Na tym forum można dyskutować o naturalnych metodach wspomagania leczenia wszelkiego rodzaju schorzeń i przypadłości, łącznie z rakiem czy AIDS.
Rejestracja / Register  Zaloguj / Login  Galeria  Czat  Mapa Google  
Szukaj Użytkownicy 




Portal partnerski: Dołącz do Vivy, ratuj zwierzęta, promuj wegetarianizm - nie zwlekaj!



Odpowiedz do tematu
Poprzedni temat :: Następny temat
jak nie wiadomo co, to nerwica
Autor Wiadomość
aquarius 

Dołączyła: 29 Sty 2019
Posty: 2
Wysłany: 2019-01-29, 14:27    jak nie wiadomo co, to nerwica

witam :)
od roku leczę się (coaxil) na nerwicę lękową, jednak chciałabym uporać się z tym z Twoją/Waszą pomocą, gdyż na lekarzy nie można liczyć.

Moja historia w skrócie: od kilku lat problemy z układem trawiennym, helicobacter, ZJD itp. co doprowadziło do baardzo ubogiej diety i znacznej utraty wagi.
Aktualnie dzięki nowym nawykom żywieniowym i probiotykom, dolegliwości w 90% ustąpiły. Jednak rok temu pojawił się nowy problem - nerwica lękowa, bardzo słaba odporność na stres, nocne ataki.
Lekarz wysłał mnie od razu do psychiatry. Na własną rękę wykonałam niektóre badania.

Po przeczytaniu kilkudziesięciu wpisów na forum oraz bloga, chciałabym usłyszeć opinię administratora forum jak dalej postępować.
Niestety z aktualnych badań mam tylko morfologię i minerały, pozostałe są z przed pół roku lub roku. Gdyby była potrzeba powtórzenia badań lub zrobienia innych, zrobię to przy najbliższej wizycie w Polsce.

Z suplementów zażywam tylko witaminę d3 2000 + k2 od roku
Kupiłam dzisiaj kompleks witamin B oraz wapń, magnez i cynk firmy solgar

wyniki pół roku temu:
CRP <0,2 (0-5)
ferrytyna 12,5 (11-307)

wyniki rok temu:
TSH 0,756 (0,38 - 5,33)
chlorki 108,3 (98-108)
bilirubina 0,34 (0-2)
alat 7,2 (0-34)
aspat 11,7 (0-40)
witamina D 38,8 (30-50)
B12 292 (180-914)

aktualne wyniki

IMG_20190129_141344.jpg
aktualne wyniki
Plik ściągnięto 17 raz(y) 67,03 KB

 
     
tomakin
Administrator


Dołączył: 03 Lut 2007
Posty: 15264
Wysłany: 2019-01-30, 14:32    

Niska B12, bardzo niskie żelazo (ferrytyna). Normę masz niby od 11, ale w praktyce powinno się dążyć do wyniku powyżej 70. Uzupełnienie żelaza będzie miało chyba najlepszy wpływ z rzeczy, które możesz zrobić.

http://naturalneleczenie....lnianie-zelaza/

tu masz artykuł o uzupełnianiu żelaza

cała reszta - jak na stronce o nerwicy.
_________________
Pomogłem? Kliknij i też coś zrób dla innych!

http://zdrowiej.vegie.pl/viewtopic.php?t=5093
 
     
aquarius 

Dołączyła: 29 Sty 2019
Posty: 2
Wysłany: 2019-02-05, 20:06    

Dziękuję bardzo za szybką odpowiedź!
Najpierw spróbuję podnieść ferrytynę oraz b12, a potem resztę jeśli będzie taka potrzeba bo czytałam że przy niedoborze żelaza nie jest wskazany wpań który z kolei jest zalecany przy suplementacji magnezem i czy to nie przeszkadza przy suplementacji d3 2000?
Czy witaminę B12 suplementować osobno czy stosować b compleks (50mg każda)?
 
     
tomakin
Administrator


Dołączył: 03 Lut 2007
Posty: 15264
Wysłany: 2019-02-09, 17:52    

B12 bierz jak chcesz, nie ma znaczenia czy z czymś mieszasz, ale inne z grupy B też się przydadzą.

Wapń blokuje żelazo, nie ma problemu, jeśli stosuje się kilka godzin odstępu między suplementami.
_________________
Pomogłem? Kliknij i też coś zrób dla innych!

http://zdrowiej.vegie.pl/viewtopic.php?t=5093
 
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do: