Na tym forum można dyskutować o naturalnych metodach wspomagania leczenia wszelkiego rodzaju schorzeń i przypadłości, łącznie z rakiem czy AIDS.
Rejestracja / Register  Zaloguj / Login  Galeria  Czat  Mapa Google  
Szukaj Użytkownicy 




Portal partnerski: Dołącz do Vivy, ratuj zwierzęta, promuj wegetarianizm - nie zwlekaj!



Odpowiedz do tematu
Poprzedni temat :: Następny temat
Indywidualny dobór suplementacji i leczenia
Autor Wiadomość
Kondpil18 
Kondpil18

Dołączył: 13 Paź 2018
Posty: 9
Wysłany: 2018-10-13, 15:35    Indywidualny dobór suplementacji i leczenia

Nie będę owijał w bawełnę, ponieważ cenię sobie swój czas i czas innych ludzi dobrej woli.

Choruję na "nerwicę lękową", nerwicę natręctw, depresję, tężyczkę, miałem boreliozę (miesiąc leczenia antybiotykiem 0,5 roku temu), przebyłem nowotwór złośliwy żebra sarcoma g1 o małym stopniu złośliwości w wieku 10 lat i wnętrostwo w tym samym wieku zdiagnozowane (!) Byłem wcześniakiem z ciąży zagrożonej, matka miała początki nowotworu.

Nowotwór jest uważany przez lekarzy za wyleczony(leczenie operacyjne bez chemioterapii), mam teraz 21 lat, nerwica zaczęła się od zapalenia marihuany w wieku 15 lat, wtedy miałem pierwszy atak nerwicy lub tężyczki, do tej pory nie wiem dokładnie, potem było tylko gorzej. Codziennie kołatania serca, ataki lęku, odrealnienia, bóle w okolicy serca , arytmie (raz wolno raz szybko), duszności. Rozwinęła się depresja, chciałem się zabić, ciąłem się, przebyłem 3 hospitalizacje w szpitalu psychiatrycznym, w 2 miałem psychoterapię, która nic nie zdziałała, przez mój przewód pokarmowy przeszło wiele psychotropów. Po wypisach ze szpitali i osiągnięciu pewnej dojrzałości, pomyślałem, że lekarze mogą się mylić, może to nie nerwica. Zacząłem szukać wytłumaczenia, znalazłem te forum. Przeszedłem wiele badań, m.in na boreliozę(WB i Elisa), tężyczkę(próba), które wyszły mocno pozytywne. Do tego niski poziom B12, D3, kwasu foliowego i inne badania w których niby wyszło, że wszystko dobrze (naprawdę sporo ich jest, może jak ktoś bedzie chciał wrzucę je tutaj).

Otóż pytanie: Jaka forma suplementacji i ogólnie leczenia byłaby dla mnie korzystna? Aktualnie biorę Chlorek magnezu 320 jonów dziennie w tabletkach dojelitowych, wapń 400 jonów razem z D3 3000 i K2 mk7, Cynk 35 jonów, Cytrynian potasu o przedłużonym uwalnianiu co drugi dzień na noc(680mg) Litocid. Do tego dochodzi jeszcze sertralina 50 mg, mianseryna 10mg na sen, kilka ziół m.in melisa, lawenda, czasem także coś na uspokojenie syntetycznego np diazepam, hydroksyzyna.

B12 w formie zastrzyków już uzupełniałem, ale nie wiem czy nie powinienem jeszcze to kontynuować. B6 boję się brać, bo podobno dłużej brana jest toksyczna,

Do tego ciągle mam coś z układem oddechowym, czasem cieżko mi jest wydychać powietrze do końca. Chrypka i odchrząkiwanie jest u mnie na porządku dziennym. Trudno też z koncentracją, na niczym nie mogę się skupić, codzienne obowiązki stwarzają problemy m.in nauka, sprawy biurowe itp. co jeszcze bardziej zwieksza mój stres i nerwowość, która i tak jest bardzo wysoka.

Co też w moim przypadku powinienem dołączyć dla wzmocnienia odporności, oczyszczenia organizmu z toksyn i dla poprawienia koncentracji? I jak zapobiegać nowotworom i chorobom serca, gdyż jestem w grupie ryzyka i to sporej jednak :( po prostu chcę jak najdłużej żyć

Proszę o odpowiedzi, będę bardzo wdzięczny. Pozdrawiam.
 
     
tomakin
Administrator


Dołączył: 03 Lut 2007
Posty: 14982
Wysłany: 2018-10-16, 22:32    

Zacznij po prostu od zrobienia badań, wypisanych na stronce o nerwicy. Bez tego ciężko cokolwiek doradzić.

http://nowotwory.lekiznatury.net.pl/

tu masz o zapobieganiu nowotworów.
_________________
Pomogłem? Kliknij i też coś zrób dla innych!

http://zdrowiej.vegie.pl/viewtopic.php?t=5093
 
     
Kondpil18 
Kondpil18

Dołączył: 13 Paź 2018
Posty: 9
Wysłany: 2018-10-17, 17:42    

Wszystkie badania już robiłem, z tej listy nie ma żadnych odchyleń od normy, tylko B12 niska i D3. Diagnostyka już u mnie jest prawie pełna, ale nadal nie wiem jaka może być przeczyna tężyczki, celiakia nie, hormony nie, tarczyca nie, przytarczyce nie. Badania wykazały tylko tężyczkę z EMG i boreliozę WB IGG.

A i jak oczyścić organizm z metali ciężkich, ołów, rtęć itp? EDTA wypłukuje magnez, wapń itp to raczej terapia tym odpada.

Swego czasu dużo piłem i pije nadal trochę, ale nie już tak dużo. Czy mogła to być przyczyna tężyczki i czy picie w małych ilościach sporadycznie uniemożliwi leczenie tężyczki?
 
     
subzero

Dołączył: 30 Wrz 2013
Posty: 496
Wysłany: 2018-10-17, 18:25    

Kondpil18 napisał/a:
Wszystkie badania już robiłem, z tej listy nie ma żadnych odchyleń od normy, tylko B12 niska i D3.

Mimo wszystko należy przepisać lub zrobić zdjęcie wyników badań. Czasem są w normie, ale nie są dobre.
 
     
tomakin
Administrator


Dołączył: 03 Lut 2007
Posty: 14982
Wysłany: 2018-10-18, 07:08    

Wklej te wyniki, wklej też wyniki badań na boreliozę, zobaczymy co tam wyszło.

Przyczyna tężyczki to zazwyczaj drastycznie niski poziom magnezu, ale tego nie wykryjesz zwykłym testem z krwi - trzeba badać magnez wewnątrzkomórkowy, w Polsce mało kto to robi, a nawet jeśli trafisz na takie laboratorium, pytanie na ile dokładnie robią testy.

http://nerwica.vegie.pl/tezyczka.html

tu masz o tężyczce
_________________
Pomogłem? Kliknij i też coś zrób dla innych!

http://zdrowiej.vegie.pl/viewtopic.php?t=5093
 
     
Kondpil18 
Kondpil18

Dołączył: 13 Paź 2018
Posty: 9
Wysłany: 2018-10-23, 19:25    








































Chyba wszystko

A i TSH 0,416 IU/ml norma 0,35-4,94
 
     
Kondpil18 
Kondpil18

Dołączył: 13 Paź 2018
Posty: 9
Wysłany: 2018-11-03, 10:35    

Jeszcze Estradiol 51 gdzie norma 11,80-39,80

Progesteron 0,194 gdzie norma 0,05-0,149
 
     
tomakin
Administrator


Dołączył: 03 Lut 2007
Posty: 14982
Wysłany: 2018-11-03, 19:43    

O, jeszcze jak nie ma odchyłów od normy...

dwie rzeczy

jedna, borelioza - może być blizna serologiczna, może być choroba, warto spróbować przeleczyć.

druga - wątroba, takie wyniki mogą (ale nie muszą) świadczyć o uszkodzeniu tego narządu, to już lekarz powinien oceniać. Chodzi o to wywalone w kosmos żelazo i wysoką bilirubinę. Jeśli lekarz uznał, że jest w porządku bez żadnych badań, zmień lekarza, tzn idź do lekarza zamiast do rzeźnika. Tu konieczne są dodatkowe badania, bez tego nic nie można powiedzieć, a jak znam życie część pseudolekarzy oleje sprawę.

