Na tym forum można dyskutować o naturalnych metodach wspomagania leczenia wszelkiego rodzaju schorzeń i przypadłości, łącznie z rakiem czy AIDS.
Rejestracja / Register  Zaloguj / Login  Galeria  Czat  Mapa Google  
Szukaj Użytkownicy 




Portal partnerski: Dołącz do Vivy, ratuj zwierzęta, promuj wegetarianizm - nie zwlekaj!



Odpowiedz do tematu
Poprzedni temat :: Następny temat
Jakiś przewlekły problem
Autor Wiadomość
B12 

Dołączył: 22 Maj 2020
Posty: 1
Wysłany: 2020-05-22, 23:06    Jakiś przewlekły problem

Hej, na wstępie wyrazy uznania za chęć pomocy innym tutaj.

Moje problemy są neurologiczno-odpornościowo-hormonalne jak sądzę. Może ktoś ma coś podobnego, może ktoś coś zauważy w tych badaniach, zapraszam do dyskusji.

-Generalnie od wielu lat mam jakieś takie drgania, drżenia różnych mięśni. Zawsze miałem stresujące życie i myślałem, że może magnez pomoże. Stosowałem go w dużych ilościach
doustnie oraz w formie oliwy magnezowej czy kąpieli ale raczej bez zmian.

-różne mrowienia na plecach i brzuchu co akurat wiązałbym z rozwalonym kręgosłupem.

PYTANIE 1: czy szybsze "zużywanie się" kręgosłupa może być spowodowane jakimiś głębszymi niedoborami??

-parestezje: sekundowe ukłucia szpilek, w różnych częściach ciała, pulsujące bóle palców dłoni, stawów dłoni, stawów nóg, takie krótkie, przeskakujące.

-Przeskakujące bóle kostno-stawowo-mięsniowe również.

-Kłucia również bardzo łatwo występują przy różnego rodzaju nacisku, ucisku na mięśnie ale nie tylko. Do tego swędzenia różnych części ciała.

-Są ciągle jakieś problemy głownie z górną częścią szyjnego kręgosłupa, może wszystko sie łączy jakoś?

-Ponadto stosunkowo słaba odporność- niska tolerancja na chłód, tzn po każdym mocnym obniżeniu temperatury na zewnątrz nadchodzi zaraz jakaś infekcja.

-aktywność fizyczna - trudno znaleźć złoty środek- gdy lekko przesadzę z treningiem, od razu leci odporność.

-Wymaz z nosa i gardła na bakterie jałowy.

-Wyszła mi chlamydia pneumoniae Iga dodatnie, czyli przewlekła, na błonach śluzowych, robiłem dwa razy w przeciągu 2 lat i oba pozytywne.

-problemy z niskim libido przez większość czasu

-mocno wypadające włosy i dużo wyprysków na plecach, twarzy, klacie. (domyślam się że to hormonalne akurat)

-Borelioza - western blot mocno dodatni w Igg oraz dodatni w Igm, kilka kleszczy było ale antybiotykoterapia niespecjalnie zmieniała stan a po drugie bez dobrej odporności to można ciągnąć w nieskończoność te różne infekcje.

-Po spaniu przez dłuższą chwilę czuję się otumaniony, spuchnięty i mam wysuszone oczy.

-bardzo rzadko zdarza się senność po jedzeniu

-przy infekcji temperatura między 36.8-37.1


-Zero używek, zero kawy, teraz zero stresu, dobra dieta, duża ilość spożywanych płynów w ciągu dnia

-ciśnienie w normie

-175cm, 64kg.

-Paznokcie- obłączki tylko na kciukach. Dużo białych plam od zawsze, paznokcie z podłużnymi bruzdami.

PYTANIE 2: czy NAC jest w tej chwili dobrym rozwiązaniem przy chlamydii?

Leukocyty: 6,7 tys/µl (4.23 - 9.07)
Erytrocyty: 5,32 mln/µl (4.63 - 6.08)
Hemoglobina: 15,72 g/dl (13.7 - 17.5)
Hematokryt: 44,1 % (40.1 - 51)
MCV: 83,7 fl (79 - 92.2)
MCH: 29,8 pg (25.7 - 32.2)
MCHC: 35,6 g/dl (32.3 - 36.5)
Płytki krwi: 256 tys/µl (150 - 400)
RDW-SD: 37,0 fl (35.1 - 43.9)
RDW-CV: 12,2 % (11.6 - 14.4)
PDW: 12,4 fl (9.8 - 16.1)
MPV: 10,20 fl (9.4 - 12.6)
P-LCR: 27,7 % (19.2 - 47)
PCT: 0,3 % (0.17 - 0.35)

Neutrofile: 2,9 tys/µl (2-7)
Limfocyty: 2,8 tys/µl (1-3)
Monocyty: 0,6 tys/µl (0.2-1)
Eozynofile: 0,25 tys/µl (0.02-0.5)
Bazofile: 0,04 tys/µl (0.02-0.1)

Neutrofle: 43,8 % (40-80)
Limfocyty: 42,0 % (20-40)
Monocyty: 10% (2-10)
Eozynofile: 4% (1-6)
Bazofile: 1% (0-2)

OB: 2mm/h (2-12)
CRP: <0.3 mg/l (0-5)
Białko całkowite: 75 g/l (60-80)
Albuminy: 45 g/l (31-52)

Glukoza: 5.07 mmol/l (3.9-5.5)

Sód: 142 mmol/l (136-145)
Potas: 4,30 mmol/l (3.5 - 5.5)
Magnez: 0.76 (0.66-1.07)

Wapń całkowity: 2,3 mmol/l (2.15-2.5)
Wapń zjonizowany: 1.09 mmol/l (0.98 - 1.13)
PTH 53.1 pg/ml (15-65)

Ferrytyna: 120,00 ng/ml (30 - 400)
Żelazo: 25 µmol/l (5.83 - 34.5)

eGFR >90 ml/min/1,73m2 (>60)
Kreatynina 75,00 µmol/l (62-106)

ALT: 15 U/l (0-41)
AST: 18 U/l (0-40)

Cholesterol całkowity 4.43 mmol/l (3-5)
HDL 1,70 mmol/l (>1)
LDL 2,42 mmol/l (<2.6)
Trójglicerydy 0,69 mmol/l (<1.7)

Witamina D3: 82,20 ng/ml
B12: 870,00 pg/ml (197 - 771)
Kwas foliowy: 19,7 ng/ml (4.6 - 18.7)


Rtęć we krwi: 0.29 µg/dl (< 1.5 µg/dl)
Ołów we krwi: 1 µg/dl (< 10µg/dl)
Miedź: 87 µg/dl (70-140)

Kortyzol poranny: 18.9 µg/dl (< 19.5)
Kortyzol wieczorny: 11.6 µg/dl (2.47-11.9)
ACTH 45 pg/ml (7.2 - 63.3)

Kinaza fosfokreatynowa: 73 U/l (0-190)
RF: <7 (0-16)
ANA: Ujemne

CMV: Igg - ujemne
EBV: Igg - ujemne
ASO: 30 IU/ml (0-200)

TSH 2,1 µIU/ml (0.27 - 4.2)
FT3: 3,9 pg/ml (2.04-4.4)
FT4: 1,50 ng/dl (0.93 - 1.71)
anty-TPO: 11 IU/ml (0-34)
anty-TG: 11 IU/ml (0-115)

Badanie moczu - w normie wszystko

DHEA-SO4: 299 µg/dl (160-449)
Testosteron: 1120 ng/dl (249-836)
Testosteron wolny: 26,2 pg/ml (1-28)
Estradiol: 50,80 pg/ml (11.3-43.2)
Prolaktyna: 29,10 ng/ml (4.04 - 15.2)

-USG brzucha, jajek w normie

-Endomysium Iga/Igg ujemne/ujemne


-ciągle procentowe przesunięcia w morfologii (zazwyczaj troszkę za dużo limfocytów i monocytów a za mało neutrocytów)

-Jeśli o tarczycę chodzi, kiedyś tsh było podniesione powyżej 4, po stosowaniu jodu spadło, przy czym niekoniecznie zauważyłem różnicę.
-W usg wyszło że jest mała, około 12 ml tylko. Nic poza tym w tej kwestii.

-Podwyższone wyniki kwau foliowego i b12 - przypuszczam że związane z suplementacją b-kompleks "50" (jednak zaprzestane tydzień przed badaniem).
-Witamina D badana we wrześniu po całkiem mocnej suplementacji i długim opalaniu (wczesniej poziom 20, po zimie, bez supli wtedy).

PYTANIE3: Czy przy opalaniu trzeba stosować Mg jak przy pobieraniu witaminy D z suplementu? Czy to nie ma takiej potrzeby?

Aktualne suple:
-glicyna, około 4g (lekka poprawa snu)
-Mg na wieczór, lekko poprawia sen i energię rano. Przy czym jednorazowa dawka ok 100mg JONÓW Mg z cytrynianu powoduje lekkie rozwolnienie już.
-b kompleks (25mg) z metylowanymi witaminami B6, kwasem foliowym i B12 (500qg)
-była suplementacja b12 mocniejsza, ale bez zmian neurologicznych
-badałem miedź bo brałem duże ilości witaminy C i kilka razy robiłem uzupełnianie 30 mg cynku - taka dwumiesięczna z bardzo małą ilością miedzi lub bez. Poza tym przez pewien czas neutrocyty były na samej dolnej granicy.
-ostatnio brałem przez dwa miesiące NAC do 2000mg na podniesienie odpornośc ale szczerze mam wrażenie że więcej pomogła mi w tym dopiero glicyna kilka gramów przez tydzień.
 
     
tomakin
Administrator


Dołączył: 03 Lut 2007
Posty: 15598
Wysłany: 2020-06-01, 00:10    

Jaki antybiotyk był na boreliozę, które kreski miałeś dodatnie w western blocie? Elisę można mieć fałszywie dodatnią nawet przy helicobacter, jak nie robiłeś blota to trochę leczenie w ciemno to było.

Najpierw te pytania

1. tak, chociażby przy zaburzeniach tkanki łącznej, ale na pewno masz diagnozę "szybkiego zużywania się kregosłupa", czy po prostu sam to sobie wymyśliłeś?

2. nie, NAC jest "pożywką" dla chlamydii i akurat w tym przypadku może MOCNO zaszkodzić. Inna rzecz, że chlamydia to bakteria na tyle popularna, że co drugi zdrowy człowiek będzie miał dodatnie testy

3. magnez bierze się tylko wtedy, gdy ma się podejrzenie niedoboru - np po dawce D3 będą objawy takie jak zatwardzenia, częstomocz czy bezsenność.

Zrobiłeś chyba wszystkie badania, które przychodzą mi do głowy po tej liście objawów i z żadnego nic nie wyszło. Brak obłączków i niewielka tarczyca mogą wskazywać na jakieś problemy w tym kierunku, objawy też są dość zbliżone do tarczycowych, ale hormony wyszły OK.

Z takich nieoczywistych rzeczy, nie masz przypadkiem pleśni w mieszkaniu? Gdzieś w rogach okien, za szafą od strony okna?

Nie kichasz rano po wstaniu?

Trochę za dużo tych objawów na zwykły niedobór magnezu, chociaż też dość sporo na to mogłoby wskazywać. Najważniejsze, czy po dużych dawkach D3 miałeś objawy jak wyżej wypisałem?
_________________
Pomogłem? Kliknij i też coś zrób dla innych!

http://zdrowiej.vegie.pl/viewtopic.php?t=5093
 
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do: