Zdrowiej - forum medycyny naturalnej

Nerwice, depresje etc oraz tarczyca - Nerwica i dobra droga do wyjścia.

Czarnyjas - 2018-04-11, 12:00
: Temat postu: Nerwica i dobra droga do wyjścia.
Witam,
Na nerwicę (raczej lęki – bo tak powiedział psycholog) cierpię od stycznia tego roku. Przed nabawieniem się nerwicy, miałem stresujący miesiąc w pracy plus stresującą sytuacje z dziewczyną. Aby jakoś sobie z tym radzić, zacząłem spożywać po pracy alkohol (2-3 piwka) plus paliłem trawę. Gdy w pracy się uspokoiło a sytuacja z dziewczyną wróciła do normy po około 2 tyg zacząłem odczuwać dziwne bóle serca plus podczas jazdy samochodem robiło mi się słabo. Zrobiłem wszystkie badania, okazało się że wszystko jest w normie (oprócz witaminy D, miałem jej na początku stycznia około 16 ng/ml). Funkcjonowałem w miarę normalnie, chodziłem na siłownie i starałem się unikać jazdy samochodem. Jakoś pod koniec stycznia coś we mnie pękło (podczas oglądania filmu) i od tej pory zaczął się 2-3 tyg koszmar. Natrętne myśli, bole serca, karku, głowy. Szukanie informacji w Internecie, pogrążanie się historiami osób które „siedzą w tym X lat”…. Myślałem że zwariuje, ale na szczęście od połowy marca przyszła odwilż. Jest znacznie lepiej. Dzięki pomocy koleżanki z pracy poznałem moc witamin i to jak zdrowe odżywianie ma wpływ na samopoczucie.
Czuje że jestem na dobrej drodze. Jakiś czas temu znalazłem te forum a sposób Admina na wyjście z nerwicy bardzo mi się spodobał i przy okazji oświecił.

Aktualnie dalej chodzę do psychologa, biorę witaminę D (4000), niacynę, B complex oraz magnez.

Jeśli chodzi o objawy nerwicy to:
- czasem czuje mięśnie w okolicy serca
- lekki ból głowy
- czasem zdarzają się natrętne myśli, ale udaje mi się z nimi walczyć
- zdarza mi się nakręcać i szybciej się denerwuje.
- krótko śpię 5-7 godzin (kiedyś 8-9) i zdarza mi się wstawać w nocy (zawsze około 3 :D, nie ważne o której poszedł bym spać)

Dzisiaj dostałem wyniki badań, czy widzicie może coś na co powinienem zwrócić uwagę.

Witamina B12 692,5pg/ml
FT4 1.610 ng/dl
FT3 3.76 pg/ml
Witamina D3 37 ng/ml
Insulina <2.0 uU/ml
testosteron 401 ng/dl
Homocysteina 9.03 umol/l
AST 17.7 u/l
ALT 19.8 u/l
Mocznik 38.4 mg/dl
Kreatynina 1.01 md/dl
Kwas moczowy 5.6 mg/dl
Bilirubina 0.405 mg/dl
Glukoza 82.8 mg/dl
Cholesterol 161.7 mg/dl
HDL-CHOL 47.4 mg/dl
LDL- CHOL 104.5 mg/dl
Żelazo 114.69 ug/dl
UICB 204 ug/dl
Na 141 mmol/L
K 4.15mmol/L
CL 101.1 mmol/L
Wapń 2.37 mmol/L
Magnez 2.01 mg/dL
CRP 0.71 mg/L
Poziom immunoglobin
IgG 10,5 g/l
IgA 1,78 g/l
IgM 0,42 g/l
FERR 1 96.64 ng/ml
TSH 3.56 uIU/ml
WBC 5.24
NEUT 2.5
LYMPH 1.91
MONO 0.68
EO 0.12
BASO 0.03

RBC 5.15
HGB 14,8
HCT 42,4
MCV 82,3
MCH 28,7
MCHC 34,9
RDW-SD 37,4
RDW-CV 12,5

PLT 150
PDW 19,1
MPV 12,4
P-LCR 41,2
PCT 0,19

RET 10,8
IRF 2,0
LFR 98
MFR 2,0
HFR 0,0
RET-He 30,1

OB-5mm/1godz.
tomakin - 2018-04-13, 18:29
:
Nie podałeś norm, więc ciężko wyczuć, czy badania są OK, czasem laboratorium ma inaczej wyskalowane przyrządy i normy są przez to inne. Na oko wszystko wygląda dobrze, ale niektórych rzeczy nie wyłapiesz podstawowymi badaniami, np tężyczki.

Ogólnie - wygląda to na typową agorafobię, rób to, co masz wypisane na stronce, a co do lęków związanych z podróżą - po prostu rób relaksację mięśniową zawsze przed jazdą samochodem, dzięki temu organizm zacznie kojarzyć to z czymś relaksującym.
Czarnyjas - 2018-04-14, 18:25
:
Dzięki za odpowiedź, do dzisiaj dodaje do swojej kuracji Omege 3, lecytynę oraz cynk.
Wszystkie wyniki byly w normach. Jedynie:
HDL-CHOL 47.4 ( norma 55-80)
Krwniki czerwone w moczu
Insulina <2,0 uU/ml (norma 8.9-28,4)

Z tego co pamiętam zawsze miałem średniej jakości mocz.

Co do aktualnej suplementacji to:
- witamina D (4000),
- niacynę 50mg ,
- B complex
- magnez 300 mg
- Omega 3 (2000)
- Cynk 15mg
- lecytyna 1200 mg
- ashawaganda
czarnamambaa - 2018-04-17, 11:11
:
Czesc Tomakin ,duzo Twoich postow sie naczytalam , mysle ze w jakims duzym stopniu ludziom pomogles. Wiec kolej na mnie, juz opadam z sił.
Jestem strasznie nerwowa osoba , wbiłam sobie do glowy ze nie lubie ludzi ale i przy okazji boje sie ,czuję lęk przez spoglądających na mnie ludzi, mam pocenie rąk, nóg, mam tez zimne rece i zimne stopy ,slaba mam pamiec , przy rozmowie z kims brakuje mi czasami slowek, jeszcze niedawno drgala mi powieka , teraz juz jest dobrze ,a i bardzo sie poce, pod wplywem stresu serce mi strasznie bije, nogi dretwieja, ja mam chyba nerwice.
Jeszcze mialam cos takiego jak np zmywalam naczynia i przy odkladaniu na suszarke np jakies naczynie sie obilo o drugie, czy poruszylo przypadkiem to mialam lęk w glowie w formie lekkiego odruchu tiku glowa....
w 2015 roku poszlam pierwszy raz do psychiatry przepisala mi leki po ktorych nie dalo sie normalnie funkcjonowac otepienie mozgu, sennosc stan masakryczy, poszlam do niej na druga wizyte zmienila mi leki , nic to nie dalo czulam sie fatalnie , stwierdzilam ze nie bede tych psychotropow brala i sie nimi trula. od tego czasu nie leczylam sie , moge tylko stwierdzic ze jest coraz gorzej , jeszcze niedawno myslalam ze to samo moze mi przejdzie ...
nie ukrywam ze siegalam tez po alkohol.. wiem ze to nie rozwiazanie , ale on sprawial ze o wszystkich lękach zapominalam i czulam sie swietnie, niekorzysc taka ze byc moze a raczej napewno wyplukalam sie z witamin ...
chce wziac sie za siebie i za swoje zdrowie ,Czytalam twoje posty zeby brac magnez , i tak kupilam MAGNE B6 I ASPARGIN , biore te leki od 1,5 tygodnia i plus jest taki ze serce bije mi miarowo , a z lękami się nie moge rozstać ... to jest straszne . Bardzo chciala bym byc w pełni zdrowa i zyc normalnie jak kazdy zdrowy czlowiek i cieszyc sie zyciem a w przyszlosci zalozyc swoja rodzine ...
Czy jest mozliwosc wyjscia z tej choroby nie biorac psychotropow?????
jestem mloda piekna kobieta,,prosze pomoz mi, bo juz nie daje rady
tomakin - 2018-04-18, 01:17
:
@Czarnyjas - jeśli masz aż tak wywaloną poza normę insulinę, to zajmij się tym, zanim będziesz miał ciężką cukrzycę z komplikacjami. Zrób sobie krzywą insulinową, z wynikami idź do diabetologa, niech oceni. Zaburzenia insuliny to jedna z potencjalnych przyczyn ataków paniki, więc może tutaj trzeba uderzyć.

@Czarnamamba - masz całą stronę o nerwicy lękowej, zacznij od zrobienia badań tam wypisanych, jak masz kasę to zrób też próbę tężyczkową. Nie bierz żadnych supli póki się nie przebadasz. Stronka to www.nerwica.vegie.pl
subzero - 2018-04-18, 01:50
:
tomakin napisał/a:
. Zrób sobie krzywą insulinową

Nie cukrową?
tomakin - 2018-04-22, 21:43
:
nie, chodzi o oznaczenie glukozy oraz insuliny
czarnamambaa - 2018-04-26, 09:28
:
- Tomakin
brałam przez ok. 2,5 tygodnia magnez: magne b6 naprzemian z asparginem , musialam zaprzestac brac te leki , gdyz mialam klopoty z oddychaniem i meczy mnie kaszel ...
czyli ja nie mam niedoboru magnezu, bo byc moze ten az przedawkowalam , bo bralam spore ilosci, albo moj organizm nie toleruje tych leków.
wiec skad te moje lęki są i objawy???/ ;/////

* badania niedlugo z krwi bede robila.
tomakin - 2018-04-28, 16:17
:
magnez uzupełnia się dłuuuugo, co więcej w niektórych przypadkach mogą być problemy - gdy jest jednocześnie niski poziom witaminy D3 i zaburzenia gospodarki wapniem, wtedy pomimo niedoboru magnezu, człowiek źle reaguje na jego suplementy.

I nie, z krwi nie oznaczysz niedoboru magnezu, chyba że znajdziesz laboratorium oznaczające poziom wewnątrzkomórkowy.
czarnamambaa - 2018-04-29, 14:54
:
to jaki z tego morał???, bo nie wiem co mam robić ?
Anula55 - 2018-04-30, 16:10
:
Pierwszy raz widzę taki przypadek.
tomakin - 2018-05-01, 11:02
:
Masz na stronce o nerwicy opisane, co robić z tężyczką. A na początek warto zrobić badania by sprawdzić, czy to w ogóle masz.
malinka1 - 2018-05-02, 13:59
:
a ile brałaś leki?
czarnamambaa - 2018-05-03, 12:04
:
które leki ?
czarnamambaa - 2018-05-03, 12:05
:
Anula55 napisał/a:
Pierwszy raz widzę taki przypadek.



jaki przypadek ???
tomakin - 2018-05-06, 03:01
:
to pewnie bot reklamowy, za jakiś czas zedytuje post i wrzuci link albo coś takiego.
czarnamambaa - 2018-05-07, 14:04
:
nie da się tutaj załącznika żadnego wysłać , zdjęcia itp ?
czarnamambaa - 2018-05-07, 14:19
:
#Tomakin:


moje wyniki z krwi :

Leukocyty 7,37
limfocyty% 33,1
monocyty% 8,0
neutrofile% 53,9
eozynofile% 4,5
bazofile% 0,5
niedojrzale granulocyty5 0,1
nrbc% 0,000
microcyty 2,8
macrocyty 4,0
limfocyty 2,44
monocyty 0,59
neutrofile 3,97
eozynofile 0,33
bazofile 0,04
niedojrzale granulocyty 0,01
nrbc# 0,000
erytrocyty 4,71
hemoglobina 13,4
hematokryt 39,5
mcv 83,9
mch 28,5
mchc 33,9
rdw-cv 13,0
rdw-sd 39,8
plytki krwi 268
pdw 11,9
mpv 10,4
p-lcr 28,1


PCT 0,28%
GLUKOZA 79
KREATYNINA 0,68
ZELAZO 74


AST 18
ALT 16
BILIRUBINA 0,4
CHOLESTEROL 177
KWAS MOCZOWY 5,0
TSH 1,25

* BADANIE GLUKOZY NA CZCZO - 97



BADANI OGÓLNE MOCZU:

BARWA zolta
PRZEJRZYSTOSC zupelna
CIEZAR WLASCIWY 1,025
PH 5,0
LEUKOCYTY 100,0 leu
AZOTYNY neg
BIALKO neg
GLUKOZA norm
CIALA KETONOWE 5
UROBILINOGEN norm
BILIRUBINA neg
ERYTROCYTY neg
OSAD MOCZU A19.24.10
NABLONKI PLASKIE LICZNE
LEUKOCYTY 17 wpw
ERYTROCYTY 1 swieze wpw
SZCZAWIANY WAPNIA liczne
BAKTERIE pojedyncze
subzero - 2018-05-07, 14:51
:
Dlaczego nikt oprócz mnie nie umie się domyślić, że wyniki badań podaje się wraz z normami?
czarnamambaa - 2018-05-07, 15:29
:
moje wyniki są wspaniałe , lecz nie wiem skąd moje objawy i jaka przyczyna i z czego to wynika... ;/
subzero - 2018-05-07, 15:37
:
Jeszcze raz: obok wyników badań są normy, należy je także przepisać. Po pierwsze, nawet lekarz nie zna norm do wszystkich badań na pamięć. Po drugie, normy się często różnią w zależności od laboratorium. Nie rozumiem czemu tego pierwszego powodu nikt nie umie się domyślić.
czarnamambaa - 2018-05-07, 15:45
:
DLACZEGO ZAŁĄCZNIkA TUTAJ NIE DA SIE ZAŁĄCZYC // CHOCIAZBY ZDJECIA BADAN , A NIE ZE TRZEBA WSZYSTKO RECZNIE PISAC!!!!!!
czarnamambaa - 2018-05-07, 15:56
:
#Tomakin:


moje wyniki z krwi :

Leukocyty 7,37 4,4 -11,0
limfocyty% 33,1 25,0-40,0
monocyty% 8,0 0,0-12,0
neutrofile% 53,9 35,0-55,0
eozynofile% 4,5 0,0-5,0
bazofile% 0,5 0,0-1,0
niedojrzale granulocyty5 0,1
nrbc% 0,000
microcyty 2,8
macrocyty 4,0
limfocyty 2,44 0,63-3,84
monocyty 0,59 0,0- 0,68
neutrofile 3,97 1,23-6,6
eozynofile 0,33 0,0-0,56
bazofile 0,04 0,0-0,11
niedojrzale granulocyty 0,01
nrbc# 0,000
erytrocyty 4,71 3,5-5,2
hemoglobina 13,4 12,0-16,0
hematokryt 39,5 36,0-46,0
mcv 83,9 80,0-96,0
mch 28,5 25,0-34,0
mchc 33,9 32,0-37,0
rdw-cv 13,0 11,5-14,5
rdw-sd 39,8 37,0-54,0
plytki krwi 268 150-400
pdw 11,9 9,0-17,0
mpv 10,4 9,0-13,0
p-lcr 28,1 13,0-43,0


PCT 0,28% 0,17-0,35
GLUKOZA 79 70-99
KREATYNINA 0,68 < 0,90
ZELAZO 74 37-145


AST 18 <32
ALT 16 <31
BILIRUBINA 0,4 <1,1
CHOLESTEROL 177 <190
KWAS MOCZOWY 5,0 <5,7
TSH 1,25 0,27-4,20

* BADANIE GLUKOZY NA CZCZO - 97



BADANIE OGÓLNE MOCZU:

BARWA zolta
PRZEJRZYSTOSC zupelna
CIEZAR WLASCIWY 1,025 1,012-1,026
PH 5,0 4,6-8,0
LEUKOCYTY 100,0 leu (-)
AZOTYNY neg (-)
BIALKO neg (-)
GLUKOZA norm (-)
CIALA KETONOWE 5 (-)
UROBILINOGEN norm (-)
BILIRUBINA neg (-)
ERYTROCYTY neg (-)
OSAD MOCZU A19.24.10
NABLONKI PLASKIE LICZNE
LEUKOCYTY 17 wpw
ERYTROCYTY 1 swieze wpw
SZCZAWIANY WAPNIA liczne
BAKTERIE pojedyncze
czarnamambaa - 2018-05-07, 20:44
:
Tomakin odkad odstawilam teraz niedawno ten magnez :-( ciagle mam kaszel i mi to nie przechodzi w ogole ;//////??? :-( :-( :-( :-( :shock: :shock: :shock:
tomakin - 2018-05-08, 01:00
:
Zawsze można wrzucić na imgur albo inny serwis z fotkami i tutaj dać link

Zrobiłaś tylko połowę badań, ogólnie masz liczne szczawiany wapnia, niedługo dorobisz się kamieni nerkowych jak czegoś z tym nie zrobisz.

Ogólnie jeśli ktoś przez 10 lat wypłukiwał sobie magnez z organizmu, a potem pisze, że uzupełnia już AŻ TYDZIEŃ i czemu nie jest zdrowy, no to sorki, to tak nie działa. Wapń w moczu wskazuje na zaburzenia na linii wapń / magnez / witamina D3, być może to tylko niedobory, być może jakieś poważniejsze zaburzenie.
czarnamambaa - 2018-05-08, 09:28
:
i co z tymi szczawianami wapnia? jak temu zapobiec ? :-( :-( :-(
wiem , że nie zrobilam jeszcze wszystkich badan , jutro bede robila płatne badania :
magnez, wapń .
Tomakin pomoz mi co dalej robić :cry:
czarnamambaa - 2018-05-08, 16:17
:
dzisiaj mi wyskoczyła na ustach opryszczka, czy ma ona wplyw na badania z krwi ? czy nie przeszkadza?
tomakin - 2018-05-14, 04:53
:
Idealnie byłoby wykonać próbę tężyczkową, a te podstawowe badania masz na stronce o nerwicy.

opryszczka nie ma wpływu

a szczawiany nie wiemy, skąd się wzięły, można tylko zgadywać - ale najpierw to powinien lekarz ocenić czy nie ma tam jakiejś choroby, zanim zacznę zgadywać i sugerować suplementy.