Dopiero jak będziesz miał pewność, że nie ma problemów z wątrobą i wyniki boreliozy to blizna serologiczna, bierz się za inne rzeczy.

A, co do tężyczki - wyniki wskazują na zaburzenie gospodarki wapniem, stawiam, że to po prostu niedobór magnezu, możliwe że coś innego, ale brak magnezu to najczęstsza przyczyna i najprościej sobie z tym poradzić.
_________________
Pomogłem? Kliknij i też coś zrób dla innych!

http://zdrowiej.vegie.pl/viewtopic.php?t=5093
 
     
Kondpil18 
Kondpil18

Dołączył: 13 Paź 2018
Posty: 9
Wysłany: 2018-11-04, 23:34    

Miałem USG narządów wewnętrznych skierowany właśnie z powodu wyników. Niby z wątroba wszystko dobrze, powiedzieli. Kilka miesięcy po zachorowaniu na nerwicę nie miałem bilirubiny wysokiej z tego co pamiętam. Może leczenie silnymi lekami psycho wywolalo taki efekt?

Boreliozę przelevzyłem, ale nie czułem poprawy i nie czuje.

Ta suplementację stosuje już ponad 6 miesięcy i poprawy zadowalającej nie ma.

Czytałem ostatnio o borze, jak to się dawkuje. Kupiłem czteroboran sodu dziesieciowodny i nie mam pojęcia, w takiej butli.

Zauważyłem też, że po cytrynianach czuje się fatalnie, lepiej działa chlorek np magnezu, nie wiem z czego to wynika.

Macie w ogóle sposoby jakieś na tanie suple? Majątek idzie na to wszystko :(
 
     
tomakin
Administrator


Dołączył: 03 Lut 2007
Posty: 14982
Wysłany: 2018-11-05, 00:38    

Z tymi psychotropami to bym uważał, bo one mogą trwale rozwalić mechanizmy regulacji serotoniny w mózgu, po takim czymś bardzo ciężko poskładać się do kupy.

W aptece za 3-4 zł kupisz kwas borowy, tu zdaje się opisałem jak to dawkować

http://zdrowiej.vegie.pl/viewtopic.php?t=4366

Z takich ważnych rzeczy, których nie robiłeś, zostają omega 3 - suplementacja trwa długo, ale w badaniach nad zaburzeniami lękowymi i depresyjnymi miały lepsze efekty, niż jakikolwiek inny suplement. Jeśli chcesz uniknąć płacenia za suplementy, możesz po prostu jeść tłuste ryby morskie, na tej stronce możesz sprawdzić, ile jaka zawiera omega 3

https://nutritiondata.self.com/

chodzi o 20:5(n-3) - jego powinieneś mieć około 2000 mg dziennie, czy z supli, czy z jedzenia.

Dorzuć też b complex, żeby była b1, b6 i inne - ta z apteki kosztuje poniżej 5 zł.

Dodatnia próba tężyczkowa zazwyczaj oznacza silny niedobór magnezu, ale po tak długiej suplementacji, powinna być poprawa. Może już nie masz tej tężyczki? Jeśli tak, pozostałaby rekonwalescencja.
_________________
Pomogłem? Kliknij i też coś zrób dla innych!

http://zdrowiej.vegie.pl/viewtopic.php?t=5093
 
     
Kondpil18 
Kondpil18

Dołączył: 13 Paź 2018
Posty: 9
Wysłany: 2018-11-05, 17:45    

No ale co ja mam teraz zrobić, jak nic nie pomaga? Może jakaś poprawa jest ale słaba może z 10-15% nasilenia objawów ustąpiło, ale nadal mam, jak np agorafobię, kołatania serca wieczorem głównie.

Ten kwas borowy cała saszetkę wsypać do litra wody wymieszać i strzykawka odmierzyć 1 mililitr i do buzi?

Może powinienem dostawać magnez w zastrzykach albo coś?
Naprawdę nie wiem jaka u mnie może być przyczyną tężyczki, coś mam zaburzone ale nie wiem co. Byłem u różnych lekarzy i nic, zlecili kilka badań co nic nie wykazało i koniec.
 
     
tomakin
Administrator


Dołączył: 03 Lut 2007
Posty: 14982
Wysłany: 2018-11-06, 02:17    

Czasem tężyczka wynika po prostu z hiperwentylacji - jeśli oddycha się zbyt szybko, można do tężyczki doprowadzić pomimo dobrego poziomu magnezu i wapnia w organizmie. Tyle, że w badaniu u agorafobików z tężyczką 90% miało silny niedobór magnezu w badaniu wewnątrzkomórkowym.

No i jak pisałem na stronce, to, że wyleczy się tężyczkę nie oznacza, że od razu wyrówna się wszystko w głowie, często trzeba nad tym oddzielnie popracować - wypróbuj relaksację Jacobsona.
_________________
Pomogłem? Kliknij i też coś zrób dla innych!

http://zdrowiej.vegie.pl/viewtopic.php?t=5093
 
     
Kondpil18 
Kondpil18

Dołączył: 13 Paź 2018
Posty: 9
Wysłany: 2018-11-10, 10:51    

Hiperwentylacji nie mam, chyba że silny stres ale mimo to oddycham wolno. Może po wycięciu żebra mam coś z płucami?

Byłem na różnych terapiach, poznawczo behawioralne, psycho dynamiczna, robiłem trening jacobsona i wszystko na nic.

Ostatnio mam poprawę, gdy zmniejszyłem wapń i potas. Zauważyłem także, że gdy zmieniam miejsce zamieszkania ze wsi na duże miasto to mam lęki mocno nasilone, serce wali. Potem po tygodniu przebywania gdzieś wszystko się uspokaja. Dziwne

Zacząłem też brać acetylocysteinę ACC Optima w celu podniesienia odporności, bo ostatnio mocno się wali, widziałem tomakin twój post i mnie zaciekawił, tylko jedno mnie nurtuje, czy Wit c miedź i cynk przy cysteinie jest konieczny?

Ciekawi mnie też bezpieczność Wit b6, kilku lekarzy twierdzi, że jest toksyczna przyjmowana długotrwałe, a ja biorę 50 mg z b complex i magnezem :/

Nadal czekam na odpowiedź nt. Boru, kupiłem kwas borowy z apteki i co dalej? Wymieszać z litrem wody i odmierzyć strzykawką 1mililitr i wypić?
 
     
Kondpil18 
Kondpil18

Dołączył: 13 Paź 2018
Posty: 9
Wysłany: 2018-11-10, 23:25    

Jeszcze jedno, co polecasz na wzmocnienie pamięci i koncentracji, szczególnie tej ostatniej. Zbliża się sesja i kolokwia, dużo materiału jak zwykle i znając moje zdolności koncentracji i wzięcia się do kupy to wychodzi na to że także za mało czasu.
 
     
tomakin
Administrator


Dołączył: 03 Lut 2007
Posty: 14982
Wysłany: 2018-11-12, 11:09    

Tak, kwas borowy tak jak jest napisane - strzykawką i do szklanki z wodą czy od razu po prostu wypić.

Cynk, miedź czy witamina C nie mają wiele wspólnego z cysteiną, po prostu jak brakuje cysteiny, to jej uzupełnienie poprawia odporność, jak cynku - to uzupełnienie cynku. Zazwyczaj nie wie się, czego brakuje (i czy w ogóle czegokolwiek), więc po prostu bierze się wszystko naraz.

B6 bywa toksyczna, ale przy większych dawkach. 50 mg spokojnie można brać całymi miesiącami.
_________________
Pomogłem? Kliknij i też coś zrób dla innych!

http://zdrowiej.vegie.pl/viewtopic.php?t=5093
 
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do: