Na tym forum można dyskutować o naturalnych metodach wspomagania leczenia wszelkiego rodzaju schorzeń i przypadłości, łącznie z rakiem czy AIDS.
Rejestracja / Register  Zaloguj / Login  Galeria  Czat  Mapa Google  
Szukaj Użytkownicy 




Portal partnerski: Dołącz do Vivy, ratuj zwierzęta, promuj wegetarianizm - nie zwlekaj!



Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi
Poprzedni temat :: Następny temat
TSH, USG tarczycy
Autor Wiadomość
izzi55 
:)

Dołączyła: 24 Cze 2010
Posty: 2
Wysłany: 2010-06-24, 16:29    TSH, USG tarczycy

Witam Lekarz zlecił mi badanie tarczycy, proszę o pomoc w interpretacji:
TSH -1,500 mU/l - norma - 0,27-4,2
FT4 - 1,02 pmol/l - norma - 12-22
P- ciała anty TPO- 14,7 IU/ml- norma <34,0
P- ciała anty TG- 26,7 IU/ml- norma< 115,0
PRL- prolaktyna 12,55 ng/ml- norma 4,79- 23,3
oraz USG tarczycy: tarczyca o wymiarach lewego płata: ok. 5,26x 1,52x 1,41 cm, prawego płata: ok. 5,32x 2,19x 1,72 cm- dolny brzeg sięga wcięcia jarzmowego mostka. Echogenicznośc tarczycy mniej więcej równomierna, bez nieprawidłowych odbić ogniskowych. W okolicy dużych naczyń szyi nie widać powiększonych węzłów chłonnych obustronnie. Wyczuwalny węzeł chłonny podżuchwowy po stronie prawej ma charakter odczynowy- średnicy ok. 1,19 cm
 
     
tomakin
Administrator


Dołączył: 03 Lut 2007
Posty: 14865
Wysłany: 2010-06-24, 19:40    

ft4 zapisałaś błędnie, a czemu miałaś zlecone to badanie? Nigdy nie interpretuje się pojedynczego badania bez uwzględnienia stanu zdrowia pacjenta.
_________________
Pomogłem? Kliknij i też coś zrób dla innych!

http://zdrowiej.vegie.pl/viewtopic.php?t=5093
 
     
izzi55 
:)

Dołączyła: 24 Cze 2010
Posty: 2
Wysłany: 2010-06-25, 09:11    

fakt, dla:
FT4- 1,02 ng/dl- norma 0.93-1,70
 
     
tomakin
Administrator


Dołączył: 03 Lut 2007
Posty: 14865
Wysłany: 2010-06-25, 17:41    

a drugie pytanie?
_________________
Pomogłem? Kliknij i też coś zrób dla innych!

http://zdrowiej.vegie.pl/viewtopic.php?t=5093
 
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do: