Zdrowiej - forum medycyny naturalnej

Cała reszta - Podwyższony poziom żelaza we krwi

basiabipi - 2011-07-30, 23:22
: Temat postu: Podwyższony poziom żelaza we krwi
Witam,

Kilka dni temu zrobiłam badania i okazało się, że mam podwyższony poziom żelaza tj. 212 przy normie (50-170). Po za tym w morfologii:
MCV 93,4 fl - przy normie: 78,0- 92,0
NEUT# 2,6 - przy normie: 3,2- 4,9
MPV 10,5 - przy normie: 7,4 - 10,4.

Mam 23 lata, jestem kobietą, 2 miesiące temu ukończyłam dietę Dukana i przez półtora miesiąca zrzuciłam 12 kg. Niestety tez dużo spożywałam słodzika- aspartam, o którym szkodliwym działaniu dowiedziałam się po fakcie. Ponadto przez ostatnie dni intensywnie wypadają mi włosy, mam wrażenie jakbym już połowy na głowie nie miała. Odbyłam też 10 dniową pieszą pielgrzymkę, także mój organizm był mocno wycieńczony.

3 dni później ponownie zbadałam poziom żelaza we krwi, niestety wzrósł do 277.
Zbadałam również AspAT i ALAT wyniki wyszły dobre.

Proszę mi powiedzieć czy to żelazo może być przyczyną wypadania takiej ilości włosów, i w ogóle jaka może być przyczyna tak wysokiego poziomu żelaza we krwi, tym bardziej ze raczej nie jadam produktów zawierających żelazo, wręcz przeciwnie, powinnam mieć jego niedobór. Czy powinnam zrobić jeszcze jakieś dodatkowe badania? Czy to coś niepokojącego?
tomakin - 2011-07-31, 04:58
:
Po dukanie oczywistym jest, że ma się rozwaloną wątrobę, same próby wątrobowe tego nie wykryją. Dokładniejsze badania wykazałyby zapewne stłuszczenie albo nawet zapalenie. Jezusmaria, co wy w głowach macie, jakieś pielgrzymki, diety Dukana....
basiabipi - 2011-07-31, 08:54
:
szczerze jestem nie co zaskoczona bo słyszałam jedyne że dieta ta obciąża nerki. Czy konieczna jest wizyta u lekarza w takim razie? Czy to coś poważniejszego? I ew jakie mogłabym zrobić jeszcze badania przed ewentualną wizyta osobistą u lekarza?
tomakin - 2011-07-31, 16:27
:
Ta dieta niszczy cały organizm.

Z badań - bilirubina, albuminy, fosfataza alkaliczna. Nie wiem, czy cokolwiek wyjdzie przy lekkim uszkodzeniu wątroby, z reguły początki stłuszczenia nie dają żadnego obrazu w badaniach.

Aha, jeszcze jedna drobna uwaga - bardzo dużo uderzeń stopą w ziemię powoduje rozbicie czerwonych krwinek, dlatego np biegacze po intensywnych treningach mają niekiedy mocno podwyższone żelazo.
basiabipi - 2011-07-31, 18:52
:
czyli skutkiem może być ta pielgrzymka, nie koniecznie dieta. Ja byłam na niej bardzo krótko no i np 3fazy nawet już nie stosowałam. Szczerze nie wiedziałam o tych negatywnych skutkach tej diety. Bardzo Panu dziękuję za wszelkie informacje :)
papro - 2013-04-24, 16:26
:
Podepnę się pod temat ;) Po dwóch latach od przejścia na wegetarianizm postanowiłam wreszcie się przebadać. Jako że często czuję się zmęczona spodziewałam się niskiej ferrytyny i czegoś w stylu anemii, a tymczasem okazuje się poziom żelaza jest podwyższony. Co to może oznaczać, biorąc pod uwagę całość wyników?
Nie stosuję antykoncepcji, nie piję alkoholu, nie stosuję preparatów z cynkiem. Piję kawę i zieloną herbatę, która z tego co wiem wypłukuje żelazo, dlatego dziwi mnie ten wynik. Nigdy nie suplementowałam żelaza, suplementuję magnez zb6, b12, wit c i ostatnio siarkę.
Ogólnie odżywiam się zdrowo, nie tykam nabiału (jedynie jajka).
Dodam, że to moje zmęczenie jest dość dziwne, to nie jest szybka męczliwośc, tylko takie wewnętrzne oklapnięcie przy jednoczesnym nerwicowym pobudzeniu. Nerwica lękowa to mój duży problem, miewam też bóle serca i zaburzenia rytmu, które określam odczuwam jako kilkusekundowe drgania. Męczą mnie częste bóle głowy - EEG i Tomografia komputerowa nic nie wykazały. Czy powinnam zbadać coś jeszcze? Czy w ogóle jest się czym niepokoić? Będę wdzięczna za wskazówki.

Leukocyty 4,1 K/μl 4,0 — 10,0
Erytrocyty 4,12 M/μl 3,7 — 5,1
Hemoglobina 13,1 g/dl 12,0 — 16,0
Hematokryt 39,5 % 37,0 — 47,0
MCV 96,0 fl 80,0 — 97,0
MCH 31,8 pg 27,0 — 34,0
MCHC 33,2 g/dl 32,0 — 36,0
RDW 11,8 % 11,0 — 15,0
Płytki krwi 224 K/μl 150,0 — 450,0
PCT 0,21 % 0,12 — 0,36
PDW 15,8 % 11,5 — 21,0
MPV 9,2 fl 6,1 — 11,0
Rozmaz automatyczny
NEU% 64,4 % 45,0 — 70,0
NEU 2,62 K/μl 2,5 — 5,0
LYMPH% 27,7 % 20,0 — 45,0
LYMPH ¯ 1,13 K/μl 1,5 — 3,5
MON% 5,4 % 3,0 — 8,0
MON 0,22 K/μl 0,2 — 0,8
EOS% 1,7 % 1,0 — 5,0
EOS 0,07 K/μl 0,04 — 0,4
BASO% 0,8 % 0,0 — 1,0
BASO 0,030 K/μl 0,02 — 0,10
Odczyn Biernackiego (C59) 2 mm/h < 20
Kreatynina - 0,7
Glukoza (L43) 82 mg/dl 66 — 109
Zelazo w surowicy (O95) ­ 169 μg/dl 37 — 145
Tyreotropina (TSH) trzeciej generacji (L69) 2,015 μIU/ml 0,550 — 4,780 A PB3053_04_100_15 Wyd.1 / 2011
Wolna tyroksyna (FT4) (O69) 1,00 ng/dl 0,89 — 1,76
Ferrytyna (L05) 35 ng/ml 13 — 150
tomakin - 2013-04-25, 04:28
:
heja, poziom żelaza we krwi NIE oznacza nadmiaru żelaza w organizmie. Oznacza on - ni mniej ni więcej - problem z gospodarką tym pierwiastkiem. Ciężko ustaić przyczynę, patrząc tak ogólnie na wyniki. Sam miałem przez wiele miesięcy podwyższony, okazało się, że... uderzałem w czasie biegu stopami w ziemię, co rozbijało krwinki. Organizm był zalewany żelazem z tych rozbitych krwinek. Raz w badaniach wychodziło mi podwyższone, raz w normie, raz obniżone. Dopiero jak gdzieś poczytałem o takiej możliwości i zerknąłem do mojego dziennika treningowego, okazało się, że podwyższone mam jeśli dzień wcześniej mocno i intensywnie biegałem.

Dużo bardziej niepokojące jest wysokie MCV - ono nie występuje tak samo z siebie, nie bierze się z jakiegoś czynnika przejściowego. Masz lekko powiększone krwinki. Jeszcze w granicach normy, sporo osób ma takie coś całe życie i nic im nie jest, ale skoro masz jakieś objawy - warto się temu MCV przyjrzeć.

Jest naprawdę DUŻO rzeczy, o których powinno się pamiętać na każdej diecie - w tym na diecie wege. Niekiedy ludzie na wege robią różne dziwne rzeczy, typu jedzenie tego co przez całe życie, ale bez mięsa (czyli w praktyce na obiad same ziemniaki). Nie wiem, jak się odżywiałaś więc ciężko mi teraz wyłapać potencjalne blędy, ale trochę tego mogło być.

http://vegie.pl/topics218/1302.htm

to jest taka "biblia" niedoborów, nie tylko na diecie wege, ale na każdej diecie.

Tak na szybko, co warto jeszcze zbadać - skoro bierzesz B12 i robisz to naprawdę regularnie, to można sobie odpuścić. Ale zrób koniecznie badania wątroby aspat alat bilirubina albuminy ggtp fosfataza alkaliczna, albo chociaż aspat alat bilirubina. Kup sobie jakiś MOCNY zestaw witamin z grupy B, ale kompletnych witamin. Kup sobie jakiś preparat z wapniem, jeśli już bierzesz magnez.

Ciężko mi tu podejrzewać jakieś konkretne schorzenia czy niedobory pokarmowe - żelazo może skoczyć z powodu uszkodzenia wątroby, rozbijania czerwonych krwinek (czy to od aktywności fizycznej, czy od np zastawki w sercu), od problemów z jego wykorzystaniem przez organizm (szereg niedoborów pokarmowych może sprawić, że żelazo jest wysyłane ale nie odbierane - tzw iron avid). Przyczyna może też być totalnie banalna - złe przechowywnie próbki krwi, przez co krwinki się rozkładają i w laborce mierzą żelazo które się z nich uwolniło. Ogólnie żelaza w organiźmie masz ZA MAŁO, ale nie uzupełniaj go póki nie dowiesz się, co jest grane.