Na tym forum można dyskutować o naturalnych metodach wspomagania leczenia wszelkiego rodzaju schorzeń i przypadłości, łącznie z rakiem czy AIDS.
Rejestracja / Register  Zaloguj / Login  Galeria  Czat  Mapa Google  
Szukaj Użytkownicy 




Portal partnerski: Dołącz do Vivy, ratuj zwierzęta, promuj wegetarianizm - nie zwlekaj!



Odpowiedz do tematu
Poprzedni temat :: Następny temat
Prosze o pomoc w interpretacji wyników
Autor Wiadomość
Alusiaa

Dołączył: 04 Sie 2010
Posty: 40
Wysłany: 2010-08-04, 11:34    Prosze o pomoc w interpretacji wyników

Witam,
Prosze o interpretację: TSH - 3,76(0,27-4,2)
fT4 - 13,44 (12-22)
FT3 - 4,44 (3,1 - 6,8)
Moja Pani dr piereszego kontaktu powiedziała, że wyniki sa bardzo
dobre... jednak moje samopoczucie i objawy wskazuja na to , że cos
sie dzieje i postanowiłam drazyć. Poszłam do endokrynologa, który
zrobił wywiad, dał jeszcze skierowanie na USG tarczycy, abty TPO i
anty TG oraz prolaktyne. Powiedział, że ma pewne podejrzenia, ale
musi się upewnic albo wykluczyc.
Dzisiaj zrobiłam usg : Tarczyca średniej wielkości o równych zarysach.
Prawy płat o wymiarach:1,9x1,9x3,2 w płacie guzki o mało zróżnicowanym echu srednicy 0,8 i 0,8 V5,7
Lewy płat tarczycy o wymiarach 1,8x2,3x2,9 V6,1 ml w płacie guzek o zróżnicowanym obnizonym echu 1,8x1cm.
Powiekszonych węzłów chłonnych nie stwierdzono.
Z góry dziekuje za pomoc.
 
     
Alusiaa

Dołączył: 04 Sie 2010
Posty: 40
Wysłany: 2010-08-04, 11:49    

Przytyłam w ciągu 3 lat 20 kg w tym przez ostatnie 9 m-cy 10kg, mimo korzystania z porad dietetyka ( to On własnie namówił mnie na zbadanie tarczycy, senność, zmeczenie , a patia, szre kolanka i łokcie, kluch w gardle, bóle stawów, depresja, . To tak z grubsza.
 
     
tomakin
Administrator


Dołączył: 03 Lut 2007
Posty: 15590
Wysłany: 2010-08-04, 12:07    

luuuuudzie, co wy jecie, ze wam guzy na tarczycy wyskakują?

w dziale z artykułami masz dietę + suplementy dla Hashimoto - w przypadku zwykłej niedoczynności tarczycy robi się w zasadzie to samo, tylko że jod można zacząć brać już od 1go dnia (pod warunkiem, że badania przeciwciał nic nie wykażą). W ciągu paru dosłownie tygodni tarczyca powinna być całkowicie sprawna, a wszystkie objawy minąć. Alternatywa to brać przez kilka lat albo i do końca życia hormony przepisane przez lekarza.
_________________
Pomogłem? Kliknij i też coś zrób dla innych!

http://zdrowiej.vegie.pl/viewtopic.php?t=5093
 
     
Alusiaa

Dołączył: 04 Sie 2010
Posty: 40
Wysłany: 2010-08-04, 12:15    

Dzięki, zaraz tam zajrzę. W pzryszłym tygodniu robie przeciwciała. Próbowałam juz zając sie tarczyca wczesniej, ale lekarz powiedział mi , ze sobie wymyslam aż sie doigrałam.
 
     
Alusiaa

Dołączył: 04 Sie 2010
Posty: 40
Wysłany: 2010-08-04, 12:20    

A gdzie ten dział z artykułamki, nine moge znaleźć/
 
     
Alusiaa

Dołączył: 04 Sie 2010
Posty: 40
Wysłany: 2010-08-04, 12:21    

Dzieki
 
     
tomakin
Administrator


Dołączył: 03 Lut 2007
Posty: 15590
Wysłany: 2010-08-04, 12:25    

słuchaj dalej lekarzy to szybko sobie zdrowie zniszczysz...
_________________
Pomogłem? Kliknij i też coś zrób dla innych!

http://zdrowiej.vegie.pl/viewtopic.php?t=5093
 
     
Alusiaa

Dołączył: 04 Sie 2010
Posty: 40
Wysłany: 2010-08-04, 12:45    

Gdybym nie słuchała siebie, to bym czekała az bede wazyć 100kg i przespała całe zycie. na szczeście lubie pogrzebac w necie i koles z forum gazety dał mi link do tego forum.
Mam jeszcze jedno pytanie, czy są gdzieś zamieszczone jakieś konkretne wytyczne do diety przy niedoczynnosci i hashimoto? Np. mieso nie, owoce tak, to - nie , to tak. Olej lniany zaczęłam od jakiegoś czasu uzywac , bo trochę sie o nim naczytałam. Troche niedobry ale do wszystkiego mozna sie przyzwyczaic. A com myslisz o łykaniu Omega 6. Rózne rzeczy czytałam, ale nie wszystko jest dla mnie proste i oczywiste.
Jeszcze raz dzieki za pomoc.
 
     
tomakin
Administrator


Dołączył: 03 Lut 2007
Posty: 15590
Wysłany: 2010-08-04, 12:56    

Odnośnie równowagi omega 3 i omega 6 dość ładnie jest to wyjaśnione na www.budwig.vegie.pl

Dieta przy niedoczynności czy Hashimoto jest dokładnie taka sama, jak przy wszystkich innych schorzeniach wynikających ze złego odżywiania - czyli dieta jaką mieli nasi przodkowie przez miliony lat. Mniej więcej jest opisane w dziale z artykułami w podpiętym temacie "dieta lecznicza".

Tarczyca to nie jest jakiś kosmiczny, całkowicie odcięty od reszty organizmu narząd. Szkodzi jej to samo, co szkodzi całej reszcie, a pomaga - to, co pomaga całemu organizmowi. Nie można patrzeć na zdrowie przez pryzmat jednego tylko wyłącznie elementu, człowiek to nie jest układanka złożona z oddzielnych części, w człowieku wszystko jest elementem całości.
_________________
Pomogłem? Kliknij i też coś zrób dla innych!

http://zdrowiej.vegie.pl/viewtopic.php?t=5093
 
     
Alusiaa

Dołączył: 04 Sie 2010
Posty: 40
Wysłany: 2010-08-04, 22:02    

Poczytałam i spróbuję. Olej lniany juz od dawna wciskała mi moja dietetyczka... Niedobre to, ale cóż, najwazniejsze, ze zdrowe. Az sie boje tego smaku oleju z twarogiem, ale podejmuję wyzwanie ;-) Musze polubic inne jedzenie!
 
     
tomakin
Administrator


Dołączył: 03 Lut 2007
Posty: 15590
Wysłany: 2010-08-04, 22:41    

Jeśli jest niedobry, może kupiłaś nieświeży albo nie przetwarzany w odpowiednich warunkach? Niektórych olei nie da się przełknąć, inne są OK - z reguły te z przekroczoną datą trwałości albo przetwarzane na ciepło są paskudne.
_________________
Pomogłem? Kliknij i też coś zrób dla innych!

http://zdrowiej.vegie.pl/viewtopic.php?t=5093
 
     
Alusiaa

Dołączył: 04 Sie 2010
Posty: 40
Wysłany: 2010-08-04, 22:47    

Tak, pocztałam sobie... Jutro poszukam swiezutkiego, w nieprzezroczystej butelce.
 
     
krowa


Dołączył: 11 Cze 2007
Posty: 546
Wysłany: 2010-08-05, 07:10    

polecam mieszać z koktailami owocowymi: oleju w ogóle nie czuć a zdrowsze to z pewnością niż twaróg.
_________________
Wyszukany Smak
Wyszukany Smak na Facebooku
 
     
Alusiaa

Dołączył: 04 Sie 2010
Posty: 40
Wysłany: 2010-08-05, 23:06    

Twarożek z olejem do przeżycia. Nawet da sie polubić...Kiedyś.... Bez miesa sobie poradzę, ale zupełnie nie wiem jak bez ryb ??? Ale czego nie robi sie dla zdrowia...
 
     
Alusiaa

Dołączył: 04 Sie 2010
Posty: 40
Wysłany: 2010-08-12, 18:20    

No i mam dalsze wyniki:
Prolaktyna: 28,33 ng/ml 5,18-26,53
anty TPO 4,89 IU/ml 0,00 - 5,61
anty TG 0,80 IU/ml 0,00 - 4,11
Nie znam sie na tych anty, ale co do prolaktyny to widac ,że powyzej.
 
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do: