Na tym forum można dyskutować o naturalnych metodach wspomagania leczenia wszelkiego rodzaju schorzeń i przypadłości, łącznie z rakiem czy AIDS.
Rejestracja / Register  Zaloguj / Login  Galeria  Czat  Mapa Google  
Szukaj Użytkownicy 




Portal partnerski: Dołącz do Vivy, ratuj zwierzęta, promuj wegetarianizm - nie zwlekaj!



Odpowiedz do tematu
Poprzedni temat :: Następny temat
Proszę o wskazówki.
Autor Wiadomość
tomakin
Administrator


Dołączył: 03 Lut 2007
Posty: 15395
Wysłany: 2018-11-23, 12:20    

To już musisz pytać kogoś, kto się w tym specjalizuje - problemy z kręgosłupem szyjnym jak najbardziej mogą dawać takie objawy, jak rozkojarzenie czy zawroty głowy, ale nie odpowiem Ci, czy akurat takie zwyrodnienie kręgosłupa jak u Ciebie da właśnie takie objawy.
_________________
Pomogłem? Kliknij i też coś zrób dla innych!

http://zdrowiej.vegie.pl/viewtopic.php?t=5093
 
     
tomek.franek900

Dołączył: 05 Cze 2018
Posty: 45
Wysłany: 2018-11-26, 08:43    

Z pewnoscia po suplementacji głownie maglekiem (+b6) z zakresie od 5-30 mam wynik 60 witaminy b6. Czy jak odstawie suple to ten poziom spadnie do normy?
 
     
tomakin
Administrator


Dołączył: 03 Lut 2007
Posty: 15395
Wysłany: 2018-11-26, 15:31    

Borze liściasty, naprawdę masz tak dużo pieniędzy?

W badaniach jak testowali przyswajalność B6, uzyskano stężenie ponad 25 000 bez skutków ubocznych. Jakby był sens robić badania B6, to bym napisał żeby je robić.
_________________
Pomogłem? Kliknij i też coś zrób dla innych!

http://zdrowiej.vegie.pl/viewtopic.php?t=5093
 
     
tomek.franek900

Dołączył: 05 Cze 2018
Posty: 45
Wysłany: 2018-11-27, 08:05    

tomakin napisał/a:
Borze liściasty, naprawdę masz tak dużo pieniędzy?


Dla mnie zdrowie jest bezcenne. Poza tym - ja nikomu do portfela nie zaglądam. Oszczędności na czarną godzinę zawsze się znajdą.

https://zapodaj.net/263724628b662.jpg.html

pakiet tarczycowy - tsh podwyższone, ft3 i ft4 w normie. ATPO wysokie. Czy to OK?
 
     
TakNie

Dołączył: 26 Lis 2018
Posty: 38
Wysłany: 2018-11-27, 12:07    

Założyłeś temat w dziale Nerwica, Depresja, Tarczyca, maiłeś do wyboru trzy choroby po pięciu miesiącach okazało się, że jednym z twoich problemów jest tarczyca. Masz jeszcze możliwość badań na antyTG i USG tarczycy, by sprawdzić jej stan. Ale tutaj to już tomakin musi odpowiedzieć, czy opłaca się wydawać dodatkową kasę, czy przekazać ją na suple i dietę wspomagającą tą tarczyce, chyba że masz za darmochę te badanie albo podejrzewasz nowotwór albo inne cholerstwo.
Tutaj masz podobny wynik ATPO jakiejś kobiety

Nikt Ci do portfela nie zagląda, tylko badanie witaminy, która rozpuszcza się w wodzie i jest wydalana przez mocz, jest mało logiczne? Jaki był odstęp czasowy odstawienia wit. B6 przed badaniem?
 
     
tomek.franek900

Dołączył: 05 Cze 2018
Posty: 45
Wysłany: 2018-11-27, 12:57    

TakNie napisał/a:
Założyłeś temat w dziale Nerwica, Depresja, Tarczyca, maiłeś do wyboru trzy choroby po pięciu miesiącach okazało się, że jednym z twoich problemów jest tarczyca. Masz jeszcze możliwość badań na antyTG i USG tarczycy, by sprawdzić jej stan. Ale tutaj to już tomakin musi odpowiedzieć, czy opłaca się wydawać dodatkową kasę, czy przekazać ją na suple i dietę wspomagającą tą tarczyce, chyba że masz za darmochę te badanie albo podejrzewasz nowotwór albo inne cholerstwo.
Tutaj masz podobny wynik ATPO jakiejś kobiety

Nikt Ci do portfela nie zagląda, tylko badanie witaminy, która rozpuszcza się w wodzie i jest wydalana przez mocz, jest mało logiczne? Jaki był odstęp czasowy odstawienia wit. B6 przed badaniem?


Hej,

poziom witaminy b6 został zrobiony niejako przy okazji, bo zrobiłem sobie badania po pół roku (okresowe) w alab laboratoria - pakiet stres (pseudoreklama :-) ). Żarłem maglekb6 + wcinałem complex witaminy B przez pół roku codziennie, więc zapytałem o ew. negatywny skutek nadmiaru tej witaminy (b6) w organizmie.

Wynik TSH jest lekko podniesiony 4.76, choć według zakresu norm tej firmy, ta norma wynosi od 0,35-4.2 chyba. Ft3, ft4 również w normie, ale ATPO jest dość wysokie. Czekam jeszcze na wynik atg, który ma przyjść dzisiaj. Endokrynolodzy napisali mi, że to oznacza stan zapalny tarczycy/przewlekłe autoimmunologiczne zapalenie tarczycy.

Ale cholera wie - czy to jest właśnie to co mi dolega czy że tak powiem, jeszcze jeden dodatkowy prezent zdrowotny :(
 
     
#x. 

Dołączył: 19 Sie 2014
Posty: 173
Wysłany: 2018-11-27, 18:00    

Że też jeszcze do mnie nikt się nie przyczepił ile wydaje na badania :-P
Jakby co to, ja Cię rozumiem i podziwiam, bo większość ludzi to trzeba na kopach na badania wysyłać.

Robiłeś USG tarczycy? Jeżeli nie to koniecznie powinieneś zrobić, będzie wtedy wiadomo co się w tej tarczycy aktualnie dzieje, czy jest aktywny stan zapalny i będzie się cała świeciła, a może już została zjedzona albo to początek stanu zapalnego.

Hormony tarczycowe nie wyglądają jakoś bardzo źle, ale to zawsze kwestia indywidualna i może to tutaj jest cała przyczyna Twoich problemów, okaże się za jakiś czas jak spróbujesz ogarnąć coś z tarczycą.

Z tego co kojarzę to pierwszy etap kuracji, która tu jest gdzieś na forum, ma na celu zbicie przeciwciał. Dopiero potem można włączać do suplementacji jod. Poszukaj tematów związanych z hashimoto i zaleceniami dietetycznymi, to możesz i powinieneś wprowadzić już teraz. Odstawienie mleka / kawy i innych gówien.

Jeżeli będziesz się wybierał do endokrynologa to z góry Ci współczuję, bo to droga przez mękę żeby znaleźć kogoś sensownego, czyli leczącego pacjenta, a nie wyniki badań, jak to mówi tomakin. I tutaj może to działać na Twoją niekorzyść, bo lekarz stwierdzi, że wszytko jest w normie i idź pan w cholerę. Jeżeli jesteś z Warszawy to mogę polecić jedną kobitkę u która wydaje się być spoko (leczą się u niej znajomi i ktoś z rodziny u niej też był na konsultacji).

Na pewno powinieneś też kontrolować co kilka miesięcy stan tarczycy (TSH / FT3/ FT4).
 
     
tomakin
Administrator


Dołączył: 03 Lut 2007
Posty: 15395
Wysłany: 2018-11-27, 22:18    

Nie no, tu nie tyle chodzi o to, że badanie jest dość drogie, co raczej o to, że kompletnie niepotrzebne. Można tę kasę wydać na inne badania, albo nie wiem, suplementy.

Tarczyca do kontroli przez lekarza, to może - ale nie musi - być początek procesów autoimmunologicznych, albo innych o podłożu zapalnym. Na USG powinno wyjść co tam jest nie tak. To raczej nie powinno dawać żadnych widocznych objawów, nasilenie procesów jest na to za słabe, ale w przyszłości może się przerodzić w problemy.

http://tarczyca.lekiznatury.net.pl/hashimoto.html

tutaj trochę pisałem o zapobieganiu tym powikłaniom.

Podsumowując - nie sądzę, żeby objawy które odczuwasz brały się od tarczycy, ale nie można tego całkowicie wykluczyć.
_________________
Pomogłem? Kliknij i też coś zrób dla innych!

http://zdrowiej.vegie.pl/viewtopic.php?t=5093
 
     
tomek.franek900

Dołączył: 05 Cze 2018
Posty: 45
Wysłany: 2018-11-28, 15:41    

Cytat:
Nie no, tu nie tyle chodzi o to, że badanie jest dość drogie, co raczej o to, że kompletnie niepotrzebne. Można tę kasę wydać na inne badania, albo nie wiem, suplementy.

Tarczyca do kontroli przez lekarza, to może - ale nie musi - być początek procesów autoimmunologicznych, albo innych o podłożu zapalnym. Na USG powinno wyjść co tam jest nie tak. To raczej nie powinno dawać żadnych widocznych objawów, nasilenie procesów jest na to za słabe, ale w przyszłości może się przerodzić w problemy.

http://tarczyca.lekiznatury.net.pl/hashimoto.html

tutaj trochę pisałem o zapobieganiu tym powikłaniom.

Podsumowując - nie sądzę, żeby objawy które odczuwasz brały się od tarczycy, ale nie można tego całkowicie wykluczyć.


Ja również mam obawy, że te objawy to nie od tego, ale z drugiej strony cholera wie.
A słuchajcie diagnoza 'rozchwianie neurowegetatywne' to na język polski to co to jest w sumie??


problem jest też taki,ze zaczynam odczuwać delikatny ból pod jabłkiem Adama jakby mnie ktoś chciał dusic, ale nie wiem czy to nie jest wlasnie z nerwów znowu.
 
     
tomakin
Administrator


Dołączył: 03 Lut 2007
Posty: 15395
Wysłany: 2018-12-02, 03:35    

Wpisz w google globus histericus, to może być to co czujesz pod jabłkiem.

Rozchwianie to ni mniej ni więcej jak właśnie nerwica.
_________________
Pomogłem? Kliknij i też coś zrób dla innych!

http://zdrowiej.vegie.pl/viewtopic.php?t=5093
 
     
tomek.franek900

Dołączył: 05 Cze 2018
Posty: 45
Wysłany: 2018-12-17, 14:18    

Sytuacja wygląda tak:
jestem po usg tarczycy oraz wizycie u endokrynologa.
Diagnoza: subkliniczna niedoczynność tarczycy w przebiegu choroby Hashimoto. USG tarczcy: obraz przemawia za wolem Hashimoto. Przepisano mi: euthryox 25 (raz dziennie).

Ostatnio niezwykle ciekawa sprawa (nie chce zapeszać) bo odstawiłem wszystkie suplelementy, biorę tylko witaminę D (1000 wartość) raz dziennie i jak chodzę to wreszcie jest trochę lepiej, nie rzuca mną aż tak bardzo jak do tej pory pijaka. Chód jest bardziej pewny, płynny, mnie chwiejny.


Nie biorę jeszcze leków bo zastanawiam sie czy by nie strzelić badań związanych z nadnerczami, tj. np. poziom ACTH? Co o tym sądzisz tomakin? I czy euthryox 25 można brać wraz z witaminą D (wartość 1000)?
 
     
tomakin
Administrator


Dołączył: 03 Lut 2007
Posty: 15395
Wysłany: 2018-12-18, 22:05    

nie no, jeśli są zmiany w obrazie usg tarczycy, to znaczy że z nią jest coś nie w porządku. Jest jeszcze opcja, że to objawy niedoboru jodu, ale suplementacja nim przy hashimoto może mocno zaostrzyć przebieg choroby.

http://tarczyca.lekiznatury.net.pl/hashimoto.html

tu o hashi pisałem na stronce

doraźnie jasne, bierz leki, ale długoterminowo myśl o tym, żeby wyciszyć chorobę auto i móc funkcjonować bez nich.
_________________
Pomogłem? Kliknij i też coś zrób dla innych!

http://zdrowiej.vegie.pl/viewtopic.php?t=5093
 
     
tomek.franek900

Dołączył: 05 Cze 2018
Posty: 45
Wysłany: 2018-12-27, 10:16    

Cześć.

Poniżej wstawiam nieprawidłowe wyniki badań z krwi dotychczas przeze mnie zrobionych. Obecnie od 6 dni biorę zgodnie z zaleceniem endokrynologa euthyrox 25 raz dziennie na czczo z rana. Dopiero po ok. 30 minutach jem śniadanie. Moje objawy to potworne uczucie zmęczenia, osłabienia, senność, "pijana głowa".

TSH 4,56 mIU/L (0,27-4,20),
FT3 5,78 pmol/l (3,10-6,80),
FT4 15,5 pmol/l (12-22),
p/c atpo 515 IU/ml (<34,0),
(diagnoza: subkliniczna niedoczynność tarczycy w przebiegu choroby Hashimoto. Zalecono euthyrox 25 1x1)
homocysteina 18,59 qmol/l (3,70-13,90)
dehydroepiandrosteron (DHEA) (K25) 12,22 ng/ml (18-40 lat: 1,33-7,78)
witamina 25(OH)D Total (O91) 19 ng/ml (poziom niewystarczający: 10-30 ng/ml)
witamina b6 - 60,6 pg/l (5,0-30,0) (jadłem przez pół roku codziennie maglekB6)

Ponadto z krwi w normie:

serotonina w surowicy w normie.
Wskaźnik omega3 4,49% (średnie działanie kardioprotekcyjne),
ACTH w normie,
PRL (prolaktyna w normie),
DHEA-S w normie,
kortyzol w normie,
adrenalina w osoczu (epinefryna) w normie,
nie wykryto DNA Candida albicans,
nie wykryto boleriozy,
nie wykryto obecności przeciwciał przeciwjądrowych,
test w kierunku mononukleozy ujemny,
ferrytyna w normie,
kwas foliowy w normie,
witamina b12 w normie.

Czekam na wynik badania obecności przeciwciał przeciwko korze nadnerczy.

oraz USG tarczycy:
Tarczyca nieznacznie powiększona i niejednorodna o mieszanej echogeniczności bez zmian ogniskowych. W badaniu PD unaczynienie i przepływy wzmożone. Obraz zmian przemawia za wolem hashimoto. Cieśń poszerzona, grubości 5-6 mm (…)


Pytanie jest: co zrobić z podwyższoną homocysteiną? Jak do leku euthyrox 25 dobrać odpowiednią suplementacje mając na uwadze nieprawidłowe wskazane wyniki?
 
     
tomakin
Administrator


Dołączył: 03 Lut 2007
Posty: 15395
Wysłany: 2018-12-30, 05:28    

Na USG tarczycy się nie znam, zaufam lekarzowi - skoro widzi tam autoimmunologiczne, to pewnie takie jest, co zgadzałoby się z wynikami krwi. Zaburzenia tarczycy spokojnie mogą wyjaśnić wszystkie objawy, które masz. Bierz przepisane leki i obserwuj, czy przypadkiem nie staniesz się całkowicie zdrowy po kilku tygodniach.

Nic specjalnego do euthyroksu nie trzeba, jeśli chcesz spróbować wyciszyć Hashi, link masz w poście wyżej.

Jest też szansa, że homocysteina spadnie po terapii - niedoczynność podwyższa jej poziom. Jeśli wynika ona z zaburzenia tarczycy, to tylko lecząc tarczycę obniżysz poziom - jak dla mnie, nie ma co na razie kombinować z obniżaniem suplementami, lepiej sprawdzić czy spadnie po hormonach.
_________________
Pomogłem? Kliknij i też coś zrób dla innych!

http://zdrowiej.vegie.pl/viewtopic.php?t=5093
 
     
subzero

Dołączył: 30 Wrz 2013
Posty: 560
Wysłany: 2018-12-30, 05:36    

tomakin: Ale tomek.franek900 ma FT3 dość wysokie mimo podwyższonego TSH.
 
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do: