Zdrowiej - forum medycyny naturalnej

Artykuły i FAQ - zajrzyj zanim napiszesz - Potas - dłuższe życie za grosze

tomakin - 2011-12-17, 01:15
: Temat postu: Potas - dłuższe życie za grosze
Potasem interesowano się od dawna. Wielokrotnie prowadzono badania statystyczne, w których ludzie z najwyższym spożyciem potasu i najniższym soli żyli najdłużej, z kolei najwyższe spożycie soli i najniższe potasu gwarantowało szybki zgon. Nie było do końca jednak wiadomo, czy wynika to z samej zawartości tych pierwiastków, czy raczej z tego, że z reguły sól jest w pokarmach mocno szkodliwych (mięso, sery), zaś potas w zdrowych (warzywa i owoce).

Nowe badania w których wprowadzono suplementację chlorkiem potasu przynajmniej częściowo rozwiały wątpliwości - ten pierwiastek działa, potrafi znacznie przedłużyć życie. Do tego stopnia, że w okresie trwania badania na 1000 zgonów u osób z niskim spożyciem potasu przypadało jedynie 600 u osób z wysokim.

Potas chroni przede wszystkim przed chorobami układu krążenia, ale też przed przynajmniej niektórymi formami nowotworów. W klinice Gersona wykorzystuje się dietę z bardzo wysoką ilością potasu (uzyskiwaną m.in. za pomocą suplementów) i skrajnie niską sodu, aby sprowokować komórki nowotworowe do apoptozy (samobójstwa) - w zasadzie cały problem z nowotworami polega na tym, że komórki które powinny się zabić, nie robią tego, nowotwór to nic innego jak grupa komórek która zapomniała się zabić i zaczęła rozmnażać. Co by nie mówić o prawdziwości tej teorii, instytut Gersona ma 6 krotnie wyższą skuteczność w leczeniu późnych form czerniaka złośliwego niż "normalni" lekarze - co potwierdzono opublikowanymi badaniami. Zarzekają się też że tak samo radzą sobie z innymi nowotworami, ale żadnych więcej badań nie pozwolono im opublikować.

Podejrzewa się go o wpływ ochronny przed innymi schorzeniami, ale ciężko wyczuć, czy odpowiada za to sam potas, czy też substancje obecne w produktach bogatych w ten pierwiastek. Zauważono, że dieta bogata w ten pierwiastek powstrzymuje osteoporozę i rozwój kamieni nerkowych. Możliwe, że ma to wpływ na wiele, wiele innych schorzeń, ale brak tu szczegółowych badań.

Oczywiście, najlepsze rozwiązanie to zmiana diety, tak, aby zawierała możliwie dużo potasu. Banany, pomidory, ale też np wszelkiego rodzaju fasole. Ale są ludzie po prostu "niereformowalni", np starsi rodzice niektórych czytelników. Ich łatwiej namówić na suplementy, chociaż niektórzy mają taki beton w głowie że nic nie przeniknie. Są też tacy jak ja, którym po prostu nie chce się aż tak dbać o dietę, nie mają ani czasu, ani kasy na dużą ilość warzyw, do tego lubią podjeść paskudne fastfoody. Lepiej wtedy uzupełnić suplementem, niż nic nie robić.

Związki potasu są śmiesznie tanie, w grę wchodzi chlorek albo cytrynian - polecam jednak chlorek, ze względu na dużo większą ilość potasu na jednostkę wagową. Za jakieś 10 zł można kupić kilogram, w którym będzie około 520 gramów potasu. Przy rozsądnej suplementacji 2 gramów potasu dziennie (czyli 4 gramy proszku) starczy to na prawie 9 miesięcy. Wyjdzie poniżej 15 zł na rok, za co mamy znacznie lepsze samopoczucie, o wiele niższe ryzyko schorzeń serca, nowotworów, wylewu. W przypadku cytrynianu uzyskujemy dodatkowo korzyści z zażywania soli kwasku cytrynowego, trzeba tylko pamiętać, aby nie łączyć ich z pokarmami bogatymi w aluminium - zboża (w tym też np ciastka), herbata czy kawa. Jeden gram cytrynianu zawiera 382 mg jonów potasu (mniej, jeśli jest uwodniony). Jest też kilkukrotnie droższy.
prostix - 2011-12-17, 12:27
:
Zmieniłeś zdanie? Pisałeś, że potas z suplementów jest szkodliwy, że tylko i wyłącznie potas naturalny. Chyba, że potas w proszku jest nieszkodliwy w porównaniu z potasem w pastylkach.
Masz jakieś badania na temat tego, czy trzeba koniecznie ograniczać sól, czy wystarczy włączyć więcej potasu? Gdzieś czytałem, że nie szkodzi duża ilość soli, lecz jedynie niedobór potasu.\

Widzę, że zapomniałeś o często spożywanym źródle potasu, czyli o ziemniakach.
prostix - 2011-12-21, 17:51
:
http://kopalniawiedzy.pl/...lim-Yusuf,14353
prostix - 2012-02-16, 15:43
:
Co prawda przeciętna polska dieta jest niezdrowa, ale wydaje mi się, że potasu to akurat ma wystarczająco dużo. Dużo potasu jest w tak często zjadanych ziemniakach. Potas jest też w fasoli, grochu, kaszy gryczanej, pomidorach.
Spioch - 2012-02-25, 18:54
:
Ostatnio wyszukuje trochę informacji o potasie, i tak się zastanawiam - czy typowe badanie z surowicy krwi na potas, sód i chlorki oddaje rzeczywisty stan relacji tych pierwiastków w organizmie, czy są jakieś bardziej miarodajne badania ?
tomakin - 2012-02-25, 23:32
:
Nie oddaje, ale innych badań też nie zrobisz. Zawartość wewnątrz komórek nie odpowiada stężeniu w osoczu, w każdym razie nie zawsze. Po prostu reguluj sobie dietę, dążąc do odpowiednich wartości.
Spioch - 2012-03-01, 08:35
:
Czyli może być taka sytuacja, że w badaniach krwi wyjdzie zakres normy, a na poziomie komórkowym będzie go po prostu za mało ?

Bo z tego co się ostatnio dowiaduje, potas rzeczywiście jest bardzo ważny dla organizmu, m.in uwodnienie komórek i przewodzenie bodźców nerwowych, do tego jeszcze np. wpływa na poziom wydzielania insuliny.

A do tej pory myślałem, że to taki niepozorny pierwiastek o który nie trzeba się martwić bo jedząc 8 bananów dziennie, warzywa można wyrobić normę, a uzupełniać trzeba tylko w chorobach serca.


Nabyłem chlorek potasu, zacznę brać, zobaczymy czy będą widoczne efekty suplementacji.
tomakin - 2012-03-01, 16:57
:
Jedząc 8 bananów dziennie nie trzeba suplementować, problem w tym, że większość ludzi je 1 banana na tydzień, a warzywa to widzą na wystawie w sklepie.
prostix - 2012-03-01, 22:36
:
Ale większość ludzi je ziemniaki, a one też mają dużo potasu. No i jeszcze groch, fasola, kasza gryczana, chleb razowy mają dużo potasu. Chyba w przeciętnej polskiej diecie potasu nie brakuje.
Spioch - 2012-03-10, 11:29
:
Ten chlorek potasu jest chyba bardziej słony od NaCl, może by go sypać poprostu do potraw zamiast soli kuchennej ?
prostix - 2012-03-10, 11:35
:
Czy ten chlorek potasu to nie jest sprzedawana w aptekach dla ludzi z nadciśnieniem sól potasowa?
Spioch - 2012-03-10, 11:38
:
Tak, to właśnie ten sam chlorek potasu. Na recepte jest sprzedawany Kalioz, chyba największa dawka to jest 391 mg lub podwójna, opakowanie 60 tabl. kosztuje chyba 10 czy 15 zł.
prostix - 2012-03-10, 12:01
:
No to trzeba się najpierw upewnić, czy nerki zdrowe, zanim się zacznie to jeść.
tomakin - 2012-03-11, 00:37
:
Na pewno wiedziałoby się o problemach z nerkami, gdyby doprowadzały do zagrożenia w przypadku suplementacji potasem - musiałyby być naprawdę DUŻE, uniemożliwiające życie bez ciągłej kontroli lekarskiej, bo przecież zjedzenie kilku bananów odpowiada zażyciu kilkunastu takich tabletek. Napisali o tym na wypadek, gdyby ktoś ze skrajną niewydolnością nerek zeżarł tego za dużo i się zatruł - prawdopodobieństwo co prawda jak w totka, ale jak nie napiszą na ulotce to pójdą siedzieć gdy do tego dojdzie. Idiotów nie brakuje, zawsze znajdzie się ktoś uzależniony od sztucznej nerki kto sobie zacznie potas jeść bo w "życiu na gorąco" napisali że to zdrowe.

I owszem, można tym solić potrawy. Tylko nie rezygnuj całkowicie ze zwykłej soli, jemy jej co prawda o wiele za dużo, ale przegięcie w drugą stronę też jest niezdrowe.
lamia_gda - 2012-04-09, 20:39
:
potas wypłukuje się w gotowaniu. Ale czy ulega zniczczeniu w obróbce termincznej, czy nie?

- wie ktoś?
tomakin - 2012-04-10, 02:22
:
przecież to pierwiastek, jak może być niszczony? Wypłukiwany owszem, ale wtedy znajduje się w wywarze.
lamia_gda - 2012-04-11, 18:17
:
tomakin napisał/a:
przecież to pierwiastek, jak może być niszczony? Wypłukiwany owszem, ale wtedy znajduje się w wywarze.


:oops:

no i o take odpowiedź mi chodziło.
(jak chce, to portrafi ;) ).
lamia_gda - 2012-04-11, 18:19
:
no ale zaraz pojawiło się 'ale" - czy potas w produkach występuje jako pierwiastek, czy jako zwiazki potasu. W tym drugim przypadku pytanie jednak chyba byłoby aktualne (?)
tomakin - 2012-04-12, 18:34
:
Zawsze jako sól potasu, nie może występować w formie metalicznej, żadna obróbka też go w formę metaliczną nie zamieni.
lamia_gda - 2012-04-12, 23:27
:
no i ta sól się nie rozpada w obróbce termicznej, taak?
tomakin - 2012-04-13, 00:07
:
nie ma prawa. Gdyby się rozpadła, zabiłaby wszystkich w okolicy.
Ivy - 2012-04-17, 11:43
:
ja się chciałam upewnić.. czyli można kupić taki chlorek potasu spożywczy na allegro i normalnie tym solić potrawy? Nie ma to jakiegoś działania drażniącego na przewód pokarmowy (bynajmniej większego niż zwykła sól)? Można to stosować przy chorobie jelit?
tomakin - 2012-04-18, 16:44
:
Ja stosuję, z tego co wiem nie ma żadnych przeciwwskazań - w każdym razie ja nie znam. Co najwyżej bardzo wysokie dawki przy jednoczesnym mocnym ograniczeniu soli mogą wywołać spore problemy, ale to naprawdę trzeba mocno przegiąć żeby się pojawiły. No i przy bardzo ostrych chorobach nerek nie wolno stosować soli potasu (ani nawet zresztą np jeść bananów w dużych ilościach), ale chyba ludzie którzy muszą korzystać ze sztucznej nerki wiedzą o tym.
Szad - 2012-06-18, 15:31
:
Taki potas byłby dobry?

http://allegro.pl/chlorek...2404511805.html
tomakin - 2012-06-19, 13:13
:
Ja taki kupiłem (chyba nawet u tego samego sprzedawcy) i używam, fajnie regeneruje po treningu. Ale gwarancji oczywiście nie dam czy jest na pewno czysty i tak dalej, bo nie jestem ani jego producentem, ani sprzedawcą :D
predator - 2012-06-24, 19:10
:
tomakin napisał/a:
przecież to pierwiastek, jak może być niszczony? Wypłukiwany owszem, ale wtedy znajduje się w wywarze.

Pewnie chodzi o to co sie np z wapniem dzieje - w wysokiej temperaturze organiczny wapń jest niszczony - i mamy jedynie wolne pierwiastki.
alfa - 2012-07-15, 17:51
:
Jakie problemy moze wywolac nieuzywanie soli? Bo ja od jakiegos czasu nie stosuje soli wogole i moze jednak powinienem, tylko pytanie ile? Rozumiem ze najzdrowsza jest nieoczyszczona, czy np. himalajska jest ok?
tomakin - 2012-07-17, 17:16
:
sól masz w pokarmach, ale jeśli będziesz jednocześnie stosował zerową ilość soli, małą ilość pokarmów mających naturalnie sól oraz np ćwiczył pocąc się, w końcu dorobisz się niedoboru sodu - a to jest już zagrożenie życia. Ogólnie - trochę soli trzeba spożywać, ale przeciętny Polak spożywa jej 4-5 razy za dużo.
alfa - 2012-07-20, 18:49
:
generalnie nie jem gotowych potraw i nie sole, czy oprocz braku sodu moga powstac jakis inne grozne zmiany? Popatrze sobie jakie sa objawy niedoboru sodu.
alfa - 2012-07-20, 18:58
:
nie znalazlem nic ciekawego jesli chodzi o sod natomiast z magnezem moze byc u mnie kiepsko, musze na niego zwrocic uwage
tomakin - 2012-07-23, 01:19
:
potas nie przyswoi się, dopóki nie uzupełni się magnezu - taka jest między nimi zależność.
tomakin - 2013-02-05, 01:27
:
łyknąłem szklankę chlorku potasu przed treningiem biegowym, łojezusmaria, ale kosmos. Dawno tak rewelacyjnie mi się nie biegło. Samopoczucie jak samopoczucie, ale elektronicznych urządzeń pomiarowych się nie oszuka - pulsometr pokazywał coś, czego nie miał prawa pokazać. Aż zacząłem się zastanawiać, czy jakimś cudem nie mam niedoboru potasu - pomimo diety teoretycznie bardzo bogatej w ten pierwiastek. No to chlup, trzecia szklaneczka dziś - w sumie będzie jakieś 5 gramów potasu na dobę z suplementów. Zobaczę, co z tego będzie.
bogdantm - 2013-02-24, 15:02
:
tomakin napisał/a:
łyknąłem szklankę chlorku potasu przed treningiem biegowym, łojezusmaria, ale kosmos. Dawno tak rewelacyjnie mi się nie biegło. Samopoczucie jak samopoczucie, ale elektronicznych urządzeń pomiarowych się nie oszuka - pulsometr pokazywał coś, czego nie miał prawa pokazać. Aż zacząłem się zastanawiać, czy jakimś cudem nie mam niedoboru potasu - pomimo diety teoretycznie bardzo bogatej w ten pierwiastek. No to chlup, trzecia szklaneczka dziś - w sumie będzie jakieś 5 gramów potasu na dobę z suplementów. Zobaczę, co z tego będzie.


i jak po suplementacji 5 g potasu dziennie :?:
z tego co doczytalem bez potwierdzen badaniami to dla sportowcow 3,5 g potasu podane w suplementacji to ilosc odpowiednia ?
tomakin - 2013-02-24, 16:21
:
w sumie nic ten potas nie zmienił :D więc mi się znudził.

3,5 grama to akurat w okolicach 100% zapotrzebowania, łącznie z tym co masz w pożywieniu powinno być ze 150% - i powinno wystarczyć. Co prawda małpy jedzą dużo więcej tego potasu, ale póki nikt tego dokładnie nie zbada, nie ma co przesadzać.
bogdantm - 2013-02-24, 17:10
:
tomakin napisał/a:
w sumie nic ten potas nie zmienił :D więc mi się znudził.

3,5 grama to akurat w okolicach 100% zapotrzebowania, łącznie z tym co masz w pożywieniu powinno być ze 150% - i powinno wystarczyć. Co prawda małpy jedzą dużo więcej tego potasu, ale póki nikt tego dokładnie nie zbada, nie ma co przesadzać.


no coz ja jestem na 5g potasu w suplementacji przeciagne tydz lub dwa zobacze jaki wplyw i czy bedzie jakikolwiek na wydolnosc i sile a cwicze ciezko z bardzo krotkimi przerwami pomiedzy ciezkimi seriami wiec zdobede doswiadczenie czy dziala i jesli to jak :idea:

masz moze jakies info do stosowania witamin przez L.Paulinga :?:
o witaminie C sa info ale mnie interesuje jakie mial podejscie do innych witamin mineralow
tomakin - 2013-02-25, 09:42
:
hmm, z tego co pamiętam głównie zachwycał się mieszanką witamina C + cysteina + prolina (o ile czegoś nie pokręciłem, nie chce mi się teraz sprawdzać), która to mieszanka według niego miała czyścić tętnice. Ale to były czasy gdy takich rzeczy się nie sprawdzało tylko ogłaszało. Pauling całe życie twierdził że witamina C leczy raka, a potem na tego raka zmarł, więc tyle są warte niesprawdzone rady.
tomakin - 2013-02-26, 12:40
:
lizyna + prolina, wiedziałem że coś pokręcę :D
plywaczka - 2013-07-11, 18:50
:
Dzisiaj spróbowałam chlorku potasu..
Jejku - jak wy to spożywacie?
Każda forma-czy to posypywanie, czy to rozmieszane z wodą-była dla mnie ciężko przełykalna.
Jest na to jakiś sposób?
tomakin - 2013-07-11, 18:59
:
Możesz po prostu jeść bnanay albo pomarańcze :D

Ja to rozpuszczałem w wodzie i chlup, chociaż nie wiem czy to ma sens, mam w diecie raczej sporo więcej potasu w porównaniu do średniej populacji. Dziś mierzyłem sobie ciśnienie krwi automatem w aptece, 103/77.
munieslaw - 2013-07-11, 19:01
:
Może spróbuj rozpuścić w większej ilości wody? Ja to nawet w 0,5l wody potrafię rozpuścić...
Zresztą chlorek potasu nie jest zły, porównałbym do wody z solą. Siarczan miedzi ma dopiero niezapomniany smak :D
plywaczka - 2013-07-11, 20:10
:
Miedź pojade odebrać jutro-już czeka na mnie w paczkomacie :)
A rozpuszczać w większej ilości wody będę próbować. Chociaż wolałabym chyba nawet łyżeczkę bardzo niedobrego proszku połknąć i popić niż męczyć się z całą szklanką takiego roztworu..
plywaczka - 2013-07-16, 15:27
:
A czy ktoś próbował wymieszać w tej samej wodzie Magnez i Potas?
tomakin - 2013-07-16, 19:46
:
ja, prawie za każdym razem :D Smaku to nie poprawia, wprost przeciwnie...
munieslaw - 2013-07-17, 11:20
:
Jak zmieszam 2 g chlorku magnezu i 2 g chlorku potasu w wodzie, to po tym nie będzie rozwolnienia? Myślałem, że taka mieszanka to za dużo na raz. Oczywiście zakładamy, że wypije to osoba zdrowa tzn. bez jakiś nietypowych chorób jak niewydolność nerek.
plywaczka - 2013-07-17, 13:42
:
Nie jestem pewna ale ja chyba właśnie dzisiaj po takiej wczorajszej mieszance miałam "sensacje..".
tomakin - 2013-07-18, 12:39
:
jak są rozwolnienia to zmniejszyć dawkę i tyle - zwłaszcza magnezu, bo potas nie wywołuje żadnych problemów. No i nie wiem, czy nie za dużo w tym chlorków, może inny rodzaj suplementu potasu byłby lepszy?

Zresztą na dobrej diecie nie ma prawa potasu zabraknąć, jeśli komuś jego brakuje to dieta powinna być pierwszą rzeczą do zmiany w życiu. Owoce (źródło potasu) zawierają nie tylko jego, ale tez kilkaset innych składników odżywczych. Jedynie kilka z nich można uzupełnić suplementami.
munieslaw - 2013-07-18, 14:27
:
Nie, 2 gramy chlorku magnezu nigdy rozwolnienia nie spowodowały. Zresztą z tego co czytałem jest to taka granica, której za bardzo nie ma sensu przekraczać. Jednak szczerze mówiąc nigdy nie próbowałem zmieszać 2 g chlorku magnezu i 2 g chlorku potasu dlatego wolałem spytać niż później przekonać się w toalecie...
Wiadomo, że najlepiej uzupełniać z warzyw/owoców, ale takie uzupełnianie dość drogo wychodzi (zwłaszcza w zimie). Suplement jest tańszy i łatwiejszy, choć na pewno mniej skuteczny niż dieta. Skoro mówisz, że to za dużo chlorków to może kupie węglan potasu, bo mi się akurat chlorek skończył.
Jeszcze taki jeden mały szczegół, otóż w pierwszym poście tego tematu napisałeś:
Cytat:
Jeden gram cytrynianu zawiera 333 mg jonów potasu (mniej, jeśli jest uwodniony)
O ile się nie mylę wzór cytrynianu potasu to: C6H5K3O7, łącznie 306 g/mol, z czego potas to 117. 117/306 ~ 0,382, czyli wynika że jeden gram cytrynianu potasu zawiera 382 mg jonów potasu, a nie 333, ale to taki drobny, prawie bez znaczenia błąd.
tomakin - 2013-07-18, 16:52
:
Pewnie takich błędów tam jest więcej, jak się wypisuje i liczy cały temat na szybko to człowiek musi się gdzieś walnąć, nie ma bata żeby nie :D

Dobrze że o jakieś procenty się walnąłem, a nie na przykład o dwa zera... :D
plywaczka - 2013-07-18, 20:59
:
A czy nadmiar potasu lub magnezu może wywołać mocniejsze i szybsze bicie serca?
tomakin - 2013-07-19, 00:33
:
nadmiar... ciężko powiedzieć, mi osobiście ciężko w ogóle sobie wyobrazić nadmiar potasu. Ale magnezu - teoretycznie owszem, jednak na tej zasadzie, że wypłucze wapń z krwi i będziesz mieć objawy niedoboru tego pierwiastka. Już nie pamiętam, czy wpływa to na serce.

W Twoim przypadku jeśli masz problemy z tarczycą + mocne bicie serca, to bym właśnie na tarczycę popatrzył. Bierzesz mnóśtwo suplementów które poprawiają pracę tego narządu - cynk i witamina D3 to chyba najmocniejsze z nich. Już nie pamiętam, czy bierzesz sztuczne hormon, ale jeśli tak - to pewnie zgrały się z tym, że tarczyca "zaskoczyła". Nawet bez tego mogła nagle zacząć lepiej pracować i wpadłabyś w chwilową nadczynność, którą organizm wywołuje niekiedy żeby uzupełnić niedobory hormonów w tkankach (to akurat taka moja autorska hipoteza, nie wiem czy ktoś to kiedyś potwierdził).
plywaczka - 2013-07-19, 20:38
:
Biorę Euthyrox 50.
Może rzeczywiście był to jakiś efekt pracy tarczycy, choć mam już ją chyba bardzo małą (V=3,6ml).
No ale nic.. najdziwniejsze było to, że z chłopakiem mieliśmy nad ranem i w nocy bardzo podobny efekt bicia serca. A wieczorem przed snem oboje wzięliśmy największą dla nas dotychczas dawkę magnezu. Po zmniejszeniu dawki wszytsko wróciło do normy.
Będę obserwować..
wirtualna - 2013-12-20, 09:34
:
a jodek potasu? jednoczesne uzupełnianie jodu i potasu???

znalazłam też jodan potasu, oba stosowane do użycia wewnętrznego, wygląda na to że mogłyby suplementować i jod i potas. Thoughts, anyone?
tomakin - 2013-12-21, 01:58
:
Nie, potasu potrzebujemy tysiące (albo i dziesiątki tysięcy) razy więcej, niż jodu.
Artur - 2014-01-04, 15:34
:
Może ktoś pamięta jak pisałem kiedyś o wyczuwaniu dziwnego zapachu po spożyciu chlorku potasu utrzymującego się kilkadziesiąt minut po spożyciu. Ostatnio doszedłem co to za zapach. Mianowicie pod prysznicem nalało mi się trochę wody do nosa, więc stwierdziłem, że musi to być po prostu zapach chloru.
tomakin - 2014-01-08, 01:44
:
musiałeś mieć zanieczyszczony jakimiś innymi związkami chloru przy produkcji
Cellerman - 2014-05-16, 20:55
:
http://allegro.pl/chlorek...4174444445.html mogę taki kupić, jest ok?

2g dziennie rozbijać na porcje czy od razu?
tomakin - 2014-05-16, 21:00
:
jest OK, chociaż naprawdę dużo lepiej jeść warzywa i owoce - potas w proszku to opcja dla ludzi, którzy sobie na warzywa nie mogą pozwolić albo są zbyt leniwi :D

2 gramy to tyle co nic, można rozbić, można od razu
Cellerman - 2014-05-16, 21:07
:
Ale chodzi, że to jakoś gorzej wpływa na organizm z supli niż warzyw/owoców?
BTW Potas odkłada się w tkankach? tzn. jak wypłukam powiedzmy kawą/energetykiem itp. to tak szybko niedobór nie powstanie? Ile max. można tego potasu?
tomakin - 2014-05-16, 21:21
:
chodzi o to, że w owocach i warzywach masz parę TYSIĘCY substancji, które mają jakiś wpływ na zdrowie, z reguły pozytywny. Można uzupełnić sobie z supli nawet i 50, ale i tak będzie się bardzo mocno do tyłu wobec kogoś, kto je owoce i warzywa.

Potas odkłada się, co więcej, jest go całkiem sporo - konkuruje z sodem. Ale można też przedobrzyć i wypłukać sobie sód potasem. Głównie jednak jeśli zastosuje się dietę bardzo niskosodową, samymi suplami potasu raczej nie zrobisz sobie krzywdy.

Zalecane spożycie to 4500 mg dziennie, czyli prawie 10 gramów tego co kupiłeś. Można do 10 gramów dobić zupełnie bezpiecznie, są ludzie którzy dużo więcej tego jedzą - jest nawet taki blog "30 bananas a day", to jest równe 15 gramom potasu dziennie, codziennie przez całe lata. Ważne, żeby nie brać dużej porcji jednorazowo, bo to może być groźne - ale też nie sądzę, żeby dawki poniżej 15 gramów potasu jednorazowo niosły realne ryzyko. Nie przekraczaj 10 gramów dziennie i 2 gramów jednorazowo, a najlepiej połowę tego (5/1). Lepiej wolniej, ale bezpieczniej.
Artur - 2015-01-25, 22:47
:
Informacyjnie.

Biorąc teraz potas w postaci chlorku nasunęła mi się jedna rzecz. Wziąłem 3g i porównałem ilość tą, z ilością zanim miałem wagę w domu. Różnica jest około 3-krotna tak na oko mierząc, czyli jednorazowo brałem nawet 10g chlorku potasu. Teraz już wiem czemu oddychając czułem w nosie zapach chloru :)
tomakin - 2015-01-27, 20:26
:
na szczęście to chlorek potasu, a nie na przykład węglan wapnia, gdzie konsekwencje mogłyby być poważniejsze :D (googlnij milk alkali syndrome)
snikers - 2015-02-15, 18:08
:
ech ja włąśnie szukam rozwiązania z moim problemem :// teoretycznie dbam o dietę, wsztystko reguluję, w razie jakiś libacji i także suplementuje, a nie wiem czemu na pomiarach wychodzi że mam niedobór potasu, szukałem info wszędzie, przewałkowałem setki miejsc i w mairę fajnie opisane bylo jedyniu tu; http://www.biomedical.pl/...otasu-3564.html a tak to lipa, i w sumie sam dokładnie już nie wiem jakie moga byc tego przyczyny, istna abstrakcja dla mnie... co o tym myslicie?
tomakin - 2015-02-16, 02:01
:
zbadaj poziom we krwi, nie zawsze wychodzi niedobór, ale jak wyjdzie to znaczy że jest
coyote - 2016-11-18, 23:57
:
Ile brać tego cuda ?

http://allegro.pl/cytryni...ars_socket_id=9
tomakin - 2016-11-19, 12:42
:
potas to pi razy drzwi 40% wagowo w tym wypadku, więc w 5 gramach będą jakoś ze 2 gramy. Dzienne zapotrzebowanie człowieka to 4 gramy, przy czym dużo masz z pożywienia - już sam ustal jaki procent dziennego zapotrzebowania chcesz brać z supli, jednorazowa duża dawka może mocno zaszkodzić.
soley - 2017-12-12, 17:34
:
tomakin
proszę napisz jakie jest dziennie dzienne na potas,w necie są sprzeczne informacje.
subzero - 2017-12-12, 18:22
:
Artykuł tomakina na temat potasu.
http://naturalneleczenie.com.pl/2016/08/29/potas/
tomakin - 2017-12-13, 02:02
:
4500 mg jest zazwyczaj podawaną wartością, właśnie, muszę potas uzupełnić, ostatnio miałem cholernie wysokosodową i niskopotasową dietę
grzegorzadam - 2017-12-27, 20:36
:
Dzień dobry Gospodarzowi i Wszystkim Piszącym :-)
Bardzo ciekawe forum.
Osobiście uzupełniam potas zwykłym węglanem dla ''winiarzy'':
https://www.eurowin.pl/pl/p/Weglan-potasu-1-kg/510

Najpierw soda, zalana gorącą wodą, potem węglan (1/2 dawki sody),
dolewam chłodnej i 1/2 cytryny, na czczo ładnie alkalizuje.

Jest taki fajny artykuł Waltera Lasta na temat sodu i potasu:
http://www.health-science.../alkalizing.htm
soley - 2018-02-22, 14:11
:
Ciekawe,kto tak naprawdę z ręką na sercu zjada dzienną porcję potasu? ja właśnie próbuję z jedzenia uzyskać te 4500-4700 mg i wiecie jest to dla mnie bardzo trudne.Przecier pomidorowy ma bardzo dużo potasu,więc rozrabiam z wodą i piję w 10 dkg,mam około tysiąca.Warzywa w zupie,ziemniaki,jogurt mleko,banany itd.Nie piszcie o owocach suszonych,to nie dla mnie sam cukier.Dziś już wyciągnęłam z jedzenia 2500,a jeszcze muszę 2 tysiące,niby dużo tego potasu w jedzeniu,ale tak trudno mi tyle zjeść.
Matko kochana ja niewiele jem,a teraz rozpycham żołądek do granic,wiem co trzeba jeść,jakie produkty mają go najwięcej..ale i tak trudne to jest dla mnie.
W Polsce nie określono dziennej zalecanej dawki,więc może te 4700 to za dużo?
Frutarianin - 2018-02-22, 17:32
:
Trzeba zawsze pamiętać o tym, że wysoki mężczyzna siłą rzeczy potrzebuje do optymalnego funkcjonowania więcej składników odżywczych od niskiej kobiety, jak również więcej kalorii (nie miałoby sensu, gdyby obaj potrzebowali tyle samo). Co z tego wynika, niekoniecznie ma sens próbowanie wpychać w siebie na siłę jedzenia tylko po to, by zmieścić się w ustalonych dawkach podaży mikroskładnika, o ile odżywia się zdrowo, czyli przede wszystkim ma się dietę, której większość stanowią warzywa (w tym strączki), kasze i ogólnie rośliny. Powiem więcej: to właśnie jedzenie ponad miarę, o ile codziennie przekraczamy znacznie swoje zapotrzebowanie kaloryczne, doprowadzi do złych skutków, bo będzie skutkowało z czasem przyrostem wagi.

Nie namawiam oczywiście do ignorowania z czego składa się nasza dieta, wręcz przeciwnie.

Edit: a jak chcesz mieć mimo to więcej potasu to używaj tzw. soli dietetycznej, czyli mieszanki zwykłej soli z solą potasu. Ja kupiłem parę miesięcy temu w zwykłym sklepie kilogram takiej mającej 70% soli potasu za 10 zł. Ewentualnie jak tomakin pisał, możesz sama na allegro kupić chlorek potasu i zmieszać ze zwykłą solą w jakiej proporcji będziesz chciała, wtedy trzeba jednak zadbać o to, by sodu w diecie nie okazało się za mało (sód stanowi 40% wagi zwykłej soli, czyli w 2 g jest go 800 mg - tyle, ile mniej więcej dziennie potrzebujemy).
soley - 2018-02-22, 18:18
:
Frutarian; Mam chlorek potasu w tabletkach i cytrynian w proszku,ale ja chciałam naturalnie,jednak widzę że nie dam rady tyle owoców i warzyw zjadać. :-( Ogólnie jem bardzo mało,trzy małe posiłki i trudno w tych 3 małych posiłkach zamknąć aż 4700 mg potasu.No i właśnie tak się zastanawiam,czy aby ta referencja nie jest zawyżona?....
Frutarianin - 2018-02-22, 18:39
:
soley napisał/a:
Ogólnie jem bardzo mało,trzy małe posiłki i trudno w tych 3 małych posiłkach zamknąć aż 4700 mg potasu.No i właśnie tak się zastanawiam,czy aby ta referencja nie jest zawyżona?....

No przecież piszę, że jeśli Twoja dieta to w większości warzywa i ogólnie rośliny, to o ile się najadasz i nie chodzisz głodna, to dostarczysz też ciału ilość potasu, jakiej potrzebuje (biorąc pod uwagę m. in. wzrost i płeć). Jeśli taka sama zalecana wartość jest podana i dla mężczyzn i dla kobiet, i dla takich mających 150 cm wzrostu i dla takich mających 190 cm wzrostu, to wiadomo, że każdy będzie potrzebował albo jakąś ilość mniej, albo jakąś ilość więcej.

O, znalazłem:
The Recommended Dietary Allowance or RDA (sometimes referred to as the "Recommended Daily Allowance") is defined as "the average daily dietary intake level that is sufficient to meet the nutrient requirements of nearly all (approximately 98 percent) healthy individuals".
Czyli podali zapotrzebowanie faceta majacego dwa metry wzrostu, więc owszem - w stosunku do przeciętnej kobiety ilość jest zawyżona.
soley - 2018-02-23, 12:36
:
Cytat:
The Recommended Dietary Allowance or RDA (sometimes referred to as the "Recommended Daily Allowance") is defined as "the average daily dietary intake level that is sufficient to meet the nutrient requirements of nearly all (approximately 98 percent) healthy individuals".
Czyli podali zapotrzebowanie faceta majacego dwa metry wzrostu, więc owszem - w stosunku do przeciętnej kobiety ilość jest zawyżona.




Nie sądzę by referencje były podawane tylko dla koszykarzy ;-)
tomakin - 2018-02-25, 04:33
:
Powinno się porównać kcal dostarczane przez dany produkt z dobowym zapotrzebowaniem, na przykład tutaj (cholera wie, co to za fasola, ale fasola)

http://nutritiondata.self...products/4272/2

32% kcal dostarcza 71% potasu

Gotowane ziemniaki

http://nutritiondata.self...products/2904/2

7% kcal dostarcza 17% potasu

banany, wiadomo

http://nutritiondata.self...t-juices/1846/2

10 / 23

Pomarańcze

http://nutritiondata.self...t-juices/1969/2

4/9

Wszystkie te produkty mają to do siebie, że jedząc tylko je, dostarczymy w sumie 2 razy więcej potasu, niż wynosi rekomendowane spożycie.

A, zdaje się, że 100% to tam jest 3500 mg, a nie 4500

Jezu, nawet kasza gryczana

http://nutritiondata.self...nd-pasta/5681/2

ma 29 / 22

W sumie to jak patrzę, prawie każdy pokarm roślinny, który nie jest skrajnie przetworzony (np biała mąka czy cukier) ma więcej potasu, niż jest to wymagane do zaspokojenia RDA.
alfa - 2018-09-23, 11:19
:
Jezeli dobrze rozumiem, podaje na tej stronie np. 100 gramow i patrze ile zawieraja mg potasu. Dla podanych wyzej ziemniakow jest to 391 mg, czyli dla uzupelnienia zalecanej dawki 4500 mg potasu musialbym zjesc dziennie ok 1.1 kg ziemniakow, zakladajac oczywiscie, ze nic innego nie jem.

za Wkipedia
"Tak więc pojedyncza pompa, pracując przy maksymalnej prędkości 100 obrotów na sekundę, transportuje w ciągu sekundy 300 jonów Na+ i 200 jonów K+"

Wnioskujac podobny stosunek jonow powinien byc w soli sodowo-potasowej?
To daje np. 1200 mg sodu + 882 mg potasu i taka sol trzeba przygotowac. Dobrze?
alfa - 2018-09-23, 11:23
:
A swoja droga, jakby polaczyl chlorek sodu z cytrynianem potasu, to tez mogloby byc?
tomakin - 2018-09-24, 02:07
:
Czemu bierzesz pod uwagę tylko pojedynczy proces w organizmie? Zapotrzebowanie zmienia się drastycznie w zależności chociażby od tego, ile się pije, bo elektrolity tracisz z moczem, albo jak mocno się pocisz - czy nawet od tego, jak często się myjesz, bo wypoconą sól organizm w pewnym stopniu wchłania z powrotem przez skórę, o ile jej nie zmyjesz.

Masz wyznaczone ogólne ramy zapotrzebowania i tego się trzymaj. Sodem w ogóle się nie przejmuj, bo na 99% masz go za dużo w diecie, kontroluj tylko potas.