Na tym forum można dyskutować o naturalnych metodach wspomagania leczenia wszelkiego rodzaju schorzeń i przypadłości, łącznie z rakiem czy AIDS.
Rejestracja / Register  Zaloguj / Login  Galeria  Czat  Mapa Google  
Szukaj Użytkownicy 




Portal partnerski: Dołącz do Vivy, ratuj zwierzęta, promuj wegetarianizm - nie zwlekaj!



Odpowiedz do tematu
Poprzedni temat :: Następny temat
Jak dr Mercola leczy niedoczynność tarczycy
Autor Wiadomość
dzosz

Dołączył: 09 Lip 2015
Posty: 30
Wysłany: 2019-07-17, 18:03    

ferrytryna 277,60 [30,00-400,00] badanie z tego roku.
b12 235,70 [191-663] badanie z 2015 suplementuje 1000mcg cyjanokobalamina
 
     
tomakin
Administrator


Dołączył: 03 Lut 2007
Posty: 15527
Wysłany: 2019-07-22, 06:41    

No i git, te rzeczy można wykluczyć.

Bierz ten olimp dla sportowców, nie bierz żadnego innego jodu, jedz tyle, żeby nie mieć niedowagi, uzupełnij cynk, jest szansa, że tarczyca się wyreguluje.
_________________
Pomogłem? Kliknij i też coś zrób dla innych!

http://zdrowiej.vegie.pl/viewtopic.php?t=5093
 
     
dzosz

Dołączył: 09 Lip 2015
Posty: 30
Wysłany: 2019-09-11, 17:38    

No i dalej nic TSH =4,62 norma 0,20-4,20 zmniejszyłem jod do 200mcg, selen 220mcg. Dalej też biorę euthrox, bo nie ma co odstawiać, bo tylko moje objawy pogorszy.

Zbadałem też b12=294 [180-914], czyli nic się nie podniosła. Chyba trzeba kupić metylokabalaminę

Teraz jest pytanie czy jednak brać większe ilości jodu. Wiem, że niektórzy biorą 20mg. Może by tak dawka dmuchła w tą tarczycę i się trybiki, zaczęły szybciej kręcić.
 
     
tomakin
Administrator


Dołączył: 03 Lut 2007
Posty: 15527
Wysłany: 2019-09-12, 01:23    

nie istnieją badania, które potwierdzają sensowność brania takich wysokich dawek jodu.

200 mcg jodu może podwyższać TSH, zamiast obniżać, bo to za dużo. Jod w zbyt dużych dawkach hamuje tarczycę, zamiast ją pobudzać. Co się stanie przy gigantycznych dawkach - nikt nie wie, bo nikt tego nie zbadał.

B12 każda przyswaja się tak samo, zwiększ dawkę cyjano i to tak dziesięciokrotnie, czyli 2 razy dziennie 5000 mcg. Akurat przy B12, gdy jest niedobór czy w ogóle obniżony poziom, tylko naprawdę duże dawki doustnej mają sens.

I jeszcze raz powtarzam, jeśli masz mocną niedowagę wynikającą z głodzenia się, to TSH MUSI być podwyższone - ono rośnie przy stanach niedożywienia, niezależnie od stanu tarczycy jako takiej. Może leczysz nie to, co trzeba? Może zwróć uwagę na dietę, albo poszukaj przyczyny. dla której się głodzisz, może to coś w głowie, a może coś w organizmie.
_________________
Pomogłem? Kliknij i też coś zrób dla innych!

http://zdrowiej.vegie.pl/viewtopic.php?t=5093
 
     
dzosz

Dołączył: 09 Lip 2015
Posty: 30
Wysłany: 2019-09-24, 17:44    

Na pewno taka dawka nie pomoże na rozkręcenie tarczycy, bo biorę z przerwania od 2 lat to 200mcg i jak widać nic się nie zmienia. Wiem, że Ty kiedyś pisałeś, że Twoje TSH było zależna od ilości przyjętego jodu.

Znalazłem jod od tego Dr Merocla 30 kapsułek 1,5mg jodu za ok 55zł. Nie wiem co robić. Czy spróbować i kupić jodek potasu, według Twojej instrukcji. Bo się męczę z tym TSH, nie wiem na ile wpływa taki wynik na moje objawy.

Obecna waga to 69kg. A z głową to mam, już pisałem, bardzo ciężka nerwica lękowa, na którą leki nawet nie działają. Przez tę nerwicę nie mam apetytu, mógłbym nie jeść cały dzień i nie odczuwam głodu.

Co dziwne to objawy nerwicy odczuwam tylko w dzień, wieczorem już mijają. W dzień ciągle mi zimo, kończyny są aż całe czerwone, ale mimo to pocą się mi ręce i pachy, wieczorem już mi cieplej i już się tak nie pocę. W dzień nie mogę nigdzie wyjść, bo już przed wyjściem zaczynam się mocniej pocić. Wieczorem już mogę wyjść na zewnątrz i już takiego objawu nie mam. Ale tu można powiedzieć, że to jakaś agrofobia. Ale co powiedzieć jeżeli to pocenie występuję, kiedy gram w gry w dzień, a już wieczorem grając w tą samom grę już się nie pocę.
 
     
tomakin
Administrator


Dołączył: 03 Lut 2007
Posty: 15527
Wysłany: 2019-09-25, 12:31    

Jod nie ROZKRĘCA tarczycy, nie istnieje takie pojęcie w medycynie jak "rozkręcanie tarczycy". Duże dawki jodu (właśnie rzędu 200 mcg) mogą wywołać niedoczynność. Bierzesz takie i się dziwisz, że tarczyca nie pracuje.

Nie wiem, nie jestem lekarzem a nawet jakbym był, to przez forum na pewno nie mógłbym stawiać żadnej diagnozy, ale jak dla mnie tarczyca jest tam zaburzona wtórnie w stosunku do czegoś innego. Może są jakieś problemy z przysadką czy podwzgórzem, może jak pisałem, powikłania po anoreksji, może najzwyczajniej w świecie brakuje na przykład cynku. Niektóre takie rzeczy można banalnie prosto samemu diagnozować czy próbować leczyć (np brać cynk i obserwować, czy są zmiany), inne - bez specjalistycznych badań nie ma najmniejszych szans na prawidłową diagnozę.

Może inaczej - jeśli odstawisz jod (czy może zmniejszysz dawkę do 50 mcg dziennie, mcg nie mg), będziesz miał odpowiednią dawkę selenu i może jeszcze cynku, a tarczyca nie ruszy - to szukaj przyczyny gdzieś indziej.
_________________
Pomogłem? Kliknij i też coś zrób dla innych!

http://zdrowiej.vegie.pl/viewtopic.php?t=5093
 
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do: