Na tym forum można dyskutować o naturalnych metodach wspomagania leczenia wszelkiego rodzaju schorzeń i przypadłości, łącznie z rakiem czy AIDS.
Rejestracja / Register  Zaloguj / Login  Galeria  Czat  Mapa Google  
Szukaj Użytkownicy 




Portal partnerski: Dołącz do Vivy, ratuj zwierzęta, promuj wegetarianizm - nie zwlekaj!



Odpowiedz do tematu
Poprzedni temat :: Następny temat
Nerwica/ataki paniki?
Autor Wiadomość
tomakin
Administrator


Dołączył: 03 Lut 2007
Posty: 15433
Wysłany: 2018-08-12, 17:45    

Lit jest bardzo fajny, od wczoraj znowu go piję :D Tak z 5-10 mg dziennie każdy powinien sobie brać.

Nie sądzę, żeby skrzywienia w niższych odcinkach mogły dawać takie objawy. Kręgosłup szyjny - jasne, chociażby poprzez upośledzenie krążenia, mniej krwi dopływającej do mózgu to problemy. Ale piersiowy czy lędźwiowy? Nie wiem, może co najwyżej jakoś na układ pokarmowy to może wpłynąć, a to teoretycznie, mocno teoretycznie może wpłynąć dalej na funkcjonowanie mózgu. Ale to już jest czysta fantastyka.
_________________
Pomogłem? Kliknij i też coś zrób dla innych!

http://zdrowiej.vegie.pl/viewtopic.php?t=5093
 
     
Sergio 

Dołączył: 30 Lis 2015
Posty: 106
Wysłany: 2018-08-15, 21:58    

ok a co do tego litu to polecasz jakiś suplement czy np wodę leczniczą z litem jest taka szczaw sie nazywa chyba ? No i co możesz powiedzieć o Bromie moze to mieć jakieś znaczenie czy to jest wszystko już tak rzadkie ze nie warto sobie tym dupy zawracać ? A co do tej mojej tężyczki to musze powiedzieć że wapnia pratycznie wogole nie suplementuje może raz lub dwa razy na tydzień się napije , staram się dużo więcej magnezu brać minimum to 400mg i coś mi się wydaję że się lepiej czuje no i d3 zażywam cały czas reszte też ale już mniej niż kiedyś

Pozdrowienia
 
     
tomakin
Administrator


Dołączył: 03 Lut 2007
Posty: 15433
Wysłany: 2018-08-18, 14:18    

ja sobie po prostu kupiłem za kilkanaście zł chlorek litu na allegro, zrobiłem roztwór i czasem sobie kilka mililitrów nabiorę strzykawką.

http://naturalneleczenie.com.pl/2015/12/01/lit/

tu dałem przepis jak to rozpuścić, żeby wyszło odpowiednie stężenie
_________________
Pomogłem? Kliknij i też coś zrób dla innych!

http://zdrowiej.vegie.pl/viewtopic.php?t=5093
 
     
Sergio 

Dołączył: 30 Lis 2015
Posty: 106
Wysłany: 2018-10-22, 20:25    

Cześć Tomakin

I jak tam lit, polecasz definitywnie jego zakup czujesz że działa fajnie ? :)
 
     
tomakin
Administrator


Dołączył: 03 Lut 2007
Posty: 15433
Wysłany: 2018-11-03, 20:52    

Ja go od paru lat biorę co jakiś czas, naprawdę ciężko mi oceniać, czy cokolwiek dał - według znajomych stałem się spokojniejszy, ale ale ja ciągle setki różnych rzeczy na sobie testuję, ciężko wyczuć, czy to akurat był lit czy coś innego.
_________________
Pomogłem? Kliknij i też coś zrób dla innych!

http://zdrowiej.vegie.pl/viewtopic.php?t=5093
 
     
Artur
Bezrobotny

Dołączył: 30 Sty 2013
Posty: 366
Wysłany: 2018-11-09, 17:43    

Hej, zrobiłem sobie po pewnym czasie badania. Wyniki są fajno-niefajne, wklejam wybrane:

Ferrytyna 162.9 ng/ml (30 - 400)
FT3 3.09 pg/ml (2 - 4.4)
FT4 1.36 ng/dl (0.93 - 1.71)
TSH 3.07uIU/ml (0.27 - 4.2)
Glukoza 101 mg/dl (70 - 99)
Lipidogram (LDL obliczany) 194 mg/dl (115 - 190)
Cholesterol LDL obliczony 125 mg/dl
Cholesterol nie-HDL 139 mg/dl
Witamina B12 373.5 pg/ml (197 - 771)
Homocysteina 13.5 umol/L (6.6 - 14.8)

Dodatkowo z morfologii poza skalą:
MCH 34.1 pg 27 - 33 H
MCHC 37.3 g/dl 32 - 36 H
PDW 8.9 fl 9 - 14 L
P-LCR 13.8% 15 - 35 L

Co mnie cieszy? TSH podchodziło mi prawie 2 lata temu pod 4, teraz mam 3 (brałem przez krótki okres czasu jod kiedyś tam), hormony tarczycy też myślę, że ok. Ferrytyna i B12 się trzymają, B12 było wyżej, ale i tak nie tak nisko jak parę lat temu.

Martwi mnie szczególnie rosnąca glukoza na czczo. W 2016 miałem 95, teraz jest znacznie gorzej, cholesterol podskoczył nad kreskę, choć tutaj pewnie nie jest strasznie źle. Morfo nic mi nie mówi, miałem problem z makrocytowością (wynik ponad 100fl). Obecnie jest 91.5fl, także sukces.

Dlaczego badałem i wklejam? Przez dłuższy okres czasu coraz gorszy nastrój, częste kiepskie samopoczucie, na które tylko drzemka pomaga, a które nie pozwala mi na aktywność fizyczną jak wystąpi, przez co opuszczam treningi, brak chęci do codziennych czynności domowych (i treningów niestety, przynajmniej z pracą nie jest tak źle), nie wysypiam się odpowiednio, ciężko mi wstać - ot takie objawy sugerujące milion rzeczy. Jakieś tipy, porady, wnioski z badań?
_________________
https://www.facebook.com/zdrowiejnaturalnie/
 
     
subzero

Dołączył: 30 Wrz 2013
Posty: 575
Wysłany: 2018-11-09, 21:37    

Należy wklejać wszystkie wyniki, bo tomakin potrafi wykryć nieprawidłowości nawet w pozornie dobrych wynikach.
 
     
tomakin
Administrator


Dołączył: 03 Lut 2007
Posty: 15433
Wysłany: 2018-11-12, 11:13    

Akurat to, co wychodzi u Ciebie poza skalę to zazwyczaj efekt złej diety / braku ruchu, tego suplami się nie zmieni.

No i nie patrz na to, że wynik zmienił się o kilka punktów na przestrzeni lat, taką glukozę bada się codziennie przez miesiąc i wyciąga średnią, bo wyniki mogą się o 30 punktów różnić na przestrzeni 24 godzin.
_________________
Pomogłem? Kliknij i też coś zrób dla innych!

http://zdrowiej.vegie.pl/viewtopic.php?t=5093
 
     
Artur
Bezrobotny

Dołączył: 30 Sty 2013
Posty: 366
Wysłany: 2018-11-17, 18:05    

Przyznam, że ostatnio więcej syfu mi się do diety wkradło i jest tak 50:50 clean/junk, więc muszę to po prostu wywalić. Z ruchu mam tylko siłownię, włączyłbym 1-2 sesje biegania, ale o tej porze roku ciężko, więc dodam jeszcze treningi w domu. Z tym nie ma problemu, ale wydaje mi się, że to dalej jakieś zaszłości i coś u mnie zostało niedoleczone. Z resztą czuję, że układ nerwowy mi wariuje. A to skakanie mięśni i powieki (choć już rzadziej), a to mocniejsze poddenerwowanie bez powodu, a to jakieś roztrzęsienie i inne tego typu rzeczy.

No nic, pozostaje mi tylko próbować dalej...
_________________
https://www.facebook.com/zdrowiejnaturalnie/
 
     
tomakin
Administrator


Dołączył: 03 Lut 2007
Posty: 15433
Wysłany: 2018-11-20, 12:11    

a robiłeś kiedykolwiek próbę tężyczkową?
_________________
Pomogłem? Kliknij i też coś zrób dla innych!

http://zdrowiej.vegie.pl/viewtopic.php?t=5093
 
     
Artur
Bezrobotny

Dołączył: 30 Sty 2013
Posty: 366
Wysłany: 2018-11-20, 13:24    

Nie, ale kiedyś o tym myślałem.
_________________
https://www.facebook.com/zdrowiejnaturalnie/
 
     
tomakin
Administrator


Dołączył: 03 Lut 2007
Posty: 15433
Wysłany: 2018-11-20, 23:53    

No to chłopie, na co czekasz... dobrze pamiętam, że miałeś kiedyś bardzo dużą poprawę po wapniu?
_________________
Pomogłem? Kliknij i też coś zrób dla innych!

http://zdrowiej.vegie.pl/viewtopic.php?t=5093
 
     
Sergio 

Dołączył: 30 Lis 2015
Posty: 106
Wysłany: 2018-11-21, 19:13    

Czołem Ekipa!

Tomakin co do tężyczki to mi wyszła jak już wcześniej wspomniałem i to wyszłą jak cholera i powiem tak : Na lekarzy nie ma co liczyć bo wciskaja leki a jeśli chodzi o testy to nie wiele się zmieniło próbowałem wiekszych ilośc magnezu + d3, jak i wapnia. Mam wrażenie jednak że po wapnie lepiej się czuje ale sprawa nie jest prosta pomimo zdiagnozowanej tężyczki.

Kolejna rzecz... Pamiętasz Tomakin kiedyś się Ciebie pytałem dlatego jak jestem głody to mnie atakuje nerwica często i chyba już znam odpowiedź cytuje :

" U osób, które nie są cukrzykami, hipoglikemia może być również spowodowana napięciem nerwowym i stresem. Te dwa czynniki stymulują nadnercza do ciągłej pracy i wytwarzania m.in. adrenaliny, która powstrzymuje trzustkę przed produkcją nadmiernych ilości insuliny
Jednak przy stresującym trybie życia może dojść do przeciążenia nadnerczy, czego konsekwencją jest niedobór adrenaliny, a co za tym idzie - nadmierne wytwarzanie insuliny. A zbyt duża ilość tej substancji w organizmie niebezpiecznie obniża poziom cukru we krwi "

I to jest prawda bo jak mnie to atakuje to musze szybko coś zjeść bo inaczej ręce mi się trzęsą jestem nerwowy i słaby jakbym miał zemdleć czasem, a jak zjem to mi się poprawia czasem szybko czasem wolniej ale jednak. Cukier na czczo jest OK

I nie wiem co mam teraz z tym zrobić ??? Ale powiem tak stosunkowo czuje się dośc dobrze ćwiczę 3x w tyg z supli cały czas magnez czasem omega , 2x w tygodniu wit B complex 50mg każdy składnik no i Lizyna 1gr ( która dobrze współpracuje z wapniem ) i dlatego daje dobra poprawę przy tężyczce, Lwia grzywa łącze to z Lizyna no i stosuje Niacynamid 500mg

Przymierzam się jeszcze do dwóch nowości jak zobacze jakaś poprawę to się pochwalę :)

Tomakin jeśli mogę Cię prosić o ustosunkowanie się do tego co napisałem , a rzadko piszę co za tym idzie rzadko zawracam gitare :D
 
     
tomakin
Administrator


Dołączył: 03 Lut 2007
Posty: 15433
Wysłany: 2018-11-23, 12:34    

Na stronce o nerwicy pisałem o tym mechanizmie z hipoglikemią, ale on ma niewiele wspólnego z "przemęczeniem nadnerczy". Powinien pomóc chrom, do końca nie zlikwiduje ataków, ale mocno je załagodzi.

Przy tężyczce trzymaj się wapnia, magnezu i witaminy D3, nie pamiętam już, czy kiedyś ją brałeś / badałeś, ale bez niej wapń nie będzie wykorzystywany. No i oczywiście lizyna. Ale podstawa to magnez, wapń i D3, ta trójca współpracuje ze sobą.
_________________
Pomogłem? Kliknij i też coś zrób dla innych!

http://zdrowiej.vegie.pl/viewtopic.php?t=5093
 
     
Artur
Bezrobotny

Dołączył: 30 Sty 2013
Posty: 366
Wysłany: 2018-12-03, 09:58    

Oczywiście zapomniałem odpisać...

Wapń zjonizowany 1.11 mmol/l (1.12 - 1.32) - badanie z miesiąca temu.

Tak, bez wapnia nie mogłem funkcjonować, mało powiedziane, że była poprawa. Teraz mogę, ale zauważam, że jak go nie biorę to jest gorzej, ale teraz jest to jednak dużo subtelniejsze. Przed próbą tezyczkową zalecają odstawić suplementy magnezu na 4 dni przed badaniem, ale jak ja się badam na wapń, to podejrzewam, że powinienem odstawić jeszcze wapń i D3, tak?
_________________
https://www.facebook.com/zdrowiejnaturalnie/
 
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do: