Na tym forum można dyskutować o naturalnych metodach wspomagania leczenia wszelkiego rodzaju schorzeń i przypadłości, łącznie z rakiem czy AIDS.
Rejestracja / Register  Zaloguj / Login  Galeria  Czat  Mapa Google  
Szukaj Użytkownicy 




Portal partnerski: Dołącz do Vivy, ratuj zwierzęta, promuj wegetarianizm - nie zwlekaj!



Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi
Poprzedni temat :: Następny temat
A to juz jest niedoczynnosc?
Autor Wiadomość
Pinkyone

Dołączył: 10 Cze 2010
Posty: 5
Wysłany: 2010-06-10, 23:18    A to juz jest niedoczynnosc?

Mam 34 lata, wegetarianka jestem od okolo 7 roku zycia.
Do 25 roku zycia odzywialam sie srednio (duzo kanapeczek z serem zoltym) wedy bylam szczupla.
Potem zaczela pojawiac sie nadwaga i od prawie 10 lat zwracam mocno uwage na to co jem, mimo to
nadwaga ciage rosnie.
Mam wiele objawow niedoczynnosci tarczycy.
Najbardzie dokucza mi sennosc i otylosc. Czuje sie fatalnie,
mam wrazenie, ze ciagne tylko sila woli i obowiazkow.
Mam tez tradzik.
Przypuszczalam niedoczynnosc tarczycy, ale TSH jest w normie
i czy takie wyniki moga juz powodowac tak fatalne samopoczucie?

TSH 1,85 (0,40-4,00)
fT4 8,96 (9,0-20,0)
fT3 4,46 (4,1-8,3)
Cholesterol 282 (120-200)
Cholesterol HDL 45 (35-80)
Trojglicerydy 374 (50-150)
Prolaktyna 4,87 (5-35)

Bede wdzieczna za opinie.
 
     
tomakin
Administrator


Dołączył: 03 Lut 2007
Posty: 14960
Wysłany: 2010-06-11, 00:22    

ja mam taką propozycję - wyklucz Hashimoto, jak nie masz zapalenia tarczycy - postaraj się POMAŁU uzupełnić jod + resztę pierwiastków i witamin potrzebnych tarczycy do pracy. Możliwe, że wszystko w 2 tygodnie wróci do normy.
_________________
Pomogłem? Kliknij i też coś zrób dla innych!

http://zdrowiej.vegie.pl/viewtopic.php?t=5093
 
     
Stapelia 

Wiek: 40
Dołączyła: 29 Maj 2009
Posty: 290
Skąd: Kraków
Wysłany: 2010-06-11, 12:46    

potwierdzam - tsh ładne ale reszta wskazuje na niedoczynność - pytanie z jakiego powodu?
żeby potwierdzić bądź wykluczyć hashmoto trzeba zrobic usg tarczycy i poziom przeciwciał aTG i aTPO. Możesz zacząć od usg - jeśli jest stan zapalny to wyjdzie w obrazie oraz wielkości tarczycy.
_________________
Pozdrawiam
Agnieszka
www.doggiewoogie.pl
 
     
tomakin
Administrator


Dołączył: 03 Lut 2007
Posty: 14960
Wysłany: 2010-06-11, 13:08    

...nie każdy stan zapalny to Hashimoto

no ale to już kwestia drugorzędna, jeśli będzie jakiekolwiek zapalenie, przed uzupełnieniem jodu trzeba się go pozbyć.
_________________
Pomogłem? Kliknij i też coś zrób dla innych!

http://zdrowiej.vegie.pl/viewtopic.php?t=5093
 
     
Stapelia 

Wiek: 40
Dołączyła: 29 Maj 2009
Posty: 290
Skąd: Kraków
Wysłany: 2010-06-11, 13:12    

ale przecież napisałam że usg pokaże stan zapalny - to nie znaczy, że od razu musi to być Hashi, ale trop będzie jakiś,
_________________
Pozdrawiam
Agnieszka
www.doggiewoogie.pl
 
     
Pinkyone

Dołączył: 10 Cze 2010
Posty: 5
Wysłany: 2010-06-11, 14:11    

Dziekuje za informacje, zrobie przeciwciala i USG. Mam jeszcze pytanie, wiecie jakie glownie pierwiastki wplywaja na prace tarczycy?
 
     
Stapelia 

Wiek: 40
Dołączyła: 29 Maj 2009
Posty: 290
Skąd: Kraków
Wysłany: 2010-06-11, 14:19    

głownie jod, selen, B12, żelazo też ma wpływ.
_________________
Pozdrawiam
Agnieszka
www.doggiewoogie.pl
 
     
tomakin
Administrator


Dołączył: 03 Lut 2007
Posty: 14960
Wysłany: 2010-06-11, 14:22    

żelazo nie ma, selen też raczej drugorzędne. Jest ich kilkanaście, ale póki nie wykluczysz zapalenia nic nie podam, żebyś głupoty nie zrobiła.
_________________
Pomogłem? Kliknij i też coś zrób dla innych!

http://zdrowiej.vegie.pl/viewtopic.php?t=5093
 
     
Pinkyone

Dołączył: 10 Cze 2010
Posty: 5
Wysłany: 2010-06-24, 15:27    

Zzrobilam dodatkowe badania,
na USG, nic 'zlego' nie wyszlo, nie powiekszona i zadnych zmian
Witamina B12 411 (189 - 883)
Ferrytyna 15,5 (4,6 - 204)
anty-TPO 1,08 (0 - 5,6)
anty-TG 0,56 (0 - 4,11)
Jutro ide do endokrynologa i zobacze co powie na to.
 
     
Stapelia 

Wiek: 40
Dołączyła: 29 Maj 2009
Posty: 290
Skąd: Kraków
Wysłany: 2010-06-24, 16:19    

masz kiepską ferrytynę - anemia daje podobnie objawy do niedoczynności. Możesz wpisać wymiary tarczycy?
_________________
Pozdrawiam
Agnieszka
www.doggiewoogie.pl
 
     
Pinkyone

Dołączył: 10 Cze 2010
Posty: 5
Wysłany: 2010-06-24, 17:23    

Wymiry mam takie: plat prawy 19 x19 x52 mm, objetosc 9,9 ml
plat lewy 13 x15 x 41 mm, objetosc 4,4 ml.
 
     
tomakin
Administrator


Dołączył: 03 Lut 2007
Posty: 14960
Wysłany: 2010-06-24, 18:30    

ferrytyna jest bardzo dobra, przy anemii byłoby w okolicach zera - a nawet wtedy można nie mieć objawów.

Stawiam na to, że jakiś czynnik sprawia, iż Twój organizm albo:

a. nie jest w stanie produkować hormonów tarczycy - wymaga ona do pracy m.in. jodu. selenu, witaminy D, cynku i paru innych rzeczy

b. nie chce produkować hormonów tarczycy, celowo obniżając metabolizm. Tak się dzieje przy np niedożywieniu - organizm wpędza się w niedoczynność, żeby zacząć tyć i zaoszczędzić zapasy pokarmowe. To jeden z głównych powodów, dla których osoby zbyt mocno próbujące się odchudzić - tyją.

Endo pewnie da syntetyczne hormony tarczycy, bo endo zawsze je dają - taki trick, chodzi o to, że człowiek który przyzwyczai swój organizm do syntetycznych hormonów, nie może potem bez nich funkcjonować. Endo uzalezni pacjenta i ma klienta do końca życia.

Gdyby pobudził tarczycę do pracy i sprawił, że sama zaczęłaby pracować jak trzeba - byłabyś zdrowa i więcej byś do jego gabinetu nie przyszła, dlatego tego nie zrobi (a w każdym razie jeszcze nigdy nie spotkałem się z przypadkiem endokrynologa, który próbowałby naprawdę pomóc). Po co wyleczyć pacjenta, skoro można go leczyć?
_________________
Pomogłem? Kliknij i też coś zrób dla innych!

http://zdrowiej.vegie.pl/viewtopic.php?t=5093
 
     
Pinkyone

Dołączył: 10 Cze 2010
Posty: 5
Wysłany: 2010-06-24, 18:45    

Pewnie bedzie tak jak mowisz Tomakin, ale sama nie wiem jak doprowadzic sie do normy, jakas wiedza na ten temat jest potrzebna.
 
     
tomakin
Administrator


Dołączył: 03 Lut 2007
Posty: 14960
Wysłany: 2010-06-24, 19:22    

Zacznij od tego, co jest podpięte jako "dieta lecznica" i umiarkowanego uprawiania sportu.
_________________
Pomogłem? Kliknij i też coś zrób dla innych!

http://zdrowiej.vegie.pl/viewtopic.php?t=5093
 
     
Stapelia 

Wiek: 40
Dołączyła: 29 Maj 2009
Posty: 290
Skąd: Kraków
Wysłany: 2010-06-24, 19:52    

Tomek błagam Cię - przestań bluźnić z tymi hormonami i straszyć ludzi, że uzależniają i wmawiać im że lekarze to klika, która specjalnie zapisuje hormony żeby pacjenci do nich przychodzili. Ja rozumiem, że wolisz leczenie dietą i masz do tego prawo ale nie oszukuj ludzi!
A ferrytynę masz bardzo kiepską, to że się mieści w normie o niczym nie świadczy.
_________________
Pozdrawiam
Agnieszka
www.doggiewoogie.pl
 
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do: