Zdrowiej - forum medycyny naturalnej

Archiwum etc - zwężenie pnia trzewnego

Aurora81 - 2010-06-17, 13:46
: Temat postu: zwężenie pnia trzewnego
Witam miesiąc temu byłam operowana własnie na peiń trzewny- miałam podcięte więzadło łukowate przepony, które uciskala na ta część aorty brzusznej. Moje objawy były następujące:

- uczucie dusznosci, jakby nie mozna bylo nabrac do konca powietrza
(okresowo, potrafilo to trwac od kilku dni do kilku m-cy)
- czasem mrowienie i drętwienie rąk, nóg, posladków
- tachykardia
- skurcze dodoatkowe
-migreny z aurą,
-zawroty głowy,
-szybkie męczenie się,
- pogorszenie się wzroku,
-ciągle magnez ciut ponizej normy, albow dolnej granicy.

choroby współtowarzyszące często: bielactwo, Hashimoto , łuszczyca

Ja mam zdiagnozwoane niedawno Hasimoto (choć nie mam przeciwcial tylko małą tarczycę)
i od dzieciństwa łuszczyće

Objawy nie ustąpiły, arytmia w postaci skurczy dodoatkwoych komorowych pogorszyła się:(

Zaczynam sie amrtwić, ze operacja nic nie dala:(Czy ktoś spotkał siez takim schorzeniem ?Czy ktoś moze miał operację?Jesli tak to ile objawy sprzed operacji usepowały? I jaki miał objawy?Czy ktoś tez moze mial arytmię?

Dziękuję....
tomakin - 2010-06-17, 13:55
:
o takie coś chodzi?

http://pl.wikipedia.org/w...%C5%82_Takayasu
Aurora81 - 2010-06-17, 14:02
:
o takie coś z tym, ze objawów typowych zwiazanych z brzuchem nie mialam...

http://pientrzewny.republika.pl/
tomakin - 2010-06-17, 14:06
:
znajdź mi artykuł z innego źródła, niż strona nawiedzonego kolesia. Artykuł który mówi, że zwężenie światła tętnicy głównej (aorty) prowadzi do zaburzeń wzroku i Hashimoto.

Bo mi się wydaje, że jeśli takie objawy miałaś, to albo brały się z czego innego, albo masz pojechane po wszystkich tętnicach, w tym szyjnych.
Aurora81 - 2010-06-17, 14:08
:
wszystkie inne tętnicę mam w porządku.....a tętno ammaż za dobrze wyczuwalne.

Artykułu innego nie ma bo to schorzenie diagnozwoane stosunko od niewielu lat, arykul dopiero powstaje:)
Aurora81 - 2010-06-17, 14:11
:
a z czego mogly się brać- ja już nie mam siły, myslałam ,ze operacja mi pomoże:(

A to zwęzenie daje przeróżne objawy i większości ludziom wsyztsko przechodzi, ale nie mnie:( mozer ejstem z abrdzo niecierpliwa?
tomakin - 2010-06-17, 14:16
:
zwężenie aorty nie może dawać takich objawów, chyba że zachodzi niedokrwienie wątroby - ale też nie powinno dawać aż takich.

Miałaś USG tętnic szyjnych?

A skoro schorzenie ma już kilka lat, na anglojęzycznej wikipedii powinien być artykuł na 10 stron.

No, chyba że to schorzenie znane jest tylko autorom polskich prywatnych stronek z wklejonymi obrazkami świętych :D
Aurora81 - 2010-06-17, 14:21
:
ale według mojej lekrki cały organizm jest niedozywiony, wszystkie organy niedokrwione.

Mój angileski nie pozwala mi na przeczytanie nie zrozumieniem tych artykułów:(


Znam dwie dziewczyny, ktore nie mogły zajść przez to w ciąże a w3 miesiace po operacji zachodizły. Mało tego schorzenie to pwooduje depresję i szerg innych objawóó takich jak:



-klucie pod lewym zebrem (na luku zebrowym)
- bole w nadbrzuszu (w stresie, glodzie np)
- biegunki ,
zaparcia,
gazy
- uczucie dusznosci, jakby nie mozna bylo nabrac do konca powietrza
(okresowo, potrafilo to trwac od kilku dni do kilku m-cy)
- zimne rece i nogi (od urodzenia)
- czasem mrowienie rąk, nóg,
- lekkie dretwienie
- sinienie opuszkow palcow
- niskie ciśnienie
-wysokie cienienie
- tachykardia
- skurcze dodoatkowe
-częstoskurcze
-migotanie przedsionków
- czeste infekcje
- niski poziom wit. B12
- problemy z zajściem w ciążę
- problemy z donoszeniem ciąży
-migreny,
-migreny z aurą,
-zawroty głowy,
-szybkie męczenie się,
-brak sił i sennosć,
- pogorszenie się wzroku.
-chudniecie,
-tycie

tak miałam usg tętnic szyjnych i udowych, bo miałam swojego czasu podejrzenie oz ator płucny też:(

mnie nie daje żyć ta arytmia i nie amm juz pomysłu na jej przyczynę:(
tomakin - 2010-06-17, 16:16
:
a podeślij wyniki ostatniej morfologii, na arytmię jest parę patentów.

Niedokrwienie narządów wewnętrznych teoretycznie może wywołać setki nie powiązanych ze sobą objawów, ale wtedy pierwsze co się robi to wysyca ciało witaminami i minerałami. Jeszcze podstawowe pytanie, czy dobrze Ci zdiagnozowali chorobę.
Aurora81 - 2010-06-17, 16:28
:
No Tmografia Komputerowa wykazała 95% zwężenie to chyba dobrze mnei zdiagnozowali. Według opinii moich lekarzy przy pniu nie da się dobrze wysycic ciala niczym, bo jest zaburzone wchalnianie:(

Morfologia:
Lukocyty:8,7 ( 4-10)
Erytrocyty 4, 3(3,7-5,1)
HGB-14, 3 (12-16)
Hematokryt- 41(37-47)

MCV 94(80-99)
MCH 33 (27-35)
MCHC 35 (32-37)
Płytki krwi 323 (140-440)
RDW-CV 13 (11,6-14,8)
PDW 10,6 9-17
MPV 9,7 9-13
P-LCR 21 (13-43)
Neutrofile 4, 67 (2, 5-7)
Limfocyty 3 (1-3,5)
Monocyty0, 51 (0,2- 1,0)
Eozynofile 0,4(0,1-0,5)
Bazofile 0,1 (0-0,1)
Neutrofile 53 (40-70)
Limfocyty 35 (20-45)
Monocyty 5,9 (2-10)
Eozynofile4,6 (1-7)
Bazofile 0,6 (0-2)
tomakin - 2010-06-17, 16:37
:
To spróbuj po prostu to, co masz podpięte jako dieta lecznicza w sąsiednim dziale, a dodatkowo:

- duże dawki kwasu foliowego, ponad 1 mg dziennie
- duże dawki B12 w formie wysoko przyswajalnej, najlepiej dibencozide
- witamina B complex
- spore dawki magnezu w suplementach
- spore dawki potasu w diecie ze źródeł naturalnych, głównie banany czy pomidory

Arytmię wiąże się najczęściej z niedoborami tych rzeczy, które wyżej wymieniłem.
Aurora81 - 2010-06-17, 16:46
:
duże dawki B12 w formie wysoko przyswajalnej, najlepiej dibencozide -http://sklep.kfd.pl/trec-dibencozide-force-100-kaps-400-mg-p-613.html - o tym myslisz?

Lykam cąły czas magnez, potas, drożdze, biovital.

Potas mam w gornej granicy, wpań teżź raczej wysoki.
tomakin - 2010-06-17, 17:05
:
poziom we krwi wcale nie musi (a nawet z reguły nie ma) związku z poziomem wewnątrz komórek.

Dibencozide to taki wynalazek dla kolesi z siłowni - B12 w formie wysoce przyswajalnej, nie zastrzyki. Do kupienia raczej w sklepach dla sportowców niż w aptece (albo przez allegro).

Jaki potas/magnez łykasz i ile? Drożdże i biovital to stanowczo za mało, zwłaszcza że nie mają kwasu foliowego w odpowiednio dużych dawkach (biovital chyba w ogóle go nie ma).
Aurora81 - 2010-06-17, 17:29
:
Potas-Kalydum, a magnez:MBE , magnezin i B 6- przeróżne.

W sklepie dla sportowców powiadasz- lecę i kupuję......

Ponadto zaczynam brac kwas foliowy:)


Jesli to nie pomoze to chyba się powiesze, bo arytmia mnie wykańcza!!!Przed samą operacja było już spoko, bo z 12 000 dod. pobudzeń zeszło mi na 2000, a teraz po makabra-znowu jest pewnie 12 000- ciekwe dlaczego tak mi się pogorszyło?
tomakin - 2010-06-17, 17:39
:
nie napisałaś, ile tego bierzesz - chodzi o magnez i potas.
Aurora81 - 2010-06-17, 17:52
:
mgnezu biorę: 2 tabletki MBE i 2-3 tabletki zb6 Zdrovitu- w tej chwili, potas jedną kapsułkę, bo jak bralam dwie to miałam potas nawet 4,9, no i boję sie go przedawkować....

a mógłbyś mi dac linka na ta b 12 i czy ja po tym nie przytyję?Raczej cchialabym schudnąć:(
tomakin - 2010-06-17, 18:19
:
oki, ten MBE wygląda na dość mocny, w sumie masz jakieś 400 mg jonów magnezu - powinno wystarczyć. Ale potasu masz w jednej tabletce tyle, co w kawałku banana - dosłownie, jeden banan ma 500, ta tabletka 350.

Faktycznie potas z tabletek można przedawkować, potas z naturalnych źródeł już nie. Ale jeszcze raz - poziom we krwi z reguły nijak ma się do poziomu wewnątrz komórek. Włącz do diety 10 bananów dziennie, wyrzuć z niej inne produkty jak boisz się przytyć. Norma spożycia potasu to 4000 mg dziennie, większość Polaków ma gdzieś w okolicach 2000 albo i niżej, Ty powinnaś dążyć do nawet 8000 mg. Jak bananów nie lubisz będzie można pomyśleć o innych warzywach. Przy okazji banany mają mnóstwo innych witamin i magnez - no i baaaaardzo mocno poprawiają samopoczucie, dzięki wysokiej zawartości trytpofatnu a przede wszystkim inozytolu.

Po B12 poprawia się apetyt, ale na wadze przybierają raczej tylko wychudzone osoby. Osoby otyłe prędzej stracą parę kilogramów, spalając więcej kalorii gdy im się energia życiowa zwiększy po witamince i zaczną więcej się ruszać.
Aurora81 - 2010-06-17, 18:26
:
ja otyła raczej nie jestem wąże 67 kilo przy 173, ale to po ciazy i chcialabym wrócić do wagi sprzed ciązy 58-60 kilogramów. * banaów dziennie to chyba nic innego jeść nie będę:)

Moja lekrka przpisala mi jakis kompleks b12, b6 w zastrzykach, ale się boję go wziąć, więc polecę do sklepu dla kulturystów i kupię to co Ty mi proponujesz:)


a jak to nie pomoze to masz jakis inny pomysł na moja arytmię?
tomakin - 2010-06-17, 18:41
:
póki co to dostałaś to, co powinien dostać każdy po okresie niedozywienia, tyle że nieco lepiej niż proponowane przez lekarkę - samo b12 i b6 doprowadziłoby do wypłukania pozostałych witamin z grupy B, co mogłoby pogłębić problem.

Na początek zregeneruj organizm, bo żeby zagłębić się w problem arytmii trzeba zrobić dodatkowe badania, a niedożywienie fałszowałoby wyniki.
Aurora81 - 2010-06-17, 19:00
:
a jakie mialbym zrobić te inne badania.......ja już się boję,że jak tak dalej pójdzie to czeka mnei ablacja:(
tomakin - 2010-06-17, 19:03
:
może żadne nie będą potrzebne, uzupełnij co brakuje, jedz zdrowo, na maksa warzyw, zwłaszcza surowych - po paru tygodniach powinno być wiadomo czy pomaga.
Aurora81 - 2010-06-21, 09:55
:
Tomakin, kupiłam witamine B12 z b6 w spray w sklepie dla kulturystów, przy okazji odkryłam magnez w płynie....kupiłam na próbę 4 fiolki i ciut lepiej sie czuję.....ale sobie myslę, czy te produkty z tych sklepów to oby naprawde bezpieczne?Orientujesz się może?
tomakin - 2010-06-21, 13:41
:
Z reguły bezpieczniejsze od tych z apteki. Oczywiście o ile nie kupuje się "cudu na schudnięcie 20 kg w miesiąc".
Aurora81 - 2010-06-21, 19:43
:
bezpieczniejsze niż wte w aptece? Dlaczego tak uważasz?Niestety dzisiaj się znowu pogorszyło- ja tego nie wytrzymam...to dziwne ,ze sa dni,ze ich mam malo a sa dni ze jeden za drugim.......wczoraj nie wziełam tyroksyny i było o niebo lepeiej- przypisałam tą zasugę magnezowi w płynie, ale moz enei słusznie.........zastanawiam sie czy nie mam jednak za dużej dawki tyroksyny......Moja lekarka stwierdizla mi Hasimoto na podstawie małej tarczycy, bo przeciwciał nie mam, ale moze to jednak zwykłe zapalenie po porodzie i zaczyna ustepować.........wierze w cuda...


Tomakin a Tak wogole to bardzo dziękuję, jesteś w sumie niesmaowity:) :3
tomakin - 2010-06-21, 20:10
:
wiesz, palpitacje to między innymi może być efekt zbyt dużej dawki hormonów tarczycy w organizmie, a tyroksyna to właśnie taki hormon.

Zmień lekarkę, bo jeśli na podstawie małej tarczycy wróży (bo nie można tego nazwać diagnozą) Hashimoto, powinna zabrać się za wykładanie. Na przykład proszków do prania na półkę w Tesco.

W ogóle nie powinno się przy nadczynności / niedoczynności poporodowej brać hormonów tarczycy, a to dlatego, że - jak pisałem już wielokrotnie - to SAMO USTĘPUJE w niemal każdym przypadku. Jesli Ci samo ustąpiło, to od hormonów MUSISZ mieć zaburzenia rytmu serca, bo wpadasz w nadczynność. Co więcej, branie syntetycznych hormonów może rozregulować tarczycę do końca życia, więc ich przepisywanie powinno być ostatecznością. No ale lekarze chyba wychodzą z założenia, że pacjent z rozregulowaną tarczycą zamienia się w dożywotniego klienta (czytaj - dożywotnie źródło kasy).
Aurora81 - 2010-06-21, 20:27
:
wiesz, ale ja sie bardzozle czułam przy tej niedoczynności.......bez hormonów moje serce także wariowało:( na początku.....ale teraz mam własnie andzieję,ze się myli i że mam zwykłe zapalenie........
tomakin - 2010-06-21, 20:34
:
nie masz żadnego zapalenia, jeśli nie masz przeciwciał albo stwierdzonego stanu zapalnego

z małą tarczycą można się np urodzić albo po prostu wykształcić z powodów innych niż stany zapalne - chociażby to, na co byłaś chora.
Aurora81 - 2010-06-21, 20:39
:
no ale niedoczynnośc mialam i teraz jak odawiam homrony to one leca w gorę..........
tomakin - 2010-06-21, 20:51
:
jedyny wskaźnik nadczynności czy niedoczynności to samopoczucie. W górę czy w dół mogą sobie latać, bylebyś czuła się dobrze. I nie miała palpitacji.
Aurora81 - 2010-06-21, 21:01
:
no ja nie czułam się dobrze..ani na początku jak mi się zaczeło od nadczynności, ani jak nie czuje się dobrze jak mam tsh powyżej 4:(
tomakin - 2010-06-22, 01:11
:
No to staraj się to wyregulować, znaleźć złoty środek. Ta niedoczynność powinna w końcu minąć - oczywiście jesli bierzesz hormony, jest ryzyko że nie minie nigdy.
Aurora81 - 2010-06-29, 11:16
:
zrobilam sobie kwas foliwoy i wyszedlza wysoki norma do 17 , 45, a ja mam 18 , 5- kwasu foliowego nei zażywalam........moze w czymś innym jest co brałam.....a jesli nie to o czym to moze świdczyć?

edytuję: jest kwas foliwoy wraz z wiatminą b12 w sprau , ktora brałam.
an - 2010-06-29, 14:44
:
Aurora81 napisał/a:
zrobilam sobie kwas foliwoy i wyszedlza wysoki norma do 17 , 45, a ja mam 18 , 5- kwasu foliowego nei zażywalam........moze w czymś innym jest co brałam.....a jesli nie to o czym to moze świdczyć?

edytuję: jest kwas foliwoy wraz z wiatminą b12 w sprau , ktora brałam.

To o niczym zlym nie swiadczy, trzeba jedynie dbac o to, zeby rownoczesnie zapewnic odpowiedni poziom B12 i zelaza. (ja w ostatnim badaniu przekroczylam norme i mam tylko info, ze ponad 20)