Na tym forum można dyskutować o naturalnych metodach wspomagania leczenia wszelkiego rodzaju schorzeń i przypadłości, łącznie z rakiem czy AIDS.
Rejestracja / Register  Zaloguj / Login  Galeria  Czat  Mapa Google  
Szukaj Użytkownicy 




Portal partnerski: Dołącz do Vivy, ratuj zwierzęta, promuj wegetarianizm - nie zwlekaj!



Odpowiedz do tematu
Poprzedni temat :: Następny temat
Zakażenie Helicobacter pylori a stres, lęk i depresja
Autor Wiadomość
tommy001 

Dołączył: 05 Lip 2015
Posty: 265
Wysłany: 2018-06-19, 21:11    

Helicobacter pylori u mężczyzn prowadzących siedzący tryb życia wiąże się z wyższym tętnem, przewagą układu współczulnego i insulinoopornością, ale nie z stanem zapalnym i stresem oksydacyjnym.
Badanie na grupie 30 zdrowych mężczyznach; 18 z negatywnym testem na H.Pylori i 12 z pozytywnym testem na H. Pylori (badanie antygenu H.Pylori w kale). Uczestnicy badadania byli niepalący, mięsożerni, bez chorób przewlekłych, w wieku 20-40 lat https://www.ncbi.nlm.nih....les/PMC4856189/

ps. tym ustrojstwem można się zarazić poprzez kontakt oralno-analny ...


Związek między arytmią a H.Pylori, Metaanaliza przypadków https://www.ncbi.nlm.nih....les/PMC5129349/ W porównaniu z grupą kontrolną, wskaźnik zakażenia H. pylori był wyższy u pacjentów z arytmią (58%) niż w grupie kontrolnej (47%) (iloraz szans (OR) = 1,797, przedział ufności 95% (CI): 1,081-2,988, p <0,05). Analiza podgrup wykazała, że ​​zakażenie H. pylori stanowiło czynnik ryzyka migotania przedsionków w Azji i Afryce. Dlatego może istnieć korelacja między zakażeniem H. pylori a arytmią, a eradykacja H. pylori może zmniejszyć występowanie arytmii, szczególnie w Azji i Afryce.

Wynik pewnego badania - Osoby z migotaniem przedsionków 20 razy częściej mają zakażenie bakterią H. Pylori https://www.webmd.com/hea...-may-harm-heart

Tomakin ty miałeś chyba zakażenie helikobakterem o ile dobrze pamiętam? I miałeś też kiedyś sraczkę. Helikobakter możę powodować srake. Szukam jakiegoś powiązania:) Czy to się zbiegło u ciebie mniej wiecej w tym samym czasie? U mnie po 3 miesiacach silnego zmęczenia pojawiły się luźne stolce - po przeleczeniu azytromycyną znikły mi stany podgoraczkowe i luźne stolce znikły i po kawie nie robiłem się nerwowy (może podrazniała żołądek dodatkowo) i apetyt zauważalnie się poprawił. Albo wytłukła nadmiar bakreri jelitach albo własnie helikobnaktera - ale problem potem powrócił po 2 miesiacach - wróciły też mdłości itp. Mógł to być helikobakter którego nie da się chyba wyeardaytkować samą azytromycyną tylko musi byćterapia wielolekowa....
_________________
http://liveuncomfortably.com/i-ate-36-eggs-a-day/
http://www.amazing-glutathione.com/raw-eggs.html
http://kulturystyka.pl/wszystko-o-jajkach/
https://www.google.com/se...+yolk+nutrition
 
     
tommy001 

Dołączył: 05 Lip 2015
Posty: 265
Wysłany: 2018-06-20, 00:27    

Helicobacter pylori's droga do kolonizacji https://www.sciencedirect...319417016300117
W dymie papierosowym jest nikiel i inne metale ciężkie... alergie pokarmowe, nikiel, Urease ... Helikobakter potrzebuje niklu do syntezy ureazy.

A jakby tak zastosować jakiś inhibitor ureazy?
https://www.google.com/se...rease+inhibitor
https://www.google.com/se...nhibitor+ureazy

http://www.allum.pl/choroby/alergia-na-nikiel
Dużo niklu zawiera głównie kakao, czekolada, krem nugat, kawa, soja, owies, skorupiaki, rośliny strączkowe, orzechy nerkowca, czarna herbata a także wszystkie odmiany zbóż, a zwłaszcza zboża pełnoziarniste.


Osoby cierpiące z powodu alergii na nikiel powinny ze swojej diety wyeliminować produkty takie jak: wiśnie, orzechy, migdały, orzeszki ziemne, kukurydza konserwowa, warzywa konserwowe, produkty zawierające owies, w tym płatki owsiane, sery topione, keczup i koncentrat pomidorowy, przetworzone margaryny, czekolada, kawa, mocna herbata, kakao, wino – zwłaszcza czerwone, piwo, cale ziarna i produkty pełnoziarniste, groch, fasola, soczewica, soja, makrela, tuńczyk, owoce morza, konserwy rybne, siemię lniane, nasiona słonecznika, suszone owoce, produkty puszkowane, napoje i suplementy zawierające nikiel.

http://bonavita.pl/dieta-...zane-i-zalecane


Helicobacter pylori i migotanie przedsionków: możliwe patologiczne połączenie
https://www.ncbi.nlm.nih....les/PMC1769015/
_________________
http://liveuncomfortably.com/i-ate-36-eggs-a-day/
http://www.amazing-glutathione.com/raw-eggs.html
http://kulturystyka.pl/wszystko-o-jajkach/
https://www.google.com/se...+yolk+nutrition
 
     
tommy001 

Dołączył: 05 Lip 2015
Posty: 265
Wysłany: 2018-06-23, 15:31    jedziemy z koksem:)

Kliniczne znaczenie hipochlorhydrii (konsekwencja przewlekłego zakażenia Helicobacter): jej możliwa rola etiologiczna w zaburzeniach wchłaniania minerałów i aminokwasów, depresji i innych zespołach. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/1494327

Hipochlorhydria - brak lub niedostateczna ilośc kwasu sollnego w żołądku

W poprzednim artykule przedstawiono dowody na to, że przewlekłe zapalenie błony śluzowej żołądka wywołane przez Helicobacter jest prawdopodobną przyczyną większości chronicznych niedokwasności. W tym artykule przedstawiono dowody na znaczenie kliniczne zmniejszonego wydzielania kwasu żołądkowego. Zmniejszone wchłanianie minerałów jest dość dobrze udokumentowane i ma solidne teoretyczne wsparcie z podstawowej chemii. Upośledzone trawienie białka zostało zasugerowane w kilku badaniach. Przerost bakterii jelita cienkiego (SIBO) w hipochlorhydrii prawdopodobnie prowadzi do gnilnego rozkładu metabolicznie użytecznych produktów trawienia białka, zmniejszając w ten sposób ich dostępność dla pewnych podstawowych szlaków. Ewentualne obniżenie stężenia tryptofanu, tyrozyny i fenyloalaniny we krwi może być czynnikiem przyspieszającym depresję u pacjentów z niedokwasnością. W ograniczonym lub nieobecnym wydzielaniu kwasu żołądkowego konstelacja objawów żołądkowo-jelitowych była konsekwentnie obserwowana i zgłaszana przez klinicystów w przeszłości, a leczenie niedokwaśności za pomocą kwasu chlorowodorowego (solnego) lub jego substytutów często obserwowano jako skuteczne w zmniejszaniu tych objawów.

ps. A Jurek Z. leczy wrzody wodą? https://radioklinika.pl/wrzody-zoladka-da-sie-wyleczyc-woda/

W litrze wody Franciszek jest 4 gramy sodu (Na+) i 2,1 gramy chloru (CL-) https://jedzpij.pl/WODA-LECZNICZA-FRANCISZEK-5-LITROW
_________________
http://liveuncomfortably.com/i-ate-36-eggs-a-day/
http://www.amazing-glutathione.com/raw-eggs.html
http://kulturystyka.pl/wszystko-o-jajkach/
https://www.google.com/se...+yolk+nutrition
 
     
subzero

Dołączył: 30 Wrz 2013
Posty: 522
Wysłany: 2018-06-24, 02:24    

No i niestety nie da się zweryfikować informacji podawanych przez tommy001, ponieważ tomakin ostanowił je ignorować.
 
     
tommy001 

Dołączył: 05 Lip 2015
Posty: 265
Wysłany: 2018-07-11, 10:41    

Tomakin napisał: "Tylko czemu akurat uparłeś się na helico, skoro jest bardzo wyraźny ślad wiodący do wirusowych infekcji przewodu pokarmowego? "

Chętniedowiedziałbym się więcej o tych wirusowych infekcjach przewodu pokarmowego. Ale wirusy np. grypy jelitowej człowiek zwalacza sam, choroba trwa kilka dni i jest burzliwy przebieg poczym sie zdrowiej. (tzw. potocznie grypa jelitowa).

Przy przewlekłym zmęczeniu jakie wirusy (pprzewodu pokarmowego) się podejrzewa? Czy dostepne sa jakieś badania na te wirusy? jakieś konkretne wirusy? - jakie wtedy leczenie się stosuje, jakies konkretne leki przeciwwirusowe?

Troche naiwne jest myślenie (według mnie) że za CFS odpowiada jeden konkretny czynnik, objawy sa zróznocowane i u wielu osób z CFS przyyna może być inna, inny czynnik infekcyjkny czyróżne czynniki nieinfekcyjne - dlatego do każdego pacjenta trzeba podchodzić kompleksowo i eliminować po koleji rozne mozliwe przyczyny - ale to jest w sumie oczywiste bo za granica prawidlowo diagnoze powinno sie stawiac dopiero jak się wykluczy wszystki mozliwe przyczyny,

u wielu osób obserwowano w poczatkowej fazie CFS istotny wzrost produkcji interferonu (interferon wzrasta przy infekcjach) ale po kilku latach się ten poziom normalizował....

w sumie jesli np. taki hiv moze sie w człowieku latami utrzymywac i nie da sie tegorzekomo wyleczyc a tylko zaleczyc to dlaczego inne ustrojstwo nie mogłoby też powodować przewleklej infekcji..... obserwuje sie zmiany w ukladzie immunologicznym - coś te zmiany powoduje ze organizm nie moze osiagnac homeostazy. NIby wykluczono role czynnych infekcji - i wlasnie moze dlatego nie znalezione jeszcze leków skutecznych bo to włąsnie jest jakas infekcja

Ostatnio zaintrygowało mnie coś takiego jak aktywacja mikrogleju w mózgu - to jest chyba jakiśelement ukladu odpornosciowego w mózgu? Różne antybiotyki tą aktywacje mikrogleju wyciszaja i niby nie dlatego ze maja dzialanie przeciwbakteryjne tylko jakies poboczne..... ale chu... wie

Czy jakieś zioła łatwo dostepne zioła mają udowodnione hamowanie mikrogleju (microglial activation)
_________________
http://liveuncomfortably.com/i-ate-36-eggs-a-day/
http://www.amazing-glutathione.com/raw-eggs.html
http://kulturystyka.pl/wszystko-o-jajkach/
https://www.google.com/se...+yolk+nutrition
 
     
tommy001 

Dołączył: 05 Lip 2015
Posty: 265
Wysłany: 2018-07-17, 19:45    

https://www.ncbi.nlm.nih....les/PMC5390428/
Helicobacter pylori i powikłania sercowo-naczyniowe: oparty na mechanizmach przegląd roli Helicobacter pylori w chorobach sercowo-naczyniowych

https://translate.google....les/PMC5390428/

https://www.mp.pl/gastrol...tyka-i-leczenie

Mało się mówi o spozywaniu drożdży probiotycznych, tylko prawie wyłącznie o bakteriach probiotycznych
Antimicrobial and Probiotic Properties of Yeasts: From Fundamental to Novel Applications
https://www.ncbi.nlm.nih....les/PMC3525881/

www.google.pl/search?&q=h...charomyces+ncbi
_________________
http://liveuncomfortably.com/i-ate-36-eggs-a-day/
http://www.amazing-glutathione.com/raw-eggs.html
http://kulturystyka.pl/wszystko-o-jajkach/
https://www.google.com/se...+yolk+nutrition
 
     
tommy001 

Dołączył: 05 Lip 2015
Posty: 265
Wysłany: 2018-07-23, 16:58    

Tego helikobaktera to tak ze swojego punktu widzenia podejrzewam. Ktoś inny kto ma super apetyt i pełny komfort żołądkowo jelitowy, brak uczucie stanow podgoraczkowych moze nie miec tego h. Pylori a jeśli ma to nie powoduje u niego objawow. Ja mam takie objawy ostatnie miesiace ktore wskazuja na zapalenie blony sluzowej zoladka. Próbowałem braćsertraline (SSRI), najpierw mialem luźniejszy stolec, potem po wielu miesiacach jak znow probowalem to juz konkretna sraka/niestrawnosc. ZOłądek mam wrażliwy bo pewnie podrazniony. CHociaz i zdrowi ludzie mają srake po sertralinie, ale kiedys bralem kilka tygodni - kilka razy i zadnytch dolegliwoasci sraczkowatytch nie mialem po tym leku.

Od jakoś ponad pół roku mam już konkretne objawy dyspeptyczne - cieżkośc po jedzeniu, nieraz niestrawnosc , po roznych rzeczach, mdli mnie . Także ten helicobactera podejrzewam ze swojego punktu widzenia. A zaczaeło się osłabionym apetytem, uczuciem stanow podgoraczkowych. Po azytromycynie branej tylko tydzien mi przeszlu mdlosci, na 2 mi3siace w istotny sposob poprawil sie apetyt, ustapilo uczcuie stanow podgoraczkowych. Lekarka rodzinnaa probówała mnie leczyćna pasozyty, a wcześniej za moją sugestią chciala mnie leczyc pol roku antybiotykami na hipotetyczną chlamydie pn. Wtedy nie mialem jakis dolegliwosci zwiazanytch z zoladkiem jak teraz, ze czuje rozpieramie, ciezkosc nawet 4 godziny po jedzeniu. Chociaz sa dni ze , czy wieczory ze jem co chwila.

Ale dziadostwo u mnie w mieście. Na gastroskopie na NFZ trzeba czekac 4 miesiace. CHyba zeby zasymulowac jakies ostre objawy - bóle mdłości to mozeby przyjeli w trybie pilnym. chociaz mdlosci miewalem to jadlem imbir albo pilem siemie lniane albo IPP albo aviomarin. Bóli nie mam. ale czuje nieraz rozpieranie tak z lewej strony nadbrzusza czyli dokladnie tam gdzie zoladek. Bo planowane przyjecie to 4 miesiace. A prywatnie to miesiac bym tylk oczekal na gastro no i trza płacic:/ Poprosiłem lekarke rodzinna o skierowanie na gastroskopie do szpitala i mi dala , myslalem ze bez zadnych kolejek na samo badanie tylko przyjde do szpitala a to kurde nie tak prosto ehhhhhhhh

TYlko nie wiem jak zniose antybiotykoterapie na helikobaktera czy nawet samo IPP, antybiotyki strasznie maskarują mi psychile / lęki, pobudzenie nerwowe, zaburzenia pamieci koncentracji. PO IPP po kilku dniach straszne oslabienie. Zresztą osłabiony własnie jestem. Biore też benzodiazepiny Alprazolam i to mnie też zauwazylem oistatnio oslabia..... kiedy ja sie wylecze z tych wszystkich moich doleglwiosci...

mialem juz 2 ra z w ciagu 2 lat migotanie przedsionkow serca ale to moze dlatego ze probowalem roznych lekow pobudzajacych czy antydepresantow i one mi zaburzyly akcje serca? byly czynnikiem wyzwalajacym generalnie mam pulks przyspieszony, po papierosie czesto puls wzrasta mi az o 12 uderzen. jade na betablokerach bo mi zalecili po ostatnim migotaniu...
_________________
http://liveuncomfortably.com/i-ate-36-eggs-a-day/
http://www.amazing-glutathione.com/raw-eggs.html
http://kulturystyka.pl/wszystko-o-jajkach/
https://www.google.com/se...+yolk+nutrition
 
     
tommy001 

Dołączył: 05 Lip 2015
Posty: 265
Wysłany: 2018-07-27, 23:25    

Toxicosis in Helicobacter Pylori infection - a hypothesis --- Zatrucie toksynami wytwarzanymi przez helicobactera ? 2013r
https://www.ncbi.nlm.nih....les/PMC4462491/

opisane przypadki potwornego zmęczenia a po eradykacji Helicobacter.Pylori całkowita remisja czyli ustąpienie zmęczenia

https://translate.google....t-text=&act=url

I jakoś nikt nie miał chyba reakcji Jarisha Herxeimera .....

Opisywano też w innych pracach że są różne szczepy tej bakterii, zjadliwe bardziej lub mniej (virulence?), szczepy które powodują wrzody albo ich nie powodują - bakteria ta może też powodować raka żołądka po wielu wielu latach. H. pylori może być oporne na antybiotyki (tak jak gronkowiec MRSA) dlatego po drugiej nieudanej eradykacji robi się antybiogram

https://gastrologia.mp.pl/choroby/zoladek/80640,leczenie-zakazenia-eradykacja-helicobacter-pylori
https://gastrologia.mp.pl/choroby/zoladek/80640,leczenie-zakazenia-eradykacja-helicobacter-pylori,1

Czy zakażenie Helicobacter pylori stanowi wskazanie do leczenia przeciwbakteryjnego?
profesor dr habilitowany odpowiada, że: Leczenie eradykacyjne jest zalecane w każdym przypadku stwierdzenia zakażenia Helicobacter pylori. (czyli rozumiem że bez względu czy daje objawy czy nie?)

https://gastrologia.mp.pl/lista/76643,powiklania-kuracji-eradykacyjnej-helicobacter-pylori

Ulcerogenic Helicobacter pylori Strains Isolated from Children: A Contribution to Get Insight into the Virulence of the Bacteria https://www.ncbi.nlm.nih....les/PMC3198394/

Niepowściągliwe wymioty ciężarnych https://www.ncbi.nlm.nih....les/PMC3939109/

https://www.google.com/se...er+fatigue+case
_________________
http://liveuncomfortably.com/i-ate-36-eggs-a-day/
http://www.amazing-glutathione.com/raw-eggs.html
http://kulturystyka.pl/wszystko-o-jajkach/
https://www.google.com/se...+yolk+nutrition
 
     
tommy001 

Dołączył: 05 Lip 2015
Posty: 265
Wysłany: 2018-09-06, 00:34    

Helicobacter pylori a choroby układu nerwowego – indukcja chronicznego stanu zapalnego i hiperamonemii

Streszczenie: Helicobacter pylori jest drobnoustrojem posiadającym zdolność do długotrwałej kolonizacji błony śluzowej żołądka. Coraz częściej dostrzega się korelację między infekcją tą bakterią a dolegliwościami pozażołądkowymi, tj.: chorobami układu krążenia, cukrzycą, zaburzeniami funkcjonowania wątroby i dróg żółciowych czy dolegliwościami ze strony układu nerwowego. W niniejszej pracy przedstawiono rolę H. pylori w progresji schorzeń neurodegeneracyjnych, w tym: choroby Alzheimera, Parkinsona oraz syndromu Guillaina-Barrego. Szczególną uwagę zwrócono na zdolność Helicobacter pylori do wydzielania dużych ilości amoniaku oraz możliwość promowania jego wysokich stężeń we krwi (stan hiperamonemii). Dodatkowo zaprezentowano udział tej bakterii w indukowaniu przewlekłych stanów zapalnych (i zależnej od tego procesu neurotoksyczności) oraz zwiększaniu przepuszczalności bariery krew-mozg. Dane zawarte w pracy ukazują kluczową rolę H. pylori w zaostrzeniu zmian patologicznych i rozwoju chorób układu nerwowego.

Słowa kluczowe: amoniak, choroby neurodegeneracyjne, Helicobacter pylori, stany zapalne, układ nerwowy
https://evereth.pl/helicobacter-pylori-a-choroby-ukladu-nerwowego-indukcja-chronicznego-stanu-zapalnego-i-hiperamonemii/

do pobrania: https://www.pdf-archive.c...kadu-nerwowego/

------------------------

Co to jest bakteria Helicobacter pylori i na czym polega jej związek z wrzodami żołądka i dwunastnicy?

Helicobacter pylori (w skrócie H. pylori, znana również pod dawną nazwą Campylobacter pylori), to bakteria, którą wykryto stosunkowo późno. Odkrycia Helicobacter pylori w ludzkiej błonie śluzowej żołądka dokonali w 1982 r. dwaj australijscy uczeni, Marshall i Warren. Nazwa Helicobacter (od łac. helix – spirala) nawiązuje do charakterystycznego kształtu bakterii, który prawdopodobnie ułatwia jej przenikanie w głąb błony śluzowej układu pokarmowego.

Helicobacter pylori wykrywa się przede wszystkim w dalszej części żołądka, określanej jako odźwiernik (łac. pylorus, stąd drugi człon nazwy bakterii), która przechodzi w dwunastnicę. Nieco później wykazano, że Helicobacter pylori może zakażać także inne tkanki, np. wątrobę lub oko. Naukowcy stwierdzili, że bakteria występuje u osób z przewlekłym zapaleniem błony śluzowej żołądka i z wrzodami żołądka. Dużą niespodzianką było odkrycie, że istnieje bakteria dostosowana do przeżycia w żołądku człowieka, ponieważ dotychczas zakładano, że kwas solny żołądka stwarza środowisko wybitnie nieprzyjazne bakteriom – po prostu odkaża pokarm, co jest jednym z jego głównych fizjologicznych zadań. W przypadku Helicobacter pylori spostrzeżono jednak, że kolonizuje ona błony śluzowe o niskim pH (odczynie kwaśnym). Kwas nie tylko nie szkodził bakterii, lecz wręcz wydawał się niezbędny do jej rozwoju.

W toku dalszych badań naukowych stwierdzono, że istnieje związek pomiędzy obecnością Helicobacter pylori w górnym odcinku przewodu pokarmowego a wrzodami żołądka i dwunastnicy. Należy jednak pamiętać, że samo zakażenie bakterią nie jest równoznaczne z rozwojem choroby wrzodowej. Niemal połowa ludzkości (więcej w krajach rozwijających się) jest zakażona Helicobacter pylori (w Polsce około 80% dorosłych i około 30% dzieci). Tymczasem na chorobę wrzodową żołądka i dwunastnicy zapada 5–10% dorosłej populacji. Oznacza to, że tylko u około co dziesiątej osoby zakażonej Helicobacter pylori rozwinie się choroba wrzodowa. Ponadto u części osób cierpiących na chorobę wrzodową nie stwierdza się Helicobacter pylori. Dotyczy to około 20% przypadków wrzodów żołądka i 30% wrzodów dwunastnicy. Nie można więc uznać Helicobacter pylori za przyczynę wszystkich wrzodów żołądka i dwunastnicy.

Zakażenie układu pokarmowego przez Helicobacter pylori przebiega zwykle bezobjawowo, tylko w nielicznych przypadkach pojawiają się objawy typowe dla zapalenia żołądka, ból w nadbrzuszu (czyli górnej części brzucha), nudności i wymioty, zwykle bez gorączki.

Podsumowując, należy przyjąć, że stara zasada, iż nie ma wrzodu trawiennego bez kwasu, pozostaje aktualna. Natomiast ryzyko pojawienia się choroby dramatycznie zwiększa się u osób zakażonych Helicobacter pylori (lub będących jej nosicielami).

Wrzód żołądka jest stanem przednowotworowym, dlatego zakażenie Helicobacter pylori może sprzyjać rozwojowi raka żołądka. W sumie zakażenie Helicobacter pylori niemal dwukrotnie zwiększa całkowite ryzyko zachorowania na raka żołądka.

Natomiast rak z reguły nie rozwija się w dwunastnicy. Powody nie są do końca jasne, ale w epidemiologii przewodu pokarmowego człowieka często występuje rak jelita grubego i odbytu, rak żołądka oraz rak przełyku, natomiast rak jelita cienkiego (w tym dwunastnicy) jest rzadkością. O ile więc zakażenie Helicobacter pylori sprzyja chorobie wrzodowej żołądka i dwunastnicy oraz w mniejszym stopniu rakowi żołądka, o tyle nie grozi powstaniem raka dwunastnicy, który praktycznie się nie zdarza.
Dlaczego Helicobacter pylori jest groźnym czynnikiem chorobotwórczym?

Komórki błony śluzowej żołądka produkują kwas solny i trawienie pokarmów w żołądku odbywa się w warunkach niskiego pH, ale nie są one w pełni odporne na działanie kwasu. Dlatego w prawidłowych warunkach pokryte są cienką warstewką ochronnego śluzu. Niesteroidowe leki przeciwzapalne, np. kwas acetylosalicylowy (aspiryna), uszkadzają błonę śluzową żołądka i prowadzą do rozwoju wrzodów między innymi dlatego, że hamują syntezę prostaglandyn, które z kolei aktywują w żołądku produkcję śluzu. Bakteria umie dostosować się do miejscowych warunków panujących w żołądku, zwłaszcza w odźwierniku. Unika obszarów ze skrajnie niskim pH, a więc światła żołądka z dala od jego ściany. Migruje za to w stronę komórek ściany żołądka (nabłonka błony śluzowej), gdzie wnika w warstwę śluzu pokrywającego komórki.
Helicobacter pyloriŹródło: Wikimedia.org

U osób wydzielających większe ilości kwasu solnego bakteria chętniej kolonizuje odźwiernik, zwłaszcza miejsce przejścia żołądka do dwunastnicy. Unika w ten sposób trzonu żołądka, gdzie pH jest wyraźnie niskie (odczyn silnie kwaśny). Kiedy natomiast wydzielanie kwasu solnego jest mniejsze, Helicobacter pylori kolonizuje cały żołądek.

Przemieszczanie się bakterii ma charakter czynny, zachodzi dzięki charakterystycznemu kształtowi, a także obecności witek. Następnie Helicobacter pylori przylega do komórek nabłonka, a nawet do nich wnika. Ważnym czynnikiem decydującym o skutkach zakażenia Helicobacter pylori jest sposób, w jaki reaguje na bakterię układ immunologiczny. Innym znanym toksycznym produktem metabolizmu Helicobacter pylori jest amoniak. Jest on słabą zasadą, służy więc bakterii do zobojętniania kwasu solnego w jej najbliższym otoczeniu i ułatwia jej przeżycie. Powstaje z mocznika, a enzym, którego używa Helicobacter pylori, nosi nazwę „ureaza” (od łacińskiego słowa urea, czyli mocznik). Ureaza rozkłada mocznik do dwutlenku węgla i amoniaku. Aktywność ureazy wydzielanej przez Helicobacter pylori stanowi podstawę ważnego testu wykrywającego tę bakterię.

Co do karcynogenezy, przyjmuje się, że same bakterie nie powodują mutacji prowadzących do raka, raczej stymulują miejscowo odczyn zapalny, którego typowymi cechami są nacieki z krwinek białych oraz miejscowa produkcja uszkadzających DNA wolnych rodników. To właśnie one działają miejscowo, inicjując rozwój komórek nowotworowych. Inny postulowany mechanizm wynika ze śmierci komórek nabłonka uszkodzonych przez Helicobacter pylori. Ubytki są wypełniane poprzez zastępowanie tych komórek przez nowe, dzielące się, pochodzące z puli rezerwowej nabłonka. W efekcie w cykl podziałowy mogą wejść komórki zmutowane (potencjalnie nowotworowe). Groźny jest zatem równoczesny przewlekły odczyn zapalny powodowany przez zjadliwe szczepy bakterii i kumulujące się mutacje dzielących się komórek.

Podsumowując: zgodnie z aktualnym stanem wiedzy istnieje zależność między zakażeniem dróg pokarmowych przez Helicobacter pylori a rakiem żołądka. Bakteria wprost nie powoduje mutacji ludzkiego DNA prowadzących do rozwoju raka, ale sprzyja im przez podtrzymywanie przewlekłego stanu zapalnego. Jest więc tzw. promotorem nowotworzenia. W żołądku zachodzi wówczas karcynogeneza na podłożu wrzodu trawiennego żołądka lub przewlekłego odczynu zapalnego.
Kiedy lekarz wykonuje testy wykrywające zakażenie Helicobacter pylori i na czym one polegają?

Typową przyczyną wykonania testów wykrywających Helicobacter pylori jest podejrzenie choroby wrzodowej żołądka i dwunastnicy. Ból w nadbrzuszu, często w charakterystyczny sposób powiązany z przyjmowaniem posiłków lub określonych pokarmów, nierzadko współwystępujący z pieczeniem, zgagą i odbijaniem (choroba wrzodowa żołądka i dwunastnicy), jest wskazaniem do diagnostyki w kierunku tej choroby. Ponieważ podobne objawy może powodować wiele stanów chorobowych (np. przewlekłe zapalenia błony śluzowej żołądka, choroba refluksowa przełyku, rak żołądka), lekarz z reguły powinien dążyć do przeprowadzenia gastroskopii. Pobrane podczas tego zabiegu wycinki błony śluzowej żołądka, dwunastnicy, a niekiedy także przełyku, mają znaczenie diagnostyczne, także w kierunku infekcji Helicobacter pylori.

W skrócie, lekarz powinien odpowiedzieć na dwa ważne pytania. Po pierwsze, czy ma do czynienia z chorobą wrzodową żołądka i dwunastnicy? Po drugie, czy współistnieje infekcja Helicobacter pylori?

Wycinki błony śluzowej żołądka pobrane w trakcie gastroskopii umieszcza się na płytce zawierającej mocznik. Zmiana pH na zasadowy w 95% przypadków jest równoznaczna ze stwierdzeniem zakażenia Helicobacter pylori. Rzadziej wycinków używa się do bezpośredniej obserwacji bakterii lub hoduje z nich Helicobacter pylori w laboratorium mikrobiologicznym.

Istnieją również „nieinwazyjne” (niewymagające gastroskopii) techniki rozpoznawania zakażenia. Najbardziej znany jest oddechowy test ureazowy, w którym doustnie podaje się choremu mocznik znakowany radioaktywnym izotopem węgla. Jak wspomniano powyżej, Helicobacter pylori rozkłada mocznik do dwutlenku węgla (CO2) i amoniaku. Dwutlenek węgla powstały w organizmie jest usuwany podczas oddychania. Po 10–30 minutach oznacza się zawartość znakowanego węgla w CO2 wydychanym przez chorego. Oddechowy test ureazowy jest szczególnie przydatny do szybkiego potwierdzenia skuteczności leczenia eradykacyjnego.

Inne techniki mają charakter badań serologicznych i polegają na oznaczeniu przeciwciał skierowanych przeciw antygenom Helicobacter pylori w surowicy krwi lub wykrywaniu tych antygenów w stolcu badanego.

Dwa tygodnie przed badaniem chorego na nosicielstwo Helicobacter pylori należy odstawić leki hamujące wydzielanie kwasu żołądkowego, czyli IPP, a co najmniej przez 4 tygodnie przed badaniem nie należy przyjmować antybiotyków oraz preparatów bizmutu (nie dotyczy to oznaczania stężenia przeciwciał).
Co zrobi lekarz po stwierdzeniu, że chory jest zakażony Helicobacter pylori?

W takiej sytuacji lekarz wdroży tzw. leczenie eradykacyjne. Łacińskie słowo eradicatio (ang. eradication) oznacza dosłownie „wykorzenienie”. Tak więc leczenie z zasady ma być długotrwałe, radykalne i prowadzić do usunięcia całego rezerwuaru Helicobacter pylori z przewodu pokarmowego pacjenta.

Leczenie eradykacyjne polega na stosowaniu tzw. schematu leczenia przeciwbakteryjnego, czyli na przyjmowaniu kilku leków przez określony czas. Wszystkie schematy obejmują stosowanie leku hamującego wydzielanie kwasu solnego w żołądku (stosuje się leki z grupy inhibitorów pompy protonowej, inaczej IPP).

W Polsce zalecanym schematem leczenia pierwszego wyboru jest tzw. terapia poczwórna z bizmutem, która polega na 14-dniowym przyjmowaniu IPP, cytrynianu bizmutu oraz dwóch antybiotyków – standardowo metronidazolu i tetracykliny. W tym schemacie można stosować również amoksycylinę.

Alternatywą może być tzw. terapia poczwórna bez bizmutu, czyli równoczesne podanie czterech leków: IPP< amoksycyliny i klarytromycyny oraz metronidazolu lub tynidazolu. Leczenie trwa 14 dni.

Można także zastosować tzw. klasyczną terapię potrójną, która polega na stosowaniu trzech leków: IPP i dwóch spośród trzech antybiotyków – amoksycyliny, klarytromycyny, metronidazolu. Czas leczenia wynosi 14 dni.

W razie nieskuteczności pierwszego leczenia, stosuje leczenie drugiego wyboru, które jest uzależnione od rodzaju podawanych leków podczas pierwszego leczenia.

https://gastrologia.mp.pl/choroby/zoladek/134806,helicobacter-pylori

----------------------------------

Lek neuroleptyczny Sulpiryd zwiększa produkcję śluzu w żołądku. Co jeszcze zwiększa ilość śluzu albo wzmaga produkcję prostaglandyn?

--------------------------------------

Helicobacter pylori - jak pozbyć się uciążliwej bakterii?

Helicobacter pylori jest bakterią odpowiadającą za wiele chorób żołądka oraz górnej części układu pokarmowego. Według niektórych szacunków, zarażonych H.pylori może być 40-50% populacji krajów rozwiniętych i nawet 90% ludzi w krajach rozwijających się. W jaki sposób dochodzi do zakażenia i jak walczyć z tą groźną bakterią?

Helicobacter pylori – co to za bakteria?
Skąd tylu zarażonych?
Objawy zakażenia Helicobacter pylori
Jak zdiagnozować Helicobacter pylori?
Leczenie Helicobacter pylori
Czym grozi brak leczenia?
Dieta przy Helicobacter pylori

Helicobacter pylori – co to za bakteria?

Po raz pierwszy bakteria Helicobacter pylori została odkryta jeszcze w XIX w., jednak dopiero wiele lat później dokładnie poznano jej szkodliwe działanie. Do funkcjonowania H.pylori nie potrzebuje wiele tlenu, występuje głównie na powierzchni śluzówki żołądka i dwunastnicy, czasem na błonie śluzowej przełyku. Ma kształt spirali wyposażonej w kilka rzęsek, które ułatwiają jej przemieszczanie się. Dlaczego jest groźna dla naszego zdrowia? Bakteria ta wytwarza wiele enzymów, które nie pozostają obojętne dla naszego żołądka. Jednym z nich jest ureaza, która przyczynia się do rozkładu mocznika do dwutlenku węgla i amoniaku. Ten ostatni neutralizuje kwas solny w soku żołądkowym oraz podwyższa pH. W efekcie żołądek staje się idealnym miejscem do rozwoju bakterii. H.pylori produkuje także cytotoksynę wakuolizującą oraz inne substancje, dzięki którym zakażenie tą bakterią sprzyja rozwojowi takich chorób, jak wrzody żołądka czy zanikowe zapalenie żołądka.

ZOBACZ TEŻ: Wyrostek robaczkowy - jak rozpoznać zapalenie?

Skąd tylu zarażonych?

Do większości zakażeń bakterią Helicobacter pylori dochodzi w dzieciństwie na drodze pokarmowej. Istnieją jednak pewne czynniki, które zwiększają ryzyko zakażenia:

złe warunki socjoekonomiczne,
mieszkanie z większą liczbą osób,
zamieszkiwanie w krajach rozwijających się,
brak higieny (np. niemycie rąk po wyjściu z toalety),
spożywanie nieumytych owoców i warzyw,
picie nieprzegotowanej wody,
częste palenie tytoniu i spożywanie alkoholu2.

Zarazić możemy się także od osoby zakażonej, na przykład przez picie z jednej butelki czy używanie wspólnych sztućców. Skala zakażenia tą bakterią z pewnością zaskakuje, jednak w zdecydowanej większości przypadków przebiega ono bezobjawowo.
Objawy zakażenia Helicobacter pylori

Zakażenie Helicobacter pylori można rozpoznać po dolegliwościach ze strony układu pokarmowego. Bakteria przyczynia się do rozwoju stanu zapalnego błony śluzowej żołądka, który objawia się:

nudnościami i wzdęciami,
bólami brzucha,
zgagą i odbijaniem się;
spadkiem wagi;
biegunką;
podwyższoną temperaturą;
osłabieniem organizmu.

Jeżeli wspomniane dolegliwości mają charakter przewlekły, należy bezzwłocznie skonsultować się z lekarzem.

ZOBACZ TEŻ: Jakie są symptomy nietolerancji laktozy?

Jak zdiagnozować Helicobacter pylori?

Dostępnych jest kilka metod diagnostyki zakażenia Helicobacter pylori. Lekarze często decydują się na wykonanie gastroskopii z biopsją. Podczas badania pobiera się wycinek śluzówki żołądka z części odźwiernikowej. Pobrany materiał można poddać testowi na wytwarzanie ureazy, ocenie histopatologicznej lub namnożeniu fragmentu DNA bakterii.

Wśród metod nieinwazyjnych najbardziej wiarygodny jest uerazowy test oddechowy. Wykonuje się także badania krwi, moczu oraz kału. We własnym zakresie można nabyć test, który umożliwia zdiagnozowanie obecności Helicobacter pylori bez wykonania wcześniejszych badań, jak Helicobacter Test, Helico Test czy Test Ureazowy.

Leczenie Helicobacter pylori

Leczenie zakażenia Helicobacter pylori powinno odbywać się pod ścisłą kontrolą lekarską. Celem leczenia jest usunięcie bakterii ze śluzówki żołądka, proces ten nazywa się eradykacją. Najbardziej skuteczne jest leczenie skojarzone, w którym choremu przez 14 dni podaje się antybiotyk i lek przeciwbakteryjny, a także inhibitor pompy protonowej (IPP), który zmniejsza wydzielanie soku żołądkowego. Zaliczają się do nich takie preparaty, jak Ortanol, Contix, Pantopraz czy Controloc. Zarówno antybiotyki, jak i część IPP dostępnych jest wyłącznie na receptę. Niekiedy stosuje się także klasyczną terapię potrójną, w której podaje się dwa antybiotyki oraz IPP.

W ramach wsparcia leczenia warto stosować probiotyki (Bactilac NF, Lacidofil, Sanprobi IBS) lub synbiotyki (Lactiforte, Multilac, Proviterol duo, Trilac IBS), które przyspieszą odbudowę prawidłowej flory bakteryjnej. Szukanie leków w aptekach ułatwi serwis KtoMaLek.pl, który umożliwia również sprawdzenie ich składu oraz interakcji z innymi lekami lub żywnością.
Czym grozi brak leczenia?

Bakteria H. pylori przyczynia się do przewlekłych stanów zapalnych żołądka, które nie pozostają obojętne dla naszego zdrowia. Niepodjęcie leczenia może doprowadzić do rozwoju groźnych chorób, takich jak:

Zapalenie dwunastnicy - objawia się dolegliwościami ze strony układu pokarmowego (wzdęcia, nudności i wymioty, biegunka, odbijanie), a także uciążliwym i piekącym bólem, zwłaszcza na czczo i kilka godzin po posiłku. Nieleczone prowadzi do rozwoju choroby wrzodowej;
Choroba wrzodowa żołądka lub dwunastnicy - wrzody trawienne to ubytki w śluzówce żołądka oraz dwunastnicy. Objawiają się piekącym bólem brzucha i nadbrzusza, występującymi na czczo lub po posiłku;
Choroba Ménétriera - rzadka choć groźna choroba. Towarzyszą jej bóle w nadbrzuszu, wymioty, nudności, biegunka, a także szybka utrata masy ciała. Niekiedy występuje również krwawienie z przewodu pokarmowego. W przebiegu choroby dochodzi do powstania fałdów śluzówki żołądka spowodowanych nadmiernym przerostem śluzówki żołądka;
Chłoniak MALT - większość zachorowań na ten typ chłoniaka związanych jest z przewlekłym stanem zapalnym żołądka wywołanym przez H. pylori. Charakteryzuje się małym stopniem złośliwości;
Rak żołądka.

Dieta przy Helicobacter pylori

Nie jest tajemnicą, że w przypadku zakażenia H. pylori dieta odgrywa znaczącą rolę. Warto trzymać się pewnych zasad, które pozwolą przetrwać ten trudny okres bez bólu i przyspieszą leczenie. Starajmy się spożywać kilka małych posiłków w ciągu dnia. Zbyt duże porcje mogą wywołać nadmierne wydzielanie soku żołądkowego. Zadbajmy o regularność i nie róbmy wielogodzinnych przerw między posiłkami, gdyż to również może zwiększyć wydzielanie soku żołądkowego.

Unikajmy takich produktów jak mocna herbata, kawa czy alkohol, a także mocno doprawionych, pikantnych potraw. Tłuste pokarmy również na jakiś czas powinny opuścić nasz jadłospis, jak również węglowodany proste, które sprzyjają rozwojowi bakterii.

Co zatem warto jeść? Przede wszystkim świeże warzywa i owoce bogate w karotenoidy i witaminę C. Można sięgnąć po marchew i słodkie ziemniaki, szpinak, brokuły, owoce jagodowe i jabłka. Przydadzą się także produkty bogate w witaminy z grupy B.

ŹRÓDŁA:
M. Tomas, W. Pietrzak, R.Nowak, "Substancje pochodzenia naturalnego w walce z zakażeniami Helicobacter pylori", http://www.czytelniamedyc...ter-pylori.html
K.A. Krawczyk, E.B. Górska, U. Jankiewicz, P. Kowalczyk, "Helicobacter pylori jako jeden z czynników wywołujących chorobę wrzodową żołądka i dwunastnicy",

http://www.czytelniamedyc...wa-zoladka.html
_________________
http://liveuncomfortably.com/i-ate-36-eggs-a-day/
http://www.amazing-glutathione.com/raw-eggs.html
http://kulturystyka.pl/wszystko-o-jajkach/
https://www.google.com/se...+yolk+nutrition
 
     
tommy001 

Dołączył: 05 Lip 2015
Posty: 265
Wysłany: 2018-09-30, 15:55    

Czytałem wczoraj o hiperamonemi j że 13 latnia dziewczynka na to zmarła. Ale to zazwyczaj od najmłodszych lat sie choruje na to jako na chorobę genetyczną -> http://wyborcza.pl/TylkoZ...ego_Karina.html MOże zabił ją helkobakter?
_________________
http://liveuncomfortably.com/i-ate-36-eggs-a-day/
http://www.amazing-glutathione.com/raw-eggs.html
http://kulturystyka.pl/wszystko-o-jajkach/
https://www.google.com/se...+yolk+nutrition
 
     
tommy001 

Dołączył: 05 Lip 2015
Posty: 265
Wysłany: 2018-10-13, 15:22    małopłytkowość ITP

U 50% osób z małopłytkowością ITP stan sie poprawia po eradykacji bakterii H. pyroli -> informacja z wytycznych co do tej bakterii Polskiego Towarzystwa Gastroenterologicznego http://www.ptg-e.org.pl/W...-2014-,142.html

, warto przeczytać też info pod następującym linkiem http://www.chorobykrwi.pl...-co-to-oznacza/ "Część chorych na ITP skarży się na znaczne zmęczenie. Nie wyjaśniono, dlaczego zmniejszenie liczby płytek krwi powoduje zmęczenie. Bywa ono obecne nawet u tych chorych, którzy nie mają objawów krwotocznych."

Ja miałem zawsze płytki krwi 160 i podobnie mój brat i mama (norma to 150 - 400) obecnie 142 ... od kilku lat mam właśnie te płytki poniżej normy..... małopłytkowośc diagnozuje się dopiero poniżej 100.

https://forum.xxxxxxx.pl/forum-zdrowie/402603,maloplytkowosc w miejsce xxx prosze wstawic 'abc zdrowie' bez spacji

https://www.researchgate....n_Warsaw_Poland
_________________
http://liveuncomfortably.com/i-ate-36-eggs-a-day/
http://www.amazing-glutathione.com/raw-eggs.html
http://kulturystyka.pl/wszystko-o-jajkach/
https://www.google.com/se...+yolk+nutrition
 
     
tommy001 

Dołączył: 05 Lip 2015
Posty: 265
Wysłany: 2018-10-14, 01:58    L-glutamina eradykuje H. Pylori

L-glutamine eradicates helicobacter pylori gastritis

https://innovareacademics.in/journals/index.php/ajpcr/article/view/18704
https://innovareacademics.in/journals/index.php/ajpcr/article/view/18704/12572
https://innovareacademics.in/journals/index.php/ajpcr/article/viewFile/18704/12572

Helicobacter pylori jest najczęstszą infekcją wywołującą choroby przewodu pokarmowego w krajach rozwijających się. Powoduje uszkodzenie oksydacyjne komórek błony śluzowej żołądka, zmieniając w ten sposób nabłonkową proliferację tych komórek. Ponieważ inhibitory pompy protonowej i antybiotyki są podstawą w leczeniu objawów, badania przedkliniczne i kliniczne torują drogę nowatorskim innowacjom terapeutycznym, których celem jest zwalczanie bakterii za pomocą przeciwutleniaczy. W związku z tym informujemy o pierwszym przypadku leczenia i zwalczania H. pylori przy użyciu L-glutaminy, suplementu medycyny sportowej o wysokim potencjale antyoksydacyjnym.

Nie kupujcie w aptece testów z krwi na H. Pylori. Szkoda tracić pieniądze. Rzadko kiedy wynik wychodzi dodatni przy zakażeniu tą bakterią (być może wynik wychodzi dodatni tylko jeśli ma się bardzo wysoki poziom przeciwciał) Robiłem kilka miesięcy temu i nic nie wyszło. Natomiast kilka dni temu miałem gastroskopie i wyszło zakażenie tą bakterią (szybki test ureazowy z biopsji/wycinka pobranego podczas badania) zapalenie błony śluzowej żołądka okolicy przed odźwiernikowej i opuszki dwunastnicy: śluzówka okolicy przed odźwiernikowej przekrwiona, pstra, fałdy pogrubiałe.
Najskuteczniej zrobić badanie kału na antygen np. w celu potwierdzenia udanej eradykacji..
W 2011 miałem taki sam wynik ale bez zapalenia opuszki dwunastnicy i obecną bakterie. Nie wiem czy po antybiotykach się wyleczyłem ponieważ nie zrobiłem poźniej testu z kału. Możliwe że bakteri nie udało się wtedy pozbyć.

Do kupienia np. w tym sklepie https://www.sfd.pl/sklep/...a&dir=Ascending
_________________
http://liveuncomfortably.com/i-ate-36-eggs-a-day/
http://www.amazing-glutathione.com/raw-eggs.html
http://kulturystyka.pl/wszystko-o-jajkach/
https://www.google.com/se...+yolk+nutrition
 
     
tommy001 

Dołączył: 05 Lip 2015
Posty: 265
Wysłany: 2018-10-20, 11:15    

tomakin napisał/a:
Tylko czemu akurat uparłeś się na helico, skoro jest bardzo wyraźny ślad wiodący do wirusowych infekcji przewodu pokarmowego? Takich bakterii i innych są dziesiątki, ba, setki. Można tak się bawić, że wybierze się jakąś o pasującej nazwie i będzie się ją na siłę wiązać z jakąś wybraną chorobą, ale to jest jak loteria, że akurat się trafi.


1. O jakich wirusach mówimy? czy wirusy takie nie powinny powodowac wysokiej goraczki i objawów typu biegunki?
2. Jak należy leczyć te wirusowe infekcje przewodu pokarmowego? jakieś leki przeciwwirusowe?
3. Czy stosowane testy (np. z kału na antygen h.p., z krwi przeciwciala, szybki test oddechowy ureazowy) rozróżniają H.Pylori i Helicobacter heilmannii)?

---------------

Z lektury https://www.mp.pl/gastrol...cobacter-pylori można się dowiedzieć że jesli chodzi o żołądek to następujące patogeny też powodują jego zapalenie:
- bakterie Helicobacter heilmannii, Enterococcus spp., Mycobacteria, w przebiegu kiły drugorzędowej
- wirusowe ZBŚŻ: enterowirusowe, cytomegalowirusowe - jakie jeszcze???


W 2004 roku zakażenie Helicobacter pylori dotyczyło 84% dorosłych Polaków. Dlaczego nie ogłoszono epidemi? pandemi? - jak oni to oszacowali? Działa Wam ta srtona https://www.termedia.pl/E...orii-,9143.html ? na niej pisze ze połowa populacji jest zakazona? Skąd rozbiezność statystyk?
----------------------------

Postępowanie w przypadku zakażenia Helicobacter pylori . Podsumowanie raportu uzgodnieniowego Maastricht V/Florencja (20.07.2017 ) https://www.mp.pl/gastrol...cobacter-pylori

22.07.2014 Wskazania do eradykacji Helicobacter pylori https://www.mp.pl/gastrol...cobacter-pylori
-----------------

https://www.google.com/se...18+inurl%3Ancbi

Usuwanie biofilmu i antybiotykoterapia mająca na celu wyeliminowanie opornego Helicobacter pylori: badanie kliniczne. ZASTOSOWANO NAC- N_ACETYL-L-CYSTEINE
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20478402
https://www.cghjournal.or...0454-4/fulltext

------------------------------------

https://forums.phoenixrising.me/index.php?threads/did-eradicating-h-pylori-actually-help-you.48721/#post-808088 Did eradicating H Pylori actually help you?
_________________
http://liveuncomfortably.com/i-ate-36-eggs-a-day/
http://www.amazing-glutathione.com/raw-eggs.html
http://kulturystyka.pl/wszystko-o-jajkach/
https://www.google.com/se...+yolk+nutrition
 
     
tommy001 

Dołączył: 05 Lip 2015
Posty: 265
Wysłany: 2018-10-20, 14:05    

glutamina pomaga bakteriom tworzyć biofilmy https://www.nature.com/articles/s41598-018-25401-z hmmmm bakteria w biofilmie staje sie nieaktywna? a zatem branie glutaminy "usypia bakterie" i stają sie one nieszkodliwa? i w takiej nieszkodliwej formie moze zostać wydalona z przewodu pokarmowego wraz ze sluzem? tak sobie gdyba tylko:)

L-glutamine provides acid resistance for Escherichia coli through enzymatic release of ammonia https://www.ncbi.nlm.nih....les/PMC3641589/ z drugiej strony glutamina jest konwertowana na 2 skladniki - amoniak i kwas glutaminowy..... wiec moze lepiej brac kwas glutaminowy ? wtedy kwas glutaminowy oczyszcza organizm z amoniaku bo kwas glutaminowy laczy sie z amoniakiem tworzac glutamine ktora moze zostac wydalona z organizmu..... glutamina ponoc dobrze przenika do mozgu a kwas glutaminowy niezabardzo?

https://www.google.com/se...cteria+in+vitro
_________________
http://liveuncomfortably.com/i-ate-36-eggs-a-day/
http://www.amazing-glutathione.com/raw-eggs.html
http://kulturystyka.pl/wszystko-o-jajkach/
https://www.google.com/se...+yolk+nutrition
 
     
tommy001 

Dołączył: 05 Lip 2015
Posty: 265
Wysłany: 2018-10-20, 17:31    

Metabolizm glutaminy https://www.google.com/se...4w09u1s2515.pdf
_________________
http://liveuncomfortably.com/i-ate-36-eggs-a-day/
http://www.amazing-glutathione.com/raw-eggs.html
http://kulturystyka.pl/wszystko-o-jajkach/
https://www.google.com/se...+yolk+nutrition
 
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do: