Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Badanie krwi w kierunku tarczycy, stany depresyjne, rozkojarzenie, wypadanie włosów
#1
Chciałem skonsultować swoje wyniki badań krwi. Niby się mieszczą w zakresie, ale na jednej stronie wyczytałem, że te zakresy badań są nie miarodajne i mam wątpliwości. Ogólnie to podejrzewam u siebie problemy z tarczycą, gdyż wypadają mi włosy, mam duże kłopoty z koncentracją, rozkojarzenie, stres, lęk, do tego problemy ze snem, stany depresyjne (od 2018 nerwica natręctw). 
Na tamtej stronie na której wyczytałem to gość pisał, że np. FT3 powinno być w przedziale 3-3,5
(mam 5,9 !), FT4, TSH, testosteron itd mnie też niepokoją. Wyniki badań podaje niżej plus w załączniku jeszcze są, z góry dzięki za wszelkie rady. Oczywiście zbieram też cenne porady jak w naturalny sposób radzić sobie z depresją.
Badania:
FT3 5,9 pmol/l zakres: 3,1-6,8
FT4 16,95 pmol/l zakres: 12-22
testosteron: 6,87 ng/ml zakres 2,49-8,36
TSH 2,88 miktoU/ml zakres: 0,270- 4,2
DHT 674,1 pg/ml zakres: 250-990 pg/ml
link do artykułu https://jarek-kefir.com/2017/05/10/dlacz...ie-wiedza/


Załączone pliki Miniatury
           
Odpowiedz
#2
Nie czytaj bredni w internecie, jakby tak było, to by połowa ludzi miała depresję, bo połowa ma te wartości poza normą. I ktoś by zauważył, że akurat osoby z wynikami w takim zakresie normy mają depresję. Zauważył, opublikował. A takich badań nie ma.

Jak lecą włosy, to możesz zbadać ferrytynę, albo spróbować uzupełniać cynk (zwykłe badanie cynku z krwi nie jest wiarygodne, a innych badań polskie laboratoria nie robią). Może też być kwestia magnezu, niski poziom tego pierwiastka też rozwala włosy. I też badania niewiele tu wykażą, chyba że zrobisz magnez wewnątrzkomórkowy, ale też nie wiem, na ile wiarygodne są te polskie testy.
Odpowiedz


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości