Na tym forum można dyskutować o naturalnych metodach wspomagania leczenia wszelkiego rodzaju schorzeń i przypadłości, łącznie z rakiem czy AIDS.
Rejestracja / Register  Zaloguj / Login  Galeria  Czat  Mapa Google  
Szukaj Użytkownicy 




Portal partnerski: Dołącz do Vivy, ratuj zwierzęta, promuj wegetarianizm - nie zwlekaj!



Odpowiedz do tematu
Poprzedni temat :: Następny temat
Prosze o pomoc w interpretacji wyników
Autor Wiadomość
Alusiaa

Dołączył: 04 Sie 2010
Posty: 40
Wysłany: 2010-08-17, 16:08    

Czy sugerujesz, że powinnam przestac chodzic do lekarza?
 
     
Alusiaa

Dołączył: 04 Sie 2010
Posty: 40
Wysłany: 2010-08-17, 17:15    

Ja jeszcze jodyny nie zaczęłam brać. Napisałam, że czekam na kontakt z moja znajoma farmaceutką. I będe słuchac przede wszystkim siebie i korzystac z rad innych, które wydaja mi sie sensowne. Dietę juz stosuje , bo uważam, ze jest ok i moze mi pomóc, a nie zaszkodzić.
 
     
Alusiaa

Dołączył: 04 Sie 2010
Posty: 40
Wysłany: 2010-08-17, 17:27    

Jem głównie ten cholerny twarozek z olejem lnianym, co mi już bokiem wychodzi i oczywista owoce i warzywa.... Niestety nie czuje sie po tym dobrze, bo mnie surowizna w duzej ilosci wzdyma...
 
     
tomakin
Administrator


Dołączył: 03 Lut 2007
Posty: 15590
Wysłany: 2010-08-17, 17:54    

jeszcze raz - jodu nie stosuje się w przypadku aktywnego Hashimoto (a stan zapalny tarczycy wskazuje na to schorzenie). Można oczywiście próbować, bo przeciwciała są niskie, ale wtedy ryzykuje się przyspieszenie rozwoju choroby czy też jej uaktywnienie.

Dyskusyjne jest, czy warto ryzykować przyspieszenie Hashimoto w celu nasączenia organizmu jodem - niski poziom jodu w organizmie jest dość zabójczy, o czym już zresztą nie raz pisałem.

Ale jest też możliwość, że suplementacja jodem zlikwiduje stan zapalny i w kilka tygodni przywróci organizm do równowagi.
_________________
Pomogłem? Kliknij i też coś zrób dla innych!

http://zdrowiej.vegie.pl/viewtopic.php?t=5093
 
     
Alusiaa

Dołączył: 04 Sie 2010
Posty: 40
Wysłany: 2010-08-18, 09:46    

tomakin napisał/a:
jeszcze raz - jodu nie stosuje się w przypadku aktywnego Hashimoto (a stan zapalny tarczycy wskazuje na to schorzenie). Można oczywiście próbować, bo przeciwciała są niskie, ale wtedy ryzykuje się przyspieszenie rozwoju choroby czy też jej uaktywnienie.

Dyskusyjne jest, czy warto ryzykować przyspieszenie Hashimoto w celu nasączenia organizmu jodem - niski poziom jodu w organizmie jest dość zabójczy, o czym już zresztą nie raz pisałem.

Ale jest też możliwość, że suplementacja jodem zlikwiduje stan zapalny i w kilka tygodni przywróci organizm do równowagi.


No własnie u mnie jest dyskusyjna sprawa z tym hashimoto.... Dlatego troche boje sie jodu...Nrazie biore tylko suplementy i trzymam dietę... Ide jeszcze na dwie konsultacje i zobaczymy... Sam wiesz jak to z tymi lekarzami i ich diagnozami... I tak dobrze, że w ogóle cos stwierdził.
 
     
Alusiaa

Dołączył: 04 Sie 2010
Posty: 40
Wysłany: 2010-08-23, 17:45    

Od tygodnia biorę hormony tarczycy... Pierwsze kilka dni eutyrox 25, teraz juz drugi dzień 50. Jak narazie nie czuje zadnych ujemnych skutków, wręcz przeciwnie, zaczyna mi sie troche chcieć:) Poza tym trzymam dietę. Na wadze prawie nie drgnie ( zdrowy człowiek to by juz chyba z 10 kg zrzucił), ale samopoczucie coraz lepsze. Mam nadzieje ,że jak wyniki ft3 i ft4 sie podniosa, to i waga zacznie spadac/
 
     
tomakin
Administrator


Dołączył: 03 Lut 2007
Posty: 15590
Wysłany: 2010-08-23, 18:01    

Póki co trzymaj dietę i - co równie ważne - suple wymienione w tamtym temacie (z wyjątkiem jodu). Po pewnym czasie po prostu spróbuj małej ilości jodu, jeśli kuracja okaże się skuteczna - nic nie poczujesz (co najwyżej reakcje jod-basedowa) i spokojnie będziesz mogła zwiększać dawki jodu, aż do wysycenia organizmu tym pierwiastkiem.

Tak czy tak, prędzej czy później jod powinnaś uzupełnić z wielu różnych względów, on ma mnóstwo funkcji poza tarczycą - hormony go nie zastąpią.
_________________
Pomogłem? Kliknij i też coś zrób dla innych!

http://zdrowiej.vegie.pl/viewtopic.php?t=5093
 
     
Alusiaa

Dołączył: 04 Sie 2010
Posty: 40
Wysłany: 2010-08-23, 22:41    

Suplementy przymuję. Teraz przy najbliższej wizycie lekarz przepisze mi selen. sam powiedział, że dobrze brac. W tej chwili kupiłam preparat z apteki , który zawierał najmniej dodatków. Biore tez witaminę b- compleks, witaminę e, karnityn i omega 3. Omega 3 staram sie psoczywac w diecie - olej lniany, siemie lniane. Robie sobie codziennie rano taki koktail, woda, sok z żurawiny, sproszkowane siemie lniane i troche oleju lnianego. Miksuje i wypijam diuszkiem.
 
     
tomakin
Administrator


Dołączył: 03 Lut 2007
Posty: 15590
Wysłany: 2010-08-24, 00:27    

Tego oleju powinno być przynajmniej 50 ml w diecie, żeby przyniosło pożądane efekty, a i to da radę tylko wtedy, gdy nie będzie w diecie tłuszczu nasyconego i zbyt dużej ilości omega 6. Z witaminą E też sprawa jest bardziej złożona, syntetyczna witamina zrobi więcej szkody niż pożytku - powinna być naturalna i w bardzo dużych dawkach (rzędu parę tysięcy procent zapotrzebowania)
_________________
Pomogłem? Kliknij i też coś zrób dla innych!

http://zdrowiej.vegie.pl/viewtopic.php?t=5093
 
     
Alusiaa

Dołączył: 04 Sie 2010
Posty: 40
Wysłany: 2010-08-24, 01:10    

Tych niezdrowych tłuszczy to raczej nie zjadam, bo niby z czego... tak jak wspomniałm stosuje dite Budwig... Przybajmniej sie staram. Miesa nie jem, ale nie wiem jak długo wytrzymam... A co do naturalnej witaminy e, to w czym jest najlepiej przyswajalna?
 
     
tomakin
Administrator


Dołączył: 03 Lut 2007
Posty: 15590
Wysłany: 2010-08-24, 10:24    

W tabletkach :D Tylko chodzi o te z witaminą pozyskiwaną naturalnie, nie syntetyzowaną, do tego najlepiej żeby była to mieszanka różnych witamin.

Chodzi o coś np takiego:

http://www.puritan.com/vi...00460?NewPage=1

nie wiem, czy w Polsce takie mieszanki w rozsądnych cenach są dostępne. Solgar coś sprzedawał, ale koszmarnie drogo. Na allegro jest widzę naturalna witamina E za 25 zeta 100 kapsułek po 1300% zapotrzebowania (w fazie uzupełniania lepiej brać 2-3 dziennie), ale bez mieszanki dodatkowych tokoferoli.
_________________
Pomogłem? Kliknij i też coś zrób dla innych!

http://zdrowiej.vegie.pl/viewtopic.php?t=5093
 
     
tosiaczka

Dołączył: 25 Sie 2010
Posty: 2
Wysłany: 2010-08-25, 15:03    

Wiem, że dużo osób zapytuje na forum o interpretacje wyników badania. Ja też zaczęłam na własną rękę badać tarczycę. Moje wyniki badań:

TSH - 3,78 (norma 0,27-4,2)
FT4 - 21,42 (norma 12 - 22)
FT3 - 5,79 (norma 3,95 - 6,8)

Niby wszystko w normie. Coś mi nie dawało spokoju i zrobiłam USG. W lewym płacie tkwi guzek 8 mm x 5,5 mm.

Ktoś ma pomysł co się dzieje? Objawy niepokojące są pomieszane. Trochę z nadczynności a trochę z niedoczynności.

Na wizytę u endokrynologa muszę czekać......
 
     
tomakin
Administrator


Dołączył: 03 Lut 2007
Posty: 15590
Wysłany: 2010-08-25, 15:08    

Sprawa jasna, jedząc szkodliwe rzeczy doprowadziłaś w końcu do zwyrodnień gruczołu tarczycowego. Wszystko się rozregulowało przez to.
_________________
Pomogłem? Kliknij i też coś zrób dla innych!

http://zdrowiej.vegie.pl/viewtopic.php?t=5093
 
     
tosiaczka

Dołączył: 25 Sie 2010
Posty: 2
Wysłany: 2010-08-25, 15:11    

" Tarczyca o wymiarach: płat prawy 17x16x56 mm, płat lewy: 15x14x49 mm, cieśń 3 mm. Echo struktura gruczołu jednorodna. W płacie lewym na pograniczu z cieśnią widoczny nieco hypoechogeniczny dość dobrze odgraniczony guzek o wymiarach 8x5,5 mmm. Cechy wzmożenia przepływu przez zmianę w bad kolor Doppler. Tchawica nieprzemieszczona. Ruchomość tarczycy zachowana"

Jedząc niezdrowe rzeczy... Hmmm....
 
     
tomakin
Administrator


Dołączył: 03 Lut 2007
Posty: 15590
Wysłany: 2010-08-25, 15:52    

Są dwa istotne tematy w dziale z artykułami - "dieta lecznicza" oraz "dieta dla Hashimoto". W pierwszym z nich masz opisaną dietę "idealną", im większe odstępstwa od niej - tym większe ryzyko schorzeń zwyrodnieniowych. W drugim możesz poczytać o substancjach wykazujących się dużą toksycznością wobec gruczołu tarczycowego.
_________________
Pomogłem? Kliknij i też coś zrób dla innych!

http://zdrowiej.vegie.pl/viewtopic.php?t=5093
 
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do: