Portal
Całkowicie otwarty portal dla wegetarian, oferuje darmowe blogi, wikipedie, forum wegetariańskie, galerie, randki, kanał irc.
Wegetarianizm i weganizm - dieta, prawa zwierzat, przepisy, ekologia
Rejestracja / Register  Zaloguj / Login  Galeria  Czat  Mapa Google  
Szukaj Użytkownicy 




Portal partnerski: Dołącz do Vivy, ratuj zwierzęta, promuj wegetarianizm - nie zwlekaj!


Odpowiedz do tematu
Poprzedni temat :: Następny temat
Czy to niedoczynnosci tarczycy ?
Autor Wiadomość
stokrotka-89

Dołączył: 09 Lip 2011
Posty: 12
Wysłany: 2011-07-09, 09:12    Czy to niedoczynnosci tarczycy ?

Witam.Jestem tu nowa ,no i nie bardzo wiem jak sie poruszac na tym forum .Mam nadzieje ze ktos mi tu napisze na temat moich objawow .Mam bardzo duzo objawow niedoczynnosci tarczycy .Objawy to : wypadanie wlosow ,slabe paznokcie ,nadwaga (przytylam kiedys10kg i zadna dieta ani sport nie dziala ) ,sucha skora ,efekt brudnych lokci ,uczucie tracenia rownowagi,odczowam straszne zimno ,rano tem w granicach 35 st ,bolace stawy po nocy (po krotkim chodzeniu bol ustaje) no i oczewiscie sennosc ( mialam dni ze spalam po kilka godzin dziennie i dalej czulam zmeczenie ).po nacy opuchnieta twarz .Kiedy zglaszam problem lekarzowi ( BYLO JUZ ICH TRZECH ) -zawsze mowia ze to napewno niedoczynnosci tarczycy .Pobieraja krew do badania i mowia ze z tarczyca jest wszystko ok -bo wyniki sa w normie .Moje wyniki to :TSH - 2,28mU/I norma 0,30-4,50 FT4-1,22 ng/dl norma 0.78-1,54 FT3 3.09 ng/I norma 2,20 - 4,70 . (mieszkam w niemczech i sa to narmy niemieckie ) Moj lekarz upiera sie ze to nie ma zwiasku z tarczyca ,a moje samopoczucie poprawi sport .Odczuwalam uczucie duszenia w gardle i zronilam USG tarczycy ,ale tam jest wszystko ok .Czekam na jakos odpowiedz .Pozdrawiam
 
     
tomakin
Administrator


Dołączył: 03 Lut 2007
Posty: 9783
Wysłany: 2011-07-09, 14:53    

Każdy ma swoją własną prywatną wrażliwość na hormony tarczycy. Są ludzie, którzy przy Twoich wynikach będą się źle czuli.

Zrób jeszcze na wszelki wypadek morfologię i ferrytynę, żeby wykluczy anemię dającą dość podobne objawy - i spróbuj po prostu pobudzić tarczycę. W dziale z artykułami masz temat "dieta przy Hashimoto", tam masz wymienione wszystkie chyba substancje które tarczyca wykorzystuje do pracy. W Twoim przypadku najprawdopodobniej jod można brać od razu.
_________________
Nie odpowiadam na maile dotyczące problemów zdrowotnych, od tego jest forum.
 
     
stokrotka-89

Dołączył: 09 Lip 2011
Posty: 12
Wysłany: 2011-07-09, 15:53    

Dzieki za odpowiedzi .Morfologie mialam robiona razem z hormonami hemoglobiny 12,9g/dl norma 12,0-15,4.Wszystkie inne wyniki w normie .Usg tarczycy mialam robione i tez jest wszystko ok:Czy w tym przypadku moge brac jod? ? Czy jezeli USG WYSZLO OK -czy na tej podstawie mozna wykluczyc Hasimoto? CZY trzeba robic antyciala ?I
 
     
stokrotka-89

Dołączył: 09 Lip 2011
Posty: 12
Wysłany: 2011-07-09, 16:29    

A szukalam teho tematu i nie moge znalesc .Czy moglbys podac mi link do artykulu Dieta przy hasimoto.
 
     
prostix

Dołączył: 01 Cze 2011
Posty: 200
Wysłany: 2011-07-09, 23:00    

Temat jest tutaj:
http://www.zdrowiej.vegie.pl/viewtopic.php?t=4103
Mogłabyś wkleić wszystkie swoje wyniki badań? To, że coś jest w normie nie oznacza jeszcze, że jest dobre (normy są często zbyt szerokie), a zdaniem lekarzy niestety jest to dobre.
 
     
tomakin
Administrator


Dołączył: 03 Lut 2007
Posty: 9783
Wysłany: 2011-07-10, 01:45    

Przydałoby się zbadać ATPO, większość osób z tego forum brała jod bez tego, ale takie badanie to dodatkowe zabezpieczenie.
_________________
Nie odpowiadam na maile dotyczące problemów zdrowotnych, od tego jest forum.
 
     
stokrotka-89

Dołączył: 09 Lip 2011
Posty: 12
Wysłany: 2011-07-11, 11:22    

wpisze wyniki ,ale ta sa z niemieckiegp laboratorium

http://i53.tinypic.com/6tocbt.jpg
 
     
tomakin
Administrator


Dołączył: 03 Lut 2007
Posty: 9783
Wysłany: 2011-07-11, 15:26    

nie znam niemieckiego, ale zgaduję, ze to hiperkalemia - mocno podniesiony potas we krwi?
_________________
Nie odpowiadam na maile dotyczące problemów zdrowotnych, od tego jest forum.
 
     
stokrotka-89

Dołączył: 09 Lip 2011
Posty: 12
Wysłany: 2011-07-11, 15:43    

Zgadza sie ze mam mocno podniesiony potas ,ale moj lekarz nawet nie zwrocil na to uwagi.Przepraszam czy moglbys mi przyblizyc co to jest hiperkalemia .Czy to jest spowodowane tym podwyzszonym potasem ?I CO wogole moge zrobic z tym fantem ????
 
     
tomakin
Administrator


Dołączył: 03 Lut 2007
Posty: 9783
Wysłany: 2011-07-11, 20:44    

Nie jest to nic, z czym można cokolwiek zrobić na forum dyskusyjnym

http://pl.wikipedia.org/wiki/Hiperkaliemia
_________________
Nie odpowiadam na maile dotyczące problemów zdrowotnych, od tego jest forum.
 
     
stokrotka-89

Dołączył: 09 Lip 2011
Posty: 12
Wysłany: 2011-07-12, 09:04    

Witam .Wczoraj bylam u lekarza ,chcialam zrobic anty ciala -powiedzial ze nie ma takiej koniecznosci ,bo u mnie z tarczyca jest wszystko ok.A jezel chodzi o moje dolegliwosci -to one rodza sie w glowie -i najlepiej to jest sie wziasci za siebie i powiedziec sobie NIC MI NIE JEST ..A o potasie mu wspominalam -to powiedzial ze u niego w komputerze mam 4 a na wynikach stoi 7 i tu tez jest wszystko ok .Narazie biore ta jodyne bez kontrolowania antycial ,biore ja juz 4 dni po jednej kropli ,wczoraj nawet dosc bobrze sie czulam ,nie spalam nic w dzien -nie wiem czy to zasluga jody ,czy pomalu mnie puszcza .Kiedys tez juz tak mialam ze przez 2 tydodnie duzo spalam -a pozniej sie jakos wynormowalo ,ale reszta dolegliwosci zostala ,Zobaczymyteras .Moim mozeniem na dzisiaj to jest znalezienie lekarza ktory jest troche bardziej inteligetniejszy od swojego pacjeta .A mam ptanie odnosnie jodu .CO sie dzieje z przypadku brania jodu a ma sie Hasimoto? Wiem ze sie nasili ,ale jakie mozna dostac objawy ?
 
     
tomakin
Administrator


Dołączył: 03 Lut 2007
Posty: 9783
Wysłany: 2011-07-13, 21:53    

W przypadku Hashimoto dzieją się 2 rzeczy po jodzie

Pierwsza, to silna, szybka i bardzo nieprzyjemna reakcja - ucisk w gardle, przyspieszone tętno, duszności, gorąco i tak dalej. Tak co prawda opisują to niektórzy lekarze, ale dla mnie to jest typowy objaw reakcji jod-basedow, czyli zupełnie nieszkodliwy zespół adaptacyjny. Możliwe, że takiej reakcji przy Hashimoto nie ma, naprawdę ciężko tu się rozeznać, każdy mówi co innego.

Druga - następuje przyspieszone niszczenie tarczycy. Czyli zamiast np stracić tarczycę za 7 lat, stracisz ją za 5 lat.

Niemniej nawet gdybyś miała Hashimoto, to wg mnie jod bardzo by Ci pomógł - on ma mnóstwo funkcji poza tarczycą, m.in. kilkukrotnie zmniejsza ryzyko raka piersi.

Prawie wszyscy na forum którzy brali jod poczuli bardzo dużą poprawę, z jednym wyjątkiem, niejaki dc - ale on nie miał ani jednego objawu niedoczynności. Nikomu jak dotąd nie zaszkodził.
_________________
Nie odpowiadam na maile dotyczące problemów zdrowotnych, od tego jest forum.
 
     
stokrotka-89

Dołączył: 09 Lip 2011
Posty: 12
Wysłany: 2011-07-27, 13:27    

Witam ,Jezeli chodzi o jod to zaczelam czuci duzo poprawe .W dzien juz nie spie ,czuje sie dobrze ,nie odczowam zimna ,tem mam nawet w granicach 36,4 st .kosci tez nie bola ,przemiana materi tez duzo lepsza ,ogolnie chyba same plusy .Jeden problem ktory jest to dalej wlosy mi wychodza -ale moze cos mozna zaradzic temu ??????? I pytanie odnosnie jodu -jaki czas mozna go brac ,zeby nie przesadzic ???Czy moze lepsze tabletki ???? Ja na dzien dzisiejszy pije okolo 3 -6 kropli dziennie .Pozdrawiam
 
     
tomakin
Administrator


Dołączył: 03 Lut 2007
Posty: 9783
Wysłany: 2011-07-28, 03:44    

Nie spotkałem się z przypadkiem przesadzenia z jodem - tzn owszem, niektórzy mają problemy, ale przy dawkach rzędu 100 kropli dziennie przyjmowanych przez długi czas. 3-6 kropli to wg mnie górna dawka, sam nawet tyle nie biorę. Taką ilość możesz brać całymi latami, z tego co się orientuję. Oczywiście większość lekarzy powie, że to straszny nadmiar i się nim zatrułaś, powinnaś natychmiast przestać a zamiast jodu brać 15 różnych tabletek na poprawę samopoczucia, trawienia, bóle stawów, depresję... w końcu jod kosztuje 5 zł i starczy na pół roku, a te wszystkie leki - 300 zł miesięcznie. To straszne, w co zamieniła się służba zdrowia - w machinę do utrzymywania ludzi w stanie choroby i wyciągania z nich kasy.

Z włosami powinno się bardzo, bardzo szybko poprawić, jeśli nie - uzupełnij też cynk (preparatami typu cynk + miedź), jego poziom spada w czasie niedoboru jodu.

ps. cieszę się, że jest bardzo duża poprawa. Większość osób czyta o jodzie, pyta lekarza, słyszy że w żadnym wypadku, dostaje recepty na kilkanaście różnych leków... i płaci. Naprawdę rzadko kto wierzy, że jego problemy wynikają wyłącznie z niedoborów żywieniowych, a lekarze nie są zainteresowani w korygowaniu, tylko w sprzedawaniu leków maskujących objawy tych niedoborów. Powinienem gdzieś machnąć temat zbiorczy z linkami do opinii wszystkich osób, które zaufały jodowi - KAŻDY miał gigantyczną poprawę samopoczucia, z jednym jedynym wyjątkiem efektu ubocznego (ale ten gość miał ten sam efekt uboczny praktycznie po wszystkim, prawdopodobnie na tle nerwowym).
_________________
Nie odpowiadam na maile dotyczące problemów zdrowotnych, od tego jest forum.
 
     
stokrotka-89

Dołączył: 09 Lip 2011
Posty: 12
Wysłany: 2011-07-29, 15:50    

Witam .Mam jeszcze pytanie odnosnie tego jodu -chodzi o to zeby objawy tarczycowe nie powrocily -czy powinnam to przyjmowac systematycznie ? Czy po odstawieniu powroca objawy jakie byly wczesniej -tak jak jest przy przyjmowaniu hormonow tarczycowych ?
 
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Strona wygenerowana w 0,11 sekundy. Zapytań do SQL: 14