Na tym forum można dyskutować o naturalnych metodach wspomagania leczenia wszelkiego rodzaju schorzeń i przypadłości, łącznie z rakiem czy AIDS.
Rejestracja / Register  Zaloguj / Login  Galeria  Czat  Mapa Google  
Szukaj Użytkownicy 




Portal partnerski: Dołącz do Vivy, ratuj zwierzęta, promuj wegetarianizm - nie zwlekaj!



Odpowiedz do tematu
Poprzedni temat :: Następny temat
Nerwica to, tężyczka, czy co tam jeszcze?
Autor Wiadomość
Fagot 

Dołączył: 02 Paź 2017
Posty: 3
Wysłany: 2017-10-02, 08:46    Nerwica to, tężyczka, czy co tam jeszcze?

Witam wszystkich! Moja historia jest zapewne podobna do historii wielu innych Użytkowników tego forum. Zaczęła się w 2012 roku, kiedy to siedząc w pracy poczułem dziwne mrowienie w przedramieniu. Nie dawało mi to spokoju, zacząłem sprawdzać, co to jest i poległem, objawy się nakręcały, mrowiło i szczypało mnie już wszystko, bóle głowy, uczucie "zapadania się", ciężkie nogi, brak apetytu, problemy ze snem, pieski nastrój etc. Później lekarze, badania, neurolog, laryngolog i w końcu psychiatra z diagnozą - nerwica somatoformiczna. Dostałem escitil, który bardzo fajnie przyćmił wszystkie objawy, znów fajnie się żyło. Odstawiłem go, jak się okazało, za szybko i objawy wróciły, wrócił też escitil. W sumie brałem go rok, po którym wszystko się wyciszyło. W sierpniu 2016 wszystko wróciło od nagłego poczucia oddychania "jak przez słomkę". Z marszu poszedłem do tego samego psychiatry, gdzie dostałem z kolei mozarin. Choć to ta sama substancja co w escitilu, to pozamiatał mnie tak, że trzy dni nie byłem zdolny do niczego, strasznie wolno się rozkręcał, ale jakoś tam dał radę, choć nie tak spektakularnie jak za pierwszym razem. W sumie brałem go jakieś kilka miesięcy, chyba do kwietnia? tego roku. Po dostawieniu funkcjonuję raz lepiej, raz gorzej.

W trakcie pierwszego epizodu czytałem między innymi to forum. Wyczytałem o magnezie (psychiatra mówił, że taką famę magnezu nakręcają producenci magnezu), zacząłem jakoś tam go suplementować, ale zarzuciłem, bo jakoś brakło mi regularności. Od jakichś dwóch tygodni mam problem ze snem, tak jak kiedyś, czyli zasypiam, ale wybudzam się i mam problem z ponownym zaśnięciem. W nocy się nakręcam, że znów coś ze mną nie tak. Biorę ketrel który kiedyś dostałem na spanie, mikrodawkę, jakoś pomaga ale to nie do końca to.

Chcę wybrać się na badania opisane na stronie o nerwicy, żeby wiedzieć co tam i jak tam. Czy w tym czasie suplementować coś w ciemno? Najbardziej rozwala mnie ten sen, ciągnie się takie kiepskie samopoczucie do południa. Czytałem też o tężyczce, objawy by też pasowały - ale czy tężyczka ma tak, że raz są, a raz nie ma objawów? Czy towarzyszy ciągle? Może ktoś siedzący w temacie napisze jak to wygląda. Na przestrzeni ostatniego miesiąca strasznie latała mi powieka i drgały mięśnie w różnych miejscach, brałem na to jabłczan magnezu (now foods), powieka nie lata, mięśnie skaczą sporadycznie.

Przepraszam za tak "kobylnego" posta ;)
Dzięki z góry za odpowiedzi!
 
     
tomakin
Administrator


Dołączył: 03 Lut 2007
Posty: 14274
Wysłany: 2017-10-05, 23:22    

Tężyczka charakteryzuje się nasilaniem i zmniejszaniem objawów, więc to pasuje.

Nie bierz żadnych supli, jeśli zamierzasz zrobić badania - mogą one zaburzyć wyniki.

Jeśli wyjdzie tężyczka, trzeba będzie brać dość duże dawki supli, na tyle duże, że bez tężyczki mogłyby wręcz zaszkodzić - dlatego najpierw lepiej się przebadać.
_________________
Pomogłem? Kliknij i też coś zrób dla innych!

http://zdrowiej.vegie.pl/viewtopic.php?t=5093
 
     
Fagot 

Dołączył: 02 Paź 2017
Posty: 3
Wysłany: 2017-10-13, 12:01    

Wracam z wynikami, jakie udało mi się zrobić:

Leukocyty 3,74 tys/µl 4,23 - 9,07
Erytrocyty 5,51 mln/µl 4,63 - 6,08
Hemoglobina 16,3 g/dl 13,7 - 17,5
Hematokryt 46,4 % 40,1 - 51,0
MCV 84,2 fl 79,0 - 92,2
MCH 29,6 pg 25,7 - 32,2
MCHC 35,1 g/dl 32,3 - 36,5
Płytki krwi 216 tys/µl 150 - 400
RDW-CV 13,6 % 11,6 - 14,4
PDW 15,1 fl 9,8 - 16,1
MPV 11,2 fl 9,4 - 12,6
Neutrofile 1,8 tys/µl 2,0 - 7,0
Limfocyty 1,4 tys/µl 1,0 - 3,0
Monocyty 0,5 tys/µl 0,2 - 1,0
Eozynofile 0,10 tys/µl 0,02 - 0,50
Bazofile 0,01 tys/µl 0,02 - 0,10
Neutrofile 47 % 40 - 80
Limfocyty 38 % 20 - 40
Monocyty 12 % 2 - 10
Eozynofile 3 % 1 - 6
Bazofile 0 % 0 - 2

Glukoza 109,00 mg/dl 70,00 - 99,00

Cholesterol całkowity 253,00 mg/dl 115,00 - 190,00
Cholesterol HDL 46,00 mg/dl
Cholesterol LDL 158,80 mg/dl

Potas 4,10 mmol/l 3,50 - 5,10
Wapn zjonizowany 1,09 mmol/l 0,98 - 1,13
Wyliczono dla pH=7,4

TSH 1,495 µIU/ml 0,350 - 4,940
FT4 1,12 ng/dl* 0,70 - 1,48

Fosfor nieorganiczny 2,90 mg/dl 2,30 - 4,70
Magnez 1,95 mg/dl 1,60 - 2,60

Witamina D 17,50 ng/ml Poziom niewystarczajacy - 10-30 ng/ml

To tyle. Obniżone leukocyty to wynik przechodzonej infekcji, a te wątrobowe - stylu życia. Czas na zmiany ;)
Co o tym myślisz, tomakin?
 
     
vaggie84 

Wiek: 33
Dołączyła: 10 Paź 2017
Posty: 3
Wysłany: 2017-10-13, 19:18    

Lekarze lubią teraz tężyczkę. Bardzo często źle ją rozpoznają. Tylko szczegółowe badania są w stanie ją wskazać. Przy nerwicy moim pierwszym wskazaniem była tężyczka.
 
     
tomakin
Administrator


Dołączył: 03 Lut 2007
Posty: 14274
Wysłany: 2017-10-14, 03:12    

Póki co chyba każda osoba z forum, która zrobiła próbę tężyczkową przy nerwicy, miała ją dodatnią.

Nic nie wyszło w badaniach - znaczy nie masz żadnej z tych podstawowych chorób, które te badania mogą wykryć. Rób te bardziej zaawansowane (próba tężyczkowa), albo próbuj pozostałych supli w ciemno - zależy jak się czujesz finansowo, próba to chyba 200 zł. Te pozostałe suplementy to np witamina B1 czy B6, terapii przeciw tężyczce nie rób, póki nie zrobisz badań.
_________________
Pomogłem? Kliknij i też coś zrób dla innych!

http://zdrowiej.vegie.pl/viewtopic.php?t=5093
 
     
Fagot 

Dołączył: 02 Paź 2017
Posty: 3
Wysłany: 2017-10-15, 14:47    

Dzięki za odpowiedzi. Tomakin, a te pozostałe suple to jakie jeszcze konkretnie? Tyle się tego tu przewijało że już ciężko mi się rozeznać. To są te ze stronki o nerwicy, czyli:
- Benfogamma 50 mg
- B6 50 mg
- najprostszy B complex
- magnez 300 mg dziennie rozbite na porcje
- cynk 30 mg
- duża ilość potasu w diecie lub 2x2000 mg z suplementów?
Czy inne jakieś?
No i dorzucam oczywiście witaminę D do tego bo w dolnej granicy jestem.
[/b]
 
     
tomakin
Administrator


Dołączył: 03 Lut 2007
Posty: 14274
Wysłany: 2017-10-19, 11:14    

Fagot - po kolei je na sobie testuj, jak masz jakiś konkretny niedobór, to będzie po którymś znaczna poprawa, zacznij po prostu od najtańszych.

No i jeśli to tężyczka, to te "inne" rzeczy po prostu nie pomogą.
_________________
Pomogłem? Kliknij i też coś zrób dla innych!

http://zdrowiej.vegie.pl/viewtopic.php?t=5093
 
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do: