Zdrowiej - forum medycyny naturalnej

Archiwum etc - Czy prawidłowe TSH

maryjka741 - 2010-06-25, 13:32
: Temat postu: Czy prawidłowe TSH
Witam
Metoda eclia
Wyniki fT3 = 3,06 pg/nl
Wynik fT4 = 1.0 ng/dl
Wynik TSH =6.53 uIU/ml
Przy normach znajdują się takie zakres ( dotyczy to do TSH )
Wiek 0-1 N 1,36 - 8.80
Wiek 1-6 N 0,85 - 5,50
Wiek 6-12 N 0.20 - 4,20
Wiek 12 N 0.20 - 4,20
Mam 50 lat
Która norma jest przypisana do mojego wyniku.
Czy wynik TSH jest podwyższony, ( jest konieczne leczenie ? )
Z poważaniem
an - 2010-06-25, 17:22
: Temat postu: Re: Czy prawidłowe TSH
maryjka741 napisał/a:
Witam
Metoda eclia
Wyniki fT3 = 3,06 pg/nl
Wynik fT4 = 1.0 ng/dl
Wynik TSH =6.53 uIU/ml
Przy normach znajdują się takie zakres ( dotyczy to do TSH )
Wiek 0-1 N 1,36 - 8.80
Wiek 1-6 N 0,85 - 5,50
Wiek 6-12 N 0.20 - 4,20
Wiek 12 N 0.20 - 4,20
Mam 50 lat
Która norma jest przypisana do mojego wyniku.
Czy wynik TSH jest podwyższony, ( jest konieczne leczenie ? )
Z poważaniem

TSH - ogólnie - norma 0,470 - 4,640 (a nawet 4,82 zalezy wg jakiego laboratorium)uIU/mL
Masz duzo za wysokie TSH

fT3 - norma 1,45-3,48 pg/mL
fT4 - norma 0,71-1,85 ng/dL
tomakin - 2010-06-25, 17:43
:
W tarczycy nie leczy się wyniku badania, tylko objawy. Jeśli występują, leczy się nawet przy perfekcyjnych wynikach, jeśli człowiek czuje się dobrze - nic się nie robi (ewentualnie upewnia się, czy nie ma jakiegoś schorzenia które może wymagać innego leczenia, np jakiegoś guza na tarczycy).