Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Niedoczynność tarczycy + nerwica
#1
Witaj.
Chciałby zasięgnąć Tomakin Twojej opinii.
Czy objętość tarczycy 11ml u mężczyzny, o jednorodnym echu, normoechogeniczna, bez zmian morfologicznych. TSH=3,74 FT4=0,91[0,65-1,45], FT3=3,53[2,5-4-4,3], ATPO i ATG w normach. Wzrost 183, waga 70kg. Czy przy takiej objętości tarczycy jestem skazany na przyjmowanie hormonu. Objawy: nerwowość, brak odporności na stress, potliwość mimo to zimne kończyny, problemy z pamięcią koncentracją, bezsenność.
Odpowiedz
#2
Mam jeszcze jedno pytanie. Zawsze piszesz, że niedoczynność przy prawidłowej tarczycy, to objaw niedoboru jod, a w rodzinie tylko ja mam problemy z tarczycą, a wszyscy żywimy się tak samo. Bo już sam nie wiem co myśleć i co robić, od czego to jest?
Odpowiedz
#3
Na rozmiarach tarczycy się nie znam, pytasz nie tego gościa, co trzeba.

Źle zrozumiałeś, pisałem (i piszę), że objawem silnego niedoboru jodu zawsze będzie niedoczynność tarczycy, a nie że każda niedoczynność tarczycy to wynik niedoboru jodu.

Ogólnie tarczyca i hormony to skomplikowana sprawa, na przykład lekki niedobór jodu w początkowym stadium daje - paradoksalnie - nadczynność tarczycy, w której tylko ft3 jest podwyższone. Można mieć doskonałą tarczycę, ale zaburzenia osiowe, na przykład przysadki. Można mieć jakieś egzotyczne przypadłości typu niska wrażliwość komórek na hormony. Dużo tego może być i naprawdę nie ma co nawet próbować dawać rady przez internet. To powinien ocenić specjalista na żywo, na podstawie wyniku badania, specjalista który zrozumie ten wynik bo zajmuje się tym całe życie.
Odpowiedz
#4
Czy możesz mi napisać, dlaczego mimo suplementacji magnezem do ok 2 lat, po próbie zwiększenia witaminy powyżej 2000UI, objawy nerwicy się nasilają w szczególności natłok negatywnych myśli, bezsenność, która minie w najbardziej wykańcza po nie mogę zasnąć i jeszcze śpię po 4-5godz, większa nerwowość.
Parathormon PTH (intact) Parathormon PTH (Intact) 73,4 pg/mL[12-88], Wapń zjonizowany 1,19 mmol/L[1,15-1,32]
Odpowiedz
#5
Nikt do końca nie wie, dlaczego tak jest. Część naukowców podejrzewa, że to sprawka magnezu, ale nikt nie wie na pewno.

Osłonowo bierz do D3 witaminę A, nie karoten tylko właśnie witaminę A, to 5 zł kosztuje za duże opakowanie. Niektóre badania sugerują, że to może odpowiadać za objawy.

Druga sprawa, jak masz niedobór selenu (co mogłoby częściowo wyjaśniać problemy z tarczycą), to magnezu nigdy nie uzupełnisz. Najpierw trzeba uzupełnić selen. Ale to też tylko zgadywanie.
Odpowiedz


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości