiciu 2 espresso z tym ze jest to pozytywne odczucie, oprócz tego musze się natrętnie upewniać ze jestem w stanie nabrać całe płuca powietrza. Ze względu na te dziwne odczucia biorę magnez tylko 2 razy dziennie żeby ciagle tego nie przywoływać :/. Jest szansa ze to minie, ustabilizuje się? Poniżej moje wyniki:

IMG_8955.jpg
Plik ściągnięto 3 raz(y) 138,11 KB

IMG_8954.jpg
Plik ściągnięto 1 raz(y) 142,4 KB

 
     
tomek.franek900

Dołączył: 05 Cze 2018
Posty: 45
Wysłany: 2019-01-17, 07:30    

Sew, załóż odrębny temat i nie mieszaj w moim. Z góry dziekuje.
 
     
tomakin
Administrator


Dołączył: 03 Lut 2007
Posty: 15264
Wysłany: 2019-01-23, 06:40    

ale pilnujesz tematu :D
_________________
Pomogłem? Kliknij i też coś zrób dla innych!

http://zdrowiej.vegie.pl/viewtopic.php?t=5093
 
     
tomek.franek900

Dołączył: 05 Cze 2018
Posty: 45
Wysłany: 2019-03-12, 08:40    

Cześć, po przerwie :-)

Od połowy grudnia 2018 r. biorę zgodnie z zaleceniem endokrynologa euthyrox 25. Poziom TSH z poziomu ~4,75 obniżył się nieznacznie do poziomu 3.82 (na dzień 7.03.2019 r.)

Wyniki na dzień 7.03.2019 r.:
tsh -> 3.82 ( 0,27 — 4,20)
FT3 -> 6,00 (3,10 — 6,80)
FT4 -> 16,67 ( 12,0 — 22,0)
ATPO -> 450,7 (< 34,0)

Biorę dodatkowo witaminę d3+k2 (4000) i witaminę b12 (metylokobalamina 500). Od czasu do czasu wrzucę maglek (magnez+b6).

Niepokojące: ostatnio ciśnienie na poziomie 160/95 oraz pomimo brania lewotyroksyny poziom homocysteiny wzrósł do poziomu 20,85 µmol/l :cry:

Objawy:
odczucie bycia na rauszu, "bycie pijanym" znacznie zmalało (poprawa), dalej utrzymuje się zmęczenie, senność, słaba koncentracja, męczę się trochę przy chodzeniu. Zauważyłem, że gdy kładę się spać subtelnie pulsuje mi szyja (albo głowa?)

Objaw charakterystyczny: gdy jestem w małych pomieszczeniach, gdy przechodzę z pokoju do pokoju czuje jakby "moja głowa ciągnęła się, płynęła nieprzyjemnie gdy idę". Taki nieprzyjemny objaw jakby neurologiczny. Gdy jestem na otwartych przestrzeniach czuje się ok.
 
     
tomakin
Administrator


Dołączył: 03 Lut 2007
Posty: 15264
Wysłany: 2019-03-20, 13:41    

Zamiast rozkminiać każdy objaw (każdy człowiek mógłby setkę takich objawów wymienić, jakby się uparł), po prostu czekaj na poprawę. Już jest dobrze, a będzie jeszcze lepiej.
_________________
Pomogłem? Kliknij i też coś zrób dla innych!

http://zdrowiej.vegie.pl/viewtopic.php?t=5093
 
     
tomek.franek900

Dołączył: 05 Cze 2018
Posty: 45
Wysłany: 2019-06-06, 07:26    

Pytanie do TOMAKINA: Czy można brać metylokobalaminę (wit b12) o wartości 1000 (tysiąc) raz dziennie przez załóżmy pół roku bez ew. skutków ubocznych??

Dodam ze na ten moment mój poziom witamimy b12 miesci wynosi ok. 480 (widełki ok. 200-800)
 
     
tomakin
Administrator


Dołączył: 03 Lut 2007
Posty: 15264
Wysłany: 2019-06-15, 23:36    

1000 czego? miligramów? mikrogramów? nanogramów? gramów?

zresztą nieważne, można jaka by nie była dawka. B12 nie da się przedawkować, jedynie u bardzo wąskiej grupy ludzi jest skutek uboczny w postaci trądziku.
_________________
Pomogłem? Kliknij i też coś zrób dla innych!

http://zdrowiej.vegie.pl/viewtopic.php?t=5093
 
     
tomek.franek900

Dołączył: 05 Cze 2018
Posty: 45
Wysłany: 2019-06-17, 08:57    

oczywiście 1000 mcg ;-)

dzieki za odpowiedź.
 
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do: