Na tym forum można dyskutować o naturalnych metodach wspomagania leczenia wszelkiego rodzaju schorzeń i przypadłości, łącznie z rakiem czy AIDS.
Rejestracja / Register  Zaloguj / Login  Galeria  Czat  Mapa Google  
Szukaj Użytkownicy 




Portal partnerski: Dołącz do Vivy, ratuj zwierzęta, promuj wegetarianizm - nie zwlekaj!



Odpowiedz do tematu
Poprzedni temat :: Następny temat
wypadanie włosów
Autor Wiadomość
angelika18 

Dołączyła: 19 Kwi 2018
Posty: 1
Skąd: warszawa
  Wysłany: 2018-04-19, 11:18    :)

Wypadanie włosów ma też często podłoże hormonalne. Trzeba zrobić wyniki i wtedy zaplanować terapię.
Natura nas tak stworzyła, że włosy nie wypadają bez przyczyny.
 
     
Patryk_009

Dołączył: 14 Maj 2018
Posty: 12
Wysłany: 2018-05-31, 00:20    

U mnie przyczyną wypadania włosów jest łysienie androgenowe. To jeden z najczęstszych powodów wypadania włosów.
 
     
kasienka59 

Wiek: 46
Dołączyła: 26 Cze 2018
Posty: 1
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2018-06-26, 17:52    

Podobno branie biotyny pomaga poprawić stan włosów.
 
     
ania1990

Dołączył: 11 Paź 2018
Posty: 1
Wysłany: 2018-10-11, 13:19    

Nie wiem czy ktoś tu jeszcze zagląda, ale spróbuję.

Włosy wypadają mi w zastraszającym tempie i już opadłam z pomysłów.

Trzy lata temu poszłam pierwszy raz do trychologa - okazało się, że androgenizm + super niska ferrytyna (coś około 17). Hormony i zabiegi trychologiczne naprawiły zniszczenia, włosy zaczęły rosnąć, było fajnie. Potem doszło jednak łamanie się włosów, więc szukałam sposobów na podniesienie ferrytyny. Od bzdurnych soków z pokrzywy, przez kilka rodzajów żelaza przepisanych przez kilku lekarzy (które rezultowało jedynie zatwardzeniem, ferrytyna stała w miejscu) aż do cuda zwanego Ferritin Cardiovasular Research (brane z laktoferyną dla lepszego wchłaniania), które wynalazłam gdzieś w Ameryce. Pomogło. Poziom ferryny podniósł się do około 50, włosy były ładne, gęste, lśniące, cud miód. Trwało to może pół roku.

We wrześniu zeszłego roku włosy znowu zaczęły wypadać. To amerykańskie żelazo nadal brałam. W grudniu zaczęłam panikować, pobiegłam z powrotem do trychologa. Wypadają już rok, zostało ich może 40-50% i jestem bezradna.


Wszystkie badania w normie, tarczyca zdrowa, watroba zdrowa, morfologia dobra, brak pasożytów, wykluczone nietolerancje pokarmowe, stres i hormony, skóra głowy zdrowa. Jedyne co to znowu ta ferrytyna - 29. I witamina b12 u granicy dolnej normy. HCT też dolna granica, no i kortyzol podwyższony (ale tu bym kotwicy nie zarzucała - pod trichografem nie widać efektów kortyzolu).

Skończyło się na tym, że przez kolejne parę miesięcy brałam koktail tabletek - żelazo z laktoferyną, SOLGAR na włosy (miedź, cynk, selen, biotyna), witaminę B12, kwasy Omega, wit. D oraz dodatkowo trycholog co rusz przepisywał inne specyfiki i zabiegi szukając przyczyny. Dbam o zbalansowaną dietę i jestem aktywna fizycznie. Ostatnio ususzyłam skrzyp, który też codziennie piję.

Teraz chodzę na zabiegi karboksyterapii i oczywiście nie ma żadnych efektów. Włosy dodatkowo plączą się tak, że powstają kołtuny, muszę je ściąć. Czynniki zewnętrzne odpadają, dbam o włosy prawidłowo do ich stanu i sktruktury. Myję je co 3-4 dni, a czasem częściej, bo przetłuszczone wypadają dwa razy bardziej, ale przy jednym myciu wyciągam ich około 200 (liczyłam), do tego drugie tyle przy czesaniu.

Po ponad 3 latach walki (z przejściowym zwycięstwem) i kilkunastu tysiącach zł w plecy, jestem na skraju wyłysienia i nikt nie jest w stanie powiedzieć co zjada tę ferrytynę, bo wyniki mam jak chodzące szczęście. A najgorsze, że planujemy z mężem starać się o dziecko za kilka miesięcy. Odstawiłam wszystkie te suplementy i sytuacja wygląda cały czas tak samo.

Gdyby ktoś miał jakąś radę, będę wdzięczna, bo już nawet nie wiem gdzie szukać.

Kilka najważniejszych wuyników z ostatnich kilku miesięcy:

Leukocyty 5,99 K/μl 4,0 — 10,0 A PB5000_06_15 wyd.2 / 25.11.2014
Erytrocyty 4,1 M/μl 4,0 — 5,0
Hemoglobina 13,62 g/dl 12,00 — 16,00
Hematokryt 39,3 % 37,0 — 47,0
MCV 96,0 fl 80,0 — 97,0
MCH 33,2 pg 27,0 — 34,0
MCHC 34,7 g/dl 33,0 — 36,0
RDW 13,2 % 11,0 — 15,0
Płytki krwi 218 K/μl 150 — 450
PCT 0,20 % 0,12 — 0,36
PDW 15,0 % 11,5 — 21,0
MPV 9,2 fl 6,1 — 11,0
NEU% ↓ 39,0 % 45,0 — 70,0
NEU 2,34 K/μl 1,80 — 7,00
LYMPH% ↑ 50,7 % 20,0 — 45,0
LYMPH 3,04 K/μl 1,00 — 4,50
MON% 6,3 % 2 — 8
MON 0,38 K/μl 0,10 — 0,90
EOS% 3,6 % 1,0 — 5,0
EOS 0,22 K/μl 0,02 — 0,7
BASO% 0,4 % 0,0 — 1,0
BASO 0,020 K/μl 0,001 — 0,20


Aminotransferaza asparaginianowa (AST) (I19) 21 U/l 10 — 31
Aminotransferaza alaninowa (ALT) (I17) 15 U/l 10 — 31
Białko całkowite (I77) 6,8 g/dl 6,0 — 8,0

Tyreotropina (TSH) trzeciej generacji (L69) 2,830 μIU/ml 0,550 — 4,780
Wolna trijodotyronina (FT3) (O55) 3,09 pg/ml 2,30 — 4,20
Wolna tyroksyna (FT4) (O69) 1,18 ng/dl 0,89 — 1,76
Kortyzol (M31) 23,70 ug/dl 5,27 - 22,45 (godz 7:00-9:30)

Witamina B12 294 pg/ml 211 — 911
Ferrytyna (L05) 29,8 ng/ml 10 — 291
Żelazo w surowicy (O95) 98 μg/dl 37 — 145

Dodam, że włosy wypadają głównie po bokach i z tyłu. Na czubku głowy utrzymuje je jeszcze kuracja hormonalna. Wolę nie myśleć co będzie kiedy będę musiała ją odstawić.
  
 
     
tomakin
Administrator


Dołączył: 03 Lut 2007
Posty: 14907
Wysłany: 2018-10-16, 23:52    

Na hormony nic na forum nie poradzisz, w każdym razie ja boję się ruszać czegokolwiek, co jest związane z gospodarką hormonalną. Natomiast z rzeczy, które możesz skorygować, stan włosów poprawia się po podniesieniu ferrytyny powyżej 70.

Z jakiegoś powodu nie przyswajasz / nie magazynujesz żelaza. Z rzeczy, które teraz na szybko sobie przypominam, a których nie wymieniłaś, mogą to być kwasy nukleinowe. Żeby je uzupełnić, trzeba zjadać to, co zawiera dużo kodu genetycznego - składa się z wielu komórek. Drożdże, spirulina, z ryb - szprotki.

A spróbuj jeszcze coś, co nazywa się MSM - siarka organiczna (nie pomyl z MMS). Nikt nie wie dokładnie jak to działa, ale koleżanka po tym wyczesywała 2-3 włoski, zamiast 200.

Ile ważysz przy jakim wzroście? Bo może tu jest rozwiązanie zagadki?
_________________
Pomogłem? Kliknij i też coś zrób dla innych!

http://zdrowiej.vegie.pl/viewtopic.php?t=5093
 
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do: