Portal
Całkowicie otwarty portal dla wegetarian, oferuje darmowe blogi, wikipedie, forum wegetariańskie, galerie, randki, kanał irc.
Wegetarianizm i weganizm - dieta, prawa zwierzat, przepisy, ekologia
Rejestracja / Register  Zaloguj / Login  Galeria  Czat  Mapa Google  
Szukaj Użytkownicy 




Portal partnerski: Dołącz do Vivy, ratuj zwierzęta, promuj wegetarianizm - nie zwlekaj!


Odpowiedz do tematu
Poprzedni temat :: Następny temat
magnez / wapń?
Autor Wiadomość
tomkeue 

Wiek: 23
Dołączył: 24 Gru 2013
Posty: 5
Wysłany: 2013-12-24, 12:54    magnez / wapń?

Witam serdecznie. Zalogowałem się na forum ponieważ od dłuższego czasu męczą mnie różne dolegliwości i potrzebuję porady.

moje objawy:

często "skakanie" lub "drganie" mięśni, bardzo rzadko powieki

szybkie i nieregularne tętno (miałem ekg, echo, holter... wszystko ok)

niepokój, niecierpliwość na przemian ze stanami bardzo obniżonego nastroju

brak "mocy"

z tego co wyczytałem, skakanie mięśni oraz reszta objawów świadczą albo o braku magnezu, albo wapnia.

i teraz pytanie

gdzieś na tym forum wyczytałem, że powinno sie przyjmować jednoczesnie wapń i magnez, najlepiej wapń rano a magnez wieczorem. Ale jak to? mam wieczorem na raz łyknąc kilka tabletek magnezu?

Wapń kupiłem taki:calcium Polfa-Łódź 2 tabletki mają 360mg wapnia.

Magnez, nie wiem jaki wybrać, moja mama kupuje stale i bierze profilaktycznie Chela mag.

z góry bardzo dziekuję za wskazówki, pozdrawiam!
 
     
tomakin
Administrator


Dołączył: 03 Lut 2007
Posty: 9025
Wysłany: 2013-12-24, 21:25    

Zacznij od ogólnych badań - morfologia, ferrytyna, poziom wszystkich elektrolitów we krwi (żelazo, wapń, magnez, sód, potas, chlorki), do tego TSH. Wapń czy magnez MOGĄ być przyczyną, ale nie muszą. Najpierw lepiej sprawdzić czy nie dzieje się coś innego.
_________________
Nie odpowiadam na maile dotyczące problemów zdrowotnych, od tego jest forum.
 
     
tomkeue 

Wiek: 23
Dołączył: 24 Gru 2013
Posty: 5
Wysłany: 2013-12-25, 17:20    

badań miałem w tym roku tysiące, podac wyniki? elektrolity, tsh, borelioza...
włąsnie drga mi powieka , wkurzające uczucie...
 
     
tomakin
Administrator


Dołączył: 03 Lut 2007
Posty: 9025
Wysłany: 2013-12-25, 21:47    

podaj podaj
_________________
Nie odpowiadam na maile dotyczące problemów zdrowotnych, od tego jest forum.
 
     
tomkeue 

Wiek: 23
Dołączył: 24 Gru 2013
Posty: 5
Wysłany: 2013-12-26, 12:17    

dobra mam tak:

17.04.2013

sód 142,4 mmol/L zakres ref. 136,0 - 145,0
potas 4,4 mmol/L z.ref. 3,5 - 5,1
magnez 0,88 mmol/l z. ref. 0,70 - 1,05
wit b12 365,6 pg/ml z. ref. 197 - 866
TSH 2,57 µLU/ml z.ref. 0,27 - 4,2

neurolog mi powiedział, ze to badanie magnezu moge sobie do kosza wywalić, bo chodzi o magnez wewnątrzkomórkowo a nie w surowicy.

mam jeszce badania na borelioze, badania serca i jedna wazna sprawa:
wiosna miałem wręcz urojenia hipochondryczne, co 5 sekund "wykrywałem" u siebie inna chorobą, w końcu "strzeliłem" sobie rezonans magnetyczny głowy. Badanie wykrylo jakies tam pojedyncze zmiany a ja wpadłem w panike ze to demielinizacja. Byłem w szpitalu miałem punkcje lędźwiową, potencjały wzrokowe (chyba dobrze napisałem) ale wszystkie badania wyszły ok. Dać tez te badania??
 
     
tomakin
Administrator


Dołączył: 03 Lut 2007
Posty: 9025
Wysłany: 2013-12-26, 17:08    

Dobrze powiedział neurolog, tyle że badanie poziomu magnezu mówi czasem o zaburzeniach metabolizmu tego pierwiastka.

Zrób też te badania o których pisałem, morfologię i ferrytynę, bo one mogą sporo powiedzieć o problemie - niski poziom żelaza też daje czasem takie objawy.

Prawie zawsze w takich sytuacjach polega wysycenie organizmu wapniem i magnezem - ale do nich koniecznie trzeba brać witaminę D3 w dużych dawkach (rzędu 5000 IU dziennie). Możesz też dorzucić trochę boru, o którym ostatnio dość głośno na forum, a kosztuje 3-4 zł zapas na cały rok. Ale jakie konkretnie proporcje wapnia do magnezu - sam musisz "eksperymentalnie" ustalić. Każdy organizm reaguje nieco inaczej. Podstawa to 800 wapnia na 300-400 magnezu i wychodząc z tego, można dalej modyfikować.
_________________
Nie odpowiadam na maile dotyczące problemów zdrowotnych, od tego jest forum.
 
     
tomkeue 

Wiek: 23
Dołączył: 24 Gru 2013
Posty: 5
Wysłany: 2013-12-27, 12:56    

oczywiście zrobię te badania.

teraz pytanie odnosnie suplementów...

800mg wapnia? mam taki wapń w tabletkach rozpuszczalny , 4 tabletki maja 720mg, czyli dodałbym do tego jeszce jedna i było by spoczko?
magnez
weźmy np ten:http://www.magneb6.pl/sklad_magne_b6.html
jedna tabsa ma 48 mg jonów magnezu

ile tego brac? z 7 tabletek dziennie??

no i jak pogodzic branie wapnia i magnezu jednoczesnie... mam rano wypic kilka tabletek wapnia a wieczorem walnąć 7 tabletek magnezu?

oczywiscie na czas kuracji odstawiam herbate, gazowane napoje, o kawie i alko nawet nie wspominam
dziekuje za odp.
 
     
tomakin
Administrator


Dołączył: 03 Lut 2007
Posty: 9025
Wysłany: 2013-12-27, 12:58    

starczą 4, 720 czy 800 mała różnica.

Rozbijaj raczej na mniejsze porcje, raczej więcej wapnia rano, więcej magnezu wieczorem. Jak dokładnie brać - nie powiem, bo nie wiem, jak masz dzień ułożony.

Magnez najtaniej kupisz na allegro w postaci chlorku magnezu farmaceutycznego - 20 zł bodajże prawie kilogram.
_________________
Nie odpowiadam na maile dotyczące problemów zdrowotnych, od tego jest forum.
 
     
tomkeue 

Wiek: 23
Dołączył: 24 Gru 2013
Posty: 5
Wysłany: 2013-12-27, 13:15    

http://allegro.pl/chlorek...3770885122.html taki? :)
 
     
tomakin
Administrator


Dołączył: 03 Lut 2007
Posty: 9025
Wysłany: 2013-12-29, 02:54    

O, właśnie taki
_________________
Nie odpowiadam na maile dotyczące problemów zdrowotnych, od tego jest forum.
 
     
wirtualna 
rowerowa

Dołączyła: 18 Gru 2013
Posty: 24
Wysłany: 2014-01-02, 14:58    

hej, ja kupiłam wapń w postaci węglanu wapnia :) podobno kwas solny z żołądka zrobi z nim co trzeba i nie potrzeba go mieszać wcześniej z zakwaszoną wodą, a tutaj przeczytałam że doradzacie go jednak przereagować z jakimś słąbym kwasem - to jak jest? :)
 
     
Ramirezik 

Dołączył: 14 Lis 2013
Posty: 4
  Wysłany: 2014-01-04, 13:01    

http://arkazdrowia.pl/pl/...eral-drops.html Można też takie coś :lol:
 
 
     
wirtualna 
rowerowa

Dołączyła: 18 Gru 2013
Posty: 24
Wysłany: 2014-01-04, 15:06    

czy zwróciliście kiedyś uwagę na to jak zachowuje się kolor zębów przy zmianie proporcji wapnia:magnezu? Wiadomo, że ludziom z wiekiem kośći zębów ciemnieją. Czy uzupełnienie niedoborów Ca/Mg połączone z wypłukaniem fluoru i innych śmieci ma szansę poprawić ich wygląd czy też niestety albo wybielanie albo porcelana? ;) (zakładam że nie zajmujemy się przebarwieniami spowodowanymi jedzeniem i używkami)
 
     
tomakin
Administrator


Dołączył: 03 Lut 2007
Posty: 9025
Wysłany: 2014-01-08, 01:38    

wybielać najlepiej wodą utlenioną - to dokładnie to, co dentysta kładzie na zęby, można we własnym zakresie za promil ceny. Nie wiem, czy wapń / magnez w jakimkolwiek stopniu na to wpływają.

ciągłe neutralizowanie kwasu solnego w żołądku jest niezbyt zdrowe, dlatego lepiej wymieszać z cytrynianek - co więcej, cytrynian lepiej się wchłonie niż chlorek (który powstanie po reakcji z kwasem żołądkowym).
_________________
Nie odpowiadam na maile dotyczące problemów zdrowotnych, od tego jest forum.
 
     
Artur
Bezrobotny

Dołączył: 30 Sty 2013
Posty: 178
Wysłany: 2014-01-08, 02:12    

Że jak niby tą wodą utlenioną wybielać zęby? :O
 
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Strona wygenerowana w 0,12 sekundy. Zapytań do SQL: 14