Na tym forum można dyskutować o naturalnych metodach wspomagania leczenia wszelkiego rodzaju schorzeń i przypadłości, łącznie z rakiem czy AIDS.
Rejestracja / Register  Zaloguj / Login  Galeria  Czat  Mapa Google  
Szukaj Użytkownicy 




Portal partnerski: Dołącz do Vivy, ratuj zwierzęta, promuj wegetarianizm - nie zwlekaj!



Odpowiedz do tematu
Poprzedni temat :: Następny temat
Tarczyca-utajona NADczynność???????
Autor Wiadomość
echna

Dołączył: 03 Sie 2010
Posty: 2
Wysłany: 2010-08-03, 12:52    Tarczyca-utajona NADczynność???????

Witam.
Wcześniej pisałam na forum gazety.pl i odesłano mnie tutaj. Oto moja historia w wielkim skrócie:
MIałam robione badania dwa tygodnie temu. Oto wyniki:
FT4 29.09% [wynik 1.12, norma (0.8 - 1.9)]
TSH 7.14% [wynik 0.55, norma (0.2 - 5.1)]

Oto moje objawy. W/g mnie i innych, większość wskazuje na niedoczynność (mogłabym spać cały czas, ciężko jest mi się skoncentrować, gdy przychodzę po pracy muszę się zdrzemnąć chociaż 15 min, bo inaczej nie mogę funkcjonować, w przeciągu 1,5 roku przytyłam 18 kg, drżą mi ręce, mam duszności, mam uderzenia gorąca, brakuje mi słów, mam zatwardzenia, pojawiły się plamy na twarzy (czole) od słońca; jestem ciągle zmęczona). Badanie scyntygrafii i usg nie wykazało odchyleń, brak guzków i jakiejkolwiek patologii. Wczoraj, gdy byłam z wynikami u endo, Pani dr stwierdziła, a właściwie podejrzewa utajoną NADczynność. Dostałam lek na 3 m-ce, pół tabletki (ale nazwy nie pamiętam-nie mam przy sobie). Mam się obserwować jak funkcjonuję po lekach. Mam nadzieję, że nie rozhuśtam sobie bardziej tych hormonów. Co o tym myślicie? Mam już dość takiego życia (ale nie myślę o samobójstwie) i złapię się wszystkiego, żeby być normalną żoną, kobietą, matką. Bo chyba tak do końca nie jest normalne, żeby spać cały czas (deprescji raczej nie mam-jestem niepoprawną optymistką i wierzę, że będzie lepiej). Pozdrawiam.
 
     
tomakin
Administrator


Dołączył: 03 Lut 2007
Posty: 15390
Wysłany: 2010-08-03, 15:46    

ale nie ma najwazniejszego wyniku, FT3 - w zasadzie jedynego mającego naprawdę znaczenie w diagnozie. Bez niego nic nie można powiedzieć.
_________________
Pomogłem? Kliknij i też coś zrób dla innych!

http://zdrowiej.vegie.pl/viewtopic.php?t=5093
 
     
echna

Dołączył: 03 Sie 2010
Posty: 2
Wysłany: 2010-08-03, 20:02    

Niestety lekarz nie skierował mnie na to badanie. Postaram się zrobić je jak najszybciej prywatnie. Pozdrawiam
 
     
PaniHashimoto

Dołączył: 31 Lip 2010
Posty: 19
Wysłany: 2010-08-03, 21:29    

Dopowiem tylko, że powinnaś zrobić FT4 i FT3 z jednej próbki. Samo FT3 daje tylko połowiczny obraz.
 
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do: