Zdrowiej - forum medycyny naturalnej

Nerwice, depresje etc oraz tarczyca - Nerwica, Alergia itp.

Hiob - 2019-10-31, 13:06
: Temat postu: Nerwica, Alergia itp.
Witam. Proszę o pomoc.

Płeć: Mężczyzna
Wiek: 27
Od urodzenia często chorowałem i jestem Alergikiem do tego w szkole podstawowej pojawiła się Nerwica lękowa a w wieku nastoletnim zaczęło pojawiać się coraz więcej różnych dolegliwości, które coraz bardziej się nasilają. Oto one:

Nerwica
Alergia
Suche wypadające włosy w tym brwi i rzęsy
Sucha łuszcząca się skóra
Łupież
Trądzik i krosty na plecach
Ciągłe uczucie zimna zwłaszcza dłonie i stopy
Bóle głowy
Problemy z pamięcią i koncentracją
Sennosć i zmęczenie
Kołatanie serca
Wzdęcia, zaparcia i gazy
Nietolerancja laktozy
Cienie pod oczami
Skakanie mięśni
Drętwienie kończyn
Częsta chrypka
Słaba odporność
Pogorszenie słuchu
Częste oddawanie moczu

Byłem u różnych lekarzy:

Alergolog - wyszła alergia na (pyłki, roztocza, pleśń, sierść) staram się nie brać leków bo nawet jak biorę to średnio pomagają
Psychiatra - brałem różne leki ale nie pomagają
Gastrolog - leki nie pomogły a z badań nic nie wyszło
Dermatolog - antybiotyki, maście i drogie szampony nie pomogły
Rodzinny - zrobił ogólne badania, które podobno wyszły ok i olał sprawę
Biorezonans (z przymróżeniem oka) - z wyników wyszły grzyby Penicillium notatum i Mucor racemosus są to grzyby, które pojawiają się w domach więc alergia na nie miałaby sens ale nie do końca wierzę w Biorezonans

To badania, które robiłem w ostatnich latach:

Helicobacter Pylori - Ujemny
Anty tGt w kl IgA (Celiakia) - <2 Ujemny
Gastroskopia - wyszła ok
USG jamy brzusznej - wyszło ok
ACTH - 27,50 norma 7,20 - 63,30
Kortyzol - 15,43 norma 4,82 - 19,5
TSH - 2,28 norma 0,27 - 4,20
FT3 - 5,70 (70,27%) norma 3,10 - 6,80
FT4 - 15,70 (32,60%) norma 12,00 - 22,00
Anty TPO - 6,85 norma do 34,00
Ferrytyna - 40,40 norma 30,00 - 400,00

Morfologia krwi:

Leukocyty 6,2 4,2 - 9,1
Erytrocyty 5,2 4,6 - 6,1
Hemoglobina 15.8 13,7 - 17,5
Hematokryt 46 40 - 51
MCV 90 79 - 92
MCH 31 26 - 32
MCHC 34,2 32,3 - 36,5
Płytki krwi 234,0 150,0 - 400,0
RDW-SD 43 35 - 44
RDW-CV 13 12 - 14
PDW 11 10 - 16
MPV 9,70 9,40 - 12,60
P-LCR 23 19 - 47
PCT 0,2 0,2 - 0,4

To wszystkie badania jakie mam reszte postaram się zrobić w najbliższym czasie jak fundusze pozwolą :/
tomakin - 2019-11-02, 03:26
:
To może trochę przypominać zaburzenia tarczycy, przy okazji masz dość niski poziom FT4. Nie wiem, czy nie warto się temu dokładniej przyjrzeć. Z drugiej strony, w sporej ilości chorób FT4 może spaść samo z siebie.

Zrobiłbym na Twoim miejscu dwie podstawowe rzeczy, zanim zaczniesz inwestować w jakieś drogie badania czy suplementy.

1. BARDZO dokładnie wyczyść sypialnię, ze szczególnym uwzględnieniem wszelkich śladów grzybów i pleśni. Wyrzuć stary materac, jeśli śmierdzi grzybem, dokładnie wycieraj wszelkie kurze.

2. podnieś ogólną odporność. Szczególnie ważny byłby w tym wypadku cynk i witamina D3, do tego oczywiście magnez - mniejsze dawki, ale regularnie, przez kilka miesięcy.
Hiob - 2019-11-05, 14:39
:
Dziękuje bardzo za odpowiedź.

Dobrze w takim razie wezmę się w najbliższym czasie za dokładne porządki w sypialni i zacznę brać Cynk, Witamine D3 i Magnez. Po jakim czasie mogę zauważyć poprawę i co robić jeśli poprawy nie będzie?

Jeszcze wstawię zdjęcie pleśni/grzyba, która jest w łazience i czy może być ona przyczyną tych wszystkich objawów?
tomakin - 2019-11-14, 11:36
:
Powietrze z łazienki raczej ucieka na zewnątrz, ale jeśli dobrze obejrzysz resztę mieszkania, znajdziesz pewnie podobne hodowle gdzieś obok okna, za szafą - jeśli grzyb robi się w jednym miejscu, to zazwyczaj jest też w innych, to objaw słabej wentylacji mieszkania.

Poprawa powinna być dość szybka, o ile oczywiście masz jakiegoś "gościa" w domu i o ile uda się go namierzyć i usunąć - jeśli masz na przykład przerośnięty pleśnią materac na łóżku, samo odkurzenie nic nie da.

To robimy na początek, bo te objawy mogą - ale nie muszą - być po prostu konsekwencją ekspozycji na pleśń i ogólnie słabej odporności. Takie rzeczy nie wychodzą w ogólnych badaniach krwi i mógłbyś grube tysiące wydać na badania, które nic by nie wykazały.
Hiob - 2019-11-17, 15:05
:
W dniu gdy pisałem ostatni post czyli 12 dni temu przeniosłem się do innego pokoju, który był odnawiany w tamtym roku czyli malowanie, położenie paneli podłogowych, nowe łóżko i wyrzucone stare meble. Niestety jak na razie nie czuje poprawy i nie wiem czy to zbyt krótki czas czy należy szukać innej przyczyny?
tomakin - 2019-11-24, 03:48
:
Zależy, jeśli grzyb miałby być w łazience, to gdzie w tym mieszkaniu nie będziesz spał, problem się utrzyma. Ale raczej problemy z grzybami wynikają z tego, co rośnie w sypialni i powinna być poprawa.
Hiob - 2019-11-24, 10:18
:
W pokoju w którym śpię od 3 tygodni nie ma grzyba bo był odnawiany a poprawy nie odczuwam i nie wiem co dalej robić. Czekać dalej cierpliwie na poprawę czy po takim czasie jeśli miały by być efekty to już by były?
tomakin - 2019-11-27, 08:35
:
Próbuj z tymi podstawowymi suplementami, a jak nie pomoże - zacznij robić badania. Na stronie o nerwicy jest wypisany podstawowy zestaw, prawie wszystkie zrobiłeś

http://nerwica.vegie.pl/terapia.html

Przez forum nikt nie postawi diagnozy, to niemożliwe - jeśli lekarz nie będzie wiedział, co jest grane, ktoś z internetu kto Cię nawet nie widzi tym bardziej nie ma szans. Miałem bardzo podobne objawy i u mnie okazało się, że brakuje kilku podstawowych składników odżywczych - cynku, D3, witamin z grupy B, miałem też mocno zagrzybioną sypialnię. Jeśli zmiana sypialni nie pomogła, możesz spróbować z suplementami, ale to na zasadzie "przynajmniej nie powinno zaszkodzić".
Hiob - 2019-11-27, 14:31
:
Ok zacznę brać suplementy i postaram się zrobić badania, których jeszcze nie robilem a są na liście może akurat coś wyjdzie.

A co do tarczycy i moich wyników TSH, FT3 i FT4 warto zrobić USG czy sobie odpuścić? Możliwe żeby tarczyca była chora przy takich wynikach?
tomakin - 2019-12-13, 05:55
:
na 100% z takimi wynikami tarczycy nie miałbyś odczuwalnych objawów, może jakieś delikatne skłonności do marznięcia przy niskiej temperaturze, może odrobinę szybsze męczenie się ale to tyle.