Na tym forum można dyskutować o naturalnych metodach wspomagania leczenia wszelkiego rodzaju schorzeń i przypadłości, łącznie z rakiem czy AIDS.
Rejestracja / Register  Zaloguj / Login  Galeria  Czat  Mapa Google  
Szukaj Użytkownicy 




Portal partnerski: Dołącz do Vivy, ratuj zwierzęta, promuj wegetarianizm - nie zwlekaj!



Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi
Poprzedni temat :: Następny temat
Prośba o interpretację wyników + poradę
Autor Wiadomość
zabulec

Dołączył: 26 Cze 2010
Posty: 1
Wysłany: 2010-06-26, 20:01    Prośba o interpretację wyników + poradę

Witam,

ostatnim czasu miałem wykonane badania krwi i moczu.
To co było niepokojące:

Glukoza - 97 (52-108)
Cholesterol całkowity - 194,2 (120-200)
HDL - 41 (>40)
LDL 117
Triglicerydy - 179 (35 - 160)
ALT - 71,9 (5-37)
TSH 3-generacji - 4,21 (0,27 - 4,2)

Dostałem skierowanie od lekarza do endokrynologa.
Czekam w sumie teraz na wizytę wyznaczona na 27 lipca.

I teraz moje pytanie, na co mogą wskazywać te wyniki ?
Zaznaczę jeszcze ze jestem osoba otyłą, która właśnie rozpoczyna zrzucanie wagi, czy może to być stłuszczenie wątroby czy bardziej coś innego ?
Leczę także nadciśnienie, bez leków mam 150/80.

Proszę także o informację czy z tymi wynikami poczekać spokojnie do 27 lipca czy lepiej pójść prywatnie się zapisać do jakiegoś endokrynologa by wcześniej skorzystać z jego pomocy ?

Z Poważaniem
Zabulec
 
     
tomakin
Administrator


Dołączył: 03 Lut 2007
Posty: 14960
Wysłany: 2010-06-26, 23:18    

Państwowi endo z reguły nie są w stanie pomóc, więc tak czy tak powinno się szukać pomocy prywatnie (składki na państwową opiekę to trochę jak wyrzucanie pieniędzy do śmietnika - z tą różnicą, że w śmietniku czasem uczciwy znajdzie).

Możesz od razu zrobić dodatkowe badania - atpo (wyklucza autoimmunologiczne zapalenie tarczycy), USG tarczycy (wyklucza guzy)

ja będąc w podobnej sytuacji jak Ty (wysokie TSH, do tego rozjechane hormony tarczycowe) wykluczyłem zapalenie autoimmunologiczne i po prostu zacząłem brać jod na własną rękę, samopoczucie skoczyło błyskawicznie, obeszło się bez żadnych wizyt.

Proponowałbym też to, co jest tu przyklejone jako "dieta lecznica", w ciągu miesiąca powinno wyrównać cukier i frakcje cholesterolu - o ile nie ma jakiś chorób towarzyszących, a w przypadku istnienia tych chorób powinno bardzo mocno wspomóc leczenie (czasem nawet doprowadzić do samoczynnego wyleczenia)

Do tego oczywiście badania na wirusowe zapalenia wątroby, zwłaszcza C i najlepiej też USG tego narządu. stłuszczeniowe zapalenie wątroby RACZEJ nie daje tak wysokiego poziomu ALT. Można mieć przez pół życia nie wykrytą żółtaczkę (czyli wirusa wątroby) który pomału, pomału niszczy ten narząd, doprowadzając do nieodwracalnych zmian.

http://pl.wikipedia.org/w..._w.C4.85trobowy

tu masz pełen profil wątrobowy, najważniejsze są te 2 ostatnie - no i USG żeby wykluczyć guz wątroby (chociaż tez nie zawsze na USG wychodzi).

Jak będziesz miała te wyniki (czyli jak będzie wiadomo co jest z tą wątrobą i czy w ogóle coś jest) to napisz w tym temacie, zapalenia wątroby można bardzo szybko zbić niektórymi witaminami, ba, nawet rozwój nowotworu wątroby można niemal zatrzymać w miejscu - ale póki nie będzie wiadomo CO to jest, wolę nie ryzykować żadnych porad.
_________________
Pomogłem? Kliknij i też coś zrób dla innych!

http://zdrowiej.vegie.pl/viewtopic.php?t=5093
 
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do: