Na tym forum można dyskutować o naturalnych metodach wspomagania leczenia wszelkiego rodzaju schorzeń i przypadłości, łącznie z rakiem czy AIDS.
Rejestracja / Register  Zaloguj / Login  Galeria  Czat  Mapa Google  
Szukaj Użytkownicy 




Portal partnerski: Dołącz do Vivy, ratuj zwierzęta, promuj wegetarianizm - nie zwlekaj!



Odpowiedz do tematu
Poprzedni temat :: Następny temat
Tarczyca a niepokój, niski puls.
Autor Wiadomość
garf

Dołączył: 03 Mar 2020
Posty: 1
Wysłany: 2020-03-03, 11:05    Tarczyca a niepokój, niski puls.

Witam. Od jakiegoś czasu czuję niepokój, jestem zmęczony pomimo przespanej nocy, bez energii, częściej dopada mnie stres. Ciśnienie mam w normie jednak zauważyłem że puls mam niski bo w okolicach 60 uderzeń na minutę. Zrobiłem badanie krwi w kierunku tarczycy. Tsh, ft4 jest w normie natomiast ft3 podniesione. Powtórzyłem badanie w tym samym laboratorium i wyniki wyszły podobne, ft3 jeszcze bardziej się podniosło. Poniżej wyniki:
Tsh 1,283 norma 0,350-4,940
Ft3 3,72 norma 1,71-371
Ft4 1,11 norma 0,70-1,48

Po 6 tygodniach ponowne badanie:

Tsh 1,347 qIU/ml norma 0,350-4,940
Ft3 3,89 pg/ml norma 1,71-371
Ft4 1,14 ng/dl norma 0,70-1,48

Dodatkowo zrobiłem:
Kwas foliowy 9,74 ng/ml norma 3,89 - 26,8
Witamina B12 513,00 pg/ml norma 197 - 771
Witamina D3 metabolit 25(OH) 41,60 ng/ml

Wyniki są w normie tylko Kwas foliowy i witamina D3 w dolnej granicy. Ft3 jest podniesione i za drugim razem jak robiłem to poziom ft3 jeszcze poszedł w górę.

Może ktoś się wypowie w tym temacie jakie jeszcze badania powtórzyć, zrobić? Interesuje mnie też tarczyca czy wszystko jest ok na podstawie wyników powyżej.
Z góry dziękuję.
 
     
tomakin
Administrator


Dołączył: 03 Lut 2007
Posty: 15561
Wysłany: 2020-03-21, 04:14    

Taki wynik tarczycy może świadczyć o setce rzeczy - łącznie z najbanalniejszym niedoborem jodu. Ciężko tu coś polecić bez kompleksowych badań tego narządu, ale jeśli wszystkie badania typu usg i przeciwciała wyszłyby OK, to sugerowałbym iść w kierunku uzupełnienia jodu niewielkimi dawkami - z tego chociażby powodu, że jego niedobory mogą prowadzić do naprawdę niebezpiecznych chorób nie związanych z tarczycą.

Puls 60 spoczynkowy jest całkiem normalny, dla przykładu mi podczas spoczynku spadał do 40 jak niezbyt intensywnie ćwiczyłem bieganie.

Ogólnie jeśli TSH jest dobre, to przyczyny raczej nie szuka się w tarczycy - ona da wyraźne objawy jak TSH wystrzeli mocno poza skalę.
_________________
Pomogłem? Kliknij i też coś zrób dla innych!

http://zdrowiej.vegie.pl/viewtopic.php?t=5093
 
     
tommy001 


Dołączył: 05 Lip 2015
Posty: 396
Wysłany: 2020-03-25, 11:25    

Przy nadczynności tarczycy to chyba ma się niski cholesterol. Niski cholesterol może też być przy niedozywieniu. Może więc cholesterol zbadac? LDL, HDL, całkowity. A możę tylko cholesterol całkowity bez tych LDL, HDL co by było taniej? Natomiast przy nadczynności tętno bywa podwyższone a ty masz niskie -prawidowe. Powinno się od czasu do czasu zrobić morfologie krwi to podstawowe badanie.

Ile masz lat?

Jak chcesz wydać trochę kasy to możesz zbadać sobie testosteron całkowity i testosteron wolny - no chyba że endokrynolog da skierowanie to za darmo. Czytałem badanie że u kogoś niski testosteron był przyczyną niepokoju. Mężczyzna ten był z powodu niepokoju czy napadów paniki leczony antydepresantami które mu pomagały ale po ich odstawieniu niepokój wracał i potem był na tzw. zastępczej terapi testosteronem bez antydepresantów i to spowodowało ustapienie objawów. Miał przebadane sporo różnych hormonów , testosteron miał za niski a jak z innymi hormonami to nie pamiętam jakiś tam jeszcze był chyba pozanormą. Miał chyba ataki paniki ten pacjent opisany w badaniu. był przed 30stką chyba. Możliwe że u kobiet po menopauzie też za niepokój odpowiadają hormony to znaczy za mało estrogenów.

prolaktyne można też zbadać zbadać może ona być podwyższona u zmęczonej osoby

Wiem że można też zbadać kalcytriol czyli aktywną formę witaminy D3czyli 1,25-dihydroksywitaminy D [1,25(OH)(2)D] ale raczej powinieneś mieć ją w normie, chociaż kto wie?

Stres wykańcza człowieka... ale czemu jedni ludzie są bardziej odporni na stres? Masz dużoo stresujących sytuacji, stres z jakiegoś konkretnego powodu?
  
 
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do